< >
Hello, guest! Please log in or register.

The PokéCommunity

Go Back     The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > Tools, Tutorials & Resources Tutorial How to enlarge ROMs

Notices

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.

Reply Post Reply
 
Thread Tools
  #1    
Old September 16th, 2009 (7:42 PM). Edited April 15th, 2010 by hashtag.
ribon22x's Avatar
ribon22x ribon22x is offline
 
Join Date: Jul 2009
Location: Into the Darkness
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 9
Hello, I'm Ribon22x, a spanish-speaking ROMHacker. I come here to post my first manual on pokecommunity, I've done quite a few already in my language, but this one is the first one I put in here. Hope you like it!

Well, my fellow Romhackers, here I bring you a manual that I've been working on this afternoon for you all, in which I explain how to get more space on a ROM, you might say "More space? This guy is nuts!".

And yes! I am nuts XD. Honestly this manual is still on a debugging stage, that means that there is more investigation to go though to see if it keep working in other situations, and I'll be posting any changes on this same topic. Meanwhile I'd like for you to post your questions or feedback any way this tutorial could get better.


I hope you enjoy them and post your comments.

UPDATES:
- Confirmed, inserting images (using UNLZ, for example) to the new offsets is possible.
- So far only tested on ruby, but I don't think there will be any problems with other bases.

Cheers!

Here I give you the downloading links in 2 different formats
Reply With Quote

Relevant Advertising!

  #2    
Old September 20th, 2009 (4:47 AM).
Neo-Wolf's Avatar
Neo-Wolf Neo-Wolf is offline
I am back!
 
Join Date: Apr 2009
Location: Faridabad, India
Age: 21
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 724
You mean expanding the ROM to 32 MB?


Hey guys, I am back!
But NO more ROM Hacking for me.
Nor any CSS.
I am now primarily a writer.

Stuck in your hack? Developed a writer's block? Get cool story ideas from me!
Reply With Quote
  #3    
Old September 20th, 2009 (6:45 AM).
ribon22x's Avatar
ribon22x ribon22x is offline
 
Join Date: Jul 2009
Location: Into the Darkness
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 9
The truth does not necessarily you must expand it to 32 MB, you can expand what you need and then you can re-expand it if you want.

The maximum amount that you can expand it until you reach the 32 MB ROM, but I do not recommend it, but you can expand it enough to have your space to do what you want.
Reply With Quote
  #4    
Old September 27th, 2009 (11:29 AM).
NatureKeeper NatureKeeper is offline
No longer active here.
 
Join Date: Jun 2008
Location: Somewhere.
Age: 18
Gender: Male
Nature: Hasty
Posts: 1,234
Send a message via Windows Live Messenger to NatureKeeper Send a message via Skype™ to NatureKeeper
WOW. This tutorial rules. Now I can go crazy scriptin'
Reply With Quote
  #5    
Old September 27th, 2009 (11:39 AM).
hi sir tomato my password is syvniti's Avatar
hi sir tomato my password is syvniti hi sir tomato my password is syvniti is offline
gggggggggggggggggg
 
Join Date: Jan 2007
Location: My user name _ asciii_ +&h1!" lulz
Posts: 581
Quote:
Originally Posted by NatureKeeper View Post
WOW. This tutorial rules. Now I can go crazy scriptin'
You could before, the thing which need to be expanded isn't the rom, it's the hackers idea of the rom's amount of space.
THE CAKE IS A LIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply With Quote
  #6    
Old September 27th, 2009 (11:39 AM).
.Seth's Avatar
.Seth .Seth is offline
.explorer.
Crystal Tier
 
Join Date: Jun 2008
Location: A capacitor in a power supply board.
Gender: Male
Nature: Quiet
Posts: 1,645
Or you could just use XSE's built in expander. :/
Reply With Quote
  #7    
Old September 27th, 2009 (2:36 PM).
SharpPoint's Avatar
SharpPoint SharpPoint is offline
Suicune used Surf!
 
Join Date: Jul 2009
Location: Stalker...
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 479
Quote:
Originally Posted by hi sir tomato my password is syvniti View Post
You could before, the thing which need to be expanded isn't the rom, it's the hackers idea of the rom's amount of space.
I don't see the need for this tutorial. It's not like they're create a hack so awesome, it needs more space.
Reply With Quote
  #8    
Old September 27th, 2009 (4:46 PM).
●•ΛΣЯӨЩ•●'s Avatar
●•ΛΣЯӨЩ•● ●•ΛΣЯӨЩ•● is offline
Silver Tier
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kanto
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 441
Well XSE also has a Rom expander and compressor if i'm not mistaken...
Reply With Quote
  #9    
Old September 27th, 2009 (4:48 PM).
ribon22x's Avatar
ribon22x ribon22x is offline
 
Join Date: Jul 2009
Location: Into the Darkness
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by 非常に高いレベル View Post
Or you could just use XSE's built in expander. :/
But XSE expands to 32 MB, and I personally would not recommend expanding to 32 MB, but is only a matter of emulation.

Maybe that was what they were talking so badly of expander XSE ROMs
Reply With Quote
  #10    
Old September 27th, 2009 (9:32 PM).
Darthatron's Avatar
Darthatron Darthatron is offline
巨大なトロール。
Silver Tier
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 24
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,152
You can expand it to 32 MB then, after you've finished with editing it, make it smaller. :\
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です
Reply With Quote
  #11    
Old September 28th, 2009 (12:48 AM).
NatureKeeper NatureKeeper is offline
No longer active here.
 
Join Date: Jun 2008
Location: Somewhere.
Age: 18
Gender: Male
Nature: Hasty
Posts: 1,234
Send a message via Windows Live Messenger to NatureKeeper Send a message via Skype™ to NatureKeeper
Quote:
Originally Posted by hi sir tomato my password is syvniti View Post
You could before, the thing which need to be expanded isn't the rom, it's the hackers idea of the rom's amount of space.
I have a really, I mean the word really long script. No free space in the game seemed to do. It was over 200 raws!

I knew I could expand in XSE, but Advance Map doesn't take more than 6 characters!

The call idea is what made me happy. Now I can script without worries.
Reply With Quote
  #12    
Old September 28th, 2009 (8:22 AM).
Micael Alighieri's Avatar
Micael Alighieri Micael Alighieri is offline
Helix Boo / Lord Kaktus, ex-member from Whack a Hack!
 
Join Date: Apr 2008
Gender: Male
Nature: Lonely
Posts: 93
Send a message via Skype™ to Micael Alighieri
Good tutorial. I prefer to use the original bytes of my rom but it's a good tutorial.
Reply With Quote
  #13    
Old September 28th, 2009 (10:27 AM). Edited September 28th, 2009 by score_under.
score_under's Avatar
score_under score_under is offline
I program the *other* ASM.
Crystal Tier
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hertfordshire, England
Age: 23
Nature: Rash
Posts: 525
Quote:
Originally Posted by ●•ΛΣЯӨЩ•● View Post
Well XSE also has a Rom expander and compressor if i'm not mistaken...
Expander and truncator. If it compressed the ROM, it would render it unplayable (unless by some amazing miracle)


In my opinion, you don't need any more space in your ROM. If you somehow manage to waste the whole 9MB of free space, you have probably tried too hard. One average script is 100-200 bytes. This means you could insert between 47000 and 94000 scripts of these sizes without running out of space.

One 64x64 16 colour image is 2KB, meaning you could fit 4608 of them in the free space. Maps are smaller than this.

Quote:
Originally Posted by NatureKeeper View Post
I have a really, I mean the word really long script. No free space in the game seemed to do. It was over 200 raws!
"#raw" commands are not really meant to be used. If you're using them, you should look up the named equivalent instead (try decompiling again after compiling).

EDIT - Also, with a 200-#raw sized script, you could still fit over 47000 of them on your ROM without expanding.

People need a better sense of scale.
Plz not to PM me, I don't come here often enough. Email if you need me
Reply With Quote
  #14    
Old September 28th, 2009 (10:42 AM).
hi sir tomato my password is syvniti's Avatar
hi sir tomato my password is syvniti hi sir tomato my password is syvniti is offline
gggggggggggggggggg
 
Join Date: Jan 2007
Location: My user name _ asciii_ +&h1!" lulz
Posts: 581
Quote:
Originally Posted by NatureKeeper View Post
I have a really, I mean the word really long script. No free space in the game seemed to do. It was over 200 raws!

I knew I could expand in XSE, but Advance Map doesn't take more than 6 characters!

The call idea is what made me happy. Now I can script without worries.
This even prove my point more.

It's you who need to be expanded, not the rom.
THE CAKE IS A LIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply With Quote
  #15    
Old September 28th, 2009 (12:00 PM).
score_under's Avatar
score_under score_under is offline
I program the *other* ASM.
Crystal Tier
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hertfordshire, England
Age: 23
Nature: Rash
Posts: 525
Quote:
Originally Posted by hi sir tomato my password is syvniti View Post
It's you who need to be expanded, not the rom.
If you're referring to his knowledge of relative file sizes, then I think you made sense for once...
Plz not to PM me, I don't come here often enough. Email if you need me
Reply With Quote
  #16    
Old February 7th, 2016 (7:34 AM).
addictz10 addictz10 is offline
 
Join Date: Sep 2012
Age: 17
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 3
Thanks for the guide
Reply With Quote
  #17    
Old February 7th, 2016 (3:04 PM). Edited February 7th, 2016 by Bonnox.
Bonnox Bonnox is offline
Time (wasting) Lord
 
Join Date: Sep 2015
Location: Gallifrey, (IT)
Age: 20
Gender: Male
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by ribon22x View Post
The truth does not necessarily you must expand it to 32 MB, you can expand what you need and then you can re-expand it if you want.

The maximum amount that you can expand it until you reach the 32 MB ROM, but I do not recommend it, but you can expand it enough to have your space to do what you want.
may I ask you why you don't recommend to expand up to 32 MB?
The VBA accepts any size of ROM without crashing, by may be that the hardware only works with a power of 2 as the size? I dont't recall, but if it was true, it is certainly signed down in gbatek or tonc. Also remember that XSE itself only allows 8, 16 and 32 MB; there may be a reason.



Quote:
Originally Posted by hi sir tomato my password is syvniti View Post
You could before, the thing which need to be expanded isn't the rom, it's the hackers idea of the rom's amount of space.
you are so right man! here in IT (don't know other countries) there is a lot of disinformation about free space. they still insist on using FSF and other fluffy tools while a simple hex editor could do all these kind of jobs!!

But the thing that I hate the most is the "put #dynamic 0xExcessivelyHugeNumber in scripts otherwise the ROM will crash!!!!111XD" My poor eyes. Misinformation protracted since 2003 (or something), thats a record.
I began to put 0x700000 on ruby to save A LOT of space. And maybe will now revert to 0x6something to use up to the littlest tiny crumb of space :)
Reply With Quote
  #18    
Old February 7th, 2016 (3:55 PM).
Deokishisu's Avatar
Deokishisu Deokishisu is offline
Mr. Magius
 
Join Date: Feb 2006
Location: If I'm online, it's a safe bet I'm at a computer.
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 665
Quote:
Originally Posted by Bonnox View Post
may I ask you why you don't recommend to expand up to 32 MB?
The VBA accepts any size of ROM without crashing, by may be that the hardware only works with a power of 2 as the size? I dont't recall, but if it was true, it is certainly signed down in gbatek or tonc. Also remember that XSE itself only allows only 8, 16 and 32 MB; there may be a reason.
My flashcart can play any sized ROM on real hardware up to 32MB. There seems to be quite a large variation in the actual size of ROMs. Atari Anniversary Advance is 4.096MB, Avatar the Last Airbender is 8.192MB, Pokemon Mystery Dungeon Red Rescue Team is 32.768MB, I've got two Goomba Emulators packed with different GBC ROMs that clock in at 17.393MB and 13.169MB respectively. However, within my small sample of GBA ROMs, it seems that Nintendo only released them as ~4MB, ~8MB, ~16MB, and ~32MB, so whether a ROM at some weird size, like 13MB or something, would work if put in a real, non-flashcart cartridge is anyone's guess. Does anyone know of a released GBA game that's not in those four sizes?
Reply With Quote
  #19    
Old February 7th, 2016 (4:08 PM).
Bonnox Bonnox is offline
Time (wasting) Lord
 
Join Date: Sep 2015
Location: Gallifrey, (IT)
Age: 20
Gender: Male
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by Deokishisu View Post
My flashcart can play any sized ROM on real hardware up to 32MB. There seems to be quite a large variation in the actual size of ROMs. Atari Anniversary Advance is 4.096MB, Avatar the Last Airbender is 8.192MB, Pokemon Mystery Dungeon Red Rescue Team is 32.768MB, I've got two Goomba Emulators packed with different GBC ROMs that clock in at 17.393MB and 13.169MB respectively. However, within my small sample of GBA ROMs, it seems that Nintendo only released them as ~4MB, ~8MB, ~16MB, and ~32MB, so whether a ROM at some weird size, like 13MB or something, would work if put in a real, non-flashcart cartridge is anyone's guess. Does anyone know of a released GBA game that's not in those four sizes?
yeah, you've got a point: hardware actual size. so the two games of yours that fall out of the scheme are not published by nintendo?
although I notice that the samsung S4 mini has 1,5 GB of RAM, wich is clearly not a power of 2, but that's another story: maybe harware making processes have developed to allow such quantities. (or perhaps it uses 2 banks, thing that is quite odd)
edit
ah,no, look: any single pendrive on earth is sized in power of two. so is definitely a matter of hardware making. but it is still a mistery of why you have such unaligned ROMs.
Reply With Quote
  #20    
Old February 7th, 2016 (11:09 PM).
Deokishisu's Avatar
Deokishisu Deokishisu is offline
Mr. Magius
 
Join Date: Feb 2006
Location: If I'm online, it's a safe bet I'm at a computer.
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 665
Quote:
Originally Posted by Bonnox View Post
yeah, you've got a point: hardware actual size. so the two games of yours that fall out of the scheme are not published by nintendo?
although I notice that the samsung S4 mini has 1,5 GB of RAM, wich is clearly not a power of 2, but that's another story: maybe harware making processes have developed to allow such quantities. (or perhaps it uses 2 banks, thing that is quite odd)
edit
ah,no, look: any single pendrive on earth is sized in power of two. so is definitely a matter of hardware making. but it is still a mistery of why you have such unaligned ROMs.
The unaligned ones (the 17MB and 13MB ones) are both a ROM containing a GBC emulator called Goomba as well as several GBC ROMs packed into one file. They're not official Nintendo things, and I could presumably pack in anywhere between Goomba's minimum filesize up to 32MB worth of space. The others I mentioned are officially released games.
Reply With Quote
Reply Post Reply
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


  All times are GMT -8. The time now is 4:05 AM.


Contact Us Archive Privacy Statement Terms of Service Top