Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > Tools, Tutorials & Resources
Reload this Page [Tutorial] Insert new pokemon Complete tutorial.

Notices
For all updates, view the main page.

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Reply
 
Thread Tools
  #51    
Old January 4th, 2009 (03:49 AM).
deathscythe deathscythe is offline
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 27
The Tutorial is great but there i don't think it's a complete tutorial, probably 90% if you manage to get the pokecry tut up.
I've tried it, everything works fine, except for some pallets errors which i can easily fixed. When I run the game, encountering the new pokemon in the wild, it appears. Tried to catch it and the entire game freezes after that... cause as I said, your tutorial is just 90% cause you've missed out the most important tut of all... adding the newly added pokemon to the pokedex entry... without this, it's simply useless to even touch the 25 empty slots.
Reply With Quote
  #52    
Old January 4th, 2009 (05:02 AM).
torferno lvl-X's Avatar
torferno lvl-X torferno lvl-X is offline
learning asm
 
Join Date: Sep 2008
Gender:
Nature: Relaxed
Posts: 152
Quote originally posted by deathscythe:
The Tutorial is great but there i don't think it's a complete tutorial, probably 90% if you manage to get the pokecry tut up.
I've tried it, everything works fine, except for some pallets errors which i can easily fixed. When I run the game, encountering the new pokemon in the wild, it appears. Tried to catch it and the entire game freezes after that... cause as I said, your tutorial is just 90% cause you've missed out the most important tut of all... adding the newly added pokemon to the pokedex entry... without this, it's simply useless to even touch the 25 empty slots.
I said in the thread that the pokemon will have to be in a give-pokemon(i.e starters or trade) event or you can put them in a wild-pokemon event with the pokedex disabled(i.e. legendary pokemon). At the moment no-one has actually added those empty slots to the pokedex because it is hard and probably takes a long time to work out. But if anyone knows how to do it PM me.
__________________
The best hacks ever:
Spoiler:




I'm a spriter for



Insert new pokemon WITHOUT removing old ones up to 25!
Tom's PokePet

Charizard the level 36 Charizard!

For All GBC hackers!
Reply With Quote
  #53    
Old January 4th, 2009 (06:27 AM).
deathscythe deathscythe is offline
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 27
really? u did say that?
ok... i must have not been reading properly... probably reading it at 90% completion only.
Reply With Quote
  #54    
Old January 7th, 2009 (10:08 AM).
Banjora Marxvile's Avatar
Banjora Marxvile Banjora Marxvile is offline
Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da
 
Join Date: May 2008
Age: 21
Gender: Male
Nature: Lonely
Posts: 3,444
Quote originally posted by deathscythe:
really? u did say that?
ok... i must have not been reading properly... probably reading it at 90% completion only.
It doesn't mention that at great detail. I have a rule that if you can't edit it's Pokemon dex data, it cannot be caught in the wild.
__________________

Man of Steel
He harbors no shame
Got cut a raw deal
But he holds no blame
Gone and forgot to feel
Numb for pretentious pain
As he spins the wheel
There's no loss nor no gain...


Nerves o
f Steel
He must remain
Even if it kills
To remember my name
A view to a thrill
Like Campari and Champagne
I'm on the rocks
Please tell me, What Is My Name?

Reply With Quote
  #55    
Old January 8th, 2009 (05:37 AM).
codemonkey85's Avatar
codemonkey85 codemonkey85 is offline
Software Developer
 
Join Date: Jun 2008
Location: New Milford, CT
Age: 29
Gender: Male
Nature: Mild
Posts: 22
Quote originally posted by poddish:
1. SPINDA, if you send a r/s/fr/lg/e spinda to d/p it keeps the same spot pattern. why does that matter? I don't think nintendo is going to remake the spinda pattern thing EXACTLY the same as before, because the game randomly creates a (wild) spinda's spot patterns from about 1,000,000,000 different combos.
This may be the wrong place to ask this, but can anyone help me figure something out with Spinda's spots? I don't have any way of transferring a Spinda from a Gen III game to a Gen IV game, so I need to see for myself if Spinda's spots really remain in the exact same spot... if they do, you can use the same graphing algorithm in Gen IV. Otherwise, you may have to change the coordinate offsets.

So if someone could get me a screenshot of a Gen III Spinda, and another one where that same Spinda is in a Gen IV game, I would appreciate it like crazy.

This matters to me because I am creating a program to graph Spinda's spots on Gen IV sprites, something that doesn't exist yet (as all other drawers I have seen use Gen III sprits).
Reply With Quote
  #56    
Old February 1st, 2009 (08:38 AM).
Jerros's Avatar
Jerros Jerros is offline
TloS FTW!!!
 
Join Date: Feb 2008
Location: Alkmaar, Netherlands
Age: 23
Gender:
Nature: Quiet
Posts: 72
The sprite simply doesn't work for me...
I've done everything you've said EXACTLY, but I still encounter a "??" sprite called Togekiss (the one i'm trying to insert).

This is what I do:

First I have my Togekiss sprite.
It has 64x64 pixels and 16 colours.

Next, I go to unLZ, import the sprite, and click on "Write to Rom".
I only tick the "Image" box, since that's what i'm only caring for now.
I enter my empty offset in the "image offset" box in unZL (The offset is 00E5D080).
Now i click on "OK" in unLZ.

Next I open my rom in PEP, i go to the first questionmark (called Togekiss).
Now I enter E5D080 in the top box, called "Sprite offset".
I hit the save button, open the rom, and I still encounter a Togekiss with the ?? sprite.

What am I doing wrong!?
__________________
Reply With Quote
  #57    
Old February 6th, 2009 (03:55 PM).
Conan Edogawa's Avatar
Conan Edogawa Conan Edogawa is offline
One Truth Prevails
 
Join Date: Jan 2009
Location: Massachusetts
Nature: Relaxed
Posts: 1,061
What do I do if there is no 0's in the middle?
__________________
Reply With Quote
  #58    
Old February 6th, 2009 (08:44 PM).
sky_queen3's Avatar
sky_queen3 sky_queen3 is offline
Minusle Fangirl. ;)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Australia
Age: 25
Gender: Female
Nature: Naive
Posts: 249
Quote originally posted by baseballscooper:
What do I do if there is no 0's in the middle?
Are there FF's in the middle? You might still be ok.
__________________
Reply With Quote
  #59    
Old February 7th, 2009 (05:29 PM).
Conan Edogawa's Avatar
Conan Edogawa Conan Edogawa is offline
One Truth Prevails
 
Join Date: Jan 2009
Location: Massachusetts
Nature: Relaxed
Posts: 1,061
Quote originally posted by sky_queen3:
Are there FF's in the middle? You might still be ok.
No there were just a mix of numbers and letters.
__________________
Reply With Quote
  #60    
Old February 21st, 2009 (01:26 AM). Edited February 21st, 2009 by ~Poke~.
~Poke~'s Avatar
~Poke~ ~Poke~ is offline
Hasn't played 5th gen yet.
 
Join Date: Aug 2007
Location: On the moon
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 331
Hey, I have a Question.

When I reduce it to 16 colours in Irfanview, and save as PNG it adds similar but different colours everywhere. I'll include 2 pics of the wierd PNGs (But I can't be bothered Flickr-ing it, ok) btw the forum doesn't let you upload .bmp files...

They're apparently not indexed too.
Attached Images
File Type: png Attack.png‎ (2.2 KB, 199 views) (Save to Dropbox)
File Type: png Defense.png‎ (2.2 KB, 201 views) (Save to Dropbox)
__________________
I refuse to enter a battle of the wits with you,
it's against my morals to attack an unarmed person.

Reply With Quote
  #61    
Old April 30th, 2009 (08:47 PM).
notbob's Avatar
notbob notbob is offline
ZE ULTIMATE POWA
 
Join Date: Apr 2009
Location: Woodridge, IL
Gender:
Nature: Mild
Posts: 80
How do you get the images to a smaller size?
__________________
My Newest Hack, Pokemon Dark Shadow Version:
http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=179246


Reply With Quote
  #62    
Old May 2nd, 2009 (04:45 PM).
Bl00dyBizkitz's Avatar
Bl00dyBizkitz Bl00dyBizkitz is offline
 
Join Date: Apr 2009
Location: Kansas
Gender:
Nature: Gentle
Posts: 23
nice job dude. is there a way to do this on a gb game?
__________________
My Youtube
http://www.youtube.com/user/Bl00dyBizkitz


It's pretty much Google but you get prizes just for searching!
Reply With Quote
  #63    
Old May 6th, 2009 (08:14 AM).
874521's Avatar
874521 874521 is offline
School days again...
 
Join Date: Dec 2008
Location: Philippines
Age: 17
Gender: Female
Nature: Naughty
Posts: 507
If you're gonna insert a sprite, should it be one by one or it's ok if you insert it at the same time.
Reply With Quote
  #64    
Old May 6th, 2009 (08:23 PM).
Satoshi Ookami's Avatar
Satoshi Ookami Satoshi Ookami is offline
Memento Mori
Gold Tier
 
Join Date: Jul 2008
Location: Abyss of Time, Great Seal
Age: 22
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 12,922
Can anyone tell me where I can download Icon ED? I didn't find it anywhere...
__________________
ROM hacking FAQ - Read before asking how to play a hack. | Previous Sign 2 | Previous Sign

Anime List | PSN Trophy List
Reply With Quote
  #65    
Old May 7th, 2009 (01:39 AM).
874521's Avatar
874521 874521 is offline
School days again...
 
Join Date: Dec 2008
Location: Philippines
Age: 17
Gender: Female
Nature: Naughty
Posts: 507
I think you need to create a video about this so people can understand more, and i think you can put screenshots now.
Reply With Quote
  #66    
Old May 22nd, 2009 (12:06 PM).
notbob's Avatar
notbob notbob is offline
ZE ULTIMATE POWA
 
Join Date: Apr 2009
Location: Woodridge, IL
Gender:
Nature: Mild
Posts: 80
My game crashes every time my Arceus appears. I definitely won't ever use this tutorial ever again.
__________________
My Newest Hack, Pokemon Dark Shadow Version:
http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=179246


Reply With Quote
  #67    
Old May 22nd, 2009 (02:57 PM).
●•ΛΣЯӨЩ•●'s Avatar
●•ΛΣЯӨЩ•● ●•ΛΣЯӨЩ•● is offline
Silver Tier
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kanto
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 440
Hey i got a way to edit the pokemon cries but it works only in ruby.The interface is crap though.I would recommend some dude to make a tool for it.Oh and it is only for Ruby.
__________________
Reply With Quote
  #68    
Old June 5th, 2009 (07:17 PM).
kozboz kozboz is offline
 
Join Date: Mar 2008
Gender:
Posts: 2
nice tut and sum1 give me the link for iconed please
Reply With Quote
  #69    
Old June 8th, 2009 (11:40 AM).
RazorClaw's Avatar
RazorClaw RazorClaw is offline
 
Join Date: Jun 2009
Gender:
Nature: Quiet
Posts: 16
I think this is a nice tutorial, I put it in my favorites for future reference. Keep up the nice work!
Reply With Quote
  #70    
Old June 12th, 2009 (09:33 PM).
onyx79's Avatar
onyx79 onyx79 is offline
Red Dead Revolver
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orange Islands (=
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 503
thanks this tut is very useful to me
__________________
my room base: http://www.pokecommunity.com/showpost.php?p=5397075&postcount=64
Reply With Quote
  #71    
Old June 14th, 2009 (12:10 PM).
SantoBarca5 SantoBarca5 is offline
 
Join Date: Jul 2008
Gender:
Posts: 2
i just you pokepic for ruby and iconed and it works fine but everytime i play with the pokemon the backpic is mess up it shows the trainer instead of the backpic any help?
Reply With Quote
  #72    
Old June 14th, 2009 (06:17 PM).
TheGateKeeper's Avatar
TheGateKeeper TheGateKeeper is offline
 
Join Date: Jun 2009
Gender: Male
Posts: 41
Hey thanks for the tutorial but I have a problem.

I inserted Magmortar in Firered and I set Magmar to evolve at lv 36 but when it goes to evolve its starts then it stops and says ",,,?"
Reply With Quote
  #73    
Old June 16th, 2009 (03:45 PM).
sab's Avatar
sab sab is offline
Now too much of a life.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Midgar
Age: 18
Gender: Male
Nature: Timid
Posts: 979
Quote originally posted by Ash493:
Can anyone tell me where I can download Icon ED? I didn't find it anywhere...
try whack a hack. here is the link. http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=es&u=http://wah.studiopokemon.com/endex.php&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dwhack%2Ba%2Bhack%26hl%3Den%26sa%3DG. It is listed as icon unless I'm mistaken.
__________________
anCay ouyay eakspay igpay atinlay? Ifay osay easeplay m.p.ay
emay enthay opycay anday astepay isthay inay ouryay ignaturesay.
Reply With Quote
  #74    
Old June 20th, 2009 (11:11 AM).
ShinyBlaziken's Avatar
ShinyBlaziken ShinyBlaziken is offline
Dragon-Master
 
Join Date: May 2009
Location: Pokemon League :P
Age: 21
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 65
Send a message via ICQ to ShinyBlaziken
Cool Tutorial but I've got 2 Problems

1. I can't use Poke Edit Pro. When I double click it it says that one of the components is missing or something like that

2. I wanted to add a Darkrai in Pokemon FireRed. I made it exactly like the tut says but when I write it to the Rom then I get Sprites like this
Attached Images
File Type: jpg LÖSCH-MICH.jpg‎ (27.0 KB, 22 views) (Save to Dropbox)
Reply With Quote
  #75    
Old June 28th, 2009 (12:36 AM).
874521's Avatar
874521 874521 is offline
School days again...
 
Join Date: Dec 2008
Location: Philippines
Age: 17
Gender: Female
Nature: Naughty
Posts: 507
Quote originally posted by ShinyBlaziken:
Cool Tutorial but I've got 2 Problems

1. I can't use Poke Edit Pro. When I double click it it says that one of the components is missing or something like that

2. I wanted to add a Darkrai in Pokemon FireRed. I made it exactly like the tut says but when I write it to the Rom then I get Sprites like this
1. Then download the file that is said missing.
2. Try inserting it again.
__________________
Hacks I Support:
Pokemon Ametrino





--------------------------
My Thread: http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=201787
Post your suggestions on my thread.
Contains DPP and HGSS Tiles and Overworlds!



874521 Pair up with Napalm
Reply With Quote
Reply
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 07:40 AM.