Go Back   The PokéCommunity Forums > Creative Discussions > Game Development
Reload this Page General game making help

Notices
For all updates, view the main page.

Game Development Your number one stop for anything related to creating games (except ROM hacks). You can even make your own!



Closed Thread
 
Thread Tools
  #1    
Old April 2nd, 2010 (05:36 AM). Edited April 2nd, 2010 by Avatar.
Avatar's Avatar
Avatar Avatar is offline
Savant
 
Join Date: Sep 2003
Location: Denmark
Age: 26
Gender: Male
Posts: 2,393

Contents


What is allowed
What isn't allowed
When troubleshooting

Info


Requests

If you wish to request resources for your game, please go here.

Essentials

If you need help with the Essentials starter kit, please go here.

Game Development help


Having trouble with a script and/or event in RPG Maker? Or maybe there's something you don't understand about programming?

You may ask as much as you like in this thread!

Thread guidelines


What is allowed:

  • Requesting a tutorial to be written for you.
  • Asking for help on how to do a simple action.
  • Asking for certain programs to help you with your game development.
    For example, a sprite conversion program.
  • Requesting assistance when your code isn't working like intended.

What isn't allowed:

  • Asking how to do a completely custom system like a CBS.
  • Requesting a member to create a script exclusively for your use.
  • Requesting warez.

When troubleshooting

  • Provide a demonstration screenshot.
  • Provide a description of the steps taken prior to the problem.
  • Provide a thorough, comprehensive and easy to understand description.
  • Provide the exact information on the error that occured.

TopRevised thread written by Avatar.
Some parts rewritten from older threads, by Berserk and Dawson.
  #2    
Old April 2nd, 2010 (08:19 AM).
Poeman Poeman is offline
Banned
 
Join Date: Nov 2008
Age: 20
Gender: Male
Posts: 760
Wow this is a useful thread, hopefully it won't get flooded with dumb questions that belong in the help and request thread though :@

EDIT: Oh it is the help and request thread :O
  #3    
Old April 2nd, 2010 (08:58 AM).
Peeky Chew's Avatar
Peeky Chew Peeky Chew is offline
Master of Palettes
Crystal Tier
 
Join Date: Sep 2009
Location: Great Britain
Age: 21
Gender: Male
Posts: 852
Is there a way to automatically save a screen in rmxp without print screening, pasting and saving?
Just to start off the thread.
__________________



Demo Beta out Now!

  #4    
Old April 2nd, 2010 (09:01 AM).
KingCharizard's Avatar
KingCharizard KingCharizard is offline
C++ Developer Extraordinaire
 
Join Date: Dec 2009
Location: Pennsylvania
Age: 26
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,245
Quote originally posted by Peeky Chew:
Is there a way to automatically save a screen in rmxp without print screening, pasting and saving?
Just to start off the thread.

just press f8, it takes a screenshot...
__________________
My personal website. UPDATED 8/29/2013
  #5    
Old April 2nd, 2010 (09:02 AM).
Peeky Chew's Avatar
Peeky Chew Peeky Chew is offline
Master of Palettes
Crystal Tier
 
Join Date: Sep 2009
Location: Great Britain
Age: 21
Gender: Male
Posts: 852
Quote originally posted by KingCharizard:
just press f8, it takes a screenshot...
Okay, thanks for the help.
__________________



Demo Beta out Now!

  #6    
Old April 2nd, 2010 (09:06 AM).
BadSamaritan's Avatar
BadSamaritan BadSamaritan is offline
Gone Fishin'
 
Join Date: May 2009
Location: In a galaxy far away...
Gender: Male
Nature: Timid
Posts: 209
I just started using RPG maker xp a day ago, and I was adding one of the old tilesets I made a year or two ago in their, but realized that its 16x16 pixels, not 32x32. So I was wondering if either A) If their is a specific way of seperating the tiles so they do work even if they are 16x16, or B) If thats not possible, a program that could resize the tiles without blurring the image to do so.

Thanks for any help. Also once I get 15 posts or whatever, I'll be more than willing to let anyone use them if they want, although they aren't exactly the greatest in the world, but they do have most of the outdoor basics.
  #7    
Old April 2nd, 2010 (09:11 AM).
Conan Edogawa's Avatar
Conan Edogawa Conan Edogawa is offline
One Truth Prevails
 
Join Date: Jan 2009
Location: Massachusetts
Nature: Relaxed
Posts: 1,061
Quote originally posted by Rickyboy:
I just started using RPG maker xp a day ago, and I was adding one of the old tilesets I made a year or two ago in their, but realized that its 16x16 pixels, not 32x32. So I was wondering if either A) If their is a specific way of seperating the tiles so they do work even if they are 16x16, or B) If thats not possible, a program that could resize the tiles without blurring the image to do so.

Thanks for any help. Also once I get 15 posts or whatever, I'll be more than willing to let anyone use them if they want, although they aren't exactly the greatest in the world, but they do have most of the outdoor basics.
That is what ms paint is for. Just select the tiles, and resize them by 200 percent.
__________________
  #8    
Old April 2nd, 2010 (09:50 AM).
BadSamaritan's Avatar
BadSamaritan BadSamaritan is offline
Gone Fishin'
 
Join Date: May 2009
Location: In a galaxy far away...
Gender: Male
Nature: Timid
Posts: 209
Quote originally posted by Conan Edogawa:
That is what ms paint is for. Just select the tiles, and resize them by 200 percent.
I see, thanks. I thought that it would have screwed up the pixels, as it has with many of my other projects, but I guess not.
  #9    
Old April 2nd, 2010 (11:18 AM).
Poeman Poeman is offline
Banned
 
Join Date: Nov 2008
Age: 20
Gender: Male
Posts: 760
Is it possible to take a screenshot without pressing F8? Like is there a line of script I can execute a screenshot with? Just curious :3
  #10    
Old April 2nd, 2010 (12:12 PM).
VEGET@ VEGET@ is offline
 
Join Date: Feb 2010
Gender: Male
Posts: 69
How i can do a life simulator with variables like hungry, fun, happynness, and others??
Sorry for my english.
  #11    
Old April 2nd, 2010 (12:44 PM).
Yuoaman's Avatar
Yuoaman Yuoaman is offline
Legen- wait for it...
Silver Tier
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ontario, Canada
Age: 23
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 4,673
Quote originally posted by VEGET@:
How i can do a life simulator with variables like hungry, fun, happynness, and others??
Sorry for my english.
You're going to have t be far more specific if you want an answer... For example: What program are you using?
__________________

Suit Up!
Awesome REGULAR MEMBER THAT OCCASIONALLY FREQUENTS FORUMS.

"pps new screenie" - No, really shut up yuoaman.

Haaave you read my LP?
Pokémon Quartz - The only one of mine really worth reading.

What about my [Un]Abridged series?
Aquaman the Unabridged Parody Series - Language warning.

The Playbook: My Anime List | Raptr | BackLoggery | Twitter


83% of this signature is empty space.

-dary!
  #12    
Old April 2nd, 2010 (12:44 PM).
Poeman Poeman is offline
Banned
 
Join Date: Nov 2008
Age: 20
Gender: Male
Posts: 760
Not only that, as stated in the post people CAN'T request a full engine and such.
  #13    
Old April 2nd, 2010 (03:26 PM).
VEGET@ VEGET@ is offline
 
Join Date: Feb 2010
Gender: Male
Posts: 69
I use RPG Maker XP.

And my question is how i can do diferents variables, and change it.
Good bye
  #14    
Old April 2nd, 2010 (04:17 PM).
Maruno's Avatar
Maruno Maruno is offline
Lead Dev of Pokémon Essentials
Moderator
 
Join Date: Jan 2008
Location: England
Posts: 4,249
Quote originally posted by VEGET@:
I use RPG Maker XP.

And my question is how i can do diferents variables, and change it.
Good bye
Go learn the basics of RPG Maker XP, then. There are plenty of tutorials on the Internet.
__________________
  #15    
Old April 2nd, 2010 (05:53 PM).
Karel_Kazuki's Avatar
Karel_Kazuki Karel_Kazuki is offline
Wants to Learn about PKMN Rmxp
 
Join Date: Feb 2008
Location: U.s.a.
Gender: Male
Nature: Quiet
Posts: 375
Okay made first town now working on interior, I feel so noobish ut how can i fix the bed so it can look normal?I will Printscreen if necessary .
__________________
Yes,I am Karel Kazuki or Kareru.
Im an all around guy who does everything,from play sports to trying to learn to design games.

I am a university student, currently studying C# and looking for any practice pertaining to building my skills.I'm also a concept designer and storyline designer.

contact me here or at [email protected].

Screw Banners.I support all that is made.But Join these Forums!

http://z15.invisionfree.com/Pokemon_BN/index.php?act=idx
  #16    
Old April 2nd, 2010 (05:56 PM).
Poeman Poeman is offline
Banned
 
Join Date: Nov 2008
Age: 20
Gender: Male
Posts: 760
Use layers?
I think thats what you mean, take a picture...
  #17    
Old April 3rd, 2010 (03:09 AM).
Luka S.J.'s Avatar
Luka S.J. Luka S.J. is offline
@LukaSJ0
 
Join Date: Dec 2008
Location: Croatia
Age: 22
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 891
Quote originally posted by Poeman:
Is it possible to take a screenshot without pressing F8? Like is there a line of script I can execute a screenshot with? Just curious :3
Well...the simple line of code needed is just
Code:
pbScreenCapture
But if you'd like to do any in depth adjustments to it, the code can be found in the script PokemonSystem around line 80. It should look something like this
Code:
def pbScreenCapture
 capturefile=nil
 5000.times {|i|
  filename=sprintf("*/capture%03d.bmp",i)
  if !FileTest.exist?(filename)
   capturefile=filename
   break
  end
  i+=1
 }
 if capturefile
  takescreen=Win32API.new("rubyscreen.dll","TakeScreenshot","%w(p)","i")
  takescreen.call(capturefile)
  if FileTest.exist?(capturefile)
   Audio.se_play("Audio/SE/expfull.wav")
  end
 end
end
Also you can change the default input for taking a screenshot in PokemonSystem. Search for "module Input" and you should find something like this.
Code:
module Input
 unless defined?(update_KGC_ScreenCapture)
  class << Input
    alias update_KGC_ScreenCapture update
  end
 end
 def self.update
    update_KGC_ScreenCapture
    if trigger?(Input::F8)
     pbScreenCapture
    end
    if trigger?(Input::F7)
     pbDebugF7
    end
 end
end
There make any changes you want.
__________________
  #18    
Old April 3rd, 2010 (07:42 AM).
RanodasCruxis's Avatar
RanodasCruxis RanodasCruxis is offline
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Age: 21
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 2
Send a message via Windows Live Messenger to RanodasCruxis
so i have 3 somewhat problems
1. my character doesn't pop up on screen when i start game i am using the Wally character set.all i see is the map and the map still moves but no one pops up

2. is i am getting this error when warping to another map.exmaple from gaia(starter city) to route 1? i get this error
Spoiler:
---------------------------
Pokemon Cruxis
---------------------------
Exception: TypeError

Message: cannot convert Fixnum into String

Sprite_Character:93:in `+'

Sprite_Character:93:in `update_or'

PerspectiveTilemap:408:in `shadow_update'

Shadow:179:in `update'

Sprite_Character:33:in `perspectivetilemap_initialize'

PerspectiveTilemap:404:in `shadow_initialize'

Shadow:155:in `initialize'

Spriteset_Map:147:in `new'

Spriteset_Map:147:in `_animationSprite_initialize'

AnimationSprite:42:in `shadow_initialize'



This exception was logged in ./errorlog.txt.

Press Ctrl+C to copy this message to the clipboard.
---------------------------
OK
---------------------------


3. is i can not end events it keeps going back to the start after it gets to the command "End Event Processing" and when i use "erase event" prof.oak disappears so yeah

if you can help me on any of these 3 issues that would be great =D

*sorry for posting this in the wrong place last time)
  #19    
Old April 3rd, 2010 (09:31 AM).
~Frozen Darkness~'s Avatar
~Frozen Darkness~ ~Frozen Darkness~ is offline
It's watching you...
 
Join Date: Apr 2008
Location: Staten Island, NY
Age: 18
Gender: Male
Nature: Docile
Posts: 503
Quick question:

How can I change a Pokemon's base stats when it is holding an item?

I'm trying to implement the Origin Form of Giratina, Sky Shaymin, etc. Looks good; in-battle sprites are working, and I'm working on icon sprites.

So, basically how can I make it so when Giratina holds a Griseous Orb, it's base stats will change?
__________________
Signature is blank right now :/
  #20    
Old April 3rd, 2010 (11:43 AM).
Maruno's Avatar
Maruno Maruno is offline
Lead Dev of Pokémon Essentials
Moderator
 
Join Date: Jan 2008
Location: England
Posts: 4,249
Quote originally posted by ~Frozen Darkness~:
Quick question:

How can I change a Pokemon's base stats when it is holding an item?

I'm trying to implement the Origin Form of Giratina, Sky Shaymin, etc. Looks good; in-battle sprites are working, and I'm working on icon sprites.

So, basically how can I make it so when Giratina holds a Griseous Orb, it's base stats will change?
Quick answer:

See the Wiki for some hints. I can't tell you specifically because I haven't looked it up yet. It requires some non-trivial scripting, though.

If you find out what's needed, why not add it to the Wiki?


EDIT: Oh, and this isn't the Essentials thread. This is the "General game making help" thread. If you want to ask anything related to Pokémon, ask it in the Essentials thread.
__________________
  #21    
Old April 5th, 2010 (06:34 AM).
Gigatom~'s Avatar
Gigatom~ Gigatom~ is offline
Pokemon Ruthenium Creator ~
 
Join Date: Jan 2010
Age: 19
Gender: Male
Posts: 116
One Question, how can I change that the tiles in Rpgmaker xp aren't 32x32 anymore. Hope this works.

Gigatom~
__________________


Check out my deviantArt! :3
  #22    
Old April 5th, 2010 (08:22 AM).
aquakip's Avatar
aquakip aquakip is offline
Art Director, Pokemon Ethereal Gates
 
Join Date: Nov 2008
Location: United States
Age: 20
Gender: Male
Nature: Naive
Posts: 192
Um...I was just wondering if anyone knew how to change the positions of the sprites(in battle) in RMXP?
__________________





  #23    
Old April 5th, 2010 (09:26 AM).
Maruno's Avatar
Maruno Maruno is offline
Lead Dev of Pokémon Essentials
Moderator
 
Join Date: Jan 2008
Location: England
Posts: 4,249
Quote originally posted by Gigatom~:
One Question, how can I change that the tiles in Rpgmaker xp aren't 32x32 anymore. Hope this works.

Gigatom~
You don't. Simple as that. What do you want to do that for, anyway?


Quote originally posted by aquakip:
Um...I was just wondering if anyone knew how to change the positions of the sprites(in battle) in RMXP?
That's a Pokémon-related question, and therefore you should be asking it in the Essentials thread, not here.
__________________
  #24    
Old April 5th, 2010 (09:31 AM).
aquakip's Avatar
aquakip aquakip is offline
Art Director, Pokemon Ethereal Gates
 
Join Date: Nov 2008
Location: United States
Age: 20
Gender: Male
Nature: Naive
Posts: 192
Quote originally posted by Maruno:
That's a Pokémon-related question, and therefore you should be asking it in the Essentials thread, not here.
Oh...ok. I thought it was related to game making...but I figured it out anyway. I'll post in the right thread next time.
__________________





  #25    
Old April 5th, 2010 (09:56 AM).
Peeky Chew's Avatar
Peeky Chew Peeky Chew is offline
Master of Palettes
Crystal Tier
 
Join Date: Sep 2009
Location: Great Britain
Age: 21
Gender: Male
Posts: 852
Quote originally posted by Maruno:
That's a Pokémon-related question, and therefore you should be asking it in the Essentials thread, not here.
Actually, Maruno, you're wrong. Pokémon Helio version isn't using the essentials starter kit, so Aquakip's question did belong here.
__________________



Demo Beta out Now!

Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 04:51 AM.