The PokéCommunity Forums Fan Games ROM Hacking
[ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.


Closed Thread
 
Thread Tools
  #25376    
Old June 14th, 2013 (5:39 AM).
Blue's Avatar
Blue Blue is offline
clout
 
Join Date: Jan 2008
Location: United Kingdom
Gender: Male
Nature: Relaxed
Posts: 20,970
Is there any way that I can add more Pokémon onto my Emerald ROM? I can't use the empty "??????" entries since the cry corrupt when inserted and I basically want to add the Sinnoh Pokemon without overwriting and existing Pokemon, or is that the only way?
__________________

Relevant Advertising!

  #25377    
Old June 14th, 2013 (6:18 AM).
Hacker Bisharp's Avatar
Hacker Bisharp Hacker Bisharp is offline
Bug reporter
     
    Join Date: Dec 2011
    Gender: Male
    Nature: Gentle
    Posts: 334
    How can i edit the place where I go when my Pokemon are exhausted?
    In this case the Pokèmon center... Thanks in advance.
    __________________
    Hacks I support:

    And i'm a good bug reporter. Contact me if you want :D

      #25378    
    Old June 14th, 2013 (6:40 AM). Edited June 14th, 2013 by GoGoJJTech.
    GoGoJJTech's Avatar
    GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
    (☞゚ヮ゚)☞ http://GoGoJJTech.com ☜(゚ヮ゚☜)
     
    Join Date: Nov 2012
    Location: Earth
    Age: 19
    Gender: Female
    Nature: Jolly
    Posts: 2,475
    Quote:
    Originally Posted by Hacker Bisharp View Post
    How can i edit the place where I go when my Pokemon are exhausted?
    In this case the Pokèmon center... Thanks in advance.
    There's a scripting command called sethealingplace Which basically sets healing places. Doesn't need to be a PC either. Could be a house even!

    Quote:
    Originally Posted by Suicune™ View Post
    Is there any way that I can add more Pokémon onto my Emerald ROM? I can't use the empty "??????" entries since the cry corrupt when inserted and I basically want to add the Sinnoh Pokemon without overwriting and existing Pokemon, or is that the only way?
    You could do what Jambo did and insert a bunch of ASM and repoint every single table like the sprite table, the move table, etc.
    __________________
    I believe in Jesus Christ my Savior. If you do too, and aren't scared to admit it, then copy and paste this into your signature.
    The HGSS Music Patch - The BW/2 Music Patch - ASM: Switch Music Based on Seasons
    Romhack.me Profile - Pokecommunity Profile - Youtube Channel

    Support me at my site!
    Pokémon Platinum Red and Blue
      #25379    
    Old June 14th, 2013 (7:22 AM).
    Hacker Bisharp's Avatar
    Hacker Bisharp Hacker Bisharp is offline
    Bug reporter
       
      Join Date: Dec 2011
      Gender: Male
      Nature: Gentle
      Posts: 334
      Quote:
      Originally Posted by gogojjtech View Post
      There's a scripting command called sethealingplace Which basically sets healing places. Doesn't need to be a PC either. Could be a house even!
      .
      Ok but what are flightspot?
      __________________
      Hacks I support:

      And i'm a good bug reporter. Contact me if you want :D

        #25380    
      Old June 14th, 2013 (7:42 AM).
      GoGoJJTech's Avatar
      GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
      (☞゚ヮ゚)☞ http://GoGoJJTech.com ☜(゚ヮ゚☜)
       
      Join Date: Nov 2012
      Location: Earth
      Age: 19
      Gender: Female
      Nature: Jolly
      Posts: 2,475
      Flight spots are the orange F's in advance map. They show where you land when you use fly. Putting on in front of a pc makes you fly there.
      __________________
      I believe in Jesus Christ my Savior. If you do too, and aren't scared to admit it, then copy and paste this into your signature.
      The HGSS Music Patch - The BW/2 Music Patch - ASM: Switch Music Based on Seasons
      Romhack.me Profile - Pokecommunity Profile - Youtube Channel

      Support me at my site!
      Pokémon Platinum Red and Blue
        #25381    
      Old June 14th, 2013 (9:43 AM).
      Hacker Bisharp's Avatar
      Hacker Bisharp Hacker Bisharp is offline
      Bug reporter
         
        Join Date: Dec 2011
        Gender: Male
        Nature: Gentle
        Posts: 334
        Quote:
        Originally Posted by gogojjtech View Post
        Flight spots are the orange F's in advance map. They show where you land when you use fly. Putting on in front of a pc makes you fly there.
        Hmm, well... and how can i add another in a specific map?
        __________________
        Hacks I support:

        And i'm a good bug reporter. Contact me if you want :D

          #25382    
        Old June 14th, 2013 (10:39 AM).
        Spherical Ice's Avatar
        Spherical Ice Spherical Ice is offline
         
        Join Date: Nov 2007
        Location: Bristol, UK
        Age: 20
        Posts: 5,220
        Quote:
        Originally Posted by Hacker Bisharp View Post
        Hmm, well... and how can i add another in a specific map?
        Did you know?
        ...that the PokéCommunity forums come bundled with their very own Search function? It makes looking for the right thread or post super easy, and it's real easy to use!
        This message was brought to you by the PokéCommunity Forums!

        http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=206197
        __________________

        A Pokemon that is discriminated!
        Support squirtle and make it everyone's favourite.
          #25383    
        Old June 14th, 2013 (6:06 PM).
        Renegade's Avatar
        Renegade Renegade is offline
        Time for real life...
           
          Join Date: Nov 2011
          Location: United States
          Gender: Male
          Nature: Careful
          Posts: 998
          Okay, this is getting very irritating. Whenever I use the command "hidesprite 0xX" in XSE, it never works. This problem starting occuring fairly recently, so it's not XSE's fault. It worked perfectly for a while, then just died on me. I have everything set up the correct way, it just... isn't working. Any ideas?

          (Just a thing, I tried re-installing XSE to make sure and it still isn't working. Could this be the ROM's fault?)
          __________________
            #25384    
          Old June 14th, 2013 (6:34 PM).
          BlackWhiteRobin's Avatar
          BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
             
            Join Date: Sep 2012
            Age: 20
            Gender: Male
            Nature: Quirky
            Posts: 543
            Quote:
            Originally Posted by CrystalStatic View Post
            Okay, this is getting very irritating. Whenever I use the command "hidesprite 0xX" in XSE, it never works. This problem starting occuring fairly recently, so it's not XSE's fault. It worked perfectly for a while, then just died on me. I have everything set up the correct way, it just... isn't working. Any ideas?

            (Just a thing, I tried re-installing XSE to make sure and it still isn't working. Could this be the ROM's fault?)
            Well, it depends. Did you follow the setflag 0xXXX and set it to a Person's Event No.?
              #25385    
            Old June 14th, 2013 (6:40 PM).
            Renegade's Avatar
            Renegade Renegade is offline
            Time for real life...
               
              Join Date: Nov 2011
              Location: United States
              Gender: Male
              Nature: Careful
              Posts: 998
              Quote:
              Originally Posted by robin22gongon View Post
              Well, it depends. Did you follow the setflag 0xXXX and set it to a Person's Event No.?
              Everything is set up properly.
                #25386    
              Old June 14th, 2013 (6:46 PM).
              BlackWhiteRobin's Avatar
              BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
                 
                Join Date: Sep 2012
                Age: 20
                Gender: Male
                Nature: Quirky
                Posts: 543
                Quote:
                Originally Posted by CrystalStatic View Post
                Everything is set up properly.
                Was your ROM somewhat clean before you did it?

                Try compiling your script on a clean ROM and see if it works.
                  #25387    
                Old June 14th, 2013 (7:00 PM).
                karatekid552's Avatar
                karatekid552 karatekid552 is offline
                What happens if I push it?....
                   
                  Join Date: Nov 2012
                  Location: Do you really want to know? Really?
                  Gender: Male
                  Nature: Bold
                  Posts: 1,766
                  Quote:
                  Originally Posted by CrystalStatic View Post
                  Okay, this is getting very irritating. Whenever I use the command "hidesprite 0xX" in XSE, it never works. This problem starting occuring fairly recently, so it's not XSE's fault. It worked perfectly for a while, then just died on me. I have everything set up the correct way, it just... isn't working. Any ideas?

                  (Just a thing, I tried re-installing XSE to make sure and it still isn't working. Could this be the ROM's fault?)
                  There is always the possiblility you corrupted the routine, but that would more than likely cause crashing. I think it applys to how you are using the command in the script. Could you show us a complete example of one that won't work?
                  __________________

                  Paired with Simba
                    #25388    
                  Old June 14th, 2013 (7:16 PM).
                  Renegade's Avatar
                  Renegade Renegade is offline
                  Time for real life...
                     
                    Join Date: Nov 2011
                    Location: United States
                    Gender: Male
                    Nature: Careful
                    Posts: 998
                    Quote:
                    Originally Posted by karatekid552 View Post
                    There is always the possiblility you corrupted the routine, but that would more than likely cause crashing. I think it applys to how you are using the command in the script. Could you show us a complete example of one that won't work?
                    Here it is:
                    Code:
                    #dynamic 0x800000
                    
                    #org @start
                    hidesprite 0x6
                    setflag 0x903
                    release
                    end
                    It doesn't really matter which script I show you, though. A lot of the scripts in my hack have the hidesprite command and work. If I go back to them and edit them IN ANY WAY, the hidesprite command will stop working for no reason... Seems like my ROM has problems for some reason.
                      #25389    
                    Old June 14th, 2013 (7:23 PM).
                    GoGoJJTech's Avatar
                    GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
                    (☞゚ヮ゚)☞ http://GoGoJJTech.com ☜(゚ヮ゚☜)
                     
                    Join Date: Nov 2012
                    Location: Earth
                    Age: 19
                    Gender: Female
                    Nature: Jolly
                    Posts: 2,475
                    Hidesprite and showsprite only work on level scripts, but movesprite and movesprite2 work all the time. Remember that.
                    __________________
                    I believe in Jesus Christ my Savior. If you do too, and aren't scared to admit it, then copy and paste this into your signature.
                    The HGSS Music Patch - The BW/2 Music Patch - ASM: Switch Music Based on Seasons
                    Romhack.me Profile - Pokecommunity Profile - Youtube Channel

                    Support me at my site!
                    Pokémon Platinum Red and Blue
                      #25390    
                    Old June 14th, 2013 (7:35 PM).
                    BlackWhiteRobin's Avatar
                    BlackWhiteRobin BlackWhiteRobin is offline
                       
                      Join Date: Sep 2012
                      Age: 20
                      Gender: Male
                      Nature: Quirky
                      Posts: 543
                      Quote:
                      Originally Posted by gogojjtech View Post
                      Hidesprite and showsprite only work on level scripts, but movesprite and movesprite2 work all the time. Remember that.
                      Actually hidesprite and showsprite can work in normal scripts too.
                        #25391    
                      Old June 14th, 2013 (7:40 PM).
                      karatekid552's Avatar
                      karatekid552 karatekid552 is offline
                      What happens if I push it?....
                         
                        Join Date: Nov 2012
                        Location: Do you really want to know? Really?
                        Gender: Male
                        Nature: Bold
                        Posts: 1,766
                        Quote:
                        Originally Posted by gogojjtech View Post
                        Hidesprite and showsprite only work on level scripts, but movesprite and movesprite2 work all the time. Remember that.
                        I have told you this before, that is NOT true. I use hidesprite in Person Events all the time.

                        CrystalStatic: I have no idea why that would happen. However I can tell you that there is an applymovement movement command that will hide sprites and show sprites just like the hidesprite and showsprite commands do. So, instead of hidesprite, you could have:

                        applymovement 0xYY @hide

                        #org @hide
                        0x60 //0x61 will show, 0x60 will hide
                        0xFE

                        So, see if that works. It may be inefficient, but it is an alternative.
                        __________________

                        Paired with Simba
                          #25392    
                        Old June 15th, 2013 (10:40 AM).
                        ezra_maluku ezra_maluku is offline
                           
                          Join Date: Jul 2012
                          Gender: Male
                          Posts: 4
                          I'm very new to pokemon hacking so i need help

                          I'm hacking pokemon fire red for my own amusment, but what bothers me is that Ghost type attacks are physical, is there anyway to change it into special? and if so, what tool should i be using?

                          I saw in some hack games they had hacked all attacks to match the Fourth generation physical special attack system so i know its possible
                            #25393    
                          Old June 15th, 2013 (12:39 PM).
                          thanethane98's Avatar
                          thanethane98 thanethane98 is offline
                          Self Proclaimed Expert
                             
                            Join Date: Jun 2012
                            Nature: Relaxed
                            Posts: 82
                            Hello. I'm getting a kind of weird error with tiles, and I have absolutely no idea what's causing it. Whenever entering 1 specific map, the tiles around the entrance just become completely messed up. Upon going deeper into the town, where the tiles aren't glitched out, and coming back to the entrance, the tiles are no longer glitched out. It only seems to happen when entering the town from 1 specific entrance. Anybody know what to do to prevent the tiles from glitching out?

                            Here's a screenshot of the issue.
                            Spoiler:
                            __________________
                            Back and ROM hacking again!
                              #25394    
                            Old June 15th, 2013 (1:58 PM).
                            reshilegend's Avatar
                            reshilegend reshilegend is offline
                            Focus.
                               
                              Join Date: Jun 2013
                              Location: Probably not the same place as you
                              Gender: Male
                              Nature: Calm
                              Posts: 264
                              @thanethane98

                              Are you using different tilesets (tileset 2 in AM) for the route and the city? Because sometimes glitches like that can happen when for example the house tiles of the city aren't in your route's tileset 2. Gamefreak usually solves this problem by using gatehouses so that there isn't a direct connection between the 2 maps. You could also move the glitchy tiles in the city a bit up so that you'll only see them when you've entered the city map. The tiles should be loaded properly then.
                              __________________

                                #25395    
                              Old June 15th, 2013 (3:49 PM).
                              karatekid552's Avatar
                              karatekid552 karatekid552 is offline
                              What happens if I push it?....
                                 
                                Join Date: Nov 2012
                                Location: Do you really want to know? Really?
                                Gender: Male
                                Nature: Bold
                                Posts: 1,766
                                Quote:
                                Originally Posted by ezra_maluku View Post
                                I'm very new to pokemon hacking so i need help

                                I'm hacking pokemon fire red for my own amusment, but what bothers me is that Ghost type attacks are physical, is there anyway to change it into special? and if so, what tool should i be using?

                                I saw in some hack games they had hacked all attacks to match the Fourth generation physical special attack system so i know its possible
                                Spherical Ice would like to sponsor this message in saying that there is a handy dandy search feature on this forum, in fact, it is right in the title.

                                This question has been asked soooooooooo many times, it isn't funny. There is a patch which will add the physical/special split to your rom. Search for it.
                                __________________

                                Paired with Simba
                                  #25396    
                                Old June 15th, 2013 (4:45 PM).
                                thanethane98's Avatar
                                thanethane98 thanethane98 is offline
                                Self Proclaimed Expert
                                   
                                  Join Date: Jun 2012
                                  Nature: Relaxed
                                  Posts: 82
                                  Quote:
                                  Originally Posted by reshilegend View Post
                                  @thanethane98

                                  Are you using different tilesets (tileset 2 in AM) for the route and the city? Because sometimes glitches like that can happen when for example the house tiles of the city aren't in your route's tileset 2. Gamefreak usually solves this problem by using gatehouses so that there isn't a direct connection between the 2 maps. You could also move the glitchy tiles in the city a bit up so that you'll only see them when you've entered the city map. The tiles should be loaded properly then.
                                  Thanks, that should fix it. I can't believe I didn't even consider something like that, it seems so obvious now that you've pointed it out. {XD}
                                  __________________
                                  Back and ROM hacking again!
                                    #25397    
                                  Old June 15th, 2013 (5:22 PM).
                                  GoGoJJTech's Avatar
                                  GoGoJJTech GoGoJJTech is offline
                                  (☞゚ヮ゚)☞ http://GoGoJJTech.com ☜(゚ヮ゚☜)
                                   
                                  Join Date: Nov 2012
                                  Location: Earth
                                  Age: 19
                                  Gender: Female
                                  Nature: Jolly
                                  Posts: 2,475
                                  That's why the DS games contain little bridges or homes in-between maps to stop that glitch, Gamefreak gets away with everything. ^^
                                  __________________
                                  I believe in Jesus Christ my Savior. If you do too, and aren't scared to admit it, then copy and paste this into your signature.
                                  The HGSS Music Patch - The BW/2 Music Patch - ASM: Switch Music Based on Seasons
                                  Romhack.me Profile - Pokecommunity Profile - Youtube Channel

                                  Support me at my site!
                                  Pokémon Platinum Red and Blue
                                    #25398    
                                  Old June 15th, 2013 (8:01 PM). Edited June 15th, 2013 by Sagiri.
                                  Sagiri's Avatar
                                  Sagiri Sagiri is offline
                                     
                                    Join Date: Mar 2007
                                    Posts: 751
                                    One thing I was curious about - how did JPAN manage to add specials to the game? I know ASM, so I can understand how most of his routines work (at least in a vague way), however I don't understand how he made them compatible with the "special" and "special2" commands in scripting.

                                    I'm guessing that there is some table somewhere that has pointers to each special in order, and he just expanded / exploited that table, but I'm not sure. And, even if I'm right, I can't find any information on where such a table would exist (or even if it does).

                                    If someone knows anything, I'd appreciate it.

                                    EDIT: After doing a little more searching, I realized that he didn't add specials, but instead replaced duplicate, useless, or nonfuctional specials. However, I am still confused as to how he knew what pointers to replace to make his custom routines work with the "special" and "special2" commands.
                                      #25399    
                                    Old June 15th, 2013 (11:19 PM).
                                    coolking49's Avatar
                                    coolking49 coolking49 is offline
                                       
                                      Join Date: Aug 2009
                                      Location: Northfield, MN
                                      Age: 22
                                      Gender: Male
                                      Nature: Adamant
                                      Posts: 36
                                      I'm having a little problem in my romhack, which i think the images attached show

                                      So this is me on a certain map, where this glitch happens.

                                      The problem occurs after I open my bag, or if I battle the one trainer in the room (the guy with the cape).

                                      After you go back to the map, you become a different person. Your guy doesn't move, instead, you become the guy in front of the elevator.

                                      And you can move him, which lasts until you leave the map.

                                      Can anyone tell me how to fix this? There are a couple scripts on the map, but I don't think they are causing the problem. Here is the map before the battle:

                                      where the elevator guy has a normal message script, the old man and your rival disappear after the battle, the guy next to the cases says one thing before the battle and another thing after the battle, and the guy in the cape talks, battles you, a flag is set which causes the people to leave and text to change, and then he says something different after you beat him. This all works fine if I leave the map via the stairs and come back, after the glitch occurs. Any help would be greatly appreciated!
                                      Attached Images
                                      File Type: png glitch p1.PNG‎ (4.2 KB, 6 views) (Save to Dropbox)
                                      File Type: png glitch2.PNG‎ (4.7 KB, 4 views) (Save to Dropbox)
                                      File Type: png glitch3.PNG‎ (4.2 KB, 4 views) (Save to Dropbox)
                                      File Type: png glitch4.PNG‎ (4.6 KB, 4 views) (Save to Dropbox)
                                      File Type: png glitch5.PNG‎ (4.8 KB, 5 views) (Save to Dropbox)
                                        #25400    
                                      Old June 15th, 2013 (11:42 PM).
                                      Cryptonix's Avatar
                                      Cryptonix Cryptonix is offline
                                         
                                        Join Date: Jun 2013
                                        Gender: Male
                                        Posts: 41
                                        Hey. I need a little assistance with a FireRed hack I'm doing.

                                        I'm trying to change the palette of both playable characters' outfits in their introduction sprites, but it doesn't seem to let me import and save the changes I made.

                                        I've kind of just played around with it and tried doing things in a fool-proof way, but that didn't work.

                                        The first method I used was one I found on Zel's tutorial, which was to use the black and white palette of it and replace the right levels, but that didn't work. Ended up all yellow and purple. I then just tried editing the original picture that I found online and importing it, but it wouldn't save the palette. Tried decreasing the depth to 16 bit with Infranview, but that didn't solve the problem.

                                        How would I go about doing this? I didn't use any new colors; I recycled the blue from their other other articles of clothing.

                                        (Can't post the images because I apparently need 15 posts)

                                        If it's of any help, their sprites in unLZ.GBA are 340-341 in 256 Color Mode.
                                        Closed Thread

                                        Quick Reply

                                        Join the conversation!

                                        Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                                        Create a PokéCommunity Account

                                        Sponsored Links
                                        Thread Tools

                                        Posting Rules
                                        You may not post new threads
                                        You may not post replies
                                        You may not post attachments
                                        You may not edit your posts

                                        BB code is On
                                        Smilies are On
                                        [IMG] code is On
                                        HTML code is Off

                                        Forum Jump


                                        All times are GMT -8. The time now is 11:41 PM.