ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #10201    
Old July 5th, 2009 (7:42 AM).
HackMew's Avatar
HackMew HackMew is offline
Mewtwo Strikes Back
  • Crystal Tier
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 1,314
Quote:
Originally Posted by Vednix View Post
Well, its for a hack im thinking of. mudkip in mystery dungeon has 4 frames: one standing, the 3 moving. I was wondering if i would insert another frame for it so that I could have all frames instead of cutting one out. Also, I want to change the dimensions from 16x32 to 17x32. Can this be done wihtout bumming up the frame?
It's better if you just cut one out, as having one more frame would require ASM hacking for sure. As for the dimensions, you can't use 17x32 or "weird" dimensions like that. Due to the way the images are loaded, you wouldn't be able to display them properly.
__________________

Relevant Advertising!

  #10202    
Old July 5th, 2009 (7:54 AM).
Sija Sija is offline
     
    Join Date: May 2008
    Posts: 3
    Hello. I'm new in room hacking and I have one question. How to reduce ROM size? It's mean final rom size is smaller than before. I think that remove sound and music can help, I'm right? and how do this?
      #10203    
    Old July 5th, 2009 (7:56 AM).
    HackMew's Avatar
    HackMew HackMew is offline
    Mewtwo Strikes Back
    • Crystal Tier
     
    Join Date: Jun 2006
    Posts: 1,314
    Quote:
    Originally Posted by Sija View Post
    Hello. I'm new in room hacking and I have one question. How to reduce ROM size? It's mean final rom size is smaller than before. I think that remove sound and music can help, I'm right? and how do this?
    Why would you need to reduce the ROM size?
    __________________
      #10204    
    Old July 5th, 2009 (8:00 AM).
    Shroomish's Avatar
    Shroomish Shroomish is offline
       
      Join Date: Jun 2009
      Gender: Male
      Posts: 9
      i kinda meant how do i get him to fall? can i use an indoor door tile? or does it have to be a hole tile? I think how it might work is if i make a new tile in tileset 1 using block editor that looks like the indoor door tile, but behaves like a hole. how do i use block editor to achieve these means? i can't seem to figure out how to add a tile graphic already existing in the rom. it just doesn't copy and paste for me...
        #10205    
      Old July 5th, 2009 (8:19 AM).
      BlitŻ's Avatar
      BlitŻ BlitŻ is offline
      guahh my dog is so cute
      • Crystal Tier
       
      Join Date: Feb 2009
      Location: Bay Area, Califronia.
      Age: 22
      Gender: Male
      Nature: Jolly
      Posts: 472
      I have a question about HM's in gmae

      Is thier still the rule intact where you have to get a specific badge to be able to use an HM?
      __________________
        #10206    
      Old July 5th, 2009 (8:20 AM).
      Vednix's Avatar
      Vednix Vednix is offline
      :D
         
        Join Date: May 2009
        Age: 23
        Gender: Male
        Nature: Docile
        Posts: 254
        Quote:
        Originally Posted by HackMew View Post
        It's better if you just cut one out, as having one more frame would require ASM hacking for sure. As for the dimensions, you can't use 17x32 or "weird" dimensions like that. Due to the way the images are loaded, you wouldn't be able to display them properly.
        Ok, thanks Hackmew.

        @Shroomish: I suggest looking at other fallin parts and see how they work.
        __________________
        ._.
          #10207    
        Old July 5th, 2009 (8:55 AM).
        PlatniumPiano's Avatar
        PlatniumPiano PlatniumPiano is offline
        You are now breathing manually
           
          Join Date: Dec 2008
          Location: Yesterday
          Gender: Male
          Nature: Lax
          Posts: 480
          Quote:
          Originally Posted by jebees View Post
          I have a question about HM's in gmae

          Is thier still the rule intact where you have to get a specific badge to be able to use an HM?
          Yes, to my knowledge. To use them w/o badges, you would have to create an item that could perform whatever task the HM performs. It's not too hard. If you want a script I can send you one.
          __________________

          If you choose not to decide, you still have made a choice.
            #10208    
          Old July 5th, 2009 (9:16 AM).
          BlitŻ's Avatar
          BlitŻ BlitŻ is offline
          guahh my dog is so cute
          • Crystal Tier
           
          Join Date: Feb 2009
          Location: Bay Area, Califronia.
          Age: 22
          Gender: Male
          Nature: Jolly
          Posts: 472
          Quote:
          Originally Posted by JohnPaulJones View Post
          Yes, to my knowledge. To use them w/o badges, you would have to create an item that could perform whatever task the HM performs. It's not too hard. If you want a script I can send you one.

          that would be good, but how would I put that script into a item? Would I use a program?
          __________________
            #10209    
          Old July 5th, 2009 (10:58 AM).
          Blaziken_rjcf's Avatar
          Blaziken_rjcf Blaziken_rjcf is offline
             
            Join Date: Jul 2009
            Gender: Male
            Posts: 13
            i can't make warp points in emerald using advance map... i set everything correctly but when i go to said warp point, nothing happens. i also cant increase the size of the maps because when i go there, it takes me to a dark place with one single place where i can move that has grass. after using walk through walls cheat i discovered that the right side appears to have no limit and if i go twice up, it freezes. also, when i walk, the grass i was on/in disappears. when i make the warp point its to a new map i created. i set everything correctly (checked more than 5 times) but nothing happens
              #10210    
            Old July 5th, 2009 (11:03 AM).
            Vednix's Avatar
            Vednix Vednix is offline
            :D
               
              Join Date: May 2009
              Age: 23
              Gender: Male
              Nature: Docile
              Posts: 254
              Hey, im having a problem with Overworld editor RE. I import my first sprite, and tick both boxes. then go to the next frame and import the picture with only "import image" ticked (because i do not need to tick the export pallette again). and the pallette is messed up! I reimport it to the same frame and this time tick "import pallette", and it looks fine. I go back to the first frame, and the pallette is messed up. help!
              __________________
              ._.
                #10211    
              Old July 5th, 2009 (12:04 PM). Edited July 5th, 2009 by 0m3GA ARS3NAL.
              0m3GA ARS3NAL's Avatar
              0m3GA ARS3NAL 0m3GA ARS3NAL is offline
              Im comin' home...
              • Silver Tier
               
              Join Date: Jan 2008
              Location: Superjail Penitentiary
              Age: 24
              Gender: Male
              Nature: Gentle
              Posts: 1,812
              Quote:
              Originally Posted by jebees View Post
              that would be good, but how would I put that script into a item? Would I use a program?
              Actually, you would need to use ASM... If you want the item to have the script on it...
              OR, you could place the script on a tile, and have it check to see if a pokemon you have has the attack it teaches...
              __________________
              >Boot Jailbot
              >Pass *****
              .
              .
              Jailbot OS Ver 1.1.2
              Greetings Warden
              of Superjail Penitentiary
              Awaiting user input...

              >Display User_Info
              ╠══User Info══╣
              Username:
              0m3GA ARS3NAL
              Age: 18
              Sex: Male ♂
              Race: Caucasian
              Quote:
              "What is this
              I don't even..."

              M/O: Often acts out to get attention, but recently has changed that. Has been studying up on hacking information and hopes to participate in more advanced hacking discussion.
              ╠══End of File══╣
              Awaiting user input...

              >
                #10212    
              Old July 5th, 2009 (12:16 PM).
              monkeyman2092's Avatar
              monkeyman2092 monkeyman2092 is offline
              Aipom Awesome!!
                 
                Join Date: Jun 2009
                Nature: Naughty
                Posts: 140
                Quote:
                Originally Posted by 0m3GA ARS3NAL View Post
                ASM stands for Assembly.
                It is a much more complicated programing language used for advanced GBA commands.
                It is recommended you get yourself acquainted with ROM hacking before you even attempt ASM, as it is one of the most difficult methods out there.
                (Well, it would be easier if SOME PEOPLE WOULD POST MORE TUTORIALS (You KNOW WHO YOU ARE!!!))
                I've been doing ROM Hacking for 4 months. I think I'm used to it.

                EDIT: Some one said they needed help with warps? Well, the first thing is to check the "bank", "map", and "exit". If "bank" or "map" aren't correct, then the warp will mess up and things will act all creepy.
                __________________


                Aipom, Pikachu, and Eevee shall take over the world very soon... Very soon...

                Map Requests Accepted JUST NOT FOR THE MAP RATING THREAD
                  #10213    
                Old July 5th, 2009 (12:29 PM).
                Blaziken_rjcf's Avatar
                Blaziken_rjcf Blaziken_rjcf is offline
                   
                  Join Date: Jul 2009
                  Gender: Male
                  Posts: 13
                  i tried that already, monkeyman2092. as i said (or not, maybe i forgot) the settings are perfect. i click "go to" and it takes me right where it's supposed to take me but if i go in the actual game, nothing happens
                    #10214    
                  Old July 5th, 2009 (12:31 PM).
                  monkeyman2092's Avatar
                  monkeyman2092 monkeyman2092 is offline
                  Aipom Awesome!!
                     
                    Join Date: Jun 2009
                    Nature: Naughty
                    Posts: 140
                    Quote:
                    Originally Posted by Blaziken_rjcf View Post
                    i tried that already, monkeyman2092. as i said (or not, maybe i forgot) the settings are perfect. i click "go to" and it takes me right where it's supposed to take me but if i go in the actual game, nothing happens
                    Hmm... you did put the warps on a door, right?
                    __________________


                    Aipom, Pikachu, and Eevee shall take over the world very soon... Very soon...

                    Map Requests Accepted JUST NOT FOR THE MAP RATING THREAD
                      #10215    
                    Old July 5th, 2009 (12:34 PM).
                    0m3GA ARS3NAL's Avatar
                    0m3GA ARS3NAL 0m3GA ARS3NAL is offline
                    Im comin' home...
                    • Silver Tier
                     
                    Join Date: Jan 2008
                    Location: Superjail Penitentiary
                    Age: 24
                    Gender: Male
                    Nature: Gentle
                    Posts: 1,812
                    Quote:
                    Originally Posted by monkeyman2092 View Post
                    I've been doing ROM Hacking for 4 months. I think I'm used to it.

                    EDIT: Some one said they needed help with warps? Well, the first thing is to check the "bank", "map", and "exit". If "bank" or "map" aren't correct, then the warp will mess up and things will act all creepy.
                    If you THINK you are used to it, you aren't.
                    You have to be able to script over 5000 lines of script, and think that it is easy. Knowing the scripting language is not everything though. You also have to know your ROM... The RAM, the locations of things IN the ram...
                    Well, if you think you are ready to learn ASM, complete THIS Tutorial.
                    (The Tutorial is called [Tut] Having Fun with ASM.)
                    If you can finish that tutorial, then talk to me, and I'll help you learn some new commands not covered in the tut.
                    __________________
                    >Boot Jailbot
                    >Pass *****
                    .
                    .
                    Jailbot OS Ver 1.1.2
                    Greetings Warden
                    of Superjail Penitentiary
                    Awaiting user input...

                    >Display User_Info
                    ╠══User Info══╣
                    Username:
                    0m3GA ARS3NAL
                    Age: 18
                    Sex: Male ♂
                    Race: Caucasian
                    Quote:
                    "What is this
                    I don't even..."

                    M/O: Often acts out to get attention, but recently has changed that. Has been studying up on hacking information and hopes to participate in more advanced hacking discussion.
                    ╠══End of File══╣
                    Awaiting user input...

                    >
                      #10216    
                    Old July 5th, 2009 (1:09 PM).
                    Blaziken_rjcf's Avatar
                    Blaziken_rjcf Blaziken_rjcf is offline
                       
                      Join Date: Jul 2009
                      Gender: Male
                      Posts: 13
                      i put it in an elevator. first i tried a wall, then an elevator. its supposed to be a secret warp thing inside a mart
                        #10217    
                      Old July 5th, 2009 (1:14 PM).
                      monkeyman2092's Avatar
                      monkeyman2092 monkeyman2092 is offline
                      Aipom Awesome!!
                         
                        Join Date: Jun 2009
                        Nature: Naughty
                        Posts: 140
                        Quote:
                        Originally Posted by Blaziken_rjcf View Post
                        i put it in an elevator. first i tried a wall, then an elevator. its supposed to be a secret warp thing inside a mart
                        Okay. I think I figured out the problem.

                        Goto Block Editor and find the elevator door tile, and make sure that the behavior type of the tile is set to use door or warp.
                        __________________


                        Aipom, Pikachu, and Eevee shall take over the world very soon... Very soon...

                        Map Requests Accepted JUST NOT FOR THE MAP RATING THREAD
                          #10218    
                        Old July 5th, 2009 (1:24 PM).
                        Lyzo's Avatar
                        Lyzo Lyzo is offline
                        On vacation
                           
                          Join Date: Mar 2007
                          Location: The Netherlands
                          Age: 22
                          Gender: Male
                          Nature: Bold
                          Posts: 252
                          Hey, really simple question here, I was wondering if there was a tool around that changes the order of the whole National pokedex?
                          Sebbe's poke order editor only edits the first 150 of pokeon firered + leafgreen...

                          YAPE doesn't have it, and neither does poke editor pro... any other tools I've missed?

                          If there is a different way, like hex editing? I'd be happy to learn :D
                          __________________


                          Thank you The Blueprint !!!
                            #10219    
                          Old July 5th, 2009 (1:29 PM).
                          monkeyman2092's Avatar
                          monkeyman2092 monkeyman2092 is offline
                          Aipom Awesome!!
                             
                            Join Date: Jun 2009
                            Nature: Naughty
                            Posts: 140
                            Quote:
                            Originally Posted by Lyzo View Post
                            Hey, really simple question here, I was wondering if there was a tool around that changes the order of the whole National pokedex?
                            Sebbe's poke order editor only edits the first 150 of pokeon firered + leafgreen...

                            YAPE doesn't have it, and neither does poke editor pro... any other tools I've missed?

                            If there is a different way, like hex editing? I'd be happy to learn :D
                            Type in 'whack a hack' in the Google Toolbar. Click on the first link. When you get to the site, goto Tool. Click on Tools GBA, then find a program called Pokedex Order Editor.

                            Note: The site is in spanish.
                            __________________


                            Aipom, Pikachu, and Eevee shall take over the world very soon... Very soon...

                            Map Requests Accepted JUST NOT FOR THE MAP RATING THREAD
                              #10220    
                            Old July 5th, 2009 (1:36 PM).
                            Malkner's Avatar
                            Malkner Malkner is offline
                            Falkner in witness protection.
                               
                              Join Date: Feb 2009
                              Location: That is a very good question.
                              Gender: Male
                              Nature: Quirky
                              Posts: 106
                              Say I want to be a total noob and edit an existing script instead of make my own. There is an offset in the script that contains things I do not want to change. Do I still need to change the offset into a Free Space Offset? Why or why not?
                                #10221    
                              Old July 5th, 2009 (1:38 PM).
                              monkeyman2092's Avatar
                              monkeyman2092 monkeyman2092 is offline
                              Aipom Awesome!!
                                 
                                Join Date: Jun 2009
                                Nature: Naughty
                                Posts: 140
                                Quote:
                                Originally Posted by Regigiygas View Post
                                Say I want to be a total noob and edit an existing script instead of make my own. There is an offset in the script that contains things I do not want to change. Do I still need to change the offset into a Free Space Offset? Why or why not?
                                If you want to make a new script, you use a Free Space Offset.

                                If you want to edit a script, then don't change the Offset.
                                __________________


                                Aipom, Pikachu, and Eevee shall take over the world very soon... Very soon...

                                Map Requests Accepted JUST NOT FOR THE MAP RATING THREAD
                                  #10222    
                                Old July 5th, 2009 (1:41 PM).
                                0m3GA ARS3NAL's Avatar
                                0m3GA ARS3NAL 0m3GA ARS3NAL is offline
                                Im comin' home...
                                • Silver Tier
                                 
                                Join Date: Jan 2008
                                Location: Superjail Penitentiary
                                Age: 24
                                Gender: Male
                                Nature: Gentle
                                Posts: 1,812
                                Quote:
                                Originally Posted by monkeyman2092 View Post
                                If you want to make a new script, you use a Free Space Offset.

                                If you want to edit a script, then don't change the Offset.
                                Wrong
                                If you want to edit a script, you want to add a dynamic offset at the top, and replace the main offsets with @something (example @start)
                                Then from then on you are able to change the script freely, and when you re-compile, it will find a new offset for it to insert automatically.
                                (If you do it the way you said, you may overwrite the script, or overwrite stuff you don't want to overwrite...)
                                __________________
                                >Boot Jailbot
                                >Pass *****
                                .
                                .
                                Jailbot OS Ver 1.1.2
                                Greetings Warden
                                of Superjail Penitentiary
                                Awaiting user input...

                                >Display User_Info
                                ╠══User Info══╣
                                Username:
                                0m3GA ARS3NAL
                                Age: 18
                                Sex: Male ♂
                                Race: Caucasian
                                Quote:
                                "What is this
                                I don't even..."

                                M/O: Often acts out to get attention, but recently has changed that. Has been studying up on hacking information and hopes to participate in more advanced hacking discussion.
                                ╠══End of File══╣
                                Awaiting user input...

                                >
                                  #10223    
                                Old July 5th, 2009 (1:44 PM).
                                monkeyman2092's Avatar
                                monkeyman2092 monkeyman2092 is offline
                                Aipom Awesome!!
                                   
                                  Join Date: Jun 2009
                                  Nature: Naughty
                                  Posts: 140
                                  Quote:
                                  Originally Posted by 0m3GA ARS3NAL View Post
                                  Wrong
                                  If you want to edit a script, you want to add a dynamic offset at the top, and replace the main offsets with @something (example @start)
                                  Then from then on you are able to change the script freely, and when you re-compile, it will find a new offset for it to insert automatically.
                                  (If you do it the way you said, you may overwrite the script, or overwrite stuff you don't want to overwrite...)
                                  We MUST be using different script editors. I use XSE to edit texts, and when I compile, I rarely have problems with the other stuff in the script.
                                  __________________


                                  Aipom, Pikachu, and Eevee shall take over the world very soon... Very soon...

                                  Map Requests Accepted JUST NOT FOR THE MAP RATING THREAD
                                    #10224    
                                  Old July 5th, 2009 (1:56 PM).
                                  0m3GA ARS3NAL's Avatar
                                  0m3GA ARS3NAL 0m3GA ARS3NAL is offline
                                  Im comin' home...
                                  • Silver Tier
                                   
                                  Join Date: Jan 2008
                                  Location: Superjail Penitentiary
                                  Age: 24
                                  Gender: Male
                                  Nature: Gentle
                                  Posts: 1,812
                                  Quote:
                                  Originally Posted by monkeyman2092 View Post
                                  We MUST be using different script editors. I use XSE to edit texts, and when I compile, I rarely have problems with the other stuff in the script.
                                  I use XSE as well, and have been for a long time.
                                  I am not talking about editing texts, I am talking about editing the script itself. The reason you don't have problems often is because you don't end up typing more text than was originally there. Also, have you ever tried adding new commands into the script, without deleting anything in the script? If you do, it will overwrite other data... (As will if you type text longer than the text that was there...
                                  Is your XSE set up in "Refactoring Mode".
                                  Mine is, which makes it so when you decompile a script, it makes it a dynamic script, instead of a static one...
                                  __________________
                                  >Boot Jailbot
                                  >Pass *****
                                  .
                                  .
                                  Jailbot OS Ver 1.1.2
                                  Greetings Warden
                                  of Superjail Penitentiary
                                  Awaiting user input...

                                  >Display User_Info
                                  ╠══User Info══╣
                                  Username:
                                  0m3GA ARS3NAL
                                  Age: 18
                                  Sex: Male ♂
                                  Race: Caucasian
                                  Quote:
                                  "What is this
                                  I don't even..."

                                  M/O: Often acts out to get attention, but recently has changed that. Has been studying up on hacking information and hopes to participate in more advanced hacking discussion.
                                  ╠══End of File══╣
                                  Awaiting user input...

                                  >
                                    #10225    
                                  Old July 5th, 2009 (1:56 PM).
                                  HackMew's Avatar
                                  HackMew HackMew is offline
                                  Mewtwo Strikes Back
                                  • Crystal Tier
                                   
                                  Join Date: Jun 2006
                                  Posts: 1,314
                                  Quote:
                                  Originally Posted by monkeyman2092 View Post
                                  We MUST be using different script editors. I use XSE to edit texts, and when I compile, I rarely have problems with the other stuff in the script.
                                  0m3GA ARS3NAL is using XSE just like you. The fact that you rarely have problems doesn't mean you will never have any. And like 0m3GA ARS3NAL said, the Refactoring mode will help.
                                  __________________
                                  Closed Thread
                                  Quick Reply

                                  Sponsored Links
                                  Thread Tools

                                  Posting Rules
                                  You may not post new threads
                                  You may not post replies
                                  You may not post attachments
                                  You may not edit your posts

                                  BB code is On
                                  Smilies are On
                                  [IMG] code is On
                                  HTML code is Off

                                  Forum Jump


                                  All times are GMT -8. The time now is 4:14 PM.