PDA

View Full Version : [Archive] Simple Questions


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]

Christos
January 28th, 2007, 11:06 AM
hey again,

Ah right thanks Alma Core, sorry to be of a bother but do you think you could tell me what i need to do to put in in tlp, do i just need to load the rom/tileset into tlp and simply edit it or?

Thanks a Bunch,
-Davie-

The flower animations in TLP/TM are somewhere around 3A7200. Just edit the animations to the ones you want.

Acually, I'm trying to edit the back sprites of the main heros.
I know they are in there as compressed data...somewhere...
By the way, I'm hacking FireRed.
(I dont have MSN for messaging but, thats not the problem.)

Open your FR ROM in TLP or Tile Molester. The back sprites are somewhere at the end.

Chazz Princeton
January 28th, 2007, 11:13 AM
Hey Christos,
Ive seemed to have searched this whole thread for the door animation editing coz in my hack i changed the tile set and when i warp through a door it ssems to show the old tileset animation!
Do you know some way to edit tht ?[B]

Colin
January 28th, 2007, 07:28 PM
The flower animations in TLP/TM are somewhere around 3A7200. Just edit the animations to the ones you want.



Open your FR ROM in TLP or Tile Molester. The back sprites are somewhere at the end.
Thanks but, what do I do about the colors?
Do I have to change the pallet or something?

*Edit*
I also need to know the easiest way to add more pokemon and sprites without replacing anything.
And I don't see the back sprites...
I also need to find the profile sprites that you see at the beggining of the game.

foofatron
January 29th, 2007, 04:17 AM
How do you make palette with iveiw 399?

Christos
January 29th, 2007, 04:34 AM
Hey Christos,
Ive seemed to have searched this whole thread for the door animation editing coz in my hack i changed the tile set and when i warp through a door it ssems to show the old tileset animation!
Do you know some way to edit tht ?[B]

You need to edit the animation with TLP or TM.
What version are you hacking? I can tell you the offset.

Thanks but, what do I do about the colors?
Do I have to change the pallet or something?

*Edit*
I also need to know the easiest way to add more pokemon and sprites without replacing anything.
And I don't see the back sprites...
I also need to find the profile sprites that you see at the beggining of the game.

Yes, you have to change the palette or just edit the animations with that palette.
The hero backsprites in Fire Red are in offset: E69E00
And what do you mean by profile sprites? The trainer sprites that are in the player's profile?

How do you make palette with iveiw 399?

Open a sprite and go to Image -> Decrease color depth and decrease its colors to 16. The palette will be created. And if you want to change it go to Image -> Palette -> Edit palette.

Prof. 9
January 29th, 2007, 07:32 AM
I have a question. If I use to a script to make a certain person on the map walk to a certain location on the map, and then end the script without making it walk back, will it stay there until I refresh the map?

Colin
January 29th, 2007, 07:32 AM
Yes, you have to change the palette or just edit the animations with that palette.
The hero backsprites in Fire Red are in offset: E69E00
And what do you mean by profile sprites? The trainer sprites that are in the player's profile?

Well, I mean the sprites that you see when you choose to be male or female in Fire Red.

BlackRainbow*
January 29th, 2007, 07:48 AM
Well, I mean the sprites that you see when you choose to be male or female in Fire Red.

They are in unzlgba number about 330-350 in 256 colors

Christos
January 29th, 2007, 08:01 AM
I have a question. If I use to a script to make a certain person on the map walk to a certain location on the map, and then end the script without making it walk back, will it stay there until I refresh the map?

The sprite will just stay there, it won't get back where it was before it moved.

Colin
January 29th, 2007, 08:06 AM
They are in unzlgba number about 330-350 in 256 colors
Really?!
I better check!
*Runs off to check UnlZ sprites 330-350 in 256 colors.*

nothing
January 29th, 2007, 08:11 AM
I want change movement scripts in script-ed but I can't change.May you tell me that movement script?:

If I am talk A man,This man is move 2 tile down,1 tile left.

Prof. 9
January 29th, 2007, 08:13 AM
The sprite will just stay there, it won't get back where it was before it moved.
Thanks! That's really gonna help me!

Christos
January 29th, 2007, 08:18 AM
I want change movement scripts in script-ed but I can't change.May you tell me that movement script?:

If I am talk A man,This man is move 2 tile down,1 tile left.

You could search for a movement script sample and the movement commands.
Here's the script you asked:

#org 0x800000
applymovement 0x[people's nr.] 0x800100
pause 0x30
end

#org 0x800100
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0xA
#raw 0xFE

nothing
January 29th, 2007, 09:42 AM
You could search for a movement script sample and the movement commands.
Here's the script you asked:

#org 0x800000
applymovement 0x[people's nr.] 0x800100
pause 0x30
end

#org 0x800100
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0xA
#raw 0xFE

thanks for help (message too short)

Chazz Princeton
January 29th, 2007, 10:15 AM
You need to edit the animation with TLP or TM.
What version are you hacking? I can tell you the offset.



Yes, you have to change the palette or just edit the animations with that palette.
The hero backsprites in Fire Red are in offset: E69E00
And what do you mean by profile sprites? The trainer sprites that are in the player's profile?



Open a sprite and go to Image -> Decrease color depth and decrease its colors to 16. The palette will be created. And if you want to change it go to Image -> Palette -> Edit palette.

Would be gr8 if you could tell me the offsets for FR/LG/R/E,and if u could emerald back pic for hero,pleez
Thnx in Advance,(ma hack would av neva existed if u were neva gona tell me)
Youre the Man!

Christos
January 29th, 2007, 11:54 AM
Would be gr8 if you could tell me the offsets for FR/LG/R/E,and if u could emerald back pic for hero,pleez
Thnx in Advance,(ma hack would av neva existed if u were neva gona tell me)
Youre the Man!

Hero backsprites: D66400

Ruby door animations: 308E00
Emerald door animations: 486E00

Colin
January 29th, 2007, 12:15 PM
I still need to know something.
How do I add pokemon without having to replace anything?
And how do I add overworld sprites without replacing any of them?
And what about the sprite you see of your character at the beggining?

Christos
January 29th, 2007, 12:25 PM
I still need to know something.
How do I add pokemon without having to replace anything?
And how do I add overworld sprites without replacing any of them?
And what about the sprite you see of your character at the beggining?

You can't add any new overworld sprites in the game.
And about the sprites, there was a tutorial for adding 25 pokemon in R/S without replacing them but the tutorial section is down.
And what sprite do you mean? Alma Core's already given you the numbers in unLZ for the hero sprites in the intro.

Colin
January 29th, 2007, 01:26 PM
Ooooops...
Sorry...
I'm starting to get the hang of using Tile Molester to edit the main characters sprites in battle.
Thanks!
But how can I add the fourth generation pokemon to Fire Red?
Would I have to do a bit of hacking on the Poke'dex?

Christos
January 29th, 2007, 01:44 PM
Ooooops...
Sorry...
I'm starting to get the hang of using Tile Molester to edit the main characters sprites in battle.
Thanks!
But how can I add the fourth generation pokemon to Fire Red?
Would I have to do a bit of hacking on the Poke'dex?

You can use unLZ for the sprites and backs, there's a tool that edits the Pokedex data but it doesn't support FR/LG/E.

.-'Infernal Hylian'-.
January 29th, 2007, 04:05 PM
hi sorry i am new to hacking...

i have VBA emu and i was wondering can i make a rom hack of say, pokemon fire red then play it through the emualtor?? is that what rom hacking is??

Colin
January 29th, 2007, 05:42 PM
I found the sprites from the beggining in UnlZ!
...the thing is though...the colors are messed up.
How do I put a different sprite in those sprites places?
Here is what they look like...

ash2000
January 29th, 2007, 05:48 PM
hi sorry i am new to hacking...

i have VBA emu and i was wondering can i make a rom hack of say, pokemon fire red then play it through the emualtor?? is that what rom hacking is??

Rom hacking is modifying the game.

I found the sprites from the beggining in UnlZ!
...the thing is though...the colors are messed up.
How do I put a different sprite in those sprites places?
Here is what they look like...

you should try and export the pallet with your sprites.

Colin
January 29th, 2007, 06:34 PM
you should try and export the pallet with your sprites.
How do I do that...?
I'm trying to understand but I don't understand...
How do I script events?
I only have Diamond Cutter, scripted, and, Advance-text.
How do I script?!

phshfe
January 29th, 2007, 09:10 PM
I am having problems, trying to edit the title screen in Ruby.

I am using UNLZ GBA and Tile Molester.

I can't find the title screen.

Does anyone know the offsets, and am I using the right tools?

Christos
January 29th, 2007, 11:50 PM
I am having problems, trying to edit the title screen in Ruby.

I am using UNLZ GBA and Tile Molester.

I can't find the title screen.

Does anyone know the offsets, and am I using the right tools?

You need unLZ GBA and Cyclone.

Blazichu
January 29th, 2007, 11:58 PM
I am having problems, trying to edit the title screen in Ruby.

I am using UNLZ GBA and Tile Molester.

I can't find the title screen.

Does anyone know the offsets, and am I using the right tools?

The offset for the titlescreen for the Groudon in Ruby is "78" in Unzl.gba.

I remember seeing something about the palettes, but for now I forgot the offset.

nothing
January 30th, 2007, 09:21 AM
You write mainplayers movement!

1 Step Down
3 Step Left
9 Step Down
1 Step Right
Warp
Questioning
Face Left
Face Down
Face Right
Face Up
Dialog
Fade screen OUT
Wait 0.7 seconds
Fade screen IN

Please write me!

Christos
January 30th, 2007, 09:31 AM
You write mainplayers movement!

1 Step Down
3 Step Left
9 Step Down
1 Step Right
Warp
Questioning
Face Left
Face Down
Face Right
Face Up
Dialog
Fade screen OUT
Wait 0.7 seconds
Fade screen IN

Please write me!

You can't just ask for scripts all the time. You'll have to learn how to script by yourself.
And warp where?

nothing
January 30th, 2007, 09:43 AM
Warp anywhere.

Question:
"?" on the man.

Dialog:
Show the message box and writing anywhere

Christos
January 30th, 2007, 09:52 AM
Ok!Warping anywhere bank.Question:"?" is on Player's face

I'll type you the script but next time try using it as a base for any other scripts you want.

#org 0x800000
applymovement 0xFF 0x800100
pause 0xE0
warp 0x0 0x0 0x0
applymovement 0xFF 0x800200
pause 0x50
message 0x800300
boxset 0x6
release
fadeout
pause 0x70
fadein
end

#org 0x800100
#raw 0x8
#raw 0x6
#raw 0x6
#raw 0x6
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x8
#raw 0x7
#raw 0xFE

#org 0x800200
#raw 0x2
#raw 0x0
#raw 0x3
#raw 0x1
#raw 0xFE

#org 0x800300
= ...

_-Davie-_
January 30th, 2007, 02:26 PM
Hey,

Just wondering whether anyone knows where i would be able to locate a specific document that would help me learn scripting. I'm currently hacking pokemon ruby so it would have to be relevant to that. Hoping I'll sorta catch on and teach myself really without having to bother someone 24/7.

Thanks,
-Davie-

Colin
January 30th, 2007, 03:27 PM
How do I change tiles in UnlZ?
The tutorial on Whack to hack doesn't make sense...
Oh yeah!
How do I put midis in Sappy?
I've tried but it messes up everything...
The contents thing said I would need MID2AGB.
Help...?

_-Davie-_
January 30th, 2007, 04:19 PM
How do I change tiles in UnlZ?
The tutorial on Whack to hack doesn't make sense...
Oh yeah!
How do I put midis in Sappy?
I've tried but it messes up everything...
The contents thing said I would need MID2AGB.
Help...?

Hey,
yeah not so long ago I had problems with editing tiles and was really unsure how to do it. However thanks to peoples help I now know that it is far easier to use Advance Map rather than un-LZ GBA for editing tiles. Here's what you have to do:

-Open up AdvanceMap and go File>Load ROM and then open your rom for editing
-Go to the map which has the tiles you want to edit.
-Once on it go Tools>Block Editor
-Your about to be saving the picture on the right which should be blue. You can change the palette so you can edit in those different colours. I personally tend to you Palette2.
-Go Picture>Save Tileset1 OR Picture>Save Tileset2 depending on whether you want to edit the top basic tiles(Tileset1) or the variable tiles that appear at the bottom of each tileset(Tileset2)
-Open up a graphics editor, in my case I just use MS Paint.
-Edit tiles how you wish, provided you stick to the palette for each tile.
-Save what you've done and then re-open AdvanceMap
-Load your ROM again
-Go to the town with the tiles you want to edit
-Go back into the block editor
-Go Picture>Load Tileset1 OR Picture>Load Tileset2 depending on which you edited and are inserting.
-Go Picture>Reload Blocks and click save
-Sit back and marvel at your work :D

Riteo I hope that helps

Happy Hacking,
-Davie-

Colin
January 30th, 2007, 06:46 PM
Hey,
yeah not so long ago I had problems with editing tiles and was really unsure how to do it. However thanks to peoples help I now know that it is far easier to use Advance Map rather than un-LZ GBA for editing tiles. Here's what you have to do:

-Open up AdvanceMap and go File>Load ROM and then open your rom for editing
-Go to the map which has the tiles you want to edit.
-Once on it go Tools>Block Editor
-Your about to be saving the picture on the right which should be blue. You can change the palette so you can edit in those different colours. I personally tend to you Palette2.
-Go Picture>Save Tileset1 OR Picture>Save Tileset2 depending on whether you want to edit the top basic tiles(Tileset1) or the variable tiles that appear at the bottom of each tileset(Tileset2)
-Open up a graphics editor, in my case I just use MS Paint.
-Edit tiles how you wish, provided you stick to the palette for each tile.
-Save what you've done and then re-open AdvanceMap
-Load your ROM again
-Go to the town with the tiles you want to edit
-Go back into the block editor
-Go Picture>Load Tileset1 OR Picture>Load Tileset2 depending on which you edited and are inserting.
-Go Picture>Reload Blocks and click save
-Sit back and marvel at your work :D

Riteo I hope that helps

Happy Hacking,
-Davie-
Thanks my friend!
But now I need a MID2AGB thing for Sappy...
If I only knew how to find it...I tried to search for it on Google, but, I couldn't find it.
And how do I export the the sprites from the beggining with true colors?

phshfe
January 30th, 2007, 07:31 PM
You need unLZ GBA and Cyclone.

Thanks for the tip, on using Cyclone,

I have found part of the title screen in Sapphire with a yellow blue and red colors, and half of Kyogre.

I am not sure where to go from here.

I am trying to edit the name sapphire and the screen with Kyogre.

phshfe
January 30th, 2007, 07:37 PM
Hey,
yeah not so long ago I had problems with editing tiles and was really unsure how to do it. However thanks to peoples help I now know that it is far easier to use Advance Map rather than un-LZ GBA for editing tiles. Here's what you have to do:

-Open up AdvanceMap and go File>Load ROM and then open your rom for editing
-Go to the map which has the tiles you want to edit.
-Once on it go Tools>Block Editor
-Your about to be saving the picture on the right which should be blue. You can change the palette so you can edit in those different colours. I personally tend to you Palette2.
-Go Picture>Save Tileset1 OR Picture>Save Tileset2 depending on whether you want to edit the top basic tiles(Tileset1) or the variable tiles that appear at the bottom of each tileset(Tileset2)
-Open up a graphics editor, in my case I just use MS Paint.
-Edit tiles how you wish, provided you stick to the palette for each tile.
-Save what you've done and then re-open AdvanceMap
-Load your ROM again
-Go to the town with the tiles you want to edit
-Go back into the block editor
-Go Picture>Load Tileset1 OR Picture>Load Tileset2 depending on which you edited and are inserting.
-Go Picture>Reload Blocks and click save
-Sit back and marvel at your work :D

Riteo I hope that helps

Happy Hacking,
-Davie-

WOW!

Great informative walk thru.

I had one problem, when trying to edit with MS Paint the pallet set is off, I saved the tileset in pallet 2 as you suggested, what I am I missing?

ChibiShibi
January 30th, 2007, 08:54 PM
I'm trying to add an extra dungeon to a Hack of Emerald that I have. The problem with that is that I have no idea how to use Advance Map effectively. What I need to know is how would I go about adding the new maps and making them accesible? Say I wanted to place the cave on route 124, how would I edit the map of 124 to allow for an event that warps to the inside of the added cave? Thank you in advance

Colin
January 30th, 2007, 09:26 PM
Okay, I need some help.
How can I put tiles like kyledove's tiles in the tileset without them changing?
And, could someone teach me how to make a script for me for scripted that comes with Elitemap?

_-Davie-_
January 31st, 2007, 03:48 AM
Hey,

Now its me who needs some help.

I'm editing the map of the starting town and decided to move the player's houses around.

I was under the impression that if I wanted to change where the players got off the truck I would simply have to open EliteMap, Load my rom, go to the starting town and then click and drag the [Boy] Or [Girl] iconl. I have tried pressing ctrl and clicking and then dragging but to no avail.

So If someone could help me out there I'd be very thankful.

Cheers,
-Davie-

Christos
January 31st, 2007, 04:04 AM
I'm trying to add an extra dungeon to a Hack of Emerald that I have. The problem with that is that I have no idea how to use Advance Map effectively. What I need to know is how would I go about adding the new maps and making them accesible? Say I wanted to place the cave on route 124, how would I edit the map of 124 to allow for an event that warps to the inside of the added cave? Thank you in advance

Make a map with Advance Map and save it, then insert it in a new spot. Put a warp in Route 124 that gets you there.

Okay, I need some help.
How can I put tiles like kyledove's tiles in the tileset without them changing?
And, could someone teach me how to make a script for me for scripted that comes with Elitemap?

You need to change the palettes to the ones Kyledove's tiles have.

Hey,

Now its me who needs some help.

I'm editing the map of the starting town and decided to move the player's houses around.

I was under the impression that if I wanted to change where the players got off the truck I would simply have to open EliteMap, Load my rom, go to the starting town and then click and drag the [Boy] Or [Girl] iconl. I have tried pressing ctrl and clicking and then dragging but to no avail.

So If someone could help me out there I'd be very thankful.

Cheers,
-Davie-

There's a special program for it. I don't remember how it's called but I think it was made by -HackMew-.

Pazuzu
January 31st, 2007, 06:14 AM
And due to a recent initiative, clean-up and archival, this thread and the answers to the most common questions it contains, will now be closed and kept for further reference.

A new thread will be made shortly.

~closed~