The PokéCommunity Forums Fan Games ROM Hacking Tools, Tutorials & Resources
Tool DNS - Day, Night and Seasons

Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.

Reply
 
Thread Tools
  #101    
Old August 18th, 2011 (8:40 AM).
prime-dialga's Avatar
prime-dialga prime-dialga is offline
pure darkness
     
    Join Date: Dec 2009
    Gender: Male
    Posts: 28
    @M.L
    Maybe the Maptype is 0. This Maptype is automaticly one of the exceptions and can't changed. But normaly you change the Maptype 0 to one of the others like a City, if you insert a new Map in your ROM...

    @DuoRyan
    I can, but it's easier and saver to do it like it is now, so you can't overwrite the DAN if you don't want it.
    Reply With Quote

    Relevant Advertising!

      #102    
    Old August 18th, 2011 (9:11 AM).
    M.L M.L is offline
    Invisible
       
      Join Date: Oct 2010
      Gender: Male
      Nature: Quiet
      Posts: 765
      haha im a bit of a noob yea that works thanx sorry
      __________________
      Fluffy
      Reply With Quote
        #103    
      Old August 20th, 2011 (11:22 AM).
      Gamer2020's Avatar
      Gamer2020 Gamer2020 is offline
      Accept no Imitations!
         
        Join Date: Jun 2008
        Location: Distant Land
        Gender: Male
        Nature: Bold
        Posts: 899
        I was wondering... Does this RTC support the berries in Emerald?
        __________________

        Reply With Quote
          #104    
        Old August 27th, 2011 (8:54 AM).
        avengeraziel's Avatar
        avengeraziel avengeraziel is offline
           
          Join Date: Aug 2011
          Gender: Male
          Nature: Calm
          Posts: 28
          okay i am a total noob when it comes to rom hacking, and have been teaching myself as i go along. so i have a couple of questions( and please forgive me if these are answered elsewhere, i just havent been able to find them):

          i realize your program just inserts the dns and thats it, but in advance map, there are drop down menus for compatibility with this system (its not there when i load other roms, but is there when i load my hacked rom.) how do i get these menus to work with the actual seasons and time of day? i go to a season, then start editing the wild pokemon that appear in the area, and when i save, it saves them for all seasons and times of day. how do i differentiate? do i need to redo my tilesets, or do i need to completely remake every map? does anyone know what i am doing wrong?
          Reply With Quote
            #105    
          Old August 27th, 2011 (2:23 PM).
          jvpski3 jvpski3 is offline
          Banned
             
            Join Date: Apr 2010
            Location: 739 Long Street, Eterna City
            Age: 25
            Gender: Male
            Nature: Relaxed
            Posts: 177
            prime-dialga, nice tool, and I Actually love it! Just need 1 MORE post.
            Reply With Quote
              #106    
            Old September 30th, 2011 (10:17 AM).
            seridas seridas is offline
               
              Join Date: Sep 2011
              Gender: Female
              Posts: 1
              yes its a very nice tool that works fine, thanks for hard working on this , but i have a question, can i chose more as the avaible Options as RGB?, actually the best result for Night its B, but Blue its to bright for the Night. i missed a darker feeling for the Nighttime can you help me with this?
              Reply With Quote
                #107    
              Old October 13th, 2011 (6:15 AM). Edited October 13th, 2011 by Diegoisawesome.
              Diegoisawesome's Avatar
              Diegoisawesome Diegoisawesome is offline
              Oh god the bees
              • Silver Tier
               
              Join Date: Dec 2007
              Location: :noitacoL
              Age: 20
              Gender: Male
              Nature: Naive
              Posts: 1,032
              prime-dialga, can you make the DN system support R/S/E's internal clock instead (the non-constant updating of it can also be fixed)? If you can't, at least make the clock settable by R/S/E's clock-setting feature.
              I can supply any information about Emerald's RTC and how it calculates everything.

              Also, an error in version 2: the day-of-week byte is the second 0x00, and you have it incorrectly labeled as the first.
              __________________


              My other resources:
              My Website
              diegoisawesome's MEGA-HUGE XSE Scripting Tutorial
              diegoisawesome's Miscellaneous Finds
              The Ruins of Alph Puzzles
              Diego's Miscellaneous Patches
              GBA Intro Manager
              The Secret Sauce: Triple-Layer Tiles
              Reply With Quote
                #108    
              Old October 14th, 2011 (4:23 AM).
              Link_971's Avatar
              Link_971 Link_971 is offline
              French Rom-Hacker
                 
                Join Date: Jul 2006
                Location: France
                Age: 24
                Gender: Male
                Nature: Relaxed
                Posts: 212
                Send a message via Windows Live Messenger to Link_971
                Yes, a feature for use the clock system in RSE would be appreciable (for berries, tides, and internal events, i think it's better).

                Also, i have discovered a bug in Emerald (BPEF).
                When you enter to an house, the palette returns to the normal palette a half-second.

                I think it's a problem with the door effect, the same effect when you enter in a cave, etc...
                __________________

                Reply With Quote
                  #109    
                Old October 14th, 2011 (4:29 AM).
                M.L M.L is offline
                Invisible
                   
                  Join Date: Oct 2010
                  Gender: Male
                  Nature: Quiet
                  Posts: 765
                  i came across a palette change when you enter through the byte "64" arrow up or in any direction :/
                  __________________
                  Fluffy
                  Reply With Quote
                    #110    
                  Old October 14th, 2011 (4:44 AM).
                  prime-dialga's Avatar
                  prime-dialga prime-dialga is offline
                  pure darkness
                     
                    Join Date: Dec 2009
                    Gender: Male
                    Posts: 28
                    I didn't planed a RSE RTC support because there are some other DAN-Systems with RSE RTC support and i like interdpts RTC more.
                    sry

                    Yes, there are some bugs when you enter a house or when the warp-arrow is shown. Also there is another bug in battles: sometimes the HP-Bar is "DANt" to. I'll try to fix thes bugs in the next tool version
                    Reply With Quote
                      #111    
                    Old October 14th, 2011 (12:36 PM).
                    Diegoisawesome's Avatar
                    Diegoisawesome Diegoisawesome is offline
                    Oh god the bees
                    • Silver Tier
                     
                    Join Date: Dec 2007
                    Location: :noitacoL
                    Age: 20
                    Gender: Male
                    Nature: Naive
                    Posts: 1,032
                    Quote:
                    Originally Posted by prime-dialga View Post
                    I didn't planed a RSE RTC support because there are some other DAN-Systems with RSE RTC support and i like interdpts RTC more.
                    sry
                    I know that there are others and that interdpth's RTC is used in them, but yours is the best and I would like to see native Emerald RTC support. If you won't support it as default in your program, could you at least make native RTC support an option you can select?
                    __________________


                    My other resources:
                    My Website
                    diegoisawesome's MEGA-HUGE XSE Scripting Tutorial
                    diegoisawesome's Miscellaneous Finds
                    The Ruins of Alph Puzzles
                    Diego's Miscellaneous Patches
                    GBA Intro Manager
                    The Secret Sauce: Triple-Layer Tiles
                    Reply With Quote
                      #112    
                    Old October 14th, 2011 (12:57 PM).
                    prime-dialga's Avatar
                    prime-dialga prime-dialga is offline
                    pure darkness
                       
                      Join Date: Dec 2009
                      Gender: Male
                      Posts: 28
                      in both cases, i have to recode the DAN and the Seasons and i just don't have the time (i'm working on some other projekts too).
                      Reply With Quote
                        #113    
                      Old November 14th, 2011 (7:53 AM).
                      PokemonyellowX's Avatar
                      PokemonyellowX PokemonyellowX is offline
                      Team Black Forest owner
                         
                        Join Date: Jul 2011
                        Nature: Quiet
                        Posts: 166
                        help how do u get the seasons and time to work!!! a have been try and i can`t find any thing!!!!!
                        __________________
                        Pokemon white friend code 5372-1562-5273

                        nuttallart.blogspot.com owner

                        http://lego.cuusoo.com/ideas/view/6363
                        Reply With Quote
                          #114    
                        Old November 21st, 2011 (5:54 PM). Edited November 21st, 2011 by aar2697.
                        aar2697 aar2697 is offline
                           
                          Join Date: Jun 2010
                          Age: 20
                          Gender: Male
                          Posts: 37
                          EDIT: I figured out my problem.

                          For anyone who wants to know how to make a script that checks what Time (1-6) it is, here is how:

                          #dynamic 8000000
                          #org @start
                          comparefarbytetobyte 0x[RAM-Offset for Status Byte] 0x[Statusbyte (each one is put next to each time they go with)]
                          if 0x1 goto @itistime
                          release
                          end

                          You complete the script from there. It is a very simple script, and it will be quite helpful for many of you who haven't figured it out already.
                          Reply With Quote
                            #115    
                          Old December 12th, 2011 (11:53 AM).
                          Quilava's Master's Avatar
                          Quilava's Master Quilava's Master is offline
                          Shattered Dreams '13
                             
                            Join Date: Jul 2007
                            Nature: Adamant
                            Posts: 694
                            Okay, I'm looking for some help over here. It seems like nobody uses the Season Editor casue they don't know how. Well I implemented it [with relative success] and will post a tutorial soon but I've run into an error. First off: The seasons don't chane in December. Idky. Secondly: At first everythign is fine, however during the winter when I enter a menu [Bag/Trainer Card/Pokedex etc] the palettes/tiles get all screwy until I enter a house/building. Any advice?


                            This is what I mean. The left is what it's supposed to look like, the right is what it looks like after opening a menu or engaging in a wild battle.
                            __________________
                            The return of Pokemon Shattered Dreams! Click the screenshot to visit the thread, you know you want to.
                            Reply With Quote
                              #116    
                            Old December 23rd, 2011 (3:53 AM).
                            prime-dialga's Avatar
                            prime-dialga prime-dialga is offline
                            pure darkness
                               
                              Join Date: Dec 2009
                              Gender: Male
                              Posts: 28
                              Can you send me a patch file (PM)? This would make it easier for me to find the bug.
                              Reply With Quote
                                #117    
                              Old December 23rd, 2011 (5:05 AM).
                              Crimson5M's Avatar
                              Crimson5M Crimson5M is offline
                              what
                              • Crystal Tier
                               
                              Join Date: Feb 2011
                              Location: Scotland
                              Age: 21
                              Gender: Male
                              Nature: Quiet
                              Posts: 1,099
                              Quote:
                              Originally Posted by Quilava's Master View Post
                              Okay, I'm looking for some help over here. It seems like nobody uses the Season Editor casue they don't know how. Well I implemented it [with relative success] and will post a tutorial soon but I've run into an error. First off: The seasons don't chane in December. Idky. Secondly: At first everythign is fine, however during the winter when I enter a menu [Bag/Trainer Card/Pokedex etc] the palettes/tiles get all screwy until I enter a house/building. Any advice?


                              This is what I mean. The left is what it's supposed to look like, the right is what it looks like after opening a menu or engaging in a wild battle.
                              This is a similar problem to what I had. When it's Winter, it instead shows the tileset for Spring.
                              __________________
                              Youtube
                              Reply With Quote
                                #118    
                              Old January 6th, 2012 (11:23 AM).
                              lucexpress's Avatar
                              lucexpress lucexpress is offline
                                 
                                Join Date: Jul 2011
                                Gender: Male
                                Posts: 7
                                hmmm Its nice but we rookies are having hard time understand what to do can you show me settings like for snowing time?
                                Reply With Quote
                                  #119    
                                Old January 9th, 2012 (5:24 PM).
                                Quickster's Avatar
                                Quickster Quickster is offline
                                Dream or Drop?
                                   
                                  Join Date: Oct 2007
                                  Gender: Male
                                  Nature: Quiet
                                  Posts: 351
                                  Hey, I have a question regarding the day byte of your RTC. It says the third byte is the day of week, 0x0( or day of week). In mine, that byte is always zero. How can I check the day of the week then?
                                  __________________
                                  I laugh looking at this.

                                  But sometimes I want to come back to it...

                                  Reply With Quote
                                    #120    
                                  Old January 9th, 2012 (6:30 PM).
                                  Diegoisawesome's Avatar
                                  Diegoisawesome Diegoisawesome is offline
                                  Oh god the bees
                                  • Silver Tier
                                   
                                  Join Date: Dec 2007
                                  Location: :noitacoL
                                  Age: 20
                                  Gender: Male
                                  Nature: Naive
                                  Posts: 1,032
                                  Quote:
                                  Originally Posted by Quickster View Post
                                  Hey, I have a question regarding the day byte of your RTC. It says the third byte is the day of week, 0x0( or day of week). In mine, that byte is always zero. How can I check the day of the week then?
                                  It's a mistake; the second 0x0 byte would be the day of the week.
                                  __________________


                                  My other resources:
                                  My Website
                                  diegoisawesome's MEGA-HUGE XSE Scripting Tutorial
                                  diegoisawesome's Miscellaneous Finds
                                  The Ruins of Alph Puzzles
                                  Diego's Miscellaneous Patches
                                  GBA Intro Manager
                                  The Secret Sauce: Triple-Layer Tiles
                                  Reply With Quote
                                    #121    
                                  Old January 9th, 2012 (6:44 PM).
                                  Quickster's Avatar
                                  Quickster Quickster is offline
                                  Dream or Drop?
                                     
                                    Join Date: Oct 2007
                                    Gender: Male
                                    Nature: Quiet
                                    Posts: 351
                                    Quote:
                                    Originally Posted by diegoisawesome View Post
                                    It's a mistake; the second 0x0 byte would be the day of the week.
                                    Thanks. I kinda assumed that when I opened it in the VBA 1.8.0 Beta 3 that was said to be used. But now I dont have to wait till tomorrow to find out! :D
                                    __________________
                                    I laugh looking at this.

                                    But sometimes I want to come back to it...

                                    Reply With Quote
                                      #122    
                                    Old January 9th, 2012 (6:47 PM).
                                    Missingyep Missingyep is offline
                                       
                                      Join Date: Jul 2010
                                      Posts: 275
                                      Quote:
                                      Originally Posted by Fireworks View Post
                                      This is a similar problem to what I had. When it's Winter, it instead shows the tileset for Spring.
                                      I know this post is old, but I can at least describe the nature of the problem: the game reloads the OW palettes when you exit menus, and the hack apparently doesn't touch that reloading routine. The result is that the palettes (and possibly even tile animations, judging by what happens to your ice) for the "default" season are loaded. The same problem exists in JPAN's hacked engine, when using the "extended" palettes for his OW mods.
                                      Reply With Quote
                                        #123    
                                      Old January 18th, 2012 (5:41 PM).
                                      droomph's Avatar
                                      droomph droomph is offline
                                      weeb
                                      • Crystal Tier
                                       
                                      Join Date: Sep 2011
                                      Location: nowhere spectacular
                                      Age: 20
                                      Gender: Male
                                      Nature: Impish
                                      Posts: 4,291
                                      Quote:
                                      Originally Posted by DavidJCobb View Post
                                      I know this post is old, but I can at least describe the nature of the problem: the game reloads the OW palettes when you exit menus, and the hack apparently doesn't touch that reloading routine. The result is that the palettes (and possibly even tile animations, judging by what happens to your ice) for the "default" season are loaded. The same problem exists in JPAN's hacked engine, when using the "extended" palettes for his OW mods.
                                      We could locate the routine and add a
                                      Code:
                                      #org @main
                                      bl @check
                                              'actual routine etc.
                                      
                                      #org @check
                                      ldr r0, [pc, 0x10]
                                      ldr r0, [r0]
                                      cmp r0, 0 'or default number
                                      beq [pc, 0x4]
                                      b        '(go to modified routine, however that's done)
                                      b        '(return to main)
                                      #dword etc. 'status byte
                                      somewhere near the beginning, and then we could force it to reload the right ones that way.

                                      The modified routine would just be the same routine, but loads the right pallets. I don't even think it has to be a different routine, just different addresses for each season.

                                      However, with the routine being "sandwiched" in between all the other stuff...a repoint wouldn't hurt though, right?
                                      __________________
                                      did u no there r 21 letters in the alphabet
                                      o i forgot 5
                                      uraqt


                                      Reply With Quote
                                        #124    
                                      Old January 18th, 2012 (9:07 PM).
                                      Mr.Pkmn's Avatar
                                      Mr.Pkmn Mr.Pkmn is offline
                                      Ordinary ASM Magician
                                         
                                        Join Date: May 2008
                                        Posts: 50
                                        Fortunately it's not necessary.

                                        Some time ago i found the reason of the screen blinking while entering in a building or when you're selecting moves in battle. I don't know why, but the game stores a copy of the palette memory in WRAM and reloads it in these situations, causing a blink effect because the original palette is loaded for one frame. Replacing 0x70682 with 00 00 00 00 fixes the problem, but i haven't tested enough to say that it doesn't cause other glitches.
                                        This doesn't fix the warp-arrow glitch though.
                                        Reply With Quote
                                          #125    
                                        Old January 19th, 2012 (8:35 AM). Edited January 20th, 2012 by droomph.
                                        droomph's Avatar
                                        droomph droomph is offline
                                        weeb
                                        • Crystal Tier
                                         
                                        Join Date: Sep 2011
                                        Location: nowhere spectacular
                                        Age: 20
                                        Gender: Male
                                        Nature: Impish
                                        Posts: 4,291
                                        Quote:
                                        Originally Posted by Mr.Pkmn View Post
                                        Fortunately it's not necessary.

                                        Some time ago i found the reason of the screen blinking while entering in a building or when you're selecting moves in battle. I don't know why, but the game stores a copy of the palette memory in WRAM and reloads it in these situations, causing a blink effect because the original palette is loaded for one frame. Replacing 0x70682 with 00 00 00 00 fixes the problem, but i haven't tested enough to say that it doesn't cause other glitches.
                                        This doesn't fix the warp-arrow glitch though.
                                        Okay thanks! After a while, I fixed it, thanks to you! Lubs this very much, prime-dialga you are a wonderful person to make this and Mr.Pkmn you are wonderful to find all the sloluppons *squee*

                                        THIS IS FREAKING AWESOME

                                        Emerald: Replace 0xA1BCE instead.
                                        LeafGreen: Replace 0x70682 instead.
                                        Ruby: Replace 0x73CEE instead.
                                        Sapphire: Replace 0x73CF2 instead.

                                        (Basically you are replacing a long-branch-with-link (four bytes) instruction with nothing twice, so it skips over the part where it reloads the OW pallet again. It shouldn't cause any glitches.)
                                        __________________
                                        did u no there r 21 letters in the alphabet
                                        o i forgot 5
                                        uraqt


                                        Reply With Quote
                                        Reply
                                        Quick Reply

                                        Sponsored Links
                                        Thread Tools

                                        Posting Rules
                                        You may not post new threads
                                        You may not post replies
                                        You may not post attachments
                                        You may not edit your posts

                                        BB code is On
                                        Smilies are On
                                        [IMG] code is On
                                        HTML code is Off

                                        Forum Jump


                                        All times are GMT -8. The time now is 2:27 AM.