Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > ROM Hacking Hub > Beginner’s Lounge
Reload this Page [ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

Notices
For all updates, view the main page.

Beginner’s Lounge Where all good (and bad) ideas start. This is the Beginner’s Lounge, where if you need a helping hand or want to develop your small ideas, you bring it here. We won't bite.



Closed Thread
 
Thread Tools
  #16801    
Old November 26th, 2010 (05:46 AM).
konman719's Avatar
konman719 konman719 is offline
Hacker
 
Join Date: Sep 2010
Gender: Male
Posts: 32
does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant
  #16802    
Old November 26th, 2010 (12:00 PM). Edited November 26th, 2010 by Equin.
Equin's Avatar
Equin Equin is offline
Got it memorized?
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 55
Quote originally posted by Teh Blazer:
Is there a way to implement the Physical/Special split in Firered?
I don't personally know how, but there is a whole discussion about the specific matter in the Research and Development subforum. Sorry, but I can't post links yet, but I guess it's pretty obvious if you look into it.

EDIT: I now can. Here's the thread.
__________________
Signature? I have none.
  #16803    
Old November 26th, 2010 (12:13 PM).
Lost Heart's Avatar
Lost Heart Lost Heart is offline
miko-san
Crystal Tier
 
Join Date: Mar 2010
Age: 18
Gender: Male
Nature: Impish
Posts: 1,789
Quote originally posted by Teh Blazer:
Is there a way to implement the Physical/Special split in Firered?
Most definitely, and there is information on it in the Research & Developement Section.
__________________
  #16804    
Old November 26th, 2010 (02:33 PM).
chrunch's Avatar
chrunch chrunch is offline
Silver Tier
 
Join Date: Oct 2009
Gender: Male
Posts: 1,124
Quote originally posted by TheQuagsireFactor:
Close, but no cigar. What I'm looking for is definitely similar to the example you presented "when Norman is telling you you need more badges". Let's take it one step before, when you first start talking to Norman, and then Wally barges in. What I'm trying to control is him actually walking in, not when he starts talking. Him taking steps, can I edit that?
yes. that's a simple part of scripting. :3
__________________
  #16805    
Old November 26th, 2010 (03:38 PM).
Teh Blazer's Avatar
Teh Blazer Teh Blazer is offline
Divider of Zero
 
Join Date: Feb 2009
Location: 'MERICA
Age: 20
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 693
Quote originally posted by Equin:
I don't personally know how, but there is a whole discussion about the specific matter in the Research and Development subforum. Sorry, but I can't post links yet, but I guess it's pretty obvious if you look into it.

EDIT: I now can. Here's the thread.
Quote originally posted by agentgeo:
Most definitely, and there is information on it in the Research & Developement Section.
Why thank you guys. With that under my belt, I can kick this much more butt! (About 3 inch more butt)
__________________
Coming soon...
  #16806    
Old November 26th, 2010 (08:02 PM).
Tannecho51's Avatar
Tannecho51 Tannecho51 is offline
Pokemon Lion's Eye
 
Join Date: Oct 2010
Location: Illinois
Gender: Male
Nature: Hardy
Posts: 11
How does the naming special work in Ruby, if you're trying to give a pokemon to a party that doesn't have any? Also, for some reason, when I use multiple showpokepic's, the first one has a messed up palette but the ones after it show up just fine.
  #16807    
Old November 26th, 2010 (09:43 PM).
NintendoBoyDX NintendoBoyDX is offline
 
Join Date: Jul 2010
Gender: Male
Posts: 94
Is it possible to write a script that continues after you lose a battle in Pokemon Ruby? Something like trainerbattle 9 that continues after you win, but instead continues if you lose?
  #16808    
Old November 27th, 2010 (08:02 AM). Edited November 27th, 2010 by konman719.
konman719's Avatar
konman719 konman719 is offline
Hacker
 
Join Date: Sep 2010
Gender: Male
Posts: 32
Quote originally posted by NintendoBoyDX:
Is it possible to write a script that continues after you lose a battle in Pokemon Ruby? Something like trainerbattle 9 that continues after you win, but instead continues if you lose?
yes this is possible using trainerbattle 9 actually
you start the script normally with the lock, facplayer stuff then you get to the next step

trainerbattle 0x09 0x01 $win $lose
$ win 1 = "Put down whatever the trainer will say if he/she loses"
$ lose 1 = "Put down whatever the trainer will say if he/she wins"

then continue the script normally as you would in any other battle

(note: these commands may be different whether your using XSE or just making a script in notepad)

does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant

does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant

does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant
  #16809    
Old November 27th, 2010 (08:31 AM).
diegoisawesome's Avatar
diegoisawesome diegoisawesome is offline
Please understand
Silver Tier
 
Join Date: Dec 2007
Location: Goldenrod City, Johto
Age: 18
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 976
Quote originally posted by konman719:
yes this is possible using trainerbattle 9 actually
you start the script normally with the lock, facplayer stuff then you get to the next step

trainerbattle 0x09 0x01 $win $lose
$ win 1 = "Put down whatever the trainer will say if he/she loses"
$ lose 1 = "Put down whatever the trainer will say if he/she wins"

then continue the script normally as you would in any other battle

(note: these commands may be different whether your using XSE or just making a script in notepad)

does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant

does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant

does anyone know where i can find an INI for leaf green for the advanced pokemon sprite editor? ive searched all over and tried making it myself but cant
Sorry, but this is not true. You can't have a trainerbattle 0x9 because it simply won't work right.
__________________


My other resources:
My Website
diegoisawesome's MEGA-HUGE XSE Scripting Tutorial
diegoisawesome's Miscellaneous Finds
The Ruins of Alph Puzzles
Diego's Miscellaneous Patches
GBA Intro Manager
The Secret Sauce: Triple-Layer Tiles
  #16810    
Old November 27th, 2010 (09:09 AM).
AyameHikaru's Avatar
AyameHikaru AyameHikaru is offline
Beauty Queen
 
Join Date: Nov 2010
Gender: Female
Nature: Impish
Posts: 141
Not entirely certain if this counts as a 'simple' question or not... but here goes. I am in the middle of a hack, but I've reached a bit of a stumbling block when it comes to the music. Quite frankly, I haven't a clue where to begin. What I'm HOPING to do is take sound bytes from a DS game unrelated to Pokemon and somehow convert them so that they can be played on the GBA. However, here are my questions:

1. How do you rip sound from a DS game? I've tried using NDSSNDEXT and I couldn't get it to work.

2. Will I need to convert files before I place them in the GBA rom?

3. If 2 is yes, how?

4. Once they're converted, what's the best tool for inserting the sound files?

(By the way, when I say I want to replace sound, I'd like to replace Pokemon cries, attack sounds, and route/town/battle music.)
  #16811    
Old November 27th, 2010 (09:22 AM).
Antennian Antennian is offline
 
Join Date: Nov 2010
Gender: Male
Posts: 4
I need help with YAPE. I made a fakemon and its supposed to evolve into another fakemon, but it just stops. Can you help?
  #16812    
Old November 27th, 2010 (09:27 AM).
Kevin's Avatar
Kevin Kevin is offline
kevin del rey
Silver Tier
 
Join Date: Jul 2010
Location: Virginia
Age: 16
Gender: Male
Posts: 2,689
Quote originally posted by Antennian:
I need help with YAPE. I made a fakemon and its supposed to evolve into another fakemon, but it just stops. Can you help?
Can you be more specific? Did you add the evolution to your Fakemon using YAPE? And if you tested to see if it works did it freeze? Be a bit more specific so we can help. :X
__________________
  #16813    
Old November 27th, 2010 (12:15 PM).
Equin's Avatar
Equin Equin is offline
Got it memorized?
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 55
Quote originally posted by Antennian:
I need help with YAPE. I made a fakemon and its supposed to evolve into another fakemon, but it just stops. Can you help?
He needn't be any more specific. I guess after some searching, the answer is simple. You just made your fake pokemon out of a slot from the pokemon that are available after you get the National Pokedex, in the original ROM.

From what I've seen, it seems that until you receive the National Pokedex, pokemon entitled to it will not evolve, but stop. I assume that this was created to prevent trading abuses or something...anyway, to make the specific fake pokemon evolve correctly, either base it off a pokemon from the original pokedex entry list or have the National pokedex activated via script ingame.
__________________
Signature? I have none.
  #16814    
Old November 27th, 2010 (12:34 PM). Edited November 28th, 2010 by altariaking.
altariaking's Avatar
altariaking altariaking is offline
Needs NO VMs...
 
Join Date: Dec 2009
Location: Scotland, Lesmahagow
Age: 40
Gender: Male
Nature: Naive
Posts: 1,098
Send a message via Windows Live Messenger to altariaking
Just wondering, how exactly does Spinda work? You know how it's pattern changes? Yeah, I need to know how exactly that works, as I'm replacing it with a Pokemon that has a similar ability.

Just bumping this for the new page...
__________________
http://www.pokecommunity.com/member.php?u=253113
  #16815    
Old November 27th, 2010 (12:44 PM).
Blaziquaza's Avatar
Blaziquaza Blaziquaza is offline
...
 
Join Date: Jun 2009
Location: Whyalla, Australia
Gender: Male
Nature: Jolly
Posts: 781
Quote originally posted by altariaking:
Just wondering, how exactly does Spinda work? You know how it's pattern changes? Yeah, I need to know how exactly that works, as I'm replacing it with a Pokemon that has a similar ability.
It randomly generates the spots depending on certain things such as Trainer ID. There's more information on Bulbapedia.
__________________
Everything you say to me pushes one step closer to the edge



And I'm about to break
I need a little room to breathe...

Steam IGN: Hybrid Theory
  #16816    
Old November 27th, 2010 (12:52 PM).
altariaking's Avatar
altariaking altariaking is offline
Needs NO VMs...
 
Join Date: Dec 2009
Location: Scotland, Lesmahagow
Age: 40
Gender: Male
Nature: Naive
Posts: 1,098
Send a message via Windows Live Messenger to altariaking
I know...I mean how it works as in; How does it work? How would I edit it correctly? How does it change the sprites? Where are the sprites stored? I don't want to run into a giant cow that turns out to be a Panda with spots, or a giant cow with spots from spinda all over the place.
__________________
http://www.pokecommunity.com/member.php?u=253113
  #16817    
Old November 27th, 2010 (01:09 PM).
Antennian Antennian is offline
 
Join Date: Nov 2010
Gender: Male
Posts: 4
Thankyou! You were a great help!
  #16818    
Old November 27th, 2010 (01:14 PM).
Teh Blazer's Avatar
Teh Blazer Teh Blazer is offline
Divider of Zero
 
Join Date: Feb 2009
Location: 'MERICA
Age: 20
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 693
Quote originally posted by altariaking:
I know...I mean how it works as in; How does it work? How would I edit it correctly? How does it change the sprites? Where are the sprites stored? I don't want to run into a giant cow that turns out to be a Panda with spots, or a giant cow with spots from spinda all over the place.
I think the color the Spinda has (a.k.a. the tan-ish body and everything that color) will get the random spots and such. I THINK.
__________________
Coming soon...
  #16819    
Old November 27th, 2010 (01:49 PM).
TheQuagsireFactor's Avatar
TheQuagsireFactor TheQuagsireFactor is offline
TheQuagsMaster5000
 
Join Date: Nov 2010
Location: Long Island
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 3
Soooo this is probably a ridiculously simple question, but then again, to say I'm a beginner at hacking/editing is a gross understatement.

Anyway, when I import my Ruby ROM into A-Text, it only displays the scripts until route 101. This includes;

The title menu
Continue menu
Options menu
Text speed option
Battle style option
Battle scene option
Sound option
Frame option
Internal battery notice
Prof. Birch's intro
In truck
Outside truck
Inside House
Littleroot Signs
Littleroot People
Littleroot House
Route 101


All towns, routes, and other areas after that do not appear. I know that if I wanted to search every single other dialogue I could, but I don't think there is a single person on God's green earth who would have the time to do that, including me. I've played the game passed route 101, and it works, but still the problem persists. Any ideas?
__________________


I LIKE QUAGSIRE!
  #16820    
Old November 27th, 2010 (03:52 PM).
Colez Colez is offline
 
Join Date: Nov 2010
Gender: Female
Posts: 12
and yet another question..

Say, you wanted to remake the game completely. You'd have to rescript it, right?
  #16821    
Old November 27th, 2010 (04:07 PM).
Equin's Avatar
Equin Equin is offline
Got it memorized?
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 55
interes
Quote originally posted by Antennian:
Thankyou! You were a great help!
No problem, if I really helped, I feel the same way.
Quote originally posted by TheQuagsireFactor:
Soooo this is probably a ridiculously simple question [...]
Tried using a different Ruby ROM?

Quote originally posted by Colez:
and yet another question..

Say, you wanted to remake the game completely. You'd have to rescript it, right?
Define 'remake'. If by that you mean 'start from scratch' then yes, that would include rescripting everything. But completely remaking a game isn't exactly fit for ROM Hacking, right? I mean, so far no one has done it. Alternatively, Game Development might be closer to your desire, as you technically don't have a ROM to mod and "remake". (although there might be some set configurations you have to follow)

Anyhow, if this also interests you, rescripting everything would mean that you must free a lot of taken space first, and I also would like to know how that can happen.
__________________
Signature? I have none.
  #16822    
Old November 27th, 2010 (04:22 PM).
NintendoBoyDX NintendoBoyDX is offline
 
Join Date: Jul 2010
Gender: Male
Posts: 94
Problem I'm having with trainerbattle 0x09 in fire red is that it won't continue after a loss. I know it should though because the one in the oak tutorial does. Is there anything I should know about this? I'm using poket script btw.
  #16823    
Old November 27th, 2010 (05:04 PM).
Colez Colez is offline
 
Join Date: Nov 2010
Gender: Female
Posts: 12
Quote originally posted by Equin:
interes
No problem, if I really helped, I feel the same way.

Tried using a different Ruby ROM?


Define 'remake'. If by that you mean 'start from scratch' then yes, that would include rescripting everything. But completely remaking a game isn't exactly fit for ROM Hacking, right? I mean, so far no one has done it. Alternatively, might be closer to your desire, as you technically don't have a ROM to mod and "remake". (although there might be some set configurations you have to follow)

Anyhow, if this also interests you, rescripting everything would mean that you must free a lot of taken space first, and

Well bad phrasing on my part. Probably, so yeah.. sorry. ;;
  #16824    
Old November 27th, 2010 (05:21 PM).
colcolstyles's Avatar
colcolstyles colcolstyles is offline
Yours truly
Crystal Tier
 
Join Date: May 2008
Location: The Bay Area
Gender: Male
Nature: Lonely
Posts: 1,592
Quote originally posted by TheQuagsireFactor:
All towns, routes, and other areas after that do not appear. I know that if I wanted to search every single other dialogue I could, but I don't think there is a single person on God's green earth who would have the time to do that, including me. I've played the game passed route 101, and it works, but still the problem persists. Any ideas?
The problem is not in your ROM; it's in the INI for Advance Text. That program may not have support for every single string of text in the game. If you want to edit a string that isn't shown in Advance Text, you'll have to either use the search feature, edit the script with your preferred script editor, or use a hex editor with a table file.
__________________

Brother of Vrai
  #16825    
Old November 27th, 2010 (05:26 PM).
altariaking's Avatar
altariaking altariaking is offline
Needs NO VMs...
 
Join Date: Dec 2009
Location: Scotland, Lesmahagow
Age: 40
Gender: Male
Nature: Naive
Posts: 1,098
Send a message via Windows Live Messenger to altariaking
Quote originally posted by Teh Blazer:
I think the color the Spinda has (a.k.a. the tan-ish body and everything that color) will get the random spots and such. I THINK.
Yeah but that would mean it could go anywhere, and then it could go over places where I don't want it to go, or out the lines. So I think it's more of a place where all the spinda are stored to be edited.
__________________
http://www.pokecommunity.com/member.php?u=253113
Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links

You may also like.. (Beta)
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 06:08 AM.