Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > ROM Hacking Hub > Beginner’s Lounge
Reload this Page [ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

Notices
For all updates, view the main page.

Beginner’s Lounge Where all good (and bad) ideas start. This is the Beginner’s Lounge, where if you need a helping hand or want to develop your small ideas, you bring it here. We won't bite.



Closed Thread
 
Thread Tools
  #27326    
Old November 6th, 2013 (11:57 AM).
gudenau's Avatar
gudenau gudenau is offline
 
Join Date: May 2013
Location: C:\
Gender: Male
Posts: 3

Quote originally posted by destinedjagold:
You can download the tool “Pokémon Game Editor” and check the offsets from the roms.ini file. :3
Anyway...

Code:
From PGE's rom.ini file...

[BPEE] ROMName=Pokémon Emerald (English) AttackNames=&H31977C AttackData=&H31C898

Well, I found that by myself, but I need the pointers in the rom, as I need to move stuff around, and I can not seem to find where they are. But that is a good resource and I thanks you for that.

__________________
System.out.println("Hello world!");
Java - Minecraft mods - Emerald mods - and MORE

Relevant Advertising!

  #27327    
Old November 6th, 2013 (6:13 PM).
dondon151 dondon151 is offline
 
Join Date: Jan 2012
Gender: Male
Posts: 33

Quote originally posted by karatekid552:
There is a reason GF had so few palettes for OWs. There is no way around this. This is a hardware restriction.

Well, that's a shame. I recolored the OWs with the existing palettes, so they look a bit worse, but still surprisingly decent. Thanks for your help!

  #27328    
Old November 7th, 2013 (8:39 AM).
JordanB500's Avatar
JordanB500 JordanB500 is offline
Former Pokemon League Champion
 
Join Date: Jan 2008
Location: Independence MO
Age: 30
Gender: Male
Nature: Gentle
Posts: 71

since my question was unanswered i am asking it again i used a modifyed sample of a script that i got from a thread on pokecommunity i tryed to compile it but even the sample script wouldnt compile kept saying "Unknown value in IF (Value must be integer)" so i was wondering is there a way to fix this script also idk if im doing this right with the modified script i want to be able to trade 10 ultra balls for a masterball

#org 0x86B475C
checkflag 0x201
if B_True goto $GotBall
checkitem 0x2
compare LASTRESULT 10
if B_<< goto $NoUltra
message $WantBall
$WantBall 1 = Oh, You have ten Ultra Balls.\pIf you want i can trade you a MasterBall \lfor ten of your UltraBalls...\pWhat do you say?
boxset 5
compare LASTRESULT 10
if B_FALSE goto $DontGet
giveitem 0x1 1
removeitem 0x2 10
Release
end

#ORG $GotBall
Lock
Faceplayer
message $Likeballs
$Likeballs 1 = Smart Choice!
boxset 6
release
end

#ORG $NoUltra
Lock
Faceplayer
message $ugotnoballs
$ugotnoballs 1 = Oh, you... dont have ten Ultra Balls!?\lCome back when you get ten!!/p and ill give ya something good!!
boxset 6
release
end

#ORG $DontGet
Lock
Faceplayer
message $badchoice
$badchoice 1 = its your loss!!\nI guess ill be keeping these for myself.
boxset 6
release
end

but i also want to be able to repeat the event btw im using Score_Under's PKSV-UI for a script/text editor
_________________

__________________




  #27329    
Old November 7th, 2013 (9:58 AM).
Rezordaxx's Avatar
Rezordaxx Rezordaxx is offline
Asks many questions!
 
Join Date: Aug 2013
Location: The Netherlands
Age: 17
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 290

Quote originally posted by JordanB500:
since my question was unanswered i am asking it again i used a modifyed sample of a script that i got from a thread on pokecommunity i tryed to compile it but even the sample script wouldnt compile kept saying "Unknown value in IF (Value must be integer)" so i was wondering is there a way to fix this script also idk if im doing this right with the modified script i want to be able to trade 10 ultra balls for a masterball

#org 0x86B475C
checkflag 0x201
if B_True goto $GotBall
checkitem 0x2
compare LASTRESULT 10
if B_<< goto $NoUltra
message $WantBall
$WantBall 1 = Oh, You have ten Ultra Balls.\pIf you want i can trade you a MasterBall \lfor ten of your UltraBalls...\pWhat do you say?
boxset 5
compare LASTRESULT 10
if B_FALSE goto $DontGet
giveitem 0x1 1
removeitem 0x2 10
Release
end

#ORG $GotBall
Lock
Faceplayer
message $Likeballs
$Likeballs 1 = Smart Choice!
boxset 6
release
end

#ORG $NoUltra
Lock
Faceplayer
message $ugotnoballs
$ugotnoballs 1 = Oh, you... dont have ten Ultra Balls!?\lCome back when you get ten!!/p and ill give ya something good!!
boxset 6
release
end

#ORG $DontGet
Lock
Faceplayer
message $badchoice
$badchoice 1 = its your loss!!\nI guess ill be keeping these for myself.
boxset 6
release
end

but i also want to be able to repeat the event btw im using Score_Under's PKSV-UI for a script/text editor
_________________

You wont get an answer in this thread! post it in the script help thread

__________________

My hack
  #27330    
Old November 7th, 2013 (6:00 PM). Edited November 7th, 2013 by pengoy.
pengoy pengoy is offline
 
Join Date: Sep 2013
Location: no
Gender: Other
Nature: Lonely
Posts: 29

Kudos! Im kinda new here and i want to ask something... If it is asked before, could you atleast tell me what to search, i have no idea what to search regarding this matter. HAHA!

anyways, here it is...

How could you change the route label at the top left corner when entering a map? is it possible IN FIRE RED?

the default one's kinda plain and stuff~

thank you! :D happy hacking!

EDIT: sorry about that, i constructed that question wrongfully. haha.

i mean the background/tile for those labels... i've been trying to look at it with UNLZ-GBA, but still no luck. :/

  #27331    
Old November 7th, 2013 (7:56 PM).
awipe1's Avatar
awipe1 awipe1 is offline
 
Join Date: Aug 2012
Gender: Male
Posts: 215

Quote originally posted by pengoy:
Kudos! Im kinda new here and i want to ask something... If it is asked before, could you atleast tell me what to search, i have no idea what to search regarding this matter. HAHA!

anyways, here it is...

How could you change the route label at the top left corner when entering a map? is it possible IN FIRE RED?

the default one's kinda plain and stuff~

thank you! :D happy hacking!

Hello I think you mean the map names (like ROUTE 1, PALETTE TOWN, ect ...) and in order to change that first go to the map of which name you want to change.

Second go to headers.

Third in the area that says "Name:" if you look on the right side you will see a little text box where you can change the name!!!

Now I have one of my own questions!

I am using JPANs hack applier for my ROM and for setting a new healing place, I use this script

Spoiler:
setvar 0x405A 0x405
setvar 0x405B 0x7
setvar 0x405C 0x4

However, now I need to make a healing place that isn't a POKeMON center. Cause right now when I set my healing place to anything, it will show the pokeballs and nurse joy will say her thing, anyway I can change it so when I respawn no one says anything? Please let me know! Thanks!

__________________
Check out my Pokemon Rom! Click the Image Below!
  #27332    
Old November 7th, 2013 (10:14 PM).
pengoy pengoy is offline
 
Join Date: Sep 2013
Location: no
Gender: Other
Nature: Lonely
Posts: 29

Quote originally posted by awipe1:
Hello I think you mean the map names (like ROUTE 1, PALETTE TOWN, ect ...) and in order to change that first go to the map of which name you want to change.

Second go to headers.

Third in the area that says "Name:" if you look on the right side you will see a little text box where you can change the name!!!

Uhh, sorry about that. I forgot to include this in the question... By means of changing the label, i mean the background/tile/textbox of those labels...

  #27333    
Old November 7th, 2013 (11:00 PM).
Rezordaxx's Avatar
Rezordaxx Rezordaxx is offline
Asks many questions!
 
Join Date: Aug 2013
Location: The Netherlands
Age: 17
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 290

Quote originally posted by pengoy:
Uhh, sorry about that. I forgot to include this in the question... By means of changing the label, i mean the background/tile/textbox of those labels...

Thats image editing you can find the labels in unlz somewhere you just need to search a bit

__________________

My hack
  #27334    
Old November 8th, 2013 (8:11 AM).
Neti's Avatar
Neti Neti is offline
Follow @PokeNeti on Twitter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Cologne, Germany
Age: 24
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 1,515

I've been searching for hours now and can't find the answer... Can anyone tell me how I can edit the palette of the world map? I managed to insert mine, but it has the wrong colors. I guess it can be done with APE, but what offset should I use? When exporting the palette from VBA and importing to APE it won't find it...

__________________
  #27335    
Old November 8th, 2013 (11:35 AM).
Teh Blazer's Avatar
Teh Blazer Teh Blazer is offline
Divider of Zero
 
Join Date: Feb 2009
Location: 'MERICA
Age: 20
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 738

Does anybody know of a tutorial that changes the intro sprites for the boy/girl/rival/oak in fire red that doesn't need gimp or photoshop? It seems like a waste to download a big program to just use it once.

__________________
Being a hero is overrated anyways
  #27336    
Old November 8th, 2013 (11:41 AM).
Edward Newgate's Avatar
Edward Newgate Edward Newgate is offline

Everyone is a child of the sea

Crystal Tier
 
Join Date: Jun 2011
Location: The Netherlands
Age: 20
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 274

Quote originally posted by Teh Blazer:
Does anybody know of a tutorial that changes the intro sprites for the boy/girl/rival/oak in fire red that doesn't need gimp or photoshop? It seems like a waste to download a big program to just use it once.

Instead of buying or download GIMP or Photoshop, you can also use Pixlr (search it, you'll find it. it's a website). It is like photoshop, but then online. I use it because I'm not going to download photoshop since i'm too lazy to do so

__________________
This signature has been disabled.
Exceeds signature height limit
Please review and fix the issues by reading the signature rules.

You must edit it to meet the limits set by the rules before you may remove the [sig-reason] code from your signature. Removing this tag will re-enable it.

Do not remove the tag until you fix the issues in your signature. You may be infracted for removing this tag if you do not fix the specified issues. Do not use this tag for decoration purposes.
  #27337    
Old November 8th, 2013 (11:44 AM).
Kurapika's Avatar
Kurapika Kurapika is offline
Grudgebearer
 
Join Date: Feb 2013
Location: Lavendar Town - Morocco
Gender: Male
Nature: Naughty
Posts: 405

You can download a portable version of Photoshop...

__________________

  #27338    
Old November 8th, 2013 (12:23 PM).
GoGoJJTech's Avatar
GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
http://GoGoJJTech.com (WIP!)
Gold Tier
 
Join Date: Nov 2012
Location: Earth
Age: 17
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 2,420

Quote originally posted by Neti:
I've been searching for hours now and can't find the answer... Can anyone tell me how I can edit the palette of the world map? I managed to insert mine, but it has the wrong colors. I guess it can be done with APE, but what offset should I use? When exporting the palette from VBA and importing to APE it won't find it...

I can't exactly remember the offset, but it's lz-77 compressed and in VBA you can find it. That's how I did it.

__________________
  #27339    
Old November 8th, 2013 (12:48 PM).
Neti's Avatar
Neti Neti is offline
Follow @PokeNeti on Twitter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Cologne, Germany
Age: 24
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 1,515

Quote originally posted by gogojjtech:
I can't exactly remember the offset, but it's lz-77 compressed and in VBA you can find it. That's how I did it.

Hmm I still can't find it... Do you have any idea where you looked it up?

__________________
  #27340    
Old November 8th, 2013 (12:50 PM).
GoGoJJTech's Avatar
GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
http://GoGoJJTech.com (WIP!)
Gold Tier
 
Join Date: Nov 2012
Location: Earth
Age: 17
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 2,420

Quote originally posted by Neti:
Hmm I still can't find it... Do you have any idea where you looked it up?

Since I'm nice I found it at 083EF3DC
Now that may or may not include the transparency, so check it first

__________________
  #27341    
Old November 8th, 2013 (12:51 PM).
Neti's Avatar
Neti Neti is offline
Follow @PokeNeti on Twitter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Cologne, Germany
Age: 24
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 1,515

Quote originally posted by gogojjtech:
Since I'm nice I found it at 083EF3DC
Now that may or may not include the transparency, so check it first
Hmm I cant enter that into APE, it always changes it to 00FFFFE0

__________________
  #27342    
Old November 8th, 2013 (12:52 PM).
GoGoJJTech's Avatar
GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
http://GoGoJJTech.com (WIP!)
Gold Tier
 
Join Date: Nov 2012
Location: Earth
Age: 17
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 2,420

Quote originally posted by Neti:
Hmm I cant enter that into APE, it always changes it to 00FFFFE0

It's not meant for APE, just go in a hex editor and compare it to VBA

__________________
  #27343    
Old November 8th, 2013 (12:55 PM).
Neti's Avatar
Neti Neti is offline
Follow @PokeNeti on Twitter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Cologne, Germany
Age: 24
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 1,515

Quote originally posted by gogojjtech:
It's not meant for APE, just go in a hex editor and compare it to VBA
Neither can I got to that Offset in my Hex-Editor (Cygnus), nor can it find the offset as a string... Any idea what I'm doing wrong? I'm not very experienced with hex editing

__________________
  #27344    
Old November 8th, 2013 (12:55 PM).
GoGoJJTech's Avatar
GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
http://GoGoJJTech.com (WIP!)
Gold Tier
 
Join Date: Nov 2012
Location: Earth
Age: 17
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 2,420

Quote originally posted by Neti:
Neither can I got to that Offset in my Hex-Editor (Cygnus), nor can it find the offset as a string... Any idea what I'm doing wrong? I'm not very experienced with hex editing

Go to the offset without the 08 in the front. That just indicates it's in the ROM before 1000000

__________________
  #27345    
Old November 8th, 2013 (12:57 PM).
Neti's Avatar
Neti Neti is offline
Follow @PokeNeti on Twitter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Cologne, Germany
Age: 24
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 1,515

Quote originally posted by gogojjtech:
Go to the offset without the 08 in the front. That just indicates it's in the ROM before 1000000
Ah ok thank you very much. Now I just have to find out how to edit a palette in hex

__________________
  #27346    
Old November 8th, 2013 (12:58 PM).
GoGoJJTech's Avatar
GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
http://GoGoJJTech.com (WIP!)
Gold Tier
 
Join Date: Nov 2012
Location: Earth
Age: 17
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 2,420

Quote originally posted by Neti:
Ah ok thank you very much. Now I just have to find out how to edit a palette in hex

Go in VBA and open the palette viewer and the tile viewer. In the tile viewer click on a tile with the world map and see what pal number it says. 0,1,2.....14,15
Go in the palette editor and in that palette compare it to the numbers at the offset in the hex editor
Then change accordingly

__________________
  #27347    
Old November 8th, 2013 (1:06 PM). Edited November 8th, 2013 by Neti.
Neti's Avatar
Neti Neti is offline
Follow @PokeNeti on Twitter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Cologne, Germany
Age: 24
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 1,515

Quote originally posted by gogojjtech:
Go in VBA and open the palette viewer and the tile viewer. In the tile viewer click on a tile with the world map and see what pal number it says. 0,1,2.....14,15
Go in the palette editor and in that palette compare it to the numbers at the offset in the hex editor
Then change accordingly
Well, in the palette editor I see e.g. the first color R 2 G 14 B 28 (0x71C2), and in the hex editor I see 01 F0 01 F0 01 F0 01 F0 and so on...
I dont't see how this is related

__________________
  #27348    
Old November 8th, 2013 (1:49 PM).
Superjub's Avatar
Superjub Superjub is offline
Pokémon Aureolin
Crystal Tier
 
Join Date: Sep 2007
Location: Hoenn
Age: 21
Gender: Male
Nature: Timid
Posts: 2,289

I tried to insert a sprite and, well, I got this...:

Spoiler:

If it helps, I expanded the overworld sprites using this method, and this is one of those expanded sprite.

__________________
  #27349    
Old November 8th, 2013 (1:50 PM).
GoGoJJTech's Avatar
GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
http://GoGoJJTech.com (WIP!)
Gold Tier
 
Join Date: Nov 2012
Location: Earth
Age: 17
Gender: Female
Nature: Jolly
Posts: 2,420

Quote originally posted by Retribution:
I tried to insert a sprite and, well, I got this...:
Spoiler:

If it helps, I expanded the overworld sprites using this method, and this is one of those expanded sprite.

You didn't repoint the sprite's offset. The old data is not glitched because it's not free space

__________________
  #27350    
Old November 8th, 2013 (1:55 PM).
Superjub's Avatar
Superjub Superjub is offline
Pokémon Aureolin
Crystal Tier
 
Join Date: Sep 2007
Location: Hoenn
Age: 21
Gender: Male
Nature: Timid
Posts: 2,289

Quote originally posted by gogojjtech:
You didn't repoint the sprite's offset. The old data is not glitched because it's not free space

Ah, I see. Thanks (and that was a quick response! xD)

__________________
Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 4:54 AM.