ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

TrollandToad.com
Closed Thread
 
Thread Tools
  #23651    
Old February 1st, 2013 (10:05 AM).
BullZai BullZai is offline
     
    Join Date: Feb 2013
    Gender: Male
    Posts: 6
    I have this question, and I'm sure it has been asked a hunderd times, but with the mighty power of google and the forums search engine I been unable to find a solution. Although I found one person with the same question, the answer was simply "There shouldn't be a problem."

    (This whole problem concerns XSE and Advance Map)

    The problem is that I've made this quite big script consisting of 250 lines, which i'm not sure is completely working, and I'm trying to compile it in my ROM. I've tried the most used ways of compiling that worked for me when I had to use it for message scripts, but the ways I tried it is by clicking the gears, and the batch compile tool. I already loaded the rom in XSE.
    I also tried to put both the offset i used after #dynamic and the offset the compile-menu gave me with the @start.

    When I insert the script offset, and I open it, the script consist of an line, followed by #org 0xOFFSET.

    Sorry for asking the question that is asked a million times, but search engines don't give me a valid answer. If I need to be any clearer, just ask me, and I'll just clarify it.

    Relevant Advertising!

      #23652    
    Old February 1st, 2013 (11:23 AM).
    Noossab Blue's Avatar
    Noossab Blue Noossab Blue is offline
       
      Join Date: Dec 2012
      Location: USA
      Gender: Female
      Nature: Quirky
      Posts: 240
      Is there a way to define a trainer's pokemon by a variable? For example, telling it to use the value stored in var 0x5000 as the species of pokemon?
      __________________
      IGN: Anna/Noossab Blue
      3DS FC: 3196 3609 8450

      Thanks to SilverGrey for the awesome banner! Click to see!
      Current as of 1/31/14: I updated again!

        #23653    
      Old February 1st, 2013 (12:22 PM).
      Jim Boob's Avatar
      Jim Boob Jim Boob is offline
      Freelance Mapper
         
        Join Date: Jan 2013
        Gender: Male
        Posts: 30
        I am having some issues moving tiles around. I have created a lot of maps on one tile set that I want to insert into a rom with a different tile set. So my logic is if i move the tiles in the second rom around so they are in the same places as there equivalent tiles were in the original rom I should be able to insert the map without distorting it to much.

        However I think my method for doing this is wrong.
        I go into A map >>> open the new rom >>> block editor >>> picture >>> save tile set 1.

        Then I open tile set 1 in paint with the intention of moving the tiles around but when I open it up in paint half the tiles are just black.

        Sorry I have always been awful with tiles
        - Jim
        __________________
        Happy to help mapping & scripting.
        My Maps -
        Deviant art
          #23654    
        Old February 1st, 2013 (1:03 PM). Edited February 1st, 2013 by karatekid552.
        karatekid552's Avatar
        karatekid552 karatekid552 is offline
        What happens if I push it?....
           
          Join Date: Nov 2012
          Location: Do you really want to know? Really?
          Gender: Male
          Nature: Bold
          Posts: 1,766
          Quote:
          Originally Posted by Noossab Blue View Post
          Is there a way to define a trainer's pokemon by a variable? For example, telling it to use the value stored in var 0x5000 as the species of pokemon?
          See my response to you in the script help thread.

          Quote:
          Originally Posted by Flame999 View Post
          one question how would i go about getting a pokemon roaming in fire red if there's a thread the put a link to it I'm just wondering as r/s/e has lati twins and Fire red has Legendary dog based on your starter but is it possible to add one or two?
          I'm pretty sure JPAN included this in his hacked engine. See the documentation for it.

          Quote:
          Originally Posted by BullZai View Post
          I have this question, and I'm sure it has been asked a hunderd times, but with the mighty power of google and the forums search engine I been unable to find a solution. Although I found one person with the same question, the answer was simply "There shouldn't be a problem."

          (This whole problem concerns XSE and Advance Map)

          The problem is that I've made this quite big script consisting of 250 lines, which i'm not sure is completely working, and I'm trying to compile it in my ROM. I've tried the most used ways of compiling that worked for me when I had to use it for message scripts, but the ways I tried it is by clicking the gears, and the batch compile tool. I already loaded the rom in XSE.
          I also tried to put both the offset i used after #dynamic and the offset the compile-menu gave me with the @start.

          When I insert the script offset, and I open it, the script consist of an line, followed by #org 0xOFFSET.

          Sorry for asking the question that is asked a million times, but search engines don't give me a valid answer. If I need to be any clearer, just ask me, and I'll just clarify it.
          Make sure you are running XSE 1.1.1. I have had some problems with the old one not branching out and finding the other half of long scripts I have written.

          Now, the @start offset must be the very first dynamic offset in your script (which I am sure you know). Take the offset given to you by XSE and put it in A-map. Verify that it is the exact same number, just preceded by a '$'.

          If just checking for mistakes doesn't work, please post the script for us to look at. (Please use [spoiler] or [code] tags)
          __________________

          Paired with Simba
            #23655    
          Old February 1st, 2013 (1:23 PM).
          Flame999's Avatar
          Flame999 Flame999 is offline
             
            Join Date: Nov 2008
            Location: Lavaridge Town
            Gender: Male
            Nature: Calm
            Posts: 103
            Karatekid could you put a link to the documentation on here or pm me the info
              #23656    
            Old February 1st, 2013 (1:41 PM).
            karatekid552's Avatar
            karatekid552 karatekid552 is offline
            What happens if I push it?....
               
              Join Date: Nov 2012
              Location: Do you really want to know? Really?
              Gender: Male
              Nature: Bold
              Posts: 1,766
              Quote:
              Originally Posted by Flame999 View Post
              Karatekid could you put a link to the documentation on here or pm me the info
              http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=194241

              Download v1.1

              Please read about his hack first, it is very, very useful.
              __________________

              Paired with Simba
                #23657    
              Old February 2nd, 2013 (7:31 AM).
              BullZai BullZai is offline
                 
                Join Date: Feb 2013
                Gender: Male
                Posts: 6
                Karatekid, thanks, the script is now compiled!

                I now have another problem.
                When I insert the right offset in Advance Map, and i click on open script, the offset that opens in XSE is different.
                Example: The offset in AM is 7209382, then I click open script, and the offset changes to 2093872.
                Any solutions for this problem? Thanks in advance.
                  #23658    
                Old February 2nd, 2013 (7:49 AM).
                karatekid552's Avatar
                karatekid552 karatekid552 is offline
                What happens if I push it?....
                   
                  Join Date: Nov 2012
                  Location: Do you really want to know? Really?
                  Gender: Male
                  Nature: Bold
                  Posts: 1,766
                  Quote:
                  Originally Posted by BullZai View Post
                  Karatekid, thanks, the script is now compiled!

                  I now have another problem.
                  When I insert the right offset in Advance Map, and i click on open script, the offset that opens in XSE is different.
                  Example: The offset in AM is 7209382, then I click open script, and the offset changes to 2093872.
                  Any solutions for this problem? Thanks in advance.
                  Why are your offsets in the ram?

                  Offsets in the game need to be xxxxxx (6 characters). The only way they should be different is if you are specifying which part of the ram they are in, which you don't need to do. (This is why 08 is put in front of offsets, it specifies that the location is in the rom.)

                  So, go back and find the proper offset that you compiled. It should look like $XXXXXX in A-map and 0xXXXXXX in XSE. Good luck.
                  __________________

                  Paired with Simba
                    #23659    
                  Old February 2nd, 2013 (7:58 AM).
                  BullZai BullZai is offline
                     
                    Join Date: Feb 2013
                    Gender: Male
                    Posts: 6
                    Quote:
                    Originally Posted by karatekid552 View Post
                    Why are your offsets in the ram?

                    Offsets in the game need to be xxxxxx (6 characters). The only way they should be different is if you are specifying which part of the ram they are in, which you don't need to do. (This is why 08 is put in front of offsets, it specifies that the location is in the rom.)

                    So, go back and find the proper offset that you compiled. It should look like $XXXXXX in A-map and 0xXXXXXX in XSE. Good luck.
                    I don't know if it is normal, but with your help i found it out. The problem was i copied the offset because i'm very lazy instead of just typing it over, and it seems like copying adds an random 7 to the offset, making it a character too big. You're really helpfull!
                      #23660    
                    Old February 2nd, 2013 (8:52 AM).
                    cancho cancho is offline
                       
                      Join Date: Feb 2013
                      Posts: 3
                      Do you know how to use Sappy for other games?
                      It displays:
                      Couldn't find the song table. This game probably doesn't use M4A at all, or at least a different version.
                        #23661    
                      Old February 2nd, 2013 (12:44 PM).
                      QuartierGenerale QuartierGenerale is offline
                         
                        Join Date: Oct 2012
                        Posts: 53
                        Hi,

                        if i change some maps in AM (for example the 6.6, Verdanturf town inner), it change also the 2.1 (Oldale town inner). The same for 90% of Pokemon centers. Is there a way to separate this two maps or i need to add a new map in a free space of the bank?

                        Thanks a lot
                          #23662    
                        Old February 2nd, 2013 (12:56 PM).
                        SpadeEdge16's Avatar
                        SpadeEdge16 SpadeEdge16 is offline
                           
                          Join Date: May 2012
                          Gender: Male
                          Posts: 154
                          How do I stop this from happening? It's on an upper level, because of that the player isnt covered by the tree like they normally would be on a lower level.
                          Attached Images
                          File Type: png error.png‎ (474.0 KB, 13 views) (Save to Dropbox)
                            #23663    
                          Old February 2nd, 2013 (1:05 PM).
                          QuartierGenerale QuartierGenerale is offline
                             
                            Join Date: Oct 2012
                            Posts: 53
                            Quote:
                            Originally Posted by SpadeEdge16 View Post
                            How do I stop this from happening? It's on an upper level, because of that the player isnt covered by the tree like they normally would be on a lower level.
                            This happen on odd levels, while not in even levels.

                            So, instead of use 10 as movement, use 14.
                              #23664    
                            Old February 2nd, 2013 (1:20 PM).
                            Breyyne's Avatar
                            Breyyne Breyyne is offline
                               
                              Join Date: Oct 2012
                              Age: 39
                              Gender: Male
                              Posts: 22
                              I want to get into rom hacking. Or more accurately, I want to work on making a Pokémon game.
                              Is there a single program to do this, like RPG Maker, or is it a series of different programs?
                              I kind of want to take a part one of the DS games and build a new game.
                              __________________
                              75% of Pokemon gamers use cheats and specially made codes to make their Pokemon battle-worthy. If you are one of the 25% percent that level their Pokemon up legally, put this in your signature.
                                #23665    
                              Old February 2nd, 2013 (1:28 PM).
                              karatekid552's Avatar
                              karatekid552 karatekid552 is offline
                              What happens if I push it?....
                                 
                                Join Date: Nov 2012
                                Location: Do you really want to know? Really?
                                Gender: Male
                                Nature: Bold
                                Posts: 1,766
                                Quote:
                                Originally Posted by Breyyne View Post
                                I want to get into rom hacking. Or more accurately, I want to work on making a Pokémon game.
                                Is there a single program to do this, like RPG Maker, or is it a series of different programs?
                                I kind of want to take a part one of the DS games and build a new game.
                                If you want to hack, read the tutorial section. If you want to make your own game, go to the game development form to learn about rpg maker, pokemon essentials, etc. DS hacking is tough as there aren't a lot of programs yet for everything, but it gets easier everyday. You can check it out in the toolbox and the tutorial section.

                                The best tool for rom hacking of gba games right now is Pokemon Game Editor. It can download most of the other tools you will need as well as having a lot of built in tools that are really good.
                                __________________

                                Paired with Simba
                                  #23666    
                                Old February 2nd, 2013 (1:43 PM).
                                QuartierGenerale QuartierGenerale is offline
                                   
                                  Join Date: Oct 2012
                                  Posts: 53
                                  Quote:
                                  Originally Posted by QuartierGenerale View Post
                                  Hi,

                                  if i change some maps in AM (for example the 6.6, Verdanturf town inner), it change also the 2.1 (Oldale town inner). The same for 90% of Pokemon centers. Is there a way to separate this two maps or i need to add a new map in a free space of the bank?

                                  Thanks a lot
                                  I up my question becaus is in the other page
                                    #23667    
                                  Old February 2nd, 2013 (2:59 PM).
                                  FBI's Avatar
                                  FBI FBI is offline
                                  Free supporter
                                  • Silver Tier
                                   
                                  Join Date: Jan 2013
                                  Location: Unknown Island
                                  Gender: Male
                                  Posts: 1,772
                                  Quote:
                                  Originally Posted by QuartierGenerale View Post
                                  I up my question becaus is in the other page
                                  Yeah, unfortunately you need a new map if you're going to edit the inside of some houses and PCs.
                                  __________________
                                  ...
                                    #23668    
                                  Old February 2nd, 2013 (3:03 PM).
                                  SpadeEdge16's Avatar
                                  SpadeEdge16 SpadeEdge16 is offline
                                     
                                    Join Date: May 2012
                                    Gender: Male
                                    Posts: 154
                                    which flags would be good to use for item visibility in my hack for FR? because right now im using all of the original item visibility flags as the flags for my regular script. o-o
                                      #23669    
                                    Old February 2nd, 2013 (3:22 PM).
                                    FBI's Avatar
                                    FBI FBI is offline
                                    Free supporter
                                    • Silver Tier
                                     
                                    Join Date: Jan 2013
                                    Location: Unknown Island
                                    Gender: Male
                                    Posts: 1,772
                                    Quote:
                                    Originally Posted by SpadeEdge16 View Post
                                    which flags would be good to use for item visibility in my hack for FR? because right now im using all of the original item visibility flags as the flags for my regular script. o-o
                                    This post is beyond useful for flags.
                                    http://www.pokecommunity.com/showpost.php?p=6829256&postcount=158
                                    __________________
                                    ...
                                      #23670    
                                    Old February 2nd, 2013 (8:33 PM).
                                    kazekage1ichibi's Avatar
                                    kazekage1ichibi kazekage1ichibi is offline
                                       
                                      Join Date: Jun 2012
                                      Gender: Male
                                      Posts: 11
                                      may or may not be related but i saw something about a fire red hack following Red from poke special, and was wondering if anything was ever done with it, and if there is a link.
                                      __________________
                                      Assimilate into "The Hive" bug type fan club, you'll like it, i garuntee it.
                                        #23671    
                                      Old February 2nd, 2013 (8:39 PM).
                                      karatekid552's Avatar
                                      karatekid552 karatekid552 is offline
                                      What happens if I push it?....
                                         
                                        Join Date: Nov 2012
                                        Location: Do you really want to know? Really?
                                        Gender: Male
                                        Nature: Bold
                                        Posts: 1,766
                                        Quote:
                                        Originally Posted by kazekage1ichibi View Post
                                        may or may not be related but i saw something about a fire red hack following Red from poke special, and was wondering if anything was ever done with it, and if there is a link.
                                        You need 15 posts to post links.
                                        __________________

                                        Paired with Simba
                                          #23672    
                                        Old February 2nd, 2013 (8:43 PM).
                                        FBI's Avatar
                                        FBI FBI is offline
                                        Free supporter
                                        • Silver Tier
                                         
                                        Join Date: Jan 2013
                                        Location: Unknown Island
                                        Gender: Male
                                        Posts: 1,772
                                        Quote:
                                        Originally Posted by kazekage1ichibi View Post
                                        may or may not be related but i saw something about a fire red hack following Red from poke special, and was wondering if anything was ever done with it, and if there is a link.
                                        If I understand what you want is the follow me feature? People are discussing about it for FireRed. It can be found in the research and development section.

                                        Quote:
                                        Originally Posted by karatekid552 View Post
                                        You need 15 posts to post links.
                                        Assistant stop, you're drunk.
                                        __________________
                                        ...
                                          #23673    
                                        Old February 2nd, 2013 (8:48 PM).
                                        karatekid552's Avatar
                                        karatekid552 karatekid552 is offline
                                        What happens if I push it?....
                                           
                                          Join Date: Nov 2012
                                          Location: Do you really want to know? Really?
                                          Gender: Male
                                          Nature: Bold
                                          Posts: 1,766
                                          Quote:
                                          Originally Posted by FBI agent View Post
                                          If I understand what you want is the follow me feature? People are discussing about it for FireRed. It can be found in the research and development section.


                                          Assistant stop, you're drunk.
                                          He only has 11 posts and keep the arguing to the vm's.

                                          The follow me script was not going to we'll. Jambo51 was ver close (I read almost every post because it was quite interesting) however he said that he was most likely going to start over after he finished the 649 patch for FireRed, which is also tied into Chaos Rush's sprite resource.
                                          __________________

                                          Paired with Simba
                                            #23674    
                                          Old February 3rd, 2013 (1:25 AM).
                                          Flame999's Avatar
                                          Flame999 Flame999 is offline
                                             
                                            Join Date: Nov 2008
                                            Location: Lavaridge Town
                                            Gender: Male
                                            Nature: Calm
                                            Posts: 103
                                            Quote:
                                            Originally Posted by FBI agent View Post
                                            For this, you want him to disappear as fast as you finish talking to him? If that's the case you need to add the line:
                                            disappear LASTTALKED
                                            after the callstd, then set a flag to keep him disappeared. Make sure you change his Person ID
                                            to whatever flag you used (found in A-Map).

                                            EDIT:
                                            Try it out yourself first. If it doesn't work look at this as reference:
                                            Spoiler:

                                            #dyn 0x740000
                                            #org @start
                                            trainerbattle 0x0 0x1 0x0 @begin @defeat
                                            msgbox @afterwards
                                            callstd MSG_NORMAL
                                            disappear LASTTALKED
                                            setflag 0x560
                                            release
                                            end

                                            'I'm too lazy to add newline charachters, you get the idea

                                            #org @begin
                                            = I hope you're ready to end all battles cause here I come

                                            #org @defeat
                                            = You were ready afterall

                                            #org @afterwards
                                            = I came from Kanto to test a Hoenn Champion.
                                            I know it's a while back but how do I get the person I defeat in battle say the @afterwards part rightway and not have to talk to him
                                              #23675    
                                            Old February 3rd, 2013 (5:27 AM).
                                            FBI's Avatar
                                            FBI FBI is offline
                                            Free supporter
                                            • Silver Tier
                                             
                                            Join Date: Jan 2013
                                            Location: Unknown Island
                                            Gender: Male
                                            Posts: 1,772
                                            Quote:
                                            Originally Posted by Flame999 View Post
                                            I know it's a while back but how do I get the person I defeat in battle say the @afterwards part rightway and not have to talk to him
                                            You do trainerbattle 0x3 0xid 0x0 @defeat . The script then continues :)
                                            Take notice, the intro message is not used like in: trainerbattle 0x0 0xid 0x0 @intro @defeat.
                                            __________________
                                            ...
                                            Closed Thread

                                            Quick Reply

                                            Join the conversation!

                                            Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                                            Create a PokéCommunity Account

                                            Sponsored Links
                                            Thread Tools

                                            Posting Rules
                                            You may not post new threads
                                            You may not post replies
                                            You may not post attachments
                                            You may not edit your posts

                                            BB code is On
                                            Smilies are On
                                            [IMG] code is On
                                            HTML code is Off

                                            Forum Jump


                                            All times are GMT -8. The time now is 7:11 PM.