Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > Tools, Tutorials & Resources
Reload this Page [Tutorial] Completely Hacking the Fire Red Title Screen by DawnRyder

Notices
For all updates, view the main page.

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Reply
 
Thread Tools
  #76    
Old November 23rd, 2009 (02:11 PM).
Chevalier's Avatar
Chevalier Chevalier is offline
Réveiller
 
Join Date: Nov 2009
Location: USA
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 22
Actually I need some help:
On unLZ GBA, when writing sprite to ROM everything works fine, but the moment I try to load RAW to ROM it says Compressed Size is: 154. Which is too big. Aborting.

I don't understand why this happened seeing that my Sprite Pixels are 72x80, multiples of 8 and easily not too big.

I'd appreciate any help!
__________________
Dat New New Is Here



Check The Thread
Reply With Quote
  #77    
Old November 23rd, 2009 (02:14 PM).
Pokepal17's Avatar
Pokepal17 Pokepal17 is offline
More cowbell~
Silver Tier
 
Join Date: Oct 2008
Location: Steeltown
Age: 20
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,517
Quote originally posted by Chevalier:
Actually I need some help:
On unLZ GBA, when writing sprite to ROM everything works fine, but the moment I try to load RAW to ROM it says Compressed Size is: 154. Which is too big. Aborting.

I don't understand why this happened seeing that my Sprite Pixels are 72x80, multiples of 8 and easily not too big.

I'd appreciate any help!
No, that's the size of the compression size. Just repoint to an offset full of free space.
__________________
Pokémon Stardrop
Reply With Quote
  #78    
Old November 23rd, 2009 (04:12 PM).
Chevalier's Avatar
Chevalier Chevalier is offline
Réveiller
 
Join Date: Nov 2009
Location: USA
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 22
I apologize I'm relatively new to this, how do I do that?
__________________
Dat New New Is Here



Check The Thread
Reply With Quote
  #79    
Old November 26th, 2009 (03:22 PM).
IAMYourReason IAMYourReason is offline
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Hmm, I don't see why you should have to replace the GAMEFREAK logo with the BG, the BG already exists, so we should be able to just overwrite that and then edit the GameFreak/Press Start text seperately.

Anyone know the offset of the Normal FR Background?

@Chevalier: I'm pretty sure that was explained, you have to use FSF and search for the amount of bytes that UNLz gives you when it says that the image is too big, its called repointing.
Reply With Quote
  #80    
Old November 26th, 2009 (04:27 PM).
Pokepal17's Avatar
Pokepal17 Pokepal17 is offline
More cowbell~
Silver Tier
 
Join Date: Oct 2008
Location: Steeltown
Age: 20
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,517
Quote originally posted by IAMYourReason:
Hmm, I don't see why you should have to replace the GAMEFREAK logo with the BG, the BG already exists, so we should be able to just overwrite that and then edit the GameFreak/Press Start text seperately.

Anyone know the offset of the Normal FR Background?

@Chevalier: I'm pretty sure that was explained, you have to use FSF and search for the amount of bytes that UNLz gives you when it says that the image is too big, its called repointing.
The BG is part of the press start logo. -___________-
__________________
Pokémon Stardrop
Reply With Quote
  #81    
Old November 26th, 2009 (06:19 PM).
IAMYourReason IAMYourReason is offline
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Yeah I just found that out, and that the flames are separate in the offset 141(for me) and also that you can put the pokemon, the press start logo, and the gamefreak logo all on the same layer, and then have different palette map values on the press start, pokemon, etc.

That is what I did. Result:
WELL, I cant post images, but I would show you if I could. (Had to make a new account, to avoid... someone.)

It is kind of a bummer that those blocks are messed up.
Reply With Quote
  #82    
Old November 29th, 2009 (04:07 AM).
Ancient J W's Avatar
Ancient J W Ancient J W is offline
 
Join Date: Nov 2009
Gender: Male
Posts: 24
Helped alot with my WIP Hack but anyone know a good logo editing to tutorial?
It looks abit weird when it says Pokemon FireRed on the screen.
__________________


Click my Pokemon PLEASE!
Reply With Quote
  #83    
Old November 29th, 2009 (04:57 AM).
Hermione Granger's Avatar
Hermione Granger Hermione Granger is offline
ModeratorBSCS
 
Join Date: Apr 2009
Location: pokecommunity.psim.us
Age: 18
Gender: Male
Posts: 5,840
Quote originally posted by Ancient J W:
Helped alot with my WIP Hack but anyone know a good logo editing to tutorial?
It looks abit weird when it says Pokemon FireRed on the screen.
You might really want to refer to this:
http://www.pkmnhackersonline.com/index.php?page=articles&op=readArticle&title=FR+Title+Screen+%28Text%29+Editing
__________________
Reply With Quote
  #84    
Old November 29th, 2009 (08:23 AM).
Ancient J W's Avatar
Ancient J W Ancient J W is offline
 
Join Date: Nov 2009
Gender: Male
Posts: 24
I see where your coming from but it looks terrible in that tut. I'll us the other PHO Logo tut.
__________________


Click my Pokemon PLEASE!
Reply With Quote
  #85    
Old December 5th, 2009 (12:03 AM).
-MéWtH2-'s Avatar
-MéWtH2- -MéWtH2- is offline
MEWTH2 kicks butt . . .
 
Join Date: Nov 2009
Location: NEW BARK TOWN
Age: 19
Gender: Male
Nature: Mild
Posts: 10
Finally! Of all the BG editing tutorials that I have read, this one is the best! Oh, and that glitchy tile thing, I've gotten rid of it!

You're the best!
Thanks!

__________________
SKY HIGH
Oh, the clear blue sky. It seems like an endless path. Reaching up Sky high . . .

Reply With Quote
  #86    
Old December 17th, 2009 (11:32 AM).
Giga Universe's Avatar
Giga Universe Giga Universe is offline
Working on a tool.
Crystal Tier
 
Join Date: Aug 2007
Location: South Africa
Age: 20
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 121
Send a message via ICQ to Giga Universe Send a message via AIM to Giga Universe Send a message via Yahoo to Giga Universe Send a message via Skype™ to Giga Universe
Great Tutorial!
I know the reason why those glitchy blocks are there. I'm pretty sure they appear from having duplicate tiles in the Tileset. To fix this error, download a Tool called Sphere (Its a game maker) install it and Go File -> Import -> Image to Tile set and It will generate a Tile set AND a tilemap for you. Screenshot the tileset and save it (index it aswell). NTME has a function to impoirt the Sphere TIlemaps (.rmp extension). This will allow you to create a perfect title screen!
__________________
Reply With Quote
  #87    
Old January 1st, 2010 (03:50 PM).
DreadWaffle's Avatar
DreadWaffle DreadWaffle is offline
LOVE AND PEACE!
 
Join Date: Aug 2009
Location: Underground
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 165
so i am making my screen,
and i am needing to know how to get my picture this

to 4 bit depth? it says it is 8 right now
__________________
"I am known as Valentinez Alkalinella Xifax Sicidabohertz Gombigobilla Blue Stradivari Talentrent Pierre Andri Charton-Haymoss Ivanovici Baldeus George Doitzel Kaiser III. Don't hesitate to call."
Reply With Quote
  #88    
Old January 1st, 2010 (08:20 PM).
pspdude's Avatar
pspdude pspdude is offline
:o super shinx?
 
Join Date: Jul 2008
Location: Toronto
Age: 21
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 95


thats what my Titlescreen looks like right now but can someone help me with the bottom of the bg? >.< the colours are all screwed up D:!!! (someone plz tell me how to fix this ;D)
__________________








Pspdude Ish Amazing :O!





Thx Jefelin for the sprites
Reply With Quote
  #89    
Old January 3rd, 2010 (09:54 AM).
strpkz strpkz is offline
 
Join Date: Jan 2010
Gender: Male
Posts: 1
Hey. Nice tutorial and all, but when i get to the importing the sprite (im using a ho oh btw) and i get an error. [ERROR: Image is not Indexed] Reply asap if you can. Tanks.
Reply With Quote
  #90    
Old January 3rd, 2010 (09:55 AM).
CrazyJoey's Avatar
CrazyJoey CrazyJoey is offline
Designer&NewbHacker
 
Join Date: Jan 2010
Location: Gouda, The Netherlands.
Age: 17
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 5
Send a message via Windows Live Messenger to CrazyJoey
I really thanks you for this, but I got one question.
With the background, if I import it, it says : ''Error : Image not indexed''.
Im a beginning hacker, so how to index the image?

Regards,
Joey.
Reply With Quote
  #91    
Old January 3rd, 2010 (11:56 AM).
pspdude's Avatar
pspdude pspdude is offline
:o super shinx?
 
Join Date: Jul 2008
Location: Toronto
Age: 21
Gender: Male
Nature: Calm
Posts: 95
Quote originally posted by CrazyJoey:
I really thanks you for this, but I got one question.
With the background, if I import it, it says : ''Error : Image not indexed''.
Im a beginning hacker, so how to index the image?

Regards,
Joey.
go in irfan view and click image>decrease color depth>16 colors (4BPP)
save your image and boom its indexed
__________________








Pspdude Ish Amazing :O!





Thx Jefelin for the sprites
Reply With Quote
  #92    
Old January 11th, 2010 (12:29 PM).
Pichu little's Avatar
Pichu little Pichu little is offline
 
Join Date: Jan 2010
Location: New Bark
Age: 24
Gender: Male
Nature: Lonely
Posts: 7
i can do this on fire red but what about leaf green? i did everything I got the pic i wanted up on the screen looks good...but the color... it's not the same as charizard on the APE thingy... I need the one for veanasaur does any one know it..? please? =<
__________________
Pichu!~
Reply With Quote
  #93    
Old January 11th, 2010 (06:19 PM).
Omega Zero's Avatar
Omega Zero Omega Zero is offline
Is back...
Gold Tier
 
Join Date: Dec 2009
Location: I'm always living aren't I?
Age: 17
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 445
Send a message via Skype™ to Omega Zero
Quote originally posted by Pichu little:
i can do this on fire red but what about leaf green? i did everything I got the pic i wanted up on the screen looks good...but the color... it's not the same as charizard on the APE thingy... I need the one for veanasaur does any one know it..? please? =<
Well you could ask for the venusaur ape offset in simple questions it might get answered there 8D
__________________
Reply With Quote
  #94    
Old January 16th, 2010 (10:37 PM).
NightDancer's Avatar
NightDancer NightDancer is offline
Finaly A pokemon NOT nice!
 
Join Date: Oct 2009
Location: USA USA!
Age: 25
Gender: Male
Nature: Impish
Posts: 2
Wow i actually did it o.o
__________________


Hacks i support.
Spoiler:








Spoiler:

ITS A TRAP!

Or Is IT?
Reply With Quote
  #95    
Old February 1st, 2010 (10:57 AM).
SkyStar's Avatar
SkyStar SkyStar is offline
is a Sith Lord
 
Join Date: Nov 2009
Location: In a different universe
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 43
Mine isn't working
heres a pic
Spoiler:
Reply With Quote
  #96    
Old March 5th, 2010 (05:26 AM).
Kwajah's Avatar
Kwajah Kwajah is offline
i'm close to the edge
 
Join Date: Mar 2010
Location: Rotterdam [NL]
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 12
My APE says that error code 13 thing. But when I print screen and paste it in paint that pallet doesnt show like you said :s
Help please?
Reply With Quote
  #97    
Old March 6th, 2010 (03:45 PM). Edited March 7th, 2010 by Aureol.
Aureol's Avatar
Aureol Aureol is offline
Kanto/Electric-Type Enthusiast
Crystal Tier
 
Join Date: Feb 2010
Location: Utah, USA
Age: 24
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 420
I've been having a lot of problems, but most of my questions have already been solved just through reading this topic and thinking a little, so thanks both for the SUPERB tutorial and those that take the time to answer questions.

Quote originally posted by Kwajah:
My APE says that error code 13 thing. But when I print screen and paste it in paint that pallet doesnt show like you said :s
Help please?
Instead of messing with that, do the following (well, worked for me anyways):

-Run APE until it gets to the Error 13 thingy. DO NOT QUIT/PRESS OK.
-Open a new text document.
-Jot down each of the 16 values in the bottom palette. Mine were
E003 7956 2F2D BF7F AD35 B418 1F6B A514
9F56 FD41 5A2D FF7F 1348 0D58 1A20 0B4C
-Then just run APE again, reload the original palette (but not your own), and instead type each of the values in the proper boxes at the bottom half. Then proceed as normal.

Hope that works



On a personal issue, I've gotten everything down except my sprite has a couple glitchy spots on it. What's up with that? I already removed the rom, but if I try it again I'll post a picture.
Reply With Quote
  #98    
Old March 6th, 2010 (11:29 PM). Edited March 7th, 2010 by Maco.
Maco's Avatar
Maco Maco is offline
learning the ropes...
 
Join Date: Feb 2010
Location: Sydney, Australia
Age: 25
Gender: Male
Nature: Careful
Posts: 72
After replacing the palette (and it definitely looks replaced in APE), the colours are still the messed-up original colours.
Edit: My bad I didn't select palette 15 in the drop down menu
__________________
Need help replacing Pokemon sprites? Tutorial here.
Reply With Quote
  #99    
Old March 7th, 2010 (02:31 PM).
Shiny Quagsire's Avatar
Shiny Quagsire Shiny Quagsire is offline
Double Agent for Team Johto
 
Join Date: May 2009
Location: Hoenn Safari Zone
Age: 17
Gender: Male
Nature: Jolly
Posts: 691
Quote:
They cannot be set at F because you will have blinking stuff all over the place. So, just set it up like this:
You know, I bet that the F is used to flash the "Press Start" text, and replaces it with the transparency that was indexed. I'll take a look at the actual tilemap when I get the chance.
__________________



Reply With Quote
  #100    
Old March 7th, 2010 (06:50 PM).
Midori's Avatar
Midori Midori is offline
Deep Sea Tentacruel
 
Join Date: Feb 2010
Age: 25
Gender: Female
Nature: Adamant
Posts: 30
I need help editing the title in the titlescreen. I made an attempt to duplicate process used for 16 color stuff, and it didn't work. It wound up like this:
Attached Images
File Type: png titlescreen.PNG‎ (12.3 KB, 78 views) (Save to Dropbox)
Reply With Quote
Reply
Quick Reply

Sponsored Links

You may also like.. (Beta)
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 10:57 AM.