Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > ROM Hacking Hub
Reload this Page [ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

Notices
For all updates, view the main page.

ROM Hacking Hub General discussions about ROM Hacking and Emulation. Not sure where to start? This is the place for you.
Posting links to ROMs is illegal and is not tolerated anywhere on the forum.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Closed Thread
 
Thread Tools
  #7976    
Old January 23rd, 2009 (12:40 AM).
Cy-Chan's Avatar
Cy-Chan Cy-Chan is offline
GSC Hacker
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK, England.
Age: 23
Gender:
Nature: Timid
Posts: 152
Send a message via Windows Live Messenger to Cy-Chan
Quote originally posted by gamehacker64:
Okay I'm not sure if I should ask this qeustion here XD, but, when I go to open certain tools it want's a certain component, (comdlg32.ocx) now, I know you need the VB6 Run time files, (Something like that...) but, where do I get them? Does it come with a certain programme or something? Any help would be great. XD
Search Google for "Visual Basic 6 Runtime Files". They're free and everything. Alternatively, I believe Whack-a-Hack has them for download.

A question to all of you GSC-era hackers! When HL loads (21) a 2-bit pointer, how does it calculate the bank?
  #7977    
Old January 23rd, 2009 (05:45 AM).
Destrozone's Avatar
Destrozone Destrozone is offline
Finally Flyin' Solo
 
Join Date: Apr 2008
Location: Narnia Hills, California.
Age: 20
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 290
Send a message via AIM to Destrozone Send a message via Windows Live Messenger to Destrozone
Hi, do you know how to change a pokemon's type for a game? like, as in, make a totally new type, such as light, or something like that. If you could give me help on this I would appreciate it.
__________________
I have Returned!
  #7978    
Old January 23rd, 2009 (05:52 AM).
Andryandrew Andryandrew is offline
Italian Asm Hacker
 
Join Date: Mar 2007
Age: 21
Gender:
Nature: Timid
Posts: 117
Quote originally posted by Destrozone:
Hi, do you know how to change a pokemon's type for a game? like, as in, make a totally new type, such as light, or something like that. If you could give me help on this I would appreciate it.
For the name of the type, I think you can use A.Text (I con't know if there is a way to change it with some tools). For the labels you have to use UNLZ.gba
__________________

Sorry for my bad English... I'm Italian
Anybody that is a GBA ASM hacker is cool!
I'm a GBA ASM hacker --> I'm cool :D

Made Day-Night Routine! You can find the thread HERE
  #7979    
Old January 23rd, 2009 (07:19 AM).
Cy-Chan's Avatar
Cy-Chan Cy-Chan is offline
GSC Hacker
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK, England.
Age: 23
Gender:
Nature: Timid
Posts: 152
Send a message via Windows Live Messenger to Cy-Chan
Quote originally posted by Destrozone:
Hi, do you know how to change a pokemon's type for a game? like, as in, make a totally new type, such as light, or something like that. If you could give me help on this I would appreciate it.
Check out the resources thread. I uploaded an ips to add Sound as a type. Compare it to a clean Fire Red rom in a hex editor, and see the differences. It's basically just repointing some stuff.
  #7980    
Old January 23rd, 2009 (07:26 AM).
Tropical Sunlight's Avatar
Tropical Sunlight Tropical Sunlight is offline
The Faltine
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenia
Age: 19
Gender: Male
Posts: 3,578
Send a message via Windows Live Messenger to Tropical Sunlight
Quote originally posted by Cy-Chan:
Check out the resources thread. I uploaded an ips to add Sound as a type. Compare it to a clean Fire Red rom in a hex editor, and see the differences. It's basically just repointing some stuff.
Yeah but you can't edit the ROM in YAPE.
__________________
  #7981    
Old January 23rd, 2009 (10:46 AM).
Gamer2020's Avatar
Gamer2020 Gamer2020 is offline
This love is a sickness...
 
Join Date: Jun 2008
Location: Distant Land
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 796
Send a message via Skype™ to Gamer2020
I have a question about advance map. When you insert a a new map into a new bank youve made does the program look for free space and put it there? or does it write over other data?
__________________
Pokemon Game Editor Download!
Pokemon TCG Assistant!
Fun Fact: Even though PGE isn't posted on PC anymore it still has the same number of downloads per day.
Accept no imitations!
  #7982    
Old January 23rd, 2009 (11:00 AM).
Cy-Chan's Avatar
Cy-Chan Cy-Chan is offline
GSC Hacker
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK, England.
Age: 23
Gender:
Nature: Timid
Posts: 152
Send a message via Windows Live Messenger to Cy-Chan
Quote originally posted by Tropical Sunlight:
Yeah but you can't edit the ROM in YAPE.
Uh... that would be because there's no Sound-type normally. If you want a new type, you hex edit.
  #7983    
Old January 23rd, 2009 (12:45 PM).
Pokepal17's Avatar
Pokepal17 Pokepal17 is offline
More cowbell~
Silver Tier
 
Join Date: Oct 2008
Location: Steeltown
Age: 20
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,517
What does Special 0x187 do & How do I change what Pokemon appears from using Rock Smash on rock?
Thnx in advance.
__________________
Pokémon Stardrop
  #7984    
Old January 23rd, 2009 (01:44 PM). Edited January 23rd, 2009 by wingzro17.
wingzro17's Avatar
wingzro17 wingzro17 is offline
......................... .....
 
Join Date: Aug 2007
Location: Under a box, near 31st street, on FAKE AVE. in FAKE YORK.
Nature: Quiet
Posts: 46
Send a message via AIM to wingzro17 Send a message via Windows Live Messenger to wingzro17
Quote originally posted by Pokepal17:
What does Special 0x187 do & How do I change what Pokemon appears from using Rock Smash on rock?
Thnx in advance.
Well, in advance map's Wild Pokemon, Go to "TREE" and change it there.
Only 5 Pokemon you can use though :(

Special 0x187 is actually a "?????" in the XSE guide, so you're gonna have to test it out your self...
  #7985    
Old January 23rd, 2009 (05:00 PM). Edited January 23rd, 2009 by Jarin.
Jarin's Avatar
Jarin Jarin is offline
In ur DS, stealin ur pogymons!
 
Join Date: Dec 2008
Gender:
Nature: Bold
Posts: 20
I'm considerably new at ROM hacking, and need some help. I just created a large forest route, an now whenever I click on some of my other maps I get a Error saying "The value at $6B0BB0 in not a Pointer!" the only thing that different on each map is the value. Can anyone tell me what this means and how to correct it?

(Sorry if this was already asked, but I couldn't find anything on this using the search function.)
__________________
Men cry not for themselves, but for their comrades...

  #7986    
Old January 23rd, 2009 (06:00 PM).
destinedjagold's Avatar
destinedjagold destinedjagold is offline
Oh Hai Thar~ 'ω'
Silver Tier
 
Join Date: May 2007
Location: Philippines
Gender: Male
Nature: Careful
Posts: 7,042
Quote originally posted by Jarin:
I'm considerably new at ROM hacking, and need some help. I just created a large forest route, an now whenever I click on some of my other maps I get a Error saying "The value at $6B0BB0 in not a Pointer!" the only thing that different on each map is the value. Can anyone tell me what this means and how to correct it?

(Sorry if this was already asked, but I couldn't find anything on this using the search function.)
it probably means that A-Map overwrote some offsets which are being used in other maps.

you resized that route, have you not?

you should disable the 'Automatically Search For Offsets' under the Settings while you are using the tool.
Then you can assign some free offsets to be used.
__________________

3DS FC: 0061-1111-6462
TSV: 1364(X), 0790(OR)


  #7987    
Old January 23rd, 2009 (06:12 PM).
Gamer2020's Avatar
Gamer2020 Gamer2020 is offline
This love is a sickness...
 
Join Date: Jun 2008
Location: Distant Land
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 796
Send a message via Skype™ to Gamer2020
Quote originally posted by Gamer2020:
I have a question about advance map. When you insert a a new map into a new bank youve made does the program look for free space and put it there? or does it write over other data?
Please someone answer...
im afraid to mess up the rom...
__________________
Pokemon Game Editor Download!
Pokemon TCG Assistant!
Fun Fact: Even though PGE isn't posted on PC anymore it still has the same number of downloads per day.
Accept no imitations!
  #7988    
Old January 23rd, 2009 (07:00 PM).
Darthatron's Avatar
Darthatron Darthatron is offline
巨大なトロール。
Silver Tier
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 23
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,152
Quote originally posted by Gamer2020:
Please someone answer...
im afraid to mess up the rom...
When in doubt, make a back up, and test. But yes, it searches for free space and then uses that.
__________________
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です
  #7989    
Old January 23rd, 2009 (07:19 PM).
Gamer2020's Avatar
Gamer2020 Gamer2020 is offline
This love is a sickness...
 
Join Date: Jun 2008
Location: Distant Land
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 796
Send a message via Skype™ to Gamer2020
Quote originally posted by Darthatron:
When in doubt, make a back up, and test. But yes, it searches for free space and then uses that.
ok thank you!
that puts some pressure off.
__________________
Pokemon Game Editor Download!
Pokemon TCG Assistant!
Fun Fact: Even though PGE isn't posted on PC anymore it still has the same number of downloads per day.
Accept no imitations!
  #7990    
Old January 23rd, 2009 (07:22 PM).
Cy-Chan's Avatar
Cy-Chan Cy-Chan is offline
GSC Hacker
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK, England.
Age: 23
Gender:
Nature: Timid
Posts: 152
Send a message via Windows Live Messenger to Cy-Chan
Two questions for you Gold gurus! Simple one first, in the ADV games, there's a limit to five evolutions, is that also true for Gold?

Second, how do I add images in for Pokémon slots FC and FE (FD is Egg)? Right now, it loads tileset 0 (for the front sprite), or the trainer back sprite (for the back sprite). Could really use some help with this, guys!
  #7991    
Old January 23rd, 2009 (08:15 PM).
Ninja Caterpie's Avatar
Ninja Caterpie Ninja Caterpie is offline
Sitting by the back window
 
Join Date: Mar 2008
Location: Best City OCE
Age: 19
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 5,989
I have a question...

How do you make trainers have Pokemon the level of your strongest? I need that in order to make my league not a pushover.
__________________
Brony represent.
  #7992    
Old January 23rd, 2009 (08:22 PM).
destinedjagold's Avatar
destinedjagold destinedjagold is offline
Oh Hai Thar~ 'ω'
Silver Tier
 
Join Date: May 2007
Location: Philippines
Gender: Male
Nature: Careful
Posts: 7,042
Elow pipz.
I got a question...
Is there a way to script a trainer who will have the same PKMN you have in your party?
Thanks~
__________________

3DS FC: 0061-1111-6462
TSV: 1364(X), 0790(OR)


  #7993    
Old January 23rd, 2009 (08:30 PM).
Liquid Shadow's Avatar
Liquid Shadow Liquid Shadow is offline
xD
 
Join Date: Mar 2008
Gender:
Posts: 224
I have a question about the compare PLAYERFACING command.

If I want a script to compare if the guy is facing up, a message shows up, and if he's not facing up, nothing shows up.

I tried doing:

compare PLAYERFACING 0x2
if 0x2 goto @end
msgbox @hello 0x6

But the message pops up even if he's facing any other direction. Any help?
__________________

4 truths of life
1. You cannot touch all your teeth with your tongue.
2. All idiots, after reading the first truth, will try it.
3. And discover that the first truth is a lie.
4. You're smiling now because you're an idiot.
  #7994    
Old January 23rd, 2009 (08:33 PM).
Ninja Caterpie's Avatar
Ninja Caterpie Ninja Caterpie is offline
Sitting by the back window
 
Join Date: Mar 2008
Location: Best City OCE
Age: 19
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 5,989
Quote originally posted by NeoNemesis:
I have a question about the compare PLAYERFACING command.

If I want a script to compare if the guy is facing up, a message shows up, and if he's not facing up, nothing shows up.

I tried doing:

compare PLAYERFACING 0x2
if 0x2 goto @end
msgbox @hello 0x6

But the message pops up even if he's facing any other direction. Any help?
Uh, "if 0x2 goto @end" is the problem. There's no 0x2 in if. It's either 0x1 or 0x0.

Put "if 0x0 goto @end" meaning - if it's not <what you compared before> then it'll go to end.
__________________
Brony represent.
  #7995    
Old January 23rd, 2009 (09:41 PM).
JPAN JPAN is offline
pokemon rom researcher
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 100
I have some questions for those of you who ASM hack: do you know the locations of the variables and flags in the RAM?

Also, do you know how to use memory content on your scripts? The command LoadByteFromOffset stores the byte in a bank, but how do you use it?

Thanks in advance.
  #7996    
Old January 23rd, 2009 (10:36 PM).
Zaptinex's Avatar
Zaptinex Zaptinex is offline
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Gender:
Posts: 43
Does anyone know how to edit the flower animations successfully? I tried it with the tutorial on Whack a Hack and it didnt work out too well. Do you know how to open it up in the pallete the flower usually is?
  #7997    
Old January 23rd, 2009 (11:22 PM).
Cy-Chan's Avatar
Cy-Chan Cy-Chan is offline
GSC Hacker
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK, England.
Age: 23
Gender:
Nature: Timid
Posts: 152
Send a message via Windows Live Messenger to Cy-Chan
Quote originally posted by destinedjagold:
Elow pipz.
I got a question...
Is there a way to script a trainer who will have the same PKMN you have in your party?
Thanks~
Not sure about the limitations, but couldn't it be done with writebytetooffset and loadbytefrompointer? Find the RAM locations of your Pokémon, read them with loadbytefrompointer, and then writebytetooffset to an unused trainer slot.

Probably need to use a countpokemon as well, to make sure the trainer you battle has the same amount of Pokémon as you.

Wow, that could get creative, if the theory works.

Quote originally posted by Cy-Chan:
Two questions for you Gold gurus! Simple one first, in the ADV games, there's a limit to five evolutions, is that also true for Gold?

Second, how do I add images in for Pokémon slots FC and FE (FD is Egg)? Right now, it loads tileset 0 (for the front sprite), or the trainer back sprite (for the back sprite).
Quoted for emphasis.
  #7998    
Old January 23rd, 2009 (11:29 PM).
IIMarckus's Avatar
IIMarckus IIMarckus is offline
J946@5488AA97464
 
Join Date: Oct 2007
Gender:
Posts: 402
Quote originally posted by Cy-Chan:
Two questions for you Gold gurus! Simple one first, in the ADV games, there's a limit to five evolutions, is that also true for Gold?
No, Gold has no limit on the number of evolutions. You will need to repoint though.
__________________
iimarck.us / hax.iimarck.us

If you want me, please contact me by email. [email protected]

If you want to hack Pokémon RBY or GSC, read, read, and read some more. This has tons of valuable information.

Pokémon Red disassembly project

Rules that should be rethought: 25charlimit, bumping.
Bad posts are bad posts, regardless of how many words are in them or how old the thread is.
Good posts are good posts, regardless of how old the thread is—and brevity is underrated.
  #7999    
Old January 24th, 2009 (01:54 AM).
chelly1107's Avatar
chelly1107 chelly1107 is offline
The Unseen
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 15
how do i change the trainer's backpic?
  #8000    
Old January 24th, 2009 (04:20 AM).
Christos's Avatar
Christos Christos is online now
avatar by oddísh
Moderator
CS
 
Join Date: Feb 2006
Gender: Male
Nature: Serious
Posts: 3,896
Send a message via Skype™ to Christos
Quote originally posted by chelly1107:
how do i change the trainer's backpic?
You can do it with any tile editor such as Tile Molester or TLP.
Take a look at this tutorial for Fire Red.
__________________
Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 03:46 AM.