Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > Tools, Tutorials & Resources
Reload this Page [Tutorial] How To Insert An OW Sprite In NSE Classic Step By Step.

Notices
For all updates, view the main page.

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Reply
 
Thread Tools
  #1    
Old June 2nd, 2012 (06:10 PM).
ADLFM14's Avatar
ADLFM14 ADLFM14 is offline
Legendary Spriter
 
Join Date: May 2012
Location: EGYPT
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 42
Hello Guys ill be making a tutorial because a lot of people have been asking this question how to insert you mini OW Sprite with it's 9(+)frames
Now let's begin.
Tools Needed:
1)Your OW Sprite (It's recommended to be 16x32)
2)NSE Classic (To Insert You OW Sprite)
3)IrfanView (To Index your Image To 16 Color)
4)GIMP (To optimize palette)
5)MS Paint (To Put a background for your OW sprite)
Ill will be easily making that in 6 steps

STEP 1:
Spoiler:

Open your OW Sprite and use any color (not included in the sprite) and make it a background to make the sprite transparent then apply that to the rest frames for your sprite

STEP 2:
Spoiler:

After you had put a background for all your sprite frames open a new MS Paint and make the pixels 144x32 then put the nine frames like this in same arrange because all the frames must be same in palette (its better to move them using keyboard to avoid messing up) the OW Sprite legs bust be same line and save the whole pic as PNG or BMP

STEP 3:
Spoiler:

Now we need to index the image so open it with IrfanView from Image menu choose Decrease Color Depth a small Dialogue will appear choose 16 colors (4BPP) then click OK save the image as PNG or BMP.

STEP 4:
Spoiler:
As you can see you have indexed your image but now the palettes are not arranged any sprite in a rom it's background color must be the first color in the palette so we need GIMP To do that.
open your image with GIMP im currently using V.2.8, from menu bar you choose "Image" ---> "Mode" the option "Indexed" Must be marked or checked you have to click or "RGB" after that click image,mode, then mark on Indexed again a small window must appear then you choose "Use web-optimized palette" then click on convert after that overwrite or save it.

STEP 5:

Spoiler:
Now your image is indexed and it's palette is optimized and all the frames have the same palette, here comes the hard part now we need to crop or cut the frames of the image back without messing the palette we will be doing that with IrfanView open your image with IrfanView then select the first frame or the first guy using the mouse press Ctrl+C after that open a new Irfanview window and press Ctrl+V if the image or the frame you have just pasted is not 16x32 pixels then you have to select it from the old image until it become 16x32 to check if your image was 16x32 or not after you pasted it press Ctrl+R to check the size if it was 16x32 then you are right and see and you have to do that for the rest frames and save each one
you must now have 9 frames with the same palette.


STEP 6:
Spoiler:
Open up NSE open your rom and choose the OW Sprite you want to replace then from file menu click "import"--->"import image"-->"Load"
and load your first frame as you saved it, next to the save button there is a button which is named "Image" change it to "All" then click save he will ask you to change the palette offset click on yes.

then click on frame arrow to change the frame of the original sprite then replace it with your second frame but instead of making him load all of the sprite make him only load image he shouldn't ask you to change palette offset

after that and do this for the rest frames and now you are done.(don't forget to save)

if you are facing any problems just post it and ill be happy to help.
__________________
My Tutorials:
Hacking Ruby Title Screen Completely Step By Step
How To Insert An OW Sprite In NSE Classic Step By Step.
Hacks I'm Currently Making


Join My Hacking Team(D.A.T.S)




My deviantART


Reply With Quote
  #2    
Old August 12th, 2012 (09:25 PM).
hyruma hyruma is offline
 
Join Date: Jul 2012
Gender: Male
Posts: 3
guys, please give me the link for download gimp
Reply With Quote
  #3    
Old August 13th, 2012 (05:26 AM).
ADLFM14's Avatar
ADLFM14 ADLFM14 is offline
Legendary Spriter
 
Join Date: May 2012
Location: EGYPT
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 42
Quote originally posted by hyruma:
guys, please give me the link for download gimp
Thank me later here is the link
Click Here to download GIMP 2.8.0
__________________
My Tutorials:
Hacking Ruby Title Screen Completely Step By Step
How To Insert An OW Sprite In NSE Classic Step By Step.
Hacks I'm Currently Making


Join My Hacking Team(D.A.T.S)




My deviantART


Reply With Quote
  #4    
Old August 13th, 2012 (06:40 PM).
hyruma hyruma is offline
 
Join Date: Jul 2012
Gender: Male
Posts: 3
thanks, but can i get an old version? coz i cant instal that ini this old windows. lol
Reply With Quote
  #5    
Old August 25th, 2012 (02:14 AM).
Pinkish Purple's Avatar
Pinkish Purple Pinkish Purple is offline
五代目水影
Silver Tier
 
Join Date: Aug 2012
Location: Kirigakure
Age: 16
Gender: Female
Nature: Naughty
Posts: 366
Hello, I need help. I have all the sprite and some are back sprite so there are no face colour in the sprite. When I insert the sprite the whole thing changed to the sprite's palette meaning that if I go back to front sprite the face will not be face colour because back sprite got no face colour. What do do?
__________________
Reply With Quote
  #6    
Old August 25th, 2013 (02:29 AM).
Rezordaxx's Avatar
Rezordaxx Rezordaxx is offline
Asks many questions!
 
Join Date: Aug 2013
Location: The Netherlands
Age: 16
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 289
Thankyou for this tut sir!
__________________

My hack
Reply With Quote
  #7    
Old September 26th, 2013 (12:49 AM).
lhabcuanime's Avatar
lhabcuanime lhabcuanime is offline
LhabxJhieL
 
Join Date: Sep 2013
Location: Phillipines
Gender: Male
Nature: Naughty
Posts: 25
Great Tutorial .. Can you add some Screenies ?
__________________
Reply With Quote
  #8    
Old September 26th, 2013 (12:55 AM). Edited September 26th, 2013 by Orifiel.
Orifiel's Avatar
Orifiel Orifiel is offline
Priestess
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tokyo, Japan
Gender: Female
Nature: Lonely
Posts: 421
Thanks.. But I'm the kind-of person to learn tutorial like this
through seeing it on images, so will you please?
__________________
~ Pair | Character | Previously L96 ~
Reply With Quote
  #9    
Old November 15th, 2013 (10:42 AM).
Chrisario's Avatar
Chrisario Chrisario is online now
Friend code :0018 2912 2366 let me know
 
Join Date: Jul 2013
Location: In friend Safari
Age: 18
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 89
Is it possible to put 32x32 4th gen ow in it
Reply With Quote
  #10    
Old January 5th, 2014 (11:43 PM).
Nick's Avatar
Nick Nick is offline
What am I to do?
Platinum Tier
 
Join Date: Nov 2009
Location: Between the whale and wasp
Age: 17
Gender: Male
Nature: Impish
Posts: 4,900
Send a message via Skype™ to Nick
Quote originally posted by Pinkish Purple:
Hello, I need help. I have all the sprite and some are back sprite so there are no face colour in the sprite. When I insert the sprite the whole thing changed to the sprite's palette meaning that if I go back to front sprite the face will not be face colour because back sprite got no face colour. What do do?
I think I'm having the same problem. The thing is, I'm doing recolorings of existing sprites (so I'm only editing the palettes) and I'm utilizing the junk palettes (19-26). The problem is, whenever I insert the sprites' palettes in NSE they show up fine (and in APE the palettes look normal), but in Advance Map the palettes render as a second thing, and when I test the game in VBA they show up as something completely different from the other two. How can I fix this?
Reply With Quote
  #11    
Old August 31st, 2014 (12:41 PM).
Taconinja's Avatar
Taconinja Taconinja is offline
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 38
Every time i try to import a pallette, it says "Index was outside the bounds of the array" and upon entering the game in VBA, the pallette is all messed up.
Reply With Quote
Reply
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 12:00 PM.