Go Back   The PokéCommunity Forums > ROM Hacking > ROM Hacking Hub > Beginner’s Lounge
Reload this Page [ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

Notices
For all updates, view the main page.

Beginner’s Lounge Where all good (and bad) ideas start. This is the Beginner’s Lounge, where if you need a helping hand or want to develop your small ideas, you bring it here. We won't bite.



Closed Thread
 
Thread Tools
  #24126    
Old March 10th, 2013 (09:51 AM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by naname396:
- Do you know maybe of a step-to-step guide on starting your own hack?
I have an idea forming in my mind, but I don't know how to even begin implementing it and the tutorials I have seen did not help me much.
I am going to tell you that there is no guide to creating a rom hack. Only guides on how to use the tools to do it. Why? Because rom hacking is all about creativity. A guide about how to make one (in order to not damper on creativity) would have to be so general that it was pretty much useless. The only true steps there are, are:

1) Learn how to use the major tools efficiently (A-map, A-trainer, XSE/PKSVUI, NSE, UnLz-GBA)

2) Organize you idea into a nice flow chart of events.

3) Just do it. Start small by making your first town and then proceed from there, one town/route at a time.

If I give you anything more, you will start leaning on my ideas and it won't be as creative as it could be.
__________________

Paired with Simba
  #24127    
Old March 10th, 2013 (10:48 AM).
LusoTrainer's Avatar
LusoTrainer LusoTrainer is offline
 
Join Date: Mar 2013
Gender: Male
Posts: 280
Quote originally posted by LusoTrainer:
I'm having problems with Trader Advanced that I hope you guys can help me with: I have a v1.1 FireRed rom and I can't seem to open it (Run-time error '63': Bad record number), yet it works fine with a 1.0 version. Is there a fix for the 1.1 version?

P.S: I just want to change the names of in-game traded pokémons, so if there is an alternative tool that I can use, please let me know.
Does anyone have a solution for this problem (or an alternative)?

Thanks in advance.
  #24128    
Old March 10th, 2013 (11:03 AM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by LusoTrainer:
Does anyone have a solution for this problem (or an alternative)?

Thanks in advance.
You could hex edit it in yourself, or use FRv1.0. Most of the good stuff (like JPAN's engine and most tutorials) and more tools are supported by FRv1.0. Most people just skip v1.1 in their tut's and tools, so it isn't a very good choice. Sorry bro.
__________________

Paired with Simba
  #24129    
Old March 10th, 2013 (02:32 PM).
iDowngrade iDowngrade is offline
 
Join Date: Jan 2013
Gender: Male
Posts: 34
Hi guys, lately i've been trying to make a serious hack, but i have some problems at mapping.
I need tutorials that show me how to make different maps, without having to use the game's tiles and stuff, i've only found tutorials that explain me what each button mean.

If you dont understand me, ask me some questions and ill make the question more understandable.
  #24130    
Old March 10th, 2013 (02:53 PM).
kj3400's Avatar
kj3400 kj3400 is offline
Wants a Magneton for a Charger
 
Join Date: Mar 2012
Gender: Male
Nature: Lax
Posts: 53
Send a message via Skype™ to kj3400
What's the difference between FR 1.0 and 1.1 anyway? I didn't even know there were two versions.
  #24131    
Old March 10th, 2013 (03:03 PM). Edited March 10th, 2013 by karatekid552.
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by iDowngrade:
Hi guys, lately i've been trying to make a serious hack, but i have some problems at mapping.
I need tutorials that show me how to make different maps, without having to use the game's tiles and stuff, i've only found tutorials that explain me what each button mean.

If you dont understand me, ask me some questions and ill make the question more understandable.
I have a post a few pages back entailing all of this, let me dig it up.

It was like 10 pages ago, but whatever:p

Quote:
Quote originally posted by The Legacy of The Legends Creator :D:
I changed the Script to where it will Accept it, and i get an offset with free space but when i paste the offset code, in plave of the 0s in the "0x00000..." it changes, and it wont stick to the one i chose.
In Advacned map.

And i was also asking,lets say i distrubte the rom for free like planned. And other people download just the GBA file im editing straight through instead of a patch, Would i have to keep the Saved RBC files with the scripts or does hitting compile in XSE save them into the rom without needing the external RBC files?

And thank you on the last question :3
When you hit compile, it turns all of your words into numbers and adds them to the rom. So, you do not need the rbc files, but they are good to keep as many scripts are similar. Therefore, you maybe able to use old ones as reference points or templates. I do this A LOT!

A-map doesn't use 0xXXXXXX, it uses the $XXXXXX instead. Then, you must click save:p.

When you distribute the patch, also include the game code (AXVE, BPEJ, BPRE) so that they know exactly which game and language to patch. Also include the version number (1.0 or 1.1) for FR.


Here is Lu-Ho's tut on how to add (not replace) new tilesets: http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=156018

Here is a tutorial on adding tilesets in general: http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=186982
Like FBI said, just type in tile sets and hit search!:D

And another good tutorial, (I hope...): http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=193377

For animating tiles, this should be useful: http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=260619

Now I am just going to use a spoiler:


As you can tell, this Vicodin is making feel really good so I didn't mind finding all of there tutorials. I'm also pretty bored too.:D


Quote originally posted by kj3400:
What's the difference between FR 1.0 and 1.1 anyway? I didn't even know there were two versions.
From what I have heard: cheat code prevention and bug fixes in 1.1. That is all I know.
__________________

Paired with Simba
  #24132    
Old March 10th, 2013 (03:13 PM).
iDowngrade iDowngrade is offline
 
Join Date: Jan 2013
Gender: Male
Posts: 34
Quote originally posted by karatekid552:
I have a post a few pages back entailing all of this, let me dig it up.



From what I have heard: cheat code prevention and bug fixes in 1.1. That is all I know.
Oh thanks, and your derpizard hack(That looks extremelly funny), that needs lunar ips patch.

I need to know if ips hacks work in psp gba emulators, every ips hack i try to put on my psp never works.
I would like to play it :D
  #24133    
Old March 10th, 2013 (03:39 PM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by iDowngrade:
Oh thanks, and your derpizard hack(That looks extremelly funny), that needs lunar ips patch.

I need to know if ips hacks work in psp gba emulators, every ips hack i try to put on my psp never works.
I would like to play it :D
Have you patched the rom? I included a .aps (A-ptch by HackMew), .ups (similar to .ips), and a .ips. They all work, I personally tested them on a Ruby (AXVE) rom. Are you actually opening up lunar ips and patching a clean rom? Or just putting the patch on your psp?
__________________

Paired with Simba
  #24134    
Old March 10th, 2013 (04:52 PM).
BlackWhiteRobin's Avatar
BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: Want to know? VM me.
Age: 17
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 409
Send a message via Windows Live Messenger to BlackWhiteRobin
Oh hey Guys! I was wondering how to remove the truck intro in Pokemon Ruby but WITHOUT any Bugs or glitch? I tried one but it got glitchy tiles, and script errors. PLEASE help.
__________________
LET'S PARTY!
  #24135    
Old March 10th, 2013 (05:21 PM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by robin22gongon:
Oh hey Guys! I was wondering how to remove the truck intro in Pokemon Ruby but WITHOUT any Bugs or glitch? I tried one but it got glitchy tiles, and script errors. PLEASE help.
This thread: http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=181369
__________________

Paired with Simba
  #24136    
Old March 10th, 2013 (05:27 PM).
Teh Blazer's Avatar
Teh Blazer Teh Blazer is offline
Divider of Zero
 
Join Date: Feb 2009
Location: 'MERICA
Age: 20
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 693
Just wondering here, is there some way to have the TM's not break once you use them?
__________________
Coming soon...
  #24137    
Old March 10th, 2013 (05:31 PM). Edited March 10th, 2013 by BlackWhiteRobin.
BlackWhiteRobin's Avatar
BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: Want to know? VM me.
Age: 17
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 409
Send a message via Windows Live Messenger to BlackWhiteRobin
Quote originally posted by karatekid552:
Hey! It's you again! Thanks dude! You're a lifesaver! I'll try it later.

EDIT: I tried to download it but ZShare is dead! Does Anybody Have A Copy?
__________________
LET'S PARTY!
  #24138    
Old March 10th, 2013 (05:48 PM). Edited March 10th, 2013 by karatekid552.
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by robin22gongon:
Hey! It's you again! Thanks dude! You're a lifesaver! I'll try it later.

EDIT: I tried to download it but ZShare is dead! Does Anybody Have A Copy?
Yeah, I just remembered that I had to pm him for an updated link, I'm searching through my old pms, which I thankfully saved, for it. Give me a sec.

Quote originally posted by Teh Blazer:
Just wondering here, is there some way to have the TM's not break once you use them?
Yes, I believe there is a thread around here somewhere.... Most likely in R&D.
__________________

Paired with Simba
  #24139    
Old March 10th, 2013 (06:08 PM). Edited March 10th, 2013 by BlackWhiteRobin.
BlackWhiteRobin's Avatar
BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: Want to know? VM me.
Age: 17
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 409
Send a message via Windows Live Messenger to BlackWhiteRobin
Quote originally posted by karatekid552:
Yeah, I just remembered that I had to pm him for an updated link, I'm searching through my old pms, which I thankfully saved, for it. Give me a sec.



Yes, I believe there is a thread around here somewhere.... Most likely in R&D.
Okay I'll wait for it. Tnx dude.

EDIT: Uhh... Dude, I'm not rushing you but can you find it in an hour or so because my internet supscription is ending soon.
__________________
LET'S PARTY!
  #24140    
Old March 10th, 2013 (06:33 PM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by robin22gongon:
Okay I'll wait for it. Tnx dude.
After searching through over 450 pms, I have found it! http://pokemonhackromclub.forumcommunity.net/?t=53510548
__________________

Paired with Simba
  #24141    
Old March 10th, 2013 (07:05 PM). Edited March 10th, 2013 by BlackWhiteRobin.
BlackWhiteRobin's Avatar
BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: Want to know? VM me.
Age: 17
Gender: Male
Nature: Quirky
Posts: 409
Send a message via Windows Live Messenger to BlackWhiteRobin
Tnx Dude karetekid552! Oh! How a about the loot script?

Where you battle a pokemon like e.g. Ho-oh and get an item like potion but he gives it to you after beating him. A sample script?

BTW I tested the truck remover but it only removed the animation and now I can't get out of the truck. I was searching for a tool that will make you start in your room. Advanced IntroEd messes up my tiles.
__________________
LET'S PARTY!
  #24142    
Old March 11th, 2013 (02:28 AM).
Kurapika's Avatar
Kurapika Kurapika is offline
Grudgebearer
 
Join Date: Feb 2013
Location: Lavendar Town - Morocco
Gender: Male
Nature: Naughty
Posts: 398
^If I am not mistaken, just put the giveitem instruction after the wildbattle one, if you lose the battle the script ends if you win or catch the wild pokémon the script continues to giveitem ... try this.
Did you try SMCA? (Start Map Choose Advance)
__________________
  #24143    
Old March 11th, 2013 (03:12 AM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by robin22gongon:
Tnx Dude karetekid552! Oh! How a about the loot script?

Where you battle a pokemon like e.g. Ho-oh and get an item like potion but he gives it to you after beating him. A sample script?

BTW I tested the truck remover but it only removed the animation and now I can't get out of the truck. I was searching for a tool that will make you start in your room. Advanced IntroEd messes up my tiles.
You will need to use SMCA in conjunction with Truck Remover, as Truck Remover only removes the ASM routine associate with the truck, but doesn't change your start map.

Also, Kurapika is correct. Directly after the wild battle and its waitstate, you can place the giveitem.
__________________

Paired with Simba
  #24144    
Old March 11th, 2013 (06:47 AM). Edited March 11th, 2013 by iDowngrade.
iDowngrade iDowngrade is offline
 
Join Date: Jan 2013
Gender: Male
Posts: 34
Quote originally posted by karatekid552:
Yeah, I just remembered that I had to pm him for an updated link, I'm searching through my old pms, which I thankfully saved, for it. Give me a sec.



Yes, I believe there is a thread around here somewhere.... Most likely in R&D.
Have you found it yet? ty

Quote originally posted by karatekid552:
Have you patched the rom? I included a .aps (A-ptch by HackMew), .ups (similar to .ips), and a .ips. They all work, I personally tested them on a Ruby (AXVE) rom. Are you actually opening up lunar ips and patching a clean rom? Or just putting the patch on your psp?
When i patch it, it does works and everything in the computer emulator, but when i install it in the psp emulator the screen always goes pitch black/white; And i dont know why.
Get me now?
  #24145    
Old March 11th, 2013 (12:08 PM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by iDowngrade:
Have you found it yet? ty



When i patch it, it does works and everything in the computer emulator, but when i install it in the psp emulator the screen always goes pitch black/white; And i dont know why.
Get me now?
I haven't looked, sorry. And I have no clue on the emulator. Try a different one and make sure you have the bios file if necessary.
__________________

Paired with Simba
  #24146    
Old March 11th, 2013 (02:28 PM).
iDowngrade iDowngrade is offline
 
Join Date: Jan 2013
Gender: Male
Posts: 34
Quote originally posted by karatekid552:
I haven't looked, sorry. And I have no clue on the emulator. Try a different one and make sure you have the bios file if necessary.
1st) It's ok, you dont have to look for it.
2nd) I do have the Bios, because the emulator wouldnt run if i dont have it.
  #24147    
Old March 11th, 2013 (05:18 PM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by iDowngrade:
1st) It's ok, you dont have to look for it.
2nd) I do have the Bios, because the emulator wouldnt run if i dont have it.
Does the emulator run clean roms?
__________________

Paired with Simba
  #24148    
Old March 11th, 2013 (06:17 PM).
Mizumi's Avatar
Mizumi Mizumi is offline
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
Hey guys! Just signed up and I have a question about title screen hacking. I have imported the title screen into unlicesend GBA tool I'm using and then used FSF to make "it fit". But, everytime I click "goto" again it refreshes the 2013 file and reverts it back to the original tileset. What do I do?
  #24149    
Old March 11th, 2013 (06:25 PM).
karatekid552's Avatar
karatekid552 karatekid552 is offline
What happens if I push it?....
 
Join Date: Nov 2012
Location: Do you really want to know? Really?
Gender: Male
Nature: Bold
Posts: 1,767
Send a message via AIM to karatekid552 Send a message via Windows Live Messenger to karatekid552 Send a message via Skype™ to karatekid552
Quote originally posted by Mizumi:
Hey guys! Just signed up and I have a question about title screen hacking. I have imported the title screen into unlicesend GBA tool I'm using and then used FSF to make "it fit". But, everytime I click "goto" again it refreshes the 2013 file and reverts it back to the original tileset. What do I do?
If you notice, number 2013 did not change its offset. That is becuase the original still exists, and you put your new one later in the rom, and now it exists at its own number. If you opted to change the pointer, it should ignore the old one and go straight to your new one.
__________________

Paired with Simba
  #24150    
Old March 11th, 2013 (06:30 PM).
Mizumi's Avatar
Mizumi Mizumi is offline
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 7
I'm confused. Can you dumb down what I'm supposed to do?
Closed Thread
Quick Reply

Sponsored Links

You may also like.. (Beta)
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are UTC -8. The time now is 02:42 AM.