Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > Tools, Tutorials & Resources
Reload this Page [Tutorial] In depth Advance Map tutorial

Notices
For all updates, view the main page.

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Reply
 
Thread Tools
  #176    
Old September 26th, 2009 (05:42 AM).
link12552's Avatar
link12552 link12552 is offline
just tired, that's all
 
Join Date: Dec 2007
Location: The not so distant future
Age: 19
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 202
Quote originally posted by The Gambling Gallade:
Hmmm. I've had this question for almost a month. It has never been answered.

Before you attempt to answer it, understand that in Advance Map, I have all the map banks correct on the warps. Even when I hit "Goto", the warp works.

Now, when I play it in the game, and I walk into the door, it takes me to another map, except I cannot move, I'm invisible, and I believe I'm out of bounds. I changed the map height and width, and checked if I had a warp out of bounds. I did not.

Does anyone know how to fix this problem?

Note: This is a tuff question to answer with only the given information.

First double check your warp. Make sure its unknown is set to 3
and that the map bank and header are correct. Then make sure the transfer number is the sam as the other maps warp.

This might be a problem with your rom. This generally happens when you change a map size, and AM overwites part of another
map. Before you do anything else to your rom I suggest you save your map files somewhere and make a back up.



P.S. Som times when you make a warp weird things can happen, such as showing up in the middle of the course.
Trying adding a new warp to each of the maps
Reply With Quote
  #177    
Old September 28th, 2009 (12:33 PM).
Vittorini's Avatar
Vittorini Vittorini is offline
Expert Trainer
 
Join Date: Sep 2009
Location: Maryland
Age: 23
Gender: Male
Nature: Quiet
Posts: 24
Quote originally posted by link12552:
Make sure that in the tile ,with the warp on it, that its behavior is set to warp. Change the unknows for the warp to 3 and if you're doing a lower caves exit set the warp behavior to an arrow and a warp. This should fix both of your problems.
_______________________________

Respond if this is succesful and if it's not ttry to give me more details
And how would I go about setting the warp behavior? I'm having a lot of difficulties with this and I'm really frustrated.
Reply With Quote
  #178    
Old September 28th, 2009 (02:44 PM).
link12552's Avatar
link12552 link12552 is offline
just tired, that's all
 
Join Date: Dec 2007
Location: The not so distant future
Age: 19
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 202
Quote originally posted by Vittorini:
And how would I go about setting the warp behavior? I'm having a lot of difficulties with this and I'm really frustrated.


From what you've siad I'm assuming that you want a warp to work on a door or cave exit. The problem just may be that the warps unknown has to be set to 3

If the above doesn't work,
Can you sort of describe the issue your having more carefully.
Reply With Quote
  #179    
Old September 28th, 2009 (04:02 PM).
Vittorini's Avatar
Vittorini Vittorini is offline
Expert Trainer
 
Join Date: Sep 2009
Location: Maryland
Age: 23
Gender: Male
Nature: Quiet
Posts: 24
Quote originally posted by link12552:

From what you've siad I'm assuming that you want a warp to work on a door or cave exit. The problem just may be that the warps unknown has to be set to 3

If the above doesn't work,
Can you sort of describe the issue your having more carefully.
You assume correctly. I have set both warps in my cave to unknown 3 and yet I still cannot exit when I enter the cave. Again, I can enter the cave perfectly fine but once inside I cannot go back out on either side. If you have any idea as to why, please let me know.
Reply With Quote
  #180    
Old September 29th, 2009 (02:28 PM).
link12552's Avatar
link12552 link12552 is offline
just tired, that's all
 
Join Date: Dec 2007
Location: The not so distant future
Age: 19
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 202
Quote originally posted by Vittorini:
You assume correctly. I have set both warps in my cave to unknown 3 and yet I still cannot exit when I enter the cave. Again, I can enter the cave perfectly fine but once inside I cannot go back out on either side. If you have any idea as to why, please let me know.
First make sure the warp is on the tile in front of the exit,

Secondly make that tile is the first cave floor tile you see.
It be should after a black block in the cave tile area of the tileset.

If all else fails, open the tile with the warp on it and set its behavior byte to 08 00
Reply With Quote
  #181    
Old September 30th, 2009 (12:42 PM). Edited September 30th, 2009 by Vittorini.
Vittorini's Avatar
Vittorini Vittorini is offline
Expert Trainer
 
Join Date: Sep 2009
Location: Maryland
Age: 23
Gender: Male
Nature: Quiet
Posts: 24
Quote originally posted by link12552:
First make sure the warp is on the tile in front of the exit,

Secondly make that tile is the first cave floor tile you see.
It be should after a black block in the cave tile area of the tileset.

If all else fails, open the tile with the warp on it and set its behavior byte to 08 00
I'm happy that your trying to help but it still won't work. My warp is on the tile in front of the exit, and the tile is the first cave floor tile in the tileset. Since all else really has failed, can you tell me a little bit more on how to edit the behavior byte of the warp? In my version of advance map (I think its the latest one) when a warp is selected I cannot open it in my script editor (XSE).

Also, one extra detail I noticed, when I enter the cave I am facing down. I think that is a little weird. If you want me to upload pictures of the maps I want to connect, let me know.

EDIT: I figured out how to set the behavior byte and it is at 08 00, so I guess that's not the problem
EDIT 2: Lol. I was messing around with the behavior bytes and decided to try 61 00, which is "use warp" and that worked perfectly. haha
__________________
Reply With Quote
  #182    
Old October 2nd, 2009 (12:32 AM).
Neo-Wolf's Avatar
Neo-Wolf Neo-Wolf is offline
I am back!
 
Join Date: Apr 2009
Location: Faridabad, India
Age: 20
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 724
Good tutorial. I really liked it. Very helpful.
__________________


Hey guys, I am back!
But NO more ROM Hacking for me.
Nor any CSS.
I am now primarily a writer.

Stuck in your hack? Developed a writer's block? Get cool story ideas from me!
Reply With Quote
  #183    
Old October 4th, 2009 (08:15 AM).
Cobalt60's Avatar
Cobalt60 Cobalt60 is offline
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kanto
Gender: Male
Nature: Lonely
Posts: 5
Send a message via Windows Live Messenger to Cobalt60
Hi, when I try and change a tile or put a new one over an existing one in paint, only the background colour shows when I load the tileset on block editor. Could you help me please?
Reply With Quote
  #184    
Old October 10th, 2009 (01:36 AM).
AmazingCouchPotato's Avatar
AmazingCouchPotato AmazingCouchPotato is offline
 
Join Date: Oct 2009
Location: Pallet Town
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 24
Awesome tut i just don't understand how to make the connections work
__________________
RAWR


Help Me Hatch My Egg


Im A Beta Tester For Pokemon Mythic Legends
/Dance
Reply With Quote
  #185    
Old October 12th, 2009 (04:10 AM).
mervyn797 mervyn797 is offline
What? I'm right here. >D
 
Join Date: Mar 2009
Gender: Male
Nature: Careful
Posts: 1,705
can u include how to insert new maps?
Reply With Quote
  #186    
Old October 24th, 2009 (11:51 PM).
luker05 luker05 is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2008
Location: Canada
Nature: Calm
Posts: 32
Send a message via Windows Live Messenger to luker05 Send a message via Yahoo to luker05
I have no idea how to set the offset in map connections.
If someone would mind helpin me out with this, thatd be great.
Reply With Quote
  #187    
Old October 25th, 2009 (12:36 AM).
GeloVosalv GeloVosalv is offline
 
Join Date: Oct 2009
Gender: Male
Posts: 6
Good tutorial, it really helped me out using movement permissions,
thanks.
Reply With Quote
  #188    
Old October 25th, 2009 (11:54 PM).
IrGamer's Avatar
IrGamer IrGamer is offline
Running away Heh Please.
 
Join Date: Oct 2009
Location: Where Know one Els knows
Age: 25
Gender: Male
Nature: Brave
Posts: 28
i love it nice, you did a good job on it this will help me alot!!
Reply With Quote
  #189    
Old October 26th, 2009 (04:03 PM).
Besj08's Avatar
Besj08 Besj08 is offline
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vernon, CT
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 38
Send a message via AIM to Besj08
i found this very useful!! :D
Reply With Quote
  #190    
Old October 29th, 2009 (08:02 AM).
RegisteelX RegisteelX is offline
zomgwut?
 
Join Date: Oct 2009
Age: 23
Gender: Male
Nature: Timid
Posts: 62
i made a warp to a place, but everytime i enter, the screen turns black.
__________________


Reply With Quote
  #191    
Old October 30th, 2009 (05:00 AM).
Tropical Sunlight's Avatar
Tropical Sunlight Tropical Sunlight is offline
The Faltine
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenia
Age: 19
Gender: Male
Posts: 3,578
Send a message via Windows Live Messenger to Tropical Sunlight
Quote originally posted by RegisteelX:
i made a warp to a place, but everytime i enter, the screen turns black.
Did you resize the map?
That might be wrong.
__________________
Reply With Quote
  #192    
Old October 30th, 2009 (09:15 PM).
Konekodemon's Avatar
Konekodemon Konekodemon is offline
The Master of Pokemon Breeding
Crystal Tier
 
Join Date: Mar 2007
Location: NC
Age: 30
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 1,895
Send a message via ICQ to Konekodemon Send a message via AIM to Konekodemon Send a message via Windows Live Messenger to Konekodemon Send a message via Yahoo to Konekodemon Send a message via Skype™ to Konekodemon
Whenever I make a new map the title set I use with it becomes all messed up and distorted, where I can't use it.
__________________

Please check out my InuYasha fanfiction and tell me what you think.
Sign up for Vizzard to play free Retro Games online: http://www.vizzed.com/boards/profile.php?id=231549&ref=61528
Get a Free PS3, this is no joke: http://www.YourPS34free.com/index.php?ref=5580831
Reply With Quote
  #193    
Old November 2nd, 2009 (01:10 PM).
PirateSam's Avatar
PirateSam PirateSam is offline
Pokemon Ranger
 
Join Date: Nov 2008
Location: Wales!
Age: 20
Gender:
Nature: Jolly
Posts: 34
Send a message via Windows Live Messenger to PirateSam
Quick Question do i have to insert a Script for a rocksmashable rock on Fire Red?

If so what should i mkae it like?
__________________
Reply With Quote
  #194    
Old November 2nd, 2009 (01:50 PM).
panthers4091 panthers4091 is offline
 
Join Date: Oct 2009
Gender: Male
Posts: 31
Quote originally posted by PirateSam:
Quick Question do i have to insert a Script for a rocksmashable rock on Fire Red?

If so what should i mkae it like?
Just set a person's sprite to a rock (no 96 I think) and then you should be able to put the script as $1BE00C and it will work.
Reply With Quote
  #195    
Old November 4th, 2009 (07:33 AM).
Konekodemon's Avatar
Konekodemon Konekodemon is offline
The Master of Pokemon Breeding
Crystal Tier
 
Join Date: Mar 2007
Location: NC
Age: 30
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 1,895
Send a message via ICQ to Konekodemon Send a message via AIM to Konekodemon Send a message via Windows Live Messenger to Konekodemon Send a message via Yahoo to Konekodemon Send a message via Skype™ to Konekodemon
Does anyone know what I should do about my problem?
__________________

Please check out my InuYasha fanfiction and tell me what you think.
Sign up for Vizzard to play free Retro Games online: http://www.vizzed.com/boards/profile.php?id=231549&ref=61528
Get a Free PS3, this is no joke: http://www.YourPS34free.com/index.php?ref=5580831
Reply With Quote
  #196    
Old November 4th, 2009 (11:33 AM).
PirateSam's Avatar
PirateSam PirateSam is offline
Pokemon Ranger
 
Join Date: Nov 2008
Location: Wales!
Age: 20
Gender:
Nature: Jolly
Posts: 34
Send a message via Windows Live Messenger to PirateSam
Ok im using advanced map and XSE i want to change what professor oak is saying for my intro. I open up the Script Editor and chnage his Speech and nothing else. I click Save but when i close it and go to open script again its the orginal! Please Help me!
__________________
Reply With Quote
  #197    
Old November 13th, 2009 (11:54 PM).
liuyanghejerry's Avatar
liuyanghejerry liuyanghejerry is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: China,Xi'an
Nature: Calm
Posts: 218
Send a message via ICQ to liuyanghejerry Send a message via Windows Live Messenger to liuyanghejerry Send a message via Yahoo to liuyanghejerry
This is a great tut,because it teaches me how to connect the maps...(Well,I mean connect them right)
By the way,how to create a new city name?I don't want to replace the old ones...
__________________
Zel,thethethethe,LU-HO,Darthatron,HackMew,ZodiacDaGreat,Juan,score_under,JPAN,Tamah-chan,I really appreciate your kindness and your help!:D


I did something that really bad.But made all Chinese can hack Pokemon, too.If you guys hate me, I totally understand,but cannot do anything but force to keep everything.
If there must be someone to undertake all spit and curse, it must be me.
Reply With Quote
  #198    
Old November 16th, 2009 (04:57 AM).
Pokepal17's Avatar
Pokepal17 Pokepal17 is offline
More cowbell~
Silver Tier
 
Join Date: Oct 2008
Location: Steeltown
Age: 20
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,517
Quote originally posted by liuyanghejerry:
This is a great tut,because it teaches me how to connect the maps...(Well,I mean connect them right)
By the way,how to create a new city name?I don't want to replace the old ones...
ASM unfortunately. I think A-map used to have this function but it kept on freezing the maps with the new map names.
__________________
Pokémon Stardrop
Reply With Quote
  #199    
Old November 21st, 2009 (12:12 PM).
jjboy22 jjboy22 is offline
 
Join Date: Jun 2009
Gender: Male
Posts: 20
thank you so much i think i figured it out now
Reply With Quote
  #200    
Old November 24th, 2009 (07:36 PM).
amoliski's Avatar
amoliski amoliski is offline
 
Join Date: Jan 2009
Location: Williamsport PA
Age: 24
Gender: Male
Posts: 44
Where do you set the "Starting position" of the trainer?
By starting position I mean where the game dumps you after the Oak speech.
Reply With Quote
Reply
Quick Reply

Sponsored Links

You may also like.. (Beta)
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 01:27 AM.