Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > ROM Hacking Hub

Notices
For all updates, view the main page.

ROM Hacking Hub General discussions about ROM Hacking and Emulation. Not sure where to start? This is the place for you.
Posting links to ROMs is illegal and is not tolerated anywhere on the forum.
New threads in this forum are to be approved by a moderator before they are displayed.



Closed Thread
Click here to go to the first staff post in this thread.  
Thread Tools
  #8401    
Old February 26th, 2009 (03:20 AM).
HackMew's Avatar
HackMew
Mewtwo Strikes Back
 
Join Date: Jun 2006
Quote originally posted by ~Watermelon:
This is probably a noob-ish question, but how do you know how many bytes does a script need?
Quite simple. Take a look at its log: you'll see the amount of bytes needed by each command enclosed in brackets. Besides, why would you need to know the number of bytes?


Quote originally posted by Pink Parka Girl:
My hack is set in the United States, and I'd really like the prices of items, prize money, etc to reflect the American dollar rather than the Japanese yen (for example, Pokeballs costing 2 dollars rather than 200 "yen"). Now, changing the prices of items is easy enough, but my question concerns how to change the amout of money Trainers give out when you defeat them. Is there any way to change or edit this amount so that, say, your average Bug Catcher will give you only 2 dollars and, say, a Lady will reward you with a cool 20 bucks?

Edit to add: Is it also possible to alter the amount of money you start the game with? (This is a Ruby hack, for reference :) )
Yes, there is. You can use A-Trainer beta (which is a little buggy while displaying the total amount of money, fixed already anyway). You can't change the amount directly, though. This is the formula I was able to reverse:

Code:
MoneyAmount = MaxPkmnLvl * ClassRate * 4
MaxPkmnLvl is the highest level of the Pokémon the trainer has. ClassRate is a value it depends on the class.

And yes, you can alter the amount of money you get at the very beginning. Just wait till I release one of my new tool.


Quote originally posted by Celebi_fan:
I searched the entire forums, and didn't find a single answer: How can I, or what tool do I use to, extend a GBA ROM? Whenever I go to insert a sprite with UNZLgba, it says that is is too big. So I replace the image offset with 00800000. Of course, I cannot use that again. (I tried, and whenever i got to the part where the image would be, the game freezes) I used HackMew's Free Space Finder, bu it doe the same thing. Is there a way, or a program, to extend the dataspace of a gba rom? (I am trying to Hack Pokemon LG)
You misunderstood the point of expanding the ROM. In your case you just need to find some free space, that's it. There are quite a lot of tutorials around there, so please take a look.
__________________
  #8402    
Old February 26th, 2009 (03:54 PM). Edited February 26th, 2009 by NTA.
NTA's Avatar
NTA
Where?
 
Join Date: Nov 2007
Nature: Adamant
How can i change the number of save staes in VBA(10) to more?

also what would it mean if the intro graphics on a diamond rom like this
__________________

  #8403    
Old February 26th, 2009 (04:19 PM).
chazethechat
Beginning Trainer
 
Join Date: Sep 2008
OK, now I have some MIDIs, but when I try to upload them, it says "Error 1002, Syntax Error. Help!
__________________

Name: Entei
Adopt one yourself! @Pokémon Orphanage
  #8404    
Old February 26th, 2009 (05:18 PM).
~Teh Panda~'s Avatar
~Teh Panda~
Sea of Dreams - Redux
Community Supporter
 
Join Date: Aug 2007
Not sure if this is simple but I am looking for the flag db in the hex so I could make another assigned one similar to the pokedex one so it adds a new button to the options menu. Thanks for any help ^.^
__________________




Mystic still in work to let you know...
  #8405    
Old February 27th, 2009 (02:21 AM).
Tropical Sunlight's Avatar
Tropical Sunlight
The Faltine
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenia
Age: 18
Gender: Male
Send a message via Windows Live Messenger to Tropical Sunlight
Is there a way to take control of another OW and it's not a glitch?
__________________
  #8406    
Old February 27th, 2009 (02:51 PM).
psyduck6199's Avatar
psyduck6199
Beginning Trainer
 
Join Date: Sep 2007
Gender:
Nature: Relaxed
i tried to replace bulbasaur with turtwing and it worked except that when i inserted the sprite the black borders from turtwig dissapeared...any suggestions?
  #8407    
Old February 27th, 2009 (03:27 PM).
Destrozone's Avatar
Destrozone
Finally Flyin' Solo
 
Join Date: Apr 2008
Location: Narnia Hills, California.
Age: 19
Gender: Male
Nature: Adamant
Send a message via AIM to Destrozone Send a message via Windows Live Messenger to Destrozone
Quote originally posted by psyduck6199:
i tried to replace bulbasaur with turtwing and it worked except that when i inserted the sprite the black borders from turtwig dissapeared...any suggestions?
This requires palette editing. Use the black from bulbasaur for the black in turtwig, and that should fix the problem. The black in D/P/P is different, so it is technically a non-existent color.
__________________
I have Returned!
  #8408    
Old February 27th, 2009 (03:50 PM).
psyduck6199's Avatar
psyduck6199
Beginning Trainer
 
Join Date: Sep 2007
Gender:
Nature: Relaxed
Quote originally posted by Destrozone:
This requires palette editing. Use the black from bulbasaur for the black in turtwig, and that should fix the problem. The black in D/P/P is different, so it is technically a non-existent color.
i edited the pallete with a-pallete to the turtwig's colors so it shouldn't happen right?
  #8409    
Old February 27th, 2009 (03:57 PM).
Raziel
Beginning Trainer
 
Join Date: Sep 2007
Gender:
I'm using AdvanceMap 1.92 and I've given the player a basement bedroom instead of an upstairs one, just for kicks.

The upstairs (living room) warp works perfectly. Standing on the warp spot and walking left (down the stairs) sends you to the next map (4.1, which is downstairs)

The warp downstairs warps you back (to 4.0) but for some reason, it only works if you again walk left? I need it to work when I walk right, but I can't see any way to change what it does. I deleted it and made a new warp, same problem.

I really have no idea what I did. I didn't change the warp at all (except moving its location) so I don't see why it messed up.
  #8410    
Old February 27th, 2009 (05:25 PM).
Tharghana's Avatar
Tharghana
Beginning Trainer
 
Join Date: Jul 2007
Location: Canada
Gender:
Nature: Adamant
Im still kind of new to Rom Hacking, I need some help here. Im hacking Pokemon FireRed and theres some stuff I need to know.

Sorry if these have been asked before.

1) Is there a way to edit the Pokemon Types, I dont mean types of Pokemon, I want to know if I can edit the Types themselves.

2) How do I change the Wild Encounter/Trainer Battle music for a map?

3) I need a script editor, Ive looked for one?

4) Can I add Text and events, i.e Make Groudon battle event in FireRed, if I can, how?

5) Can I make it so you your player starts with the National Dex, or is given the National dex instead of the Kanto Dex?
  #8411    
Old February 27th, 2009 (06:21 PM).
Robert Conley's Avatar
Robert Conley
GPXPlus.net/user/Robert+Conley
 
Join Date: Oct 2008
Location: The Anti Spiral Homeworld
Gender: Male
Nature: Docile
Quote originally posted by Tharghana:
Im still kind of new to Rom Hacking, I need some help here. Im hacking Pokemon FireRed and theres some stuff I need to know.

Sorry if these have been asked before.

1) Is there a way to edit the Pokemon Types, I dont mean types of Pokemon, I want to know if I can edit the Types themselves.

2) How do I change the Wild Encounter/Trainer Battle music for a map?

3) I need a script editor, Ive looked for one?

4) Can I add Text and events, i.e Make Groudon battle event in FireRed, if I can, how?

5) Can I make it so you your player starts with the National Dex, or is given the National dex instead of the Kanto Dex?
for editing the types use YAPE:
http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=135173 <-YAPE

script editor use XSE:
http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=85025 <-HackMews Tools Factory

cant really help you with the other stuff. I am a noob aswell.

My question now: What offset do I put into Shiny Hack Maker to make the shiny pokemon appear?
__________________
  #8412    
Old February 27th, 2009 (06:28 PM).
Tharghana's Avatar
Tharghana
Beginning Trainer
 
Join Date: Jul 2007
Location: Canada
Gender:
Nature: Adamant
YAPE edits the Types of Pokemon, Not the Types themselves, I want to change what types are weak to what.
  #8413    
Old February 27th, 2009 (06:32 PM).
poisonhitman
Beginning Trainer
 
Join Date: Feb 2009
Gender:
in making pokemon games how do you add events eg. someones in your path and after you do they they move or someone come and kidnapps someone plz help me.
  #8414    
Old February 27th, 2009 (06:34 PM).
Tharghana's Avatar
Tharghana
Beginning Trainer
 
Join Date: Jul 2007
Location: Canada
Gender:
Nature: Adamant
Anther question is, what is PET and where can I get it? It needs to be GBA games
  #8415    
Old February 27th, 2009 (06:57 PM).
Haz's Avatar
Haz
Haz ya seen my hack?
 
Join Date: Nov 2008
Location: Australia- Aussie, Aussie, Aussie!, Oi, Oi, Oi!
Gender: Female
Nature: Docile
Send a message via Yahoo to Haz
What can I use to edit the intro of Ruby? The bit where the proffesor is talking? Can I change his sprite?
__________________
DeviantART: Haz-Za

Fanfiction.net: Ha-Za-A


Credits to Galukxy for this awesome banner
  #8416    
Old February 27th, 2009 (06:59 PM).
Destrozone's Avatar
Destrozone
Finally Flyin' Solo
 
Join Date: Apr 2008
Location: Narnia Hills, California.
Age: 19
Gender: Male
Nature: Adamant
Send a message via AIM to Destrozone Send a message via Windows Live Messenger to Destrozone
Quote originally posted by psyduck6199:
i edited the pallete with a-pallete to the turtwig's colors so it shouldn't happen right?
Technically it shouldn't. Try downloading Irfanview, and changing the palettes there. Then import it via unlz.gba, change the offsets necessary via FSF, and voila, you have a successful Turtwig sprite
__________________
I have Returned!
  #8417    
Old February 27th, 2009 (07:03 PM). Edited February 27th, 2009 by Robert Conley.
Robert Conley's Avatar
Robert Conley
GPXPlus.net/user/Robert+Conley
 
Join Date: Oct 2008
Location: The Anti Spiral Homeworld
Gender: Male
Nature: Docile
Quote originally posted by Tharghana:
Anther question is, what is PET and where can I get it? It needs to be GBA games
PET is a tool for editing the trainers in the game:
http://www.megaupload.com/?d=MXEAN8DC

My question now: What offset do I put into Shiny Hack Maker to make the shiny pokemon appear?
__________________
  #8418    
Old February 28th, 2009 (12:32 AM).
GoldFlareon's Avatar
GoldFlareon
Flareon Lover
 
Join Date: Oct 2008
Location: The world of pokemon.
Age: 21
Gender: Female
Nature: Naive
Send a message via AIM to GoldFlareon
I also have a question.
Is there a D/P UnLZ equivalent? A program that can insert Pokemon sprites into D/P?

~Flareon.
__________________
"I need professional help."
"No arguments here!"
  #8419    
Old February 28th, 2009 (12:36 AM).
HackMew's Avatar
HackMew
Mewtwo Strikes Back
 
Join Date: Jun 2006
Quote originally posted by Nine-Tailed Assassin:
How can i change the number of save staes in VBA(10) to more?
By editing the program's source and recompiling it, eventually. Besides, you can have unlimited savegames.


Quote originally posted by TehTehTehTeh:
Not sure if this is simple but I am looking for the flag db in the hex so I could make another assigned one similar to the pokedex one so it adds a new button to the options menu. Thanks for any help ^.^
What do you mean exactly by "flag db"?


Quote originally posted by ~Watermelon:
Is there a way to take control of another OW and it's not a glitch?
Let me think... ASM?
__________________
  #8420    
Old February 28th, 2009 (01:16 AM).
Pokepal17's Avatar
Pokepal17
More cowbell~
 
Join Date: Oct 2008
Location: Steeltown
Age: 20
Gender: Male
Nature: Modest
Please help!! I resized Ho-oh's OW to 64x64. UIt looked fine it OW editor and a-map but in gmae ti looks like this.



Here is a picture of what the OW should look like.



Plz help. Thanks in advance.
__________________
Pokémon Stardrop
  #8421    
Old February 28th, 2009 (01:28 AM).
Tropical Sunlight's Avatar
Tropical Sunlight
The Faltine
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenia
Age: 18
Gender: Male
Send a message via Windows Live Messenger to Tropical Sunlight
Quote originally posted by ~Watermelon:
Is there a way to take control of another OW and it's not a glitch?
I'll take this as an "It's not possible."
__________________
  #8422    
Old February 28th, 2009 (02:05 AM). Edited February 28th, 2009 by Pokepal17.
Pokepal17's Avatar
Pokepal17
More cowbell~
 
Join Date: Oct 2008
Location: Steeltown
Age: 20
Gender: Male
Nature: Modest
Quote originally posted by ~Watermelon:
I'll take this as an "It's not possible."
You could move the player off screen and lock the camera on the OW you want to move about and give it a movement setting of copy ing the players movements. How ever you aren't really free to do any movements. ust like you would with the player itself. It's an illusion of control
__________________
Pokémon Stardrop
  #8423    
Old February 28th, 2009 (02:29 AM).
Tropical Sunlight's Avatar
Tropical Sunlight
The Faltine
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenia
Age: 18
Gender: Male
Send a message via Windows Live Messenger to Tropical Sunlight
Quote originally posted by Pokepal17:
You could move the player off screen and lock the camera on the OW you want to move about and give it a movement setting of copy ing the players movements. How ever you aren't really free to do any movements. ust like you would with the player itself. It's an illusion of control
I know that may be possible because it sometimes happens as a glitch.
__________________
  #8424    
Old February 28th, 2009 (03:26 AM).
Haz's Avatar
Haz
Haz ya seen my hack?
 
Join Date: Nov 2008
Location: Australia- Aussie, Aussie, Aussie!, Oi, Oi, Oi!
Gender: Female
Nature: Docile
Send a message via Yahoo to Haz
Where do I get OverWorld Resizer/Changer?
__________________
DeviantART: Haz-Za

Fanfiction.net: Ha-Za-A


Credits to Galukxy for this awesome banner
  #8425    
Old February 28th, 2009 (03:53 AM).
GoldFlareon's Avatar
GoldFlareon
Flareon Lover
 
Join Date: Oct 2008
Location: The world of pokemon.
Age: 21
Gender: Female
Nature: Naive
Send a message via AIM to GoldFlareon
Quote originally posted by hazzamon:
Where do I get OverWorld Resizer/Changer?
I think you have to use a Hex Editor. Try looking in the Tutorial section. :3

Can someone direct me to a Pokemon Cry Editor tutorial? I can't seem to find one, and I don't know how to edit cries. D:

~Flareon.
__________________
"I need professional help."
"No arguments here!"
Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Minimum Characters Per Post: 25



All times are UTC -8. The time now is 11:12 PM.