Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #1    
Old October 2nd, 2008 (12:44 AM). Edited October 7th, 2008 by destinedjagold.
destinedjagold's Avatar
destinedjagold destinedjagold is offline
Oh Hai Thar~
  • Silver Tier
 
Join Date: May 2007
Location: Philippines
Age: 26
Gender: Male
Nature: Careful
Posts: 8,509
Hello to you all. I am Time, also known as destinedjagold before.
Well, anyways, this tutorial is for you to know how to resize and insert new OW(OverWorld) sprites in advance generation games.
I got this idea from two friends who asked me how to insert new overworlds, and how to resize overworlds.

Let's begin...

------------------------------------------------------
The things you will need are...
1. OverWorld Editor
2. OverWorld Resizer/Changer
3. MS Paint
4. Advance Generation PKMN ROMs(I used Ruby here)
5. VBA(Visual Boy Advance)
6. A spritesheet
------------------------------------------------------
------------------------------------------------------
Advance Notes...
This tutorial is not applicable if you wish to edit all frames of one sprite, e.g., the hero.
OverWorld Changer/Resizer automatically searches for free offsets, making myself feel it's a bit not safe to use.
For a safer tutorial on resizing framed OW, refer to Darthatron's OW tutorial...
------------------------------------------------------


Step 1...
Open your ROM with both OverWorld Changer/Resizer and OverWorld Editor. Find the OverWorld you wish to edit. In this tutorial, I will edit the male hero's overworld as well as it's walking movements, which is going down.
Spoiler:


NOTE:
---Refer to the OW Editor's index section. It is a guide for you to tell what number the overworld you're changing, since OW Resizer/Changer has no images of those OWs...



Step 2...
If your OW has frames, just select what fram you are gonna change as well in the OW Resizer/Changer... Once that's done, click the 'Dynamic Offset' for you to change the size of the OW...
Spoiler:


Now, in this tutorial, I'll change the hero into a Ho-oh, with the size of 64x64, so what to do? Simply click the 64x64 button and presto! The hero's OW is resized! And became black... :\
Spoiler:


But do not worry about the OW being black at the moment.
Lemme change the frames 3 and 4 as well, since in RUBY, those frames are the male hero's walking sprites.
I'm gonna change the pallete to number 4 as well, since the palletes in number 4 are very like the same as of those to Ho-oh.


Step 3...
Now, I'm gonna search for another OW with the same pallete colour as I will use so I can use the palletes.
Spoiler:


Once you found an OW with the same pallete, save it in a place where you can easily see it.

Then open two MS Paint programs. In the first one, open your spritesheet, and in the second one, open the other OW with the same palletes as we are gonna use...

Spoiler:


Then copy the OW from the spritesheet you want to insert and paste it in the other MS Paint program where you opened the OW...
Spoiler:


NOTE:
---You should also have the same background colour of the pallete being used in the ROM.


Fix the palletes and your sprite to perfection, and then make sure the new OW is the same size as what we changed earlier, which in this tutorial, was 64x64, so make sure the size is also the same.
Spoiler:


After that's done, save it, don't save it as 'Save As...', just click 'Save' or ctrl+s.



Step 4...
Now it's time to insert it into the ROM.
Go to the OW which we changed the size with OW Editor, and then Import our new OW to it and click 'Save' and you're done.
Now make the other frames with the same steps.
Spoiler:


Step 5...
Now, it's time to test it in the game.
Here's a video of the result I got.

Well, that would be all.
I do hope you will find this tutorial very helpful.


Credits go to the creators of the hacking tools; OW Resizer/Changer and OW Editor...
__________________


FC: 0061-1111-6462
TSV: 1364(X), 0790(OR)


Relevant Advertising!

  #2    
Old October 2nd, 2008 (4:24 AM). Edited December 12th, 2008 by sab.
sab's Avatar
sab sab is offline
Now too much of a life.
     
    Join Date: Jul 2008
    Location: Midgar
    Age: 21
    Gender: Male
    Nature: Timid
    Posts: 995
    looks great. I will try it as soon as I get the chance.
    I really don't like hex...
    Hey I got first post!!!!!
      #3    
    Old October 2nd, 2008 (3:14 PM).
    Tyrantrum's Avatar
    Tyrantrum Tyrantrum is offline
    ʕ´•ᴥ•`ʔ
    • Crystal Tier
     
    Join Date: Oct 2007
    Location: New Jersey
    Age: 23
    Gender: Male
    Nature: Lonely
    Posts: 5,811
    Nice job Time. (b'')b
    I might try this one day, when or that is IF I need to. ;P
    __________________




    (x) Tumblr
    (y) Twitter
    Previously Eeveon
      #4    
    Old October 2nd, 2008 (3:19 PM). Edited October 5th, 2008 by DarkShadow.
    DarkShadow's Avatar
    DarkShadow DarkShadow is offline
    When darkness falls
       
      Join Date: Sep 2007
      Location: Canada
      Nature: Calm
      Posts: 265
      Thanks time for this great tut im going to try that right now and see if i can do it
      __________________
      This signature has been disabled.
      Exceeds the 350px height limit.
      Please review and fix the issues by reading the signature rules.

      You must edit it to meet the limits set by the rules before you may remove the [sig-reason] code from your signature. Removing this tag will re-enable it.

      Do not remove the tag until you fix the issues in your signature. You may be infracted for removing this tag if you do not fix the specified issues. Do not use this tag for decoration purposes.
        #5    
      Old October 5th, 2008 (2:26 PM).
      DarkShadow's Avatar
      DarkShadow DarkShadow is offline
      When darkness falls
         
        Join Date: Sep 2007
        Location: Canada
        Nature: Calm
        Posts: 265
        i tryed to to this again but my result this time way the green background did not leave the thing like its not transparent what do i do?
        __________________
        This signature has been disabled.
        Exceeds the 350px height limit.
        Please review and fix the issues by reading the signature rules.

        You must edit it to meet the limits set by the rules before you may remove the [sig-reason] code from your signature. Removing this tag will re-enable it.

        Do not remove the tag until you fix the issues in your signature. You may be infracted for removing this tag if you do not fix the specified issues. Do not use this tag for decoration purposes.
          #6    
        Old October 7th, 2008 (2:14 PM).
        cooley's Avatar
        cooley cooley is offline
        ///Keepin' it simple
        • Silver Tier
         
        Join Date: Feb 2007
        Location: United States
        Age: 22
        Gender: Male
        Nature: Impish
        Posts: 1,147
        Doesn't Overworld Changer Screw up your ROM?
        __________________

          #7    
        Old October 7th, 2008 (2:19 PM).
        destinedjagold's Avatar
        destinedjagold destinedjagold is offline
        Oh Hai Thar~
        • Silver Tier
         
        Join Date: May 2007
        Location: Philippines
        Age: 26
        Gender: Male
        Nature: Careful
        Posts: 8,509
        Quote:
        Originally Posted by cooley View Post
        Doesn't Overworld Changer Screw up your ROM?
        well, I do think it does... However, I haven't experience having my ROM crashed because of that tool, but because we can't find free offsets manually, I think it really does corrupt the ROM...
        That is why I put in the Advance Notes there that Darthatron's tutorial is the safest way to go.

        I better edit it. :\
        __________________


        FC: 0061-1111-6462
        TSV: 1364(X), 0790(OR)

          #8    
        Old October 7th, 2008 (2:32 PM).
        cooley's Avatar
        cooley cooley is offline
        ///Keepin' it simple
        • Silver Tier
         
        Join Date: Feb 2007
        Location: United States
        Age: 22
        Gender: Male
        Nature: Impish
        Posts: 1,147
        Quote:
        Originally Posted by Time View Post


        well, I do think it does... However, I haven't experience having my ROM crashed because of that tool, but because we can't find free offsets manually, I think it really does corrupt the ROM...
        That is why I put in the Advance Notes there that Darthatron's tutorial is the safest way to go.

        I better edit it. :\
        Ah, okay. Thanks.
        I might use Darthatron's tutorial, sometime later...When it's most important to insert Entei

        Good luck editing!
        __________________

          #9    
        Old October 7th, 2008 (5:05 PM).
        Dark Sakurati Dark Sakurati is offline
        Gone
           
          Join Date: Aug 2008
          Posts: 146
          This is usefull, but is there a way to change the pallets? I geuss not?
            #10    
          Old October 8th, 2008 (3:02 AM).
          Sarcastic Prince's Avatar
          Sarcastic Prince Sarcastic Prince is offline
          Starting anew...
             
            Join Date: Aug 2007
            Location: Kwun Tong Mountains
            Gender: Male
            Nature: Timid
            Posts: 3,066
            Quote:
            Originally Posted by gamehacker64 View Post
            This is usefull, but is there a way to change the pallets? I geuss not?
            Well, the palettes can be changed using OWE RE.

            Anyway, question time!!

            Does this tutorial work on D/P OW sprites as well?

            Where did you download your OW Changer?

            It doesn't work for me!!
            __________________
            I am now an anime dubber, cover singer and a fan of anime. I can still apply as a translator and grammar corrector, though.
              #11    
            Old October 8th, 2008 (9:56 PM).
            Dark Sakurati Dark Sakurati is offline
            Gone
               
              Join Date: Aug 2008
              Posts: 146
              Quote:
              Originally Posted by prince112 View Post
              Well, the palettes can be changed using OWE RE.

              Anyway, question time!!

              Does this tutorial work on D/P OW sprites as well?

              Where did you download your OW Changer?

              It doesn't work for me!!
              If you mean by Diamond and Pearl Roms, NO! Try whack a hack if you have not downloaded it from there, Do you know how to change the pallets with that programme?
                #12    
              Old October 9th, 2008 (1:18 AM). Edited October 9th, 2008 by Sarcastic Prince.
              Sarcastic Prince's Avatar
              Sarcastic Prince Sarcastic Prince is offline
              Starting anew...
                 
                Join Date: Aug 2007
                Location: Kwun Tong Mountains
                Gender: Male
                Nature: Timid
                Posts: 3,066
                Quote:
                Originally Posted by gamehacker64 View Post
                If you mean by Diamond and Pearl Roms, NO! Try whack a hack if you have not downloaded it from there, Do you know how to change the pallets with that programme?

                I have a whole OW sprite sheet for D/P.

                I'm just asking if I can insert the some of the OW sprites in a GBA ROM.

                Do you see a Sprite Info thingy down in the OWE RE?

                That's how you can change the palettes.
                __________________
                I am now an anime dubber, cover singer and a fan of anime. I can still apply as a translator and grammar corrector, though.
                  #13    
                Old October 12th, 2008 (5:36 PM).
                Dark Sakurati Dark Sakurati is offline
                Gone
                   
                  Join Date: Aug 2008
                  Posts: 146
                  Quote:
                  Originally Posted by prince112 View Post
                  I have a whole OW sprite sheet for D/P.

                  I'm just asking if I can insert the some of the OW sprites in a GBA ROM.

                  Do you see a Sprite Info thingy down in the OWE RE?

                  That's how you can change the palettes.
                  You can insert them, but what I ment was how do I change the current pallet colours?
                    #14    
                  Old October 13th, 2008 (12:34 AM).
                  Mario_Bones's Avatar
                  Mario_Bones Mario_Bones is offline
                  Lazuli Version Creator
                     
                    Join Date: Jun 2008
                    Location: Australia
                    Gender:
                    Posts: 42
                    How exactly does Overworld Changer screw up your ROM?
                    __________________


                    Current Projects:
                    Pokemon Lazuli Version: 1% Complete (Or something like that)
                    Editing various tiles into the same style: Around 15% Complete
                      #15    
                    Old October 15th, 2008 (12:47 PM).
                    Satoshi Sugimori's Avatar
                    Satoshi Sugimori Satoshi Sugimori is offline
                    Hermit
                       
                      Join Date: Dec 2006
                      Location: Tokyo, Japan
                      Age: 24
                      Gender: Male
                      Nature: Timid
                      Posts: 862
                      I inserted a sprite and in a-map and OW RE I can see it perfectly but in-game it doesn't show do you know how to fix that?
                      __________________
                        #16    
                      Old October 15th, 2008 (1:22 PM).
                      Lady Berlitz's Avatar
                      Lady Berlitz Lady Berlitz is offline
                      Cinnamon ♪
                         
                        Join Date: May 2007
                        Location: An igloo in Canada
                        Nature: Adamant
                        Posts: 1,768
                        Quote:
                        Originally Posted by Satoshi Sugimori View Post
                        I inserted a sprite and in a-map and OW RE I can see it perfectly but in-game it doesn't show do you know how to fix that?
                        You might have used the wrong palette or something.
                        There are certain palettes in OverworldEditorRE that do not show.
                        __________________
                        _█████████_
                        _█▄█████▄█_
                        _█▼▼▼▼▼▼▼█_
                        ██_______██
                        _█▲▲▲▲▲▲▲█_
                        _█████████_
                        _██_____██_
                          #17    
                        Old October 16th, 2008 (7:57 AM).
                        Satoshi Sugimori's Avatar
                        Satoshi Sugimori Satoshi Sugimori is offline
                        Hermit
                           
                          Join Date: Dec 2006
                          Location: Tokyo, Japan
                          Age: 24
                          Gender: Male
                          Nature: Timid
                          Posts: 862
                          No I think that in't the prblem because I used palette 6 if i'm right and that is used on multiple other sprites..
                          Please help..
                          __________________
                            #18    
                          Old October 18th, 2008 (2:58 PM).
                          pool92 pool92 is offline
                             
                            Join Date: Jul 2007
                            Nature: Adamant
                            Posts: 8
                            Hi, i'm creator of Owerworld Changer you can download the last versione here:

                            w*w.fileden.com/files/2008/3/12/1810430/Overworld_Changer.rar

                            There aren't bugs :)
                              #19    
                            Old October 20th, 2008 (1:26 PM).
                            Satoshi Sugimori's Avatar
                            Satoshi Sugimori Satoshi Sugimori is offline
                            Hermit
                               
                              Join Date: Dec 2006
                              Location: Tokyo, Japan
                              Age: 24
                              Gender: Male
                              Nature: Timid
                              Posts: 862
                              Quote:
                              Originally Posted by Satoshi Sugimori View Post
                              I inserted a sprite and in a-map and OW RE I can see it perfectly but in-game it doesn't show do you know how to fix that?
                              I really need an answer to this please..
                              __________________
                                #20    
                              Old October 20th, 2008 (1:58 PM).
                              destinedjagold's Avatar
                              destinedjagold destinedjagold is offline
                              Oh Hai Thar~
                              • Silver Tier
                               
                              Join Date: May 2007
                              Location: Philippines
                              Age: 26
                              Gender: Male
                              Nature: Careful
                              Posts: 8,509
                              Quote:
                              Originally Posted by Satoshi Sugimori View Post
                              I really need an answer to this please..
                              I can't help you with that 'cause I have never encountered that problem...
                              Sorry, but maybe the sprite is hidden or maybe that person number's hidden in the map's level script?

                              Other than that, I don't know...
                              __________________


                              FC: 0061-1111-6462
                              TSV: 1364(X), 0790(OR)

                                #21    
                              Old October 20th, 2008 (2:04 PM).
                              Satoshi Sugimori's Avatar
                              Satoshi Sugimori Satoshi Sugimori is offline
                              Hermit
                                 
                                Join Date: Dec 2006
                                Location: Tokyo, Japan
                                Age: 24
                                Gender: Male
                                Nature: Timid
                                Posts: 862
                                Quote:
                                Originally Posted by Time View Post

                                I can't help you with that 'cause I have never encountered that problem...
                                Sorry, but maybe the sprite is hidden or maybe that person number's hidden in the map's level script?

                                Other than that, I don't know...
                                No problem I'll just ask it again maybe some1 nows XD

                                Quote:
                                Originally Posted by Satoshi Sugimori View Post
                                I inserted a sprite and in a-map and OW RE I can see it perfectly but in-game it doesn't show do you know how to fix that?
                                __________________
                                  #22    
                                Old November 12th, 2008 (8:38 PM).
                                joshuathomas2k7 joshuathomas2k7 is offline
                                   
                                  Join Date: Nov 2007
                                  Gender:
                                  Posts: 2
                                  How do you run this program. Could someone help me please.
                                    #23    
                                  Old November 14th, 2008 (4:40 PM).
                                  Liquid Shadow's Avatar
                                  Liquid Shadow Liquid Shadow is offline
                                  xD
                                     
                                    Join Date: Mar 2008
                                    Gender:
                                    Posts: 223
                                    OK so say I want to make my overworld 18x32, and not 16x32. How would i do that? (Using this program?)
                                      #24    
                                    Old November 14th, 2008 (7:38 PM).
                                    destinedjagold's Avatar
                                    destinedjagold destinedjagold is offline
                                    Oh Hai Thar~
                                    • Silver Tier
                                     
                                    Join Date: May 2007
                                    Location: Philippines
                                    Age: 26
                                    Gender: Male
                                    Nature: Careful
                                    Posts: 8,509
                                    Quote:
                                    Originally Posted by halobro35 View Post
                                    OK so say I want to make my overworld 18x32, and not 16x32. How would i do that? (Using this program?)
                                    use hex and not -this- program.
                                    __________________


                                    FC: 0061-1111-6462
                                    TSV: 1364(X), 0790(OR)

                                      #25    
                                    Old November 23rd, 2008 (8:03 PM). Edited December 2nd, 2008 by Dark Sakurati.
                                    Dark Sakurati Dark Sakurati is offline
                                    Gone
                                       
                                      Join Date: Aug 2008
                                      Posts: 146
                                      Okay I have a problem, I cannot get overworld changer to work, I just click on it and it does not open, Please help someone!!!
                                      Closed Thread
                                      Quick Reply

                                      Sponsored Links
                                      Thread Tools

                                      Posting Rules
                                      You may not post new threads
                                      You may not post replies
                                      You may not post attachments
                                      You may not edit your posts

                                      BB code is On
                                      Smilies are On
                                      [IMG] code is On
                                      HTML code is Off

                                      Forum Jump


                                      All times are GMT -8. The time now is 12:17 AM.