Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > Tools, Tutorials & Resources

Notices
For all updates, view the main page.

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Closed Thread
 
Thread Tools
  #1    
Old January 20th, 2007 (06:35 AM). Edited February 28th, 2007 by Darthatron.
Darthatron's Avatar
Darthatron
巨大なトロール。
Community Supporter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 23
Gender: Male
Nature: Modest
.: Introduction :.

A slightly updated Version of "Xeon's Overworld Editor". Basicly translated the version that was in Scizz's Tool Archive and added some stuff. Hope it works for you because I found it much easier to understand in English.

.: What's it for? :.

It is used for Editing the Overworld Sprites in Pokemon Advance ROM's (Male and Female trainers for example, or Cutable Tress).

.: Screen Shots :.

Here is what it can do! :D

OWE1.GIF
Edit Overworld Sprites!

OWE2.GIF
Import 16 Color Bitmaps as Sprites!!

OWE3.GIF
Import Palletes from 16 color bitmaps!!!

.: Comments :.

Well I think it's good and very helpful for hacking. Hope it helps ya'll!

Please if you are going to critisise, remember that. And try to make it constructive...

Hope it helps someone out there...

One more thing before I go... "If you don't like it, don't use it!"

...Uh, dont go using the Edit Pallete button as it just takes you to an empty form. I'm working on that at the moment...

.: Downloads :.

New Version V2.0>>> OWE - English.zip

Old Version>>> "Backup, coming soon..."

.: Credits :.

Since Xeon made this originally i think he gets alot of the credit!

Version 1.0.12 by Xeon
Modded Version 1.0.12a by Tutti/dark01
Updated/Translated Version 1.0.12b by Darthatron (Me)

Edit: New Version out soon! I need ideas so if someone would be as good as to give me some, it would be nice.
__________________
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です
  #2    
Old January 24th, 2007 (08:56 PM).
Scales's Avatar
Scales
Man of Infinite Jest
 
Join Date: Dec 2006
Location: From whose bourn No traveller returns,
Age: 22
Gender: Male
Nature: Impish
This is a good tool. Keep it up!
__________________
Non-Human
  #3    
Old January 28th, 2007 (07:56 AM).
Gaara008
Beginning Trainer
 
Join Date: Oct 2006
Gender:
Nature: Adamant
It's impossible to import palette's correctly... so it's pretty annoying if want to do more than small edits using the original sprite's palette set... Was this a problem in the original German program too?
  #4    
Old January 28th, 2007 (08:55 AM).
Hideki~kun's Avatar
Hideki~kun
Platinum Addict!
 
Join Date: Jan 2007
Location: I
Gender:
Nature: Bold
Send a message via Windows Live Messenger to Hideki~kun
Uhh... I have a problem, I tried to import a sprite & pallet and it said:
Run-time error '6':
Overflow.

How can I fix this?
__________________
Stuck on Platinum? Click here!!
  #5    
Old February 1st, 2007 (01:57 PM).
zak's Avatar
zak
xpert trainer
 
Join Date: Jul 2004
Location: south london
Age: 22
Gender:
Nature: Brave
Send a message via Windows Live Messenger to zak
Quote originally posted by Cazkuro:
Uhh... I have a problem, I tried to import a sprite & pallet and it said:
Run-time error '6':
Overflow.

How can I fix this?
that means the sprite you tried to import was larger than the original mate, wen importing new sprites i export the sprite im trying to replace and edit in paint by copy/pasting another sprite then re-import it.
__________________
Hi
  #6    
Old February 1st, 2007 (11:12 PM).
Darthatron's Avatar
Darthatron
巨大なトロール。
Community Supporter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 23
Gender: Male
Nature: Modest
yes Zak, that is the problem i believe... i am working on the new version ATM, i have recieved some PM's asking what could be put in. some of what seems almost impossible, im working on them all. should be out shortly.
__________________
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です
  #7    
Old February 1st, 2007 (11:24 PM).
Goku Goku
Advanced Trainer
 
Join Date: Nov 2006
Gender:
Nature: Quiet
Send a message via Windows Live Messenger to Goku Goku
Thanks for presenting us the English version of the "Xeon's Overworld Editor"! Credits to Xeon and you. It's a must-have for ROM-hackers! :D
  #8    
Old February 5th, 2007 (01:23 PM).
Superkid11's Avatar
Superkid11
Covered in Shroomish
 
Join Date: Sep 2006
Age: 23
Gender:
Nature: Lax
I'm having the same problem I had with the other version...

I keep getting an error that says that the sprite isn't 16 colors. But it is!

Thanks in advance.
__________________
  #9    
Old February 7th, 2007 (01:39 AM).
Xeon's Avatar
Xeon
Programmer
 
Join Date: May 2005
Nature: Relaxed
This is why I release source code, so the whole community can benefit. No point in keeping this stuff closed source when im not making any money off it.
  #10    
Old February 9th, 2007 (04:45 PM).
foofatron
Booted out - don't be like me!
 
Join Date: Jan 2007
Age: 12
Gender:
Nature: Adamant
Send a message via Windows Live Messenger to foofatron
The image could be to big.Remeber this is OW pokemon sprite editor don't put pictures like these even if you did all the following 16colors and stuff.
Attached Images
File Type: gif zz.gif‎ (435 Bytes, 8213 views) (Save to Dropbox)
  #11    
Old February 10th, 2007 (12:59 AM).
Darthatron's Avatar
Darthatron
巨大なトロール。
Community Supporter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 23
Gender: Male
Nature: Modest
I think it's about time that i psoted something...

Well updates are going well, been a bit busy with life and junk.

New version sould be out next week sometime. If everything goes well that is...

Catch ya later guys.

Still need more ideas, some people have PM me with some, most of which were good, im working on some.

P.S

I dont want to add too much stuff as it would make the program lag!

well cya later.
__________________
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です
  #12    
Old February 10th, 2007 (09:15 AM).
Superkid11's Avatar
Superkid11
Covered in Shroomish
 
Join Date: Sep 2006
Age: 23
Gender:
Nature: Lax
Quote originally posted by foofatron:
The image could be to big.Remeber this is OW pokemon sprite editor don't put pictures like these even if you did all the following 16colors and stuff.
Er, no, It's not too big. I was trying to put in an edited overworld sprite...
__________________
  #13    
Old February 10th, 2007 (12:28 PM).
zak's Avatar
zak
xpert trainer
 
Join Date: Jul 2004
Location: south london
Age: 22
Gender:
Nature: Brave
Send a message via Windows Live Messenger to zak
if u edited the pic in sumthin like paint u culd have easily changed the size, did u paste anything on top of the sprite u was tryina edit?
__________________
Hi
  #14    
Old February 12th, 2007 (05:48 PM).
Superkid11's Avatar
Superkid11
Covered in Shroomish
 
Join Date: Sep 2006
Age: 23
Gender:
Nature: Lax
Quote originally posted by zak:
if u edited the pic in sumthin like paint u culd have easily changed the size, did u paste anything on top of the sprite u was tryina edit?
Well yeah... I pasted the new sprite into Fireworks over the regular sprite, then took out the old sprite alltogether.

This has nothing to do with the size. If it did it would give an "overflow" runtime error.
__________________
  #15    
Old February 16th, 2007 (01:13 PM).
Captain Arcane's Avatar
Captain Arcane
spoon full o'peanut butter
Community Supporter
 
Join Date: Jul 2006
Location: United States
Age: 23
Gender: Male
Nature: Calm
Quote originally posted by Darthatron:
I think it's about time that i psoted something...

Well updates are going well, been a bit busy with life and junk.

New version sould be out next week sometime. If everything goes well that is...

Catch ya later guys.

Still need more ideas, some people have PM me with some, most of which were good, im working on some.

P.S

I dont want to add too much stuff as it would make the program lag!

well cya later.

Well, If your looking for ideas, I have one!
When your editing a sprite, you have to go threw many varients of that sprite, especialy if its a person sprite. Lets say your working on the main characters sprite, and your changing the red outfit to blue, or whatever color. You should make it so that if you changed a certain color on one sprite, the program will scan all the different varients of that sprite, and change the orignal color into the new color! Know I know that there is already that function, but sometimes it doesn't work all the way.

  #16    
Old February 21st, 2007 (06:25 AM).
Boz
Smeargle Pwns You. :]
 
Join Date: Feb 2007
Location: England I Think!
Age: 22
Gender:
Nature: Jolly
Send a message via AIM to Boz Send a message via Windows Live Messenger to Boz
Well a suggestion could be a zoom button lol, whether there is one now, i cant find it, but its annoying to fiddle so much getting the right area :D
  #17    
Old February 21st, 2007 (07:31 AM).
zak's Avatar
zak
xpert trainer
 
Join Date: Jul 2004
Location: south london
Age: 22
Gender:
Nature: Brave
Send a message via Windows Live Messenger to zak
maybe a way to edit the size off curent overworlds sprites???
Or even edit the amount of frames? that would be kool, dont think it can be done tho lol, theres your challenge :D
__________________
Hi
  #18    
Old February 21st, 2007 (10:21 PM).
Darthatron's Avatar
Darthatron
巨大なトロール。
Community Supporter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 23
Gender: Male
Nature: Modest
I'm back just to answer some questions and stuff...

___________________________________________

@Captain Arcane = Well, that sounds pretty simple, but I'm sure it won't be. I'll try and do it.

___________________________________________

@Boz = A zoom button, hmm... Which section do you want to zoom in? Be good if i knew because, I think it's pretty easy to do it for some sections, harder for others...

___________________________________________

@zak = Ok, editing the frames would be very hard. And quite frankly, I would love to have that in but I'm a 'lil too busy ATM. The size on the other hand seems easy enough. I'll get right on it.

___________________________________________

@Superkid11 = The only reason you would get that Error is if you didn't specificly set the graphic to 16 colors, and I'm no master with Fireworks but I don't know you can set it to 16 colors in that.

Just because it only has 16 colors dosn't mean that it is a 16 Color Bitmap. You have to set it, does that make sense at all? If not I'll try to explain it better...

___________________________________________

The new version is coming along quite well. Should be done very shortly depending on how long it takes me to work out some stuff.

Well yeah, good luck with any hacks you have. Hope they turn out well.

Peace!
__________________
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です
  #19    
Old February 23rd, 2007 (02:35 AM).
frank$or
Beginning Trainer
 
Join Date: Nov 2006
Gender:
Nature: Adamant
I tried to change them, but i wanted to leave the sprite like they where, but now the palette's are messed up, if i import the sprite at index 0, about 20 sprites change to 'palet 3' and if i change those sprites to the normal pallet, the sprites at index 0 turn to palet 3.
Help? :x
  #20    
Old March 7th, 2007 (09:43 AM).
nollemaster
Beginning Trainer
 
Join Date: Mar 2007
Gender:
Nature: Adamant
Im getting some problems, when I load a rom , the sprites will have white stripers over theyre body, can someone please help me?
  #21    
Old April 1st, 2007 (07:21 PM).
Midnight Beat's Avatar
Midnight Beat
elit resu motsuc
 
Join Date: Dec 2006
Age: 22
Gender: Male
When I try to open a rom it says "error loading INI settings for this game" . What is that about?
__________________

<<--Life isn’t measured by the number of breaths you take, but by the moments that take your breath away- Unknown-->>
  #22    
Old April 21st, 2007 (10:44 AM).
dringer
trainer of legend
 
Join Date: Feb 2006
Gender:
Nature: Brave
So is this program what is suggested for altering sprites???

Or would you say the spread or someother program would be better???
  #23    
Old May 7th, 2007 (05:21 PM).
SuperMarioLand2
Beginning Trainer
 
Join Date: May 2007
Gender:
Nature: Adamant
I have a problem with this program. Because when i use it when its still a zip file it opens the rom. But when i try to color it with a pallete it say run-time error '9'ubscript out of range.When i try to open it afeter i unziped the package a message comes up and says "error loading INI settings for this game". What do i do??
  #24    
Old May 21st, 2007 (01:43 PM).
the3rdhardyboy's Avatar
the3rdhardyboy
trainer?
 
Join Date: Apr 2007
Location: sydneh!!!!
Age: 19
Gender:
Nature: Brave
when i try loading the rom error loading ini settings for this game any solutions answer asap
  #25    
Old June 16th, 2007 (04:13 PM).
shinygold fan's Avatar
shinygold fan
Beginning Trainer
 
Join Date: May 2007
Nature: Adamant
it wont recanize any of my roms... what do i do?
__________________
92% of teens have moved on to rap.
If you are part of the 8% who still listen to real music, copy and paste this into your signature.
98% of the population has a Myspace.
If you're part of the 2% that isn't an emo loser, copy and paste this into your signature.
Started by Blaziken Lover.

http://kevan.org/brain.cgi?dsafsdaf

http://michelles-bookstore.com

http://www.cafepress.com/messyhouse,messyhouse2
Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Minimum Characters Per Post: 25



All times are UTC -8. The time now is 03:23 AM.