The PokéCommunity Forums Fan Games ROM Hacking
[ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #21301    
Old May 14th, 2012 (3:58 PM).
TheOrangePichu's Avatar
TheOrangePichu TheOrangePichu is offline
Currently working on new hack
     
    Join Date: Jun 2011
    Location: Earth
    Gender: Male
    Nature: Jolly
    Posts: 49
    Quote:
    Originally Posted by redriders180 View Post
    Can you show the sprite you tried to insert, as well?
    I inserted Chaos Rush's Bulbasaur sprite. All credit goes to him.


    Relevant Advertising!

      #21302    
    Old May 14th, 2012 (4:10 PM).
    Logan's Avatar
    Logan Logan is offline
    • Discord Moderoid
    • Platinum Tier
     
    Join Date: Nov 2008
    Location: Salisbury, England
    Age: 22
    Gender: Male
    Nature: Sassy
    Posts: 9,833
    Quote:
    Originally Posted by pokemetalhead_96 View Post
    I was fascinated by how the creators of Liquid Crystal managed to insert the physical-special split into FireRed for their hack, so I wanted to do the same thing for a hack I'm trying to make. Can someone teach me how? Thanks.
    http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=234550
    __________________
    Wait, I saw bare kicks, saw bare clothes
    Said psyduck that, I can't wear those
    I don't like them, they're not my ting
    They went silent, they're all weirdos
      #21303    
    Old May 14th, 2012 (8:25 PM).
    Mallowigi's Avatar
    Mallowigi Mallowigi is offline
       
      Join Date: Aug 2010
      Gender: Male
      Posts: 54
      Hey guys. Wondering if there is a way to remove the prof oak intro in a game? I want an intro consisting only of the player selecting the hero name (no girls allowed)

      Is there a way?
        #21304    
      Old May 15th, 2012 (3:14 AM).
      Logan's Avatar
      Logan Logan is offline
      • Discord Moderoid
      • Platinum Tier
       
      Join Date: Nov 2008
      Location: Salisbury, England
      Age: 22
      Gender: Male
      Nature: Sassy
      Posts: 9,833
      Quote:
      Originally Posted by Mallowigi View Post
      Hey guys. Wondering if there is a way to remove the prof oak intro in a game? I want an intro consisting only of the player selecting the hero name (no girls allowed)

      Is there a way?
      You'd have to use ASM (Assembly) to edit it out.
      __________________
      Wait, I saw bare kicks, saw bare clothes
      Said psyduck that, I can't wear those
      I don't like them, they're not my ting
      They went silent, they're all weirdos
        #21305    
      Old May 15th, 2012 (4:55 AM).
      Mallowigi's Avatar
      Mallowigi Mallowigi is offline
         
        Join Date: Aug 2010
        Gender: Male
        Posts: 54
        Basically what I need to do is to insert a routine that jumps to the naming screen then directly to the starting point, if I got it well

        But how can I determine where these points are located in the rom?
          #21306    
        Old May 15th, 2012 (6:09 AM).
        Kaith's Avatar
        Kaith Kaith is offline
        Hacker of Fire
           
          Join Date: Oct 2011
          Location: North, it's cold.
          Gender: Male
          Nature: Relaxed
          Posts: 49
          What, like change the starting point of the game from the back of the truck or Red's house? Just use SMCA (Smart Map Chooser Advance).
          __________________
          Hackers, Hacker everywhere.

          Hacks I support:
          FloralSky





            #21307    
          Old May 15th, 2012 (6:27 AM).
          Spherical Ice's Avatar
          Spherical Ice Spherical Ice is online now
          • Moderator
          • Silver Tier
           
          Join Date: Nov 2007
          Location: Bristol, UK
          Age: 19
          Posts: 5,094
          No, he means removing the Oak Introduction where you name the Player, Rival and choose your gender.

          Like Manipulation said, ASM is required.
          __________________

          A Pokemon that is discriminated!
          Support squirtle and make it everyone's favourite.
            #21308    
          Old May 15th, 2012 (11:29 AM).
          AlphayOmega AlphayOmega is offline
             
            Join Date: Mar 2012
            Gender: Male
            Posts: 2
            i´m new in this and i need to know one thing
            i create with Advance Map a icy cave a i named it mount gelic
            and that mount gelic is in the litleroot town if name that mount differente than
            the name of the town the town will be named mount gelic
            please what i have to do to name just the mount?
              #21309    
            Old May 15th, 2012 (1:56 PM).
            TheOrangePichu's Avatar
            TheOrangePichu TheOrangePichu is offline
            Currently working on new hack
               
              Join Date: Jun 2011
              Location: Earth
              Gender: Male
              Nature: Jolly
              Posts: 49
              Sadly, I still cannot insert these sprites into the game. I thank everyone though that tried to help me. I really appreciate the effort that was put forth by everyone.
                #21310    
              Old May 15th, 2012 (3:11 PM).
              RealMrFaceMan's Avatar
              RealMrFaceMan RealMrFaceMan is offline
                 
                Join Date: May 2012
                Gender: Male
                Posts: 27
                I'm hacking Firered and adding in my own little secret plot (so reading the random things like Oak's email is useful) that explains things. And in order for this to work I need to make it so you can use Surf before your first badge. I'll be nerfing (aka weakening) Surf since it's a pretty strong move, but it'll make sense. Many thanks for taking time for this, and I tried finding an answer to this question but I found nothing about it.
                  #21311    
                Old May 15th, 2012 (5:46 PM).
                sab's Avatar
                sab sab is offline
                Now too much of a life.
                   
                  Join Date: Jul 2008
                  Location: Midgar
                  Age: 20
                  Gender: Male
                  Nature: Timid
                  Posts: 995
                  Quote:
                  Originally Posted by TheOrangePichu View Post
                  Sadly, I still cannot insert these sprites into the game. I thank everyone though that tried to help me. I really appreciate the effort that was put forth by everyone.
                  Most likely this is because it is none indexed. I haven't tried it myself, but if this is the case, you could use a program like irfanview to index it. If all else fails, download unlz gba, or (my personal preference) regular old NLZ-GBA. Using this jump around until you find some pokemon pictures, and go back to bulbasaur. There will be a normal front sprite, and a shiny back sprite. It should tell you the location of the pallette. open this up with advance pallette editor by hackmew, and change the colors to be what you need , remembering that the first one is transparent. Next you should just be able to export the images, copy and paste the sprite into the saved image, then import it.
                  __________________
                    #21312    
                  Old May 15th, 2012 (7:08 PM).
                  TheOrangePichu's Avatar
                  TheOrangePichu TheOrangePichu is offline
                  Currently working on new hack
                     
                    Join Date: Jun 2011
                    Location: Earth
                    Gender: Male
                    Nature: Jolly
                    Posts: 49
                    This is so weird...it worked for me before, why not now? Maybe there's a .dll file I need? I wish there was some kind of way to get in contact with Wichu....
                      #21313    
                    Old May 16th, 2012 (3:41 PM).
                    Hideos Hideos is offline
                       
                      Join Date: May 2012
                      Posts: 19
                      Quote:
                      Originally Posted by RealMrFaceMan View Post
                      I'm hacking Firered and adding in my own little secret plot (so reading the random things like Oak's email is useful) that explains things. And in order for this to work I need to make it so you can use Surf before your first badge. I'll be nerfing (aka weakening) Surf since it's a pretty strong move, but it'll make sense. Many thanks for taking time for this, and I tried finding an answer to this question but I found nothing about it.
                      I believe there was a flag which needs to be active. Check this guide*, it has a complete list of flags which are related to a game function.

                      *pokecommunity.com/showthread.php?t=164276
                      __________________

                        #21314    
                      Old May 16th, 2012 (5:35 PM).
                      Kiniest1's Avatar
                      Kiniest1 Kiniest1 is offline
                         
                        Join Date: Apr 2010
                        Gender: Male
                        Posts: 6
                        Anyone know how to resize overworld sprites? I just realized that what I'm trying to create is very difficult to condense into what I'm trying to make.
                          #21315    
                        Old May 16th, 2012 (6:04 PM).
                        redriders180's Avatar
                        redriders180 redriders180 is offline
                        Mastermind of Pokemon Glazed
                           
                          Join Date: Jun 2010
                          Location: Path of Victory, Tunod
                          Gender: Male
                          Nature: Quirky
                          Posts: 540
                          Send a message via AIM to redriders180
                          Quote:
                          Originally Posted by Kiniest1 View Post
                          Anyone know how to resize overworld sprites? I just realized that what I'm trying to create is very difficult to condense into what I'm trying to make.
                          If I were you, I'd take a look at this tutorial. Even though it describes how to add OWs with JPANs hack engine, it also says how the OW data is structured, and if think about it a little, you'll be able to resize OWs easily.
                          __________________


                          I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                            #21316    
                          Old May 16th, 2012 (6:37 PM).
                          Kiniest1's Avatar
                          Kiniest1 Kiniest1 is offline
                             
                            Join Date: Apr 2010
                            Gender: Male
                            Posts: 6
                            Quote:
                            Originally Posted by redriders180 View Post
                            If I were you, I'd take a look at: (url). Even though it describes how to add OWs with JPANs hack engine, it also says how the OW data is structured, and if think about it a little, you'll be able to resize OWs easily.
                            Thanks, I'll look into it later.
                              #21317    
                            Old May 16th, 2012 (7:31 PM).
                            vanillagfx's Avatar
                            vanillagfx vanillagfx is offline
                               
                              Join Date: May 2012
                              Gender: Male
                              Posts: 90
                              Is it possible to create a new folder on AM like.. Pallet town how you click on it, it shows that towns maps.
                              Can I make my own or do I have to write over the others?
                              __________________

                              Youtube Channel.
                                #21318    
                              Old May 16th, 2012 (8:14 PM).
                              redriders180's Avatar
                              redriders180 redriders180 is offline
                              Mastermind of Pokemon Glazed
                                 
                                Join Date: Jun 2010
                                Location: Path of Victory, Tunod
                                Gender: Male
                                Nature: Quirky
                                Posts: 540
                                Send a message via AIM to redriders180
                                Quote:
                                Originally Posted by vanillagfx View Post
                                Is it possible to create a new folder on AM like.. Pallet town how you click on it, it shows that towns maps.
                                Can I make my own or do I have to write over the others?
                                If you open A-map, right at the top, there's a dropdown that most likely says "Sort by <bank>.<map>". Click it, and it gives an option to sort by name.
                                __________________


                                I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                                  #21319    
                                Old May 16th, 2012 (9:08 PM).
                                vanillagfx's Avatar
                                vanillagfx vanillagfx is offline
                                   
                                  Join Date: May 2012
                                  Gender: Male
                                  Posts: 90
                                  Quote:
                                  Originally Posted by redriders180 View Post
                                  If you open A-map, right at the top, there's a dropdown that most likely says "Sort by <bank>.<map>". Click it, and it gives an option to sort by name.
                                  No I meant am I able to create my own drop down list for a city? Or should I write over existing maps.
                                  __________________

                                  Youtube Channel.
                                    #21320    
                                  Old May 16th, 2012 (9:41 PM).
                                  redriders180's Avatar
                                  redriders180 redriders180 is offline
                                  Mastermind of Pokemon Glazed
                                     
                                    Join Date: Jun 2010
                                    Location: Path of Victory, Tunod
                                    Gender: Male
                                    Nature: Quirky
                                    Posts: 540
                                    Send a message via AIM to redriders180
                                    Quote:
                                    Originally Posted by vanillagfx View Post
                                    No I meant am I able to create my own drop down list for a city? Or should I write over existing maps.
                                    I don't think I understand...I thought I just gave you a viable suggestion for showing all the Pallet Town maps?
                                    __________________


                                    I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                                      #21321    
                                    Old May 16th, 2012 (9:53 PM).
                                    Darthatron's Avatar
                                    Darthatron Darthatron is offline
                                    巨大なトロール。
                                    • Silver Tier
                                     
                                    Join Date: Jan 2006
                                    Location: Melbourne, Australia
                                    Age: 25
                                    Gender: Male
                                    Nature: Modest
                                    Posts: 1,152
                                    Quote:
                                    Originally Posted by vanillagfx View Post
                                    No I meant am I able to create my own drop down list for a city? Or should I write over existing maps.
                                    It requires ASM to add more map names, if that's what you mean. And even then, Advance Map doesn't really have support for it.
                                    __________________
                                    あなた は しきしゃ です
                                    わたし は ばか です
                                      #21322    
                                    Old May 17th, 2012 (4:00 PM). Edited May 17th, 2012 by redriders180.
                                    redriders180's Avatar
                                    redriders180 redriders180 is offline
                                    Mastermind of Pokemon Glazed
                                       
                                      Join Date: Jun 2010
                                      Location: Path of Victory, Tunod
                                      Gender: Male
                                      Nature: Quirky
                                      Posts: 540
                                      Send a message via AIM to redriders180
                                      Looks like it's my turn to ask the questions...

                                      I rarely edit the Wild Pokemon found on the routes in my ROM hack, because every time I do so, it completely messes up everything. I get an error message saying "There isn't a pointer found at [offset]", with [offset] obviously being an offset. This generally happens whenever I add or remove potential wild Pokemon, i.e. adding a "water" section or removing a "water" section, but it also happens when I just change values. Is there some method to changing these that I'm not getting?

                                      Edit: Sometimes, when I'm entering level values of Wild Pokemon, I might enter, say "15", but going to another box snaps it back to zero, so I have to fight with Advance Map just to get the right levels. Maybe Advance Map just isn't a good program for this kind of thing. Is there another program that I can use for this kind of stuff? Or is there a method I'm not doing?

                                      Double Edit: I'm using A-map 1.95. When I was using 1.92, I never had this problem. Is that a coincidence, or should I always use 1.92 for Wild Pokemon encounters?

                                      Triple Edit: I guess a secondary question would be to ask for a way to fix any maps that have this problem already, so I'm not harassed by these popups whenever I try to access them
                                      __________________


                                      I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                                        #21323    
                                      Old May 17th, 2012 (10:58 PM).
                                      Spherical Ice's Avatar
                                      Spherical Ice Spherical Ice is online now
                                      • Moderator
                                      • Silver Tier
                                       
                                      Join Date: Nov 2007
                                      Location: Bristol, UK
                                      Age: 19
                                      Posts: 5,094
                                      use 1.92 when adding new pokemon slot, never remove pokemon slots, just lower the percentage rate and add more of the same pokemon in the slots.
                                      __________________

                                      A Pokemon that is discriminated!
                                      Support squirtle and make it everyone's favourite.
                                        #21324    
                                      Old May 18th, 2012 (2:27 AM).
                                      Jambo51's Avatar
                                      Jambo51 Jambo51 is offline
                                      Glory To Arstotzka
                                         
                                        Join Date: Jun 2009
                                        Gender: Male
                                        Nature: Quiet
                                        Posts: 732
                                        Quote:
                                        Originally Posted by Spherical Ice View Post
                                        use 1.92 when adding new pokemon slot, never remove pokemon slots, just lower the percentage rate and add more of the same pokemon in the slots.
                                        Actually, zeroing out the encounter rate doesn't stop encounters. The game has code which checks if it is zero, and sets it to a base value if it is. So there is ALWAYS a chance of an encounter if there's Pokémon data.

                                        Quote:
                                        Originally Posted by redriders180 View Post
                                        Post
                                        If you don't have a Water section on the map in question, it's not exactly the worst thing just to leave the data there, it simply won't get used. If you DO have a water segment and need it to have no Pokémon, it's possible to remove certain sets of data by (this sounds utterly counter intuitive, but bear with me!) hitting the expand button. It'll open up a dialogue for you to choose what types of wild data you want. Simply uncheck the relevant one, and press OK. This will safely remove the wild data from the map. (This is on A-Map 1.92 - not sure if it'd work on 1.95)

                                        There is a still better way to do it, involving hex editing, if you're willing to do that. Do everything you did last time up to the unchecking in the list. Instead, take note of the first valid offset in the list, convert it to little endian (reverse hex) and then search for said offset in your ROM. It will lead you to the pointers for your map's wild Pokémon. Now you can zero out any unwanted sets of map data from the map without repointing the wild Pokémon pointers (which is what method 1 does).

                                        As to changing the old ones back - Try using method 2 to find the pointers and see if you have an invalid pointer in the list.
                                        __________________
                                        Hey guys, please check out my recreations of the gen 1 and 2 music on my custom engine at my SoundCloud! - Here!
                                          #21325    
                                        Old May 18th, 2012 (8:03 AM).
                                        Battles Battles is offline
                                           
                                          Join Date: May 2012
                                          Gender: Male
                                          Posts: 3
                                          I'm having a massive problem trying to get VBA SDL-H to run. Regular VBA loads fine, as does the unmodified SDL version, but any '-H' versions of the program just won't execute. If I try dragging the .gba file to the executable, I get a Windows error message claiming the file is not configured correctly. If I try an execute via command line, I get the message "The system cannot execute the specified program." I've got the latest .sdl file and a .cfg file so I can't work out what's wrong. Any advice, anyone?
                                          Closed Thread
                                          Quick Reply

                                          Sponsored Links
                                          Thread Tools

                                          Posting Rules
                                          You may not post new threads
                                          You may not post replies
                                          You may not post attachments
                                          You may not edit your posts

                                          BB code is On
                                          Smilies are On
                                          [IMG] code is On
                                          HTML code is Off

                                          Forum Jump


                                          All times are GMT -8. The time now is 4:56 AM.