Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.

TrollandToad.com
Reply
 
Thread Tools
  #1    
Old October 20th, 2012 (2:49 AM).
tajaros's Avatar
tajaros tajaros is offline
Hi I'm dawg
     
    Join Date: Apr 2012
    Location: Philippines
    Age: 18
    Gender: Male
    Nature: Timid
    Posts: 857
    Hello everyone tajaros here with another Tutorial. This Tutorial will teach you how to Import your Maps into another Rom.

    Things that you would need:
    1. Advance Map 1.95
    2. Hex Editor (I'll be using HxD)
    3. Calculator
    4. ROMS (I used Pokemon Firered)
    5. Brain


    First open you Rom in A-map.
    Spoiler:

    Then Open the Map that you wanted to Import.

    So I'm gonna select Pallet Town as the Map that I'm going to Import. Now go to Header and press Ctrl+H.

    Now take note of this things that I encircled.

    So PALLET TOWN's Height and Width is 24x20 and the Map Offset is at offset 0x2DD100
    Next is Open up your Calculator. (Take note of this.)

    Then multiply 24 by 20. (You may not need the Calculator and you may do it manually, but I'm too lazy to do that.) Mine says 480.

    Then Multiply it by two since one block in a map is two bytes. Now It's 960

    Take note of it 960. Now open up your Hex Editor and goto your Map Offset mine is 0x2DD100 so I'll be going there...

    Now goto Edit then Select Block.

    Now be sure to have selected "dec" and type in the result you got earlier. Mine was 960 so type in 960. Then Press Ok. Now Copy it by just simple pressing Ctrl+V. And make sure you paste it somewhere like Notepad.

    Now Open up the Rom that you wanted to Import your Maps with A-map.
    Then Go to the Map that you wanted to Replace. For me it will be VIRIDIAN CITY.

    Now the things that I encircled are the one's that we're gonna be changing...

    Imagine that the PALLET TOWN MAP is nowhere in the ROM. We're just going to repoint where it loads the data. Now change the Height, Width, Tilesets just like the Map you wanted to Insert.

    Now let's find some free space where we can put our map. I'll be using 0xA00000 (You can use any offset you like as long as it has enough free-space on it.) Now Open the Rom with your Hex Editor. And goto to 0xA00000.

    Then Paste it using Paste Write or simply Ctrl+B.

    Click Save

    Open the ROM in A-Map and see if it's changed. Be sure to have everything changed in A-map.

    Happy Hacking...


    Credits:
    LU-HO

    If you didn't understand anything or have anymore further questions just contact me via VM/PM.
    __________________
    Reply With Quote

    Relevant Advertising!

      #2    
    Old February 21st, 2013 (12:09 PM).
    Connor96's Avatar
    Connor96 Connor96 is offline
       
      Join Date: Feb 2013
      Location: Volendam; The Netherlands
      Gender: Male
      Nature: Modest
      Posts: 12
      Just wondering, is it possible to import an emerald map into fire red? Let's say I want to insert Littleroot into a fire red rom, can I then create a new map, save it and then just paste littleroot into the game the way you just did it? If not, is this impossible using the fire red rom, or do you need to do a ****load of tile- and palettework?
      Reply With Quote
        #3    
      Old February 21st, 2013 (10:23 PM).
      tajaros's Avatar
      tajaros tajaros is offline
      Hi I'm dawg
         
        Join Date: Apr 2012
        Location: Philippines
        Age: 18
        Gender: Male
        Nature: Timid
        Posts: 857
        Quote:
        Originally Posted by Connor96 View Post
        Just wondering, is it possible to import an emerald map into fire red? Let's say I want to insert Littleroot into a fire red rom, can I then create a new map, save it and then just paste littleroot into the game the way you just did it? If not, is this impossible using the fire red rom, or do you need to do a ****load of tile- and palettework?
        For you to import Littleroot town to Fr, I think you need to import the RSE Tile System to FR with all the tilesets and the palletes. And I think it should work if you try to import the code from Emerald to FireRed. Though I'm not sure if the codes are the same.
        __________________
        Reply With Quote
          #4    
        Old February 25th, 2013 (10:25 PM).
        quickfire quickfire is offline
           
          Join Date: Jul 2009
          Gender: Male
          Posts: 7
          Pretty cool. I was wondering though, somewhat similar to Conner...

          Is there a way to import FireRed tiles into Emerald? I'm trying to make a hack for Emerald and can't seem to find a good way of importing hundreds of tiles. I could do it manually but that'd take ages.
          Reply With Quote
            #5    
          Old February 26th, 2013 (12:33 AM).
          tajaros's Avatar
          tajaros tajaros is offline
          Hi I'm dawg
             
            Join Date: Apr 2012
            Location: Philippines
            Age: 18
            Gender: Male
            Nature: Timid
            Posts: 857
            Quote:
            Originally Posted by quickfire View Post
            Pretty cool. I was wondering though, somewhat similar to Conner...

            Is there a way to import FireRed tiles into Emerald? I'm trying to make a hack for Emerald and can't seem to find a good way of importing hundreds of tiles. I could do it manually but that'd take ages.
            It won't actually take ages...

            Use this thread for that... http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=270288

            Though Ruby and Sapphire are the only ones in it.
            __________________
            Reply With Quote
              #6    
            Old February 26th, 2013 (1:37 PM).
            FBI's Avatar
            FBI FBI is offline
            Free supporter
            • Silver Tier
             
            Join Date: Jan 2013
            Location: Unknown Island
            Gender: Male
            Posts: 1,770
            You can just directly insert a map with advance map 1.90. I'm not sure if the download is available anymore, but it supports this kinda work without the hex editing. Only drawback is that the multi-tile select mapping crashes your ROM with 1.90. As such, I use 1.90 for inserting maps and a newer version for actual mapping :)

            EDIT:
            I just thought I'd share that, but if you're forgetful and accidentally map on 1.90 then you're gonna have a bad time (most of the time). In which case, this tutorial is the way you should probs do it :)
            __________________
            ...
            Reply With Quote
              #7    
            Old February 26th, 2013 (2:18 PM).
            ~Anbuja's Avatar
            ~Anbuja ~Anbuja is offline
            Let's Keep It Simple
               
              Join Date: Oct 2010
              Location: In Snorlax Stomach
              Gender: Male
              Nature: Lonely
              Posts: 321
              Quote:
              Originally Posted by FBI agent View Post
              You can just directly insert a map with advance map 1.90. I'm not sure if the download is available anymore, but it supports this kinda work without the hex editing. Only drawback is that the multi-tile select mapping crashes your ROM with 1.90. As such, I use 1.90 for inserting maps and a newer version for actual mapping :)

              EDIT:
              I just thought I'd share that, but if you're forgetful and accidentally map on 1.90 then you're gonna have a bad time (most of the time). In which case, this tutorial is the way you should probs do it :)
              I might be wrong, excuse me if I do, but a-map 1.92 does the exact same thing you mentioned there.

              I remember searching in a-map 1.95 for this feature, but wasn't able to find it.
              But I certainly remember one a-map doing this, and since i never used 1.90 it just has to be 1.92.

              Anyways since I never really used this thing,Idk about any errors that can occur while doing it by just loading.
              So it might be hte best way to import it this way.

              Nice tut tajaros:)
              __________________
              Reply With Quote
                #8    
              Old February 26th, 2013 (2:25 PM).
              FBI's Avatar
              FBI FBI is offline
              Free supporter
              • Silver Tier
               
              Join Date: Jan 2013
              Location: Unknown Island
              Gender: Male
              Posts: 1,770
              Quote:
              Originally Posted by Anbuja's_BlooDY View Post
              I might be wrong, excuse me if I do, but a-map 1.92 does the exact same thing you mentioned there.

              I remember searching in a-map 1.95 for this feature, but wasn't able to find it.
              But I certainly remember one a-map doing this, and since i never used 1.90 it just has to be 1.92.

              Anyways since I never really used this thing,Idk about any errors that can occur while doing it by just loading.
              So it might be hte best way to import it this way.

              Nice tut tajaros:)
              I don't think 1.92 lets you replace maps, does it? It just makes Pallette town 3.66 right? I don't know I'll have to double check :P
              __________________
              ...
              Reply With Quote
                #9    
              Old February 27th, 2013 (8:24 AM).
              TweenyTodd TweenyTodd is offline
              Quitting cuz i got a job
                 
                Join Date: Feb 2013
                Location: NOYB
                Nature: Sassy
                Posts: 95
                Let's say I want to take a map from a newer gen. Could I make my own Sandgem map, then replace Virdian with that? (Think of me as an expert mapper, even though i'm not)
                If it can't be done plz tell me, cuz i don't want to ask someone to help me do something impossible.
                Reply With Quote
                  #10    
                Old February 27th, 2013 (9:31 PM).
                tajaros's Avatar
                tajaros tajaros is offline
                Hi I'm dawg
                   
                  Join Date: Apr 2012
                  Location: Philippines
                  Age: 18
                  Gender: Male
                  Nature: Timid
                  Posts: 857
                  Quote:
                  Originally Posted by TweenyTodd View Post
                  Let's say I want to take a map from a newer gen. Could I make my own Sandgem map, then replace Virdian with that? (Think of me as an expert mapper, even though i'm not)
                  If it can't be done plz tell me, cuz i don't want to ask someone to help me do something impossible.
                  No, the data for the 4th and 3rd gen are different, I guess you have to redraw everything so it will look like Sandgem Town.
                  __________________
                  Reply With Quote
                    #11    
                  Old February 28th, 2013 (9:32 AM).
                  TweenyTodd TweenyTodd is offline
                  Quitting cuz i got a job
                     
                    Join Date: Feb 2013
                    Location: NOYB
                    Nature: Sassy
                    Posts: 95
                    Quote:
                    Originally Posted by tajaros View Post
                    No, the data for the 4th and 3rd gen are different, I guess you have to redraw everything so it will look like Sandgem Town.
                    So it would work if I made my own map? I wanted to know because I plan on replacing all of the Sevii islands with the Sinnoh regions. I would rather copy and paste someone else's work and give them credit, because I REALLY don't like mapping. I prefer scripting and HEX editing. They're so much easier for me.

                    I'll give it my best shot.
                    TweenyTodd
                    Reply With Quote
                      #12    
                    Old April 5th, 2013 (6:51 AM).
                    theRiolvile's Avatar
                    theRiolvile theRiolvile is offline
                    Thelucaman
                       
                      Join Date: Mar 2013
                      Location: South Africa
                      Age: 21
                      Gender: Male
                      Nature: Adamant
                      Posts: 14
                      So do the map look the same as the prevous map
                      Reply With Quote
                        #13    
                      Old April 5th, 2013 (6:54 AM).
                      Spherical Ice's Avatar
                      Spherical Ice Spherical Ice is online now
                      • Crystal Tier
                       
                      Join Date: Nov 2007
                      Location: Bristol, UK
                      Age: 19
                      Posts: 5,222
                      Yeah AMap 1.9.2 lets you insert maps flawlessly just using the save/open/insert features.
                      __________________

                      A Pokemon that is discriminated!
                      Support squirtle and make it everyone's favourite.
                      Reply With Quote
                        #14    
                      Old April 9th, 2013 (6:23 PM).
                      tajaros's Avatar
                      tajaros tajaros is offline
                      Hi I'm dawg
                         
                        Join Date: Apr 2012
                        Location: Philippines
                        Age: 18
                        Gender: Male
                        Nature: Timid
                        Posts: 857
                        Quote:
                        Originally Posted by theRiolvile View Post
                        So do the map look the same as the prevous map
                        Yes, I just used the map of Pallet Town as an example you can import any maps as long as you have the same tileset and mapsize.
                        __________________
                        Reply With Quote
                          #15    
                        Old October 2nd, 2013 (9:12 PM).
                        superluke's Avatar
                        superluke superluke is offline
                           
                          Join Date: Sep 2013
                          Posts: 8
                          How do you delete Maps from AdvanceMaps?
                          Reply With Quote
                          Reply

                          Quick Reply

                          Join the conversation!

                          Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                          Create a PokéCommunity Account

                          Sponsored Links
                          Thread Tools

                          Posting Rules
                          You may not post new threads
                          You may not post replies
                          You may not post attachments
                          You may not edit your posts

                          BB code is On
                          Smilies are On
                          [IMG] code is On
                          HTML code is Off

                          Forum Jump


                          All times are GMT -8. The time now is 4:15 AM.