The PokéCommunity Forums Fan Games ROM Hacking
[ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.


Closed Thread
 
Thread Tools
  #23301    
Old January 9th, 2013 (2:08 AM).
Brane's Avatar
Brane Brane is offline
-
     
    Join Date: May 2011
    Age: 24
    Gender: Male
    Posts: 372
    Does anyone have the list of free flags and variables for Fire Red or a link to a thread that does?

    Relevant Advertising!

      #23302    
    Old January 9th, 2013 (3:25 AM).
    Satoshi Ookami's Avatar
    Satoshi Ookami Satoshi Ookami is offline
    Memento Mori
     
    Join Date: Jul 2008
    Location: Abyss of Time, Great Seal
    Age: 25
    Gender: Male
    Nature: Calm
    Posts: 14,530
    Quote:
    Originally Posted by brane View Post
    Does anyone have the list of free flags and variables for Fire Red or a link to a thread that does?
    diegoisawesome's tutorial has them listed.
    __________________
    ROM hacking FAQ - Read before asking how to play a hack.

    Anime List | PSN Trophy List
      #23303    
    Old January 9th, 2013 (3:34 AM).
    Brane's Avatar
    Brane Brane is offline
    -
       
      Join Date: May 2011
      Age: 24
      Gender: Male
      Posts: 372
      Quote:
      Originally Posted by Ash493 View Post
      diegoisawesome's tutorial has them listed.
      Cheers for that. I scrolled straight past it haha.
        #23304    
      Old January 10th, 2013 (6:50 PM).
      Flame999's Avatar
      Flame999 Flame999 is offline
         
        Join Date: Nov 2008
        Location: Lavaridge Town
        Gender: Male
        Nature: Calm
        Posts: 103
        how to make wild battles like Zapdos and Mewtwo since i want to put them in my hacks of fire red and two hoenn hacks
          #23305    
        Old January 11th, 2013 (12:22 AM).
        Satoshi Ookami's Avatar
        Satoshi Ookami Satoshi Ookami is offline
        Memento Mori
         
        Join Date: Jul 2008
        Location: Abyss of Time, Great Seal
        Age: 25
        Gender: Male
        Nature: Calm
        Posts: 14,530
        Quote:
        Originally Posted by Flame999 View Post
        how to make wild battles like Zapdos and Mewtwo since i want to put them in my hacks of fire red and two hoenn hacks
        Put their OW on a map by using Advanced Map and then make a script for wildbattle.
        __________________
        ROM hacking FAQ - Read before asking how to play a hack.

        Anime List | PSN Trophy List
          #23306    
        Old January 11th, 2013 (1:22 AM).
        Flame999's Avatar
        Flame999 Flame999 is offline
           
          Join Date: Nov 2008
          Location: Lavaridge Town
          Gender: Male
          Nature: Calm
          Posts: 103
          Quote:
          Originally Posted by Ash493 View Post
          Put their OW on a map by using Advanced Map and then make a script for wildbattle.
          that's the problem I have the ow set it's just making the script is the problem i've seem lots of tut a wild battles but i can't make heads or tails of it to say the least
            #23307    
          Old January 11th, 2013 (2:15 AM).
          Brane's Avatar
          Brane Brane is offline
          -
             
            Join Date: May 2011
            Age: 24
            Gender: Male
            Posts: 372
            Quote:
            Originally Posted by Flame999 View Post
            that's the problem I have the ow set it's just making the script is the problem i've seem lots of tut a wild battles but i can't make heads or tails of it to say the least
            There are lots of tutorials in the tutorials section, the trick is being patient and want to understand how it all works. Starting from the beginning is always the first step but some people seem to want to rush straight into the more complicated stuff. I'd recommend having a folder with a spare ROM to test your scripts and then just save them as text files when they work. Or you could go a step further and study and break down in game scripts to see how they work.

            Nobody is going to do all your scripts for you.
              #23308    
            Old January 11th, 2013 (1:04 PM).
            karatekid552's Avatar
            karatekid552 karatekid552 is offline
            What happens if I push it?....
               
              Join Date: Nov 2012
              Location: Do you really want to know? Really?
              Gender: Male
              Nature: Bold
              Posts: 1,766
              Quote:
              Originally Posted by Flame999 View Post
              Quote:
              Originally Posted by Ash493 View Post
              Put their OW on a map by using Advanced Map and then make a script for wildbattle.
              that's the problem I have the ow set it's just making the script is the problem i've seem lots of tut a wild battles but i can't make heads or tails of it to say the least
              An old program called poketronic will make a basic wild battle script for you, but if you want anything more than the battle, you are going to have to edit it yourself.
              __________________

              Paired with Simba
                #23309    
              Old January 11th, 2013 (7:10 PM).
              Krika Krika is offline
                 
                Join Date: Oct 2011
                Gender: Male
                Posts: 16
                Right. I know that there is a patch somewhere for Emerald that makes all the Pokemon names (and possibly moves and abilities, I don't remember all that well) all in titlecase (so Pikachu instead of PIKACHU). I cannot find it again.

                Does anyone have any idea where it might have hidden itself?
                  #23310    
                Old January 12th, 2013 (8:57 AM).
                Noossab Blue's Avatar
                Noossab Blue Noossab Blue is offline
                   
                  Join Date: Dec 2012
                  Location: USA
                  Gender: Female
                  Nature: Quirky
                  Posts: 240
                  I have a very weird specific question.

                  My husband is testing my hack and he ran into a shiny gligar. He threw the only ball he had on him, a master ball, and caught it. However, it turned into a bad egg. He's since tested the master ball on other wild pokemon and they haven't become bad eggs...any ideas?
                  __________________
                  IGN: Anna/Noossab Blue
                  3DS FC: 3196 3609 8450

                  Thanks to SilverGrey for the awesome banner! Click to see!
                  Current as of 1/31/14: I updated again!

                    #23311    
                  Old January 12th, 2013 (2:04 PM). Edited January 12th, 2013 by Flame999.
                  Flame999's Avatar
                  Flame999 Flame999 is offline
                     
                    Join Date: Nov 2008
                    Location: Lavaridge Town
                    Gender: Male
                    Nature: Calm
                    Posts: 103
                    Quote:
                    Originally Posted by karatekid552 View Post
                    An old program called poketronic will make a basic wild battle script for you, but if you want anything more than the battle, you are going to have to edit it yourself.
                    I Have that program and it's just to catch the legendary Pokemon and maybe a few others
                    I used the program but how do make it vanish from the screen
                      #23312    
                    Old January 12th, 2013 (5:25 PM).
                    tajaros's Avatar
                    tajaros tajaros is offline
                    Hi I'm dawg
                       
                      Join Date: Apr 2012
                      Location: Philippines
                      Age: 19
                      Gender: Male
                      Nature: Timid
                      Posts: 857
                      Ok, I got a question...

                      So I have succesfully replaced the FireRed Battle Background! Yay! ^_^



                      Now here's the problem when I enter the battle it looks like this.



                      So anyone having the same problem and have a way to fix this? I think this is something with the raw pallete map right? Or maybe something to do with the palletes.
                      __________________
                        #23313    
                      Old January 12th, 2013 (7:01 PM).
                      karatekid552's Avatar
                      karatekid552 karatekid552 is offline
                      What happens if I push it?....
                         
                        Join Date: Nov 2012
                        Location: Do you really want to know? Really?
                        Gender: Male
                        Nature: Bold
                        Posts: 1,766
                        Quote:
                        Originally Posted by Flame999 View Post
                        Quote:
                        Originally Posted by karatekid552 View Post
                        An old program called poketronic will make a basic wild battle script for you, but if you want anything more than the battle, you are going to have to edit it yourself.
                        I Have that program and it's just to catch the legendary Pokemon and maybe a few others
                        I used the program but how do make it vanish from the screen
                        Once you create the script, which it will do for any pokemon, just search through the menus, make sure you put it into a place where there is nothig but free space so you can edit it. Add the comand hidesprite 0x(person number) to the part of the script you want it to disappear at. Then set an unsed flag. Set the number of that flag to the person id of the sprite in amap. This will make it stay gone when the flag is set.
                        __________________

                        Paired with Simba
                          #23314    
                        Old January 12th, 2013 (7:10 PM).
                        masterquestmq's Avatar
                        masterquestmq masterquestmq is offline
                        Enthusiastic Rom Hacker
                           
                          Join Date: Nov 2010
                          Gender: Male
                          Posts: 127
                          Haven't open up my hacking folder for a while
                          why does XSE 1.1.1 crash everytime I open it? Did something happen to the program?
                            #23315    
                          Old January 12th, 2013 (7:23 PM).
                          tajaros's Avatar
                          tajaros tajaros is offline
                          Hi I'm dawg
                             
                            Join Date: Apr 2012
                            Location: Philippines
                            Age: 19
                            Gender: Male
                            Nature: Timid
                            Posts: 857
                            Quote:
                            Originally Posted by masterquestmq View Post
                            Haven't open up my hacking folder for a while
                            why does XSE 1.1.1 crash everytime I open it? Did something happen to the program?
                            This is answered here many times already but let me answer in the XSE folder in the settings file open it and search AutoUpdateCheck = 1 change one to 0 and your good.
                            __________________
                              #23316    
                            Old January 12th, 2013 (9:05 PM).
                            Moridin Moridin is offline
                               
                              Join Date: Jul 2010
                              Location: Really now, do you expect me to say?
                              Gender: Male
                              Nature: Calm
                              Posts: 7
                              I want a trainer to "reactivate" when you leave and reenter an area, but have not found a way to actually make a trainer challenge you a second time. This is not a VS. Seeker rematch, nor someone you speak to. I simply want the trainer to act as if you had not defeated them the first time, seeing and challenging you as usual.

                              Unfortunately, I don't know what offset the flag for this is at: the trainerbattle command handles this automatically.

                              Does anyone know how to do this?
                                #23317    
                              Old January 13th, 2013 (1:35 AM).
                              miksy91's Avatar
                              miksy91 miksy91 is offline
                              Dark Energy is back in action! ;)
                                 
                                Join Date: Oct 2008
                                Location: Finland
                                Gender: Male
                                Posts: 1,445
                                Quote:
                                Originally Posted by tajaros View Post
                                Ok, I got a question...

                                So I have succesfully replaced the FireRed Battle Background! Yay! ^_^



                                Now here's the problem when I enter the battle it looks like this.



                                So anyone having the same problem and have a way to fix this? I think this is something with the raw pallete map right? Or maybe something to do with the palletes.
                                This might be a complicated job but maybe not. In any way, you're possibly going to have to re-code something with assembly.

                                If you open VBA's "Palette Viewer", you can notice the palettes are loaded to ram starting at 0x05000000. I might be able to help you out better if I knew what the palette map would look like in your hack but in original FireRed, it looks like the battle background palette starts at 0x05000042 (I noticed this by checking how the palette ram was affected in the first rival battle in Oak's lab when the palettes turn gray during Oak's speech.

                                So somewhere in that region, probably before 0x050000C0 (where some black palette data is located, again in original FireRed) you have some tiles using their palette as 0x7FFF (FF 7F) or values similar to that, leading into the white screen being part of battle background.

                                You should somehow debug how those palettes are loaded and by modifying some routines, change them into similar values that represent the new battle background you have got there.

                                And this job is far from impossible but it is actual rom hacking ;)
                                __________________
                                Pokémon Dark Energy
                                Some of my ROM hacking related stuff
                                  #23318    
                                Old January 13th, 2013 (1:42 AM). Edited January 13th, 2013 by Flame999.
                                Flame999's Avatar
                                Flame999 Flame999 is offline
                                   
                                  Join Date: Nov 2008
                                  Location: Lavaridge Town
                                  Gender: Male
                                  Nature: Calm
                                  Posts: 103
                                  Quote:
                                  Originally Posted by karatekid552 View Post
                                  Once you create the script, which it will do for any pokemon, just search through the menus, make sure you put it into a place where there is nothig but free space so you can edit it. Add the comand hidesprite 0x(person number) to the part of the script you want it to disappear at. Then set an unsed flag. Set the number of that flag to the person id of the sprite in amap. This will make it stay gone when the flag is set.
                                  My set sprites vanished once i leave the screen but shouldn't it vanish right away I'm using PKSV-UI for the flag list since i don't know where one is
                                  Scratch that I saw on a tut a comment of a Kygore thing that got my results and my Kygore vanished right away after catching it
                                    #23319    
                                  Old January 13th, 2013 (2:11 AM).
                                  tajaros's Avatar
                                  tajaros tajaros is offline
                                  Hi I'm dawg
                                     
                                    Join Date: Apr 2012
                                    Location: Philippines
                                    Age: 19
                                    Gender: Male
                                    Nature: Timid
                                    Posts: 857
                                    Quote:
                                    Originally Posted by miksy91 View Post
                                    This might be a complicated job but maybe not. In any way, you're possibly going to have to re-code something with assembly.

                                    If you open VBA's "Palette Viewer", you can notice the palettes are loaded to ram starting at 0x05000000. I might be able to help you out better if I knew what the palette map would look like in your hack but in original FireRed, it looks like the battle background palette starts at 0x05000042 (I noticed this by checking how the palette ram was affected in the first rival battle in Oak's lab when the palettes turn gray during Oak's speech.

                                    So somewhere in that region, probably before 0x050000C0 (where some black palette data is located, again in original FireRed) you have some tiles using their palette as 0x7FFF (FF 7F) or values similar to that, leading into the white screen being part of battle background.

                                    You should somehow debug how those palettes are loaded and by modifying some routines, change them into similar values that represent the new battle background you have got there.

                                    And this job is far from impossible but it is actual rom hacking ;)
                                    Hmm.... Mine starts at 0x05000042... :/

                                    It seems I just replaced the wrong battle background I guess cause when I look in the Map viewer those white background was beside it.

                                    I replaced the sprite #3 in UNLZ so is it the right sprite to replace in UNLZ for the grass background?
                                    __________________
                                      #23320    
                                    Old January 13th, 2013 (9:03 AM).
                                    wierddude22's Avatar
                                    wierddude22 wierddude22 is offline
                                    New hacker
                                       
                                      Join Date: Aug 2011
                                      Location: My house
                                      Age: 22
                                      Gender: Male
                                      Nature: Jolly
                                      Posts: 24
                                      Spoiler:


                                      Yeah, I made a trainer script added it in but then that happens when i am a step away from said trainer. (It happens on all trainers)
                                      This only happens if the trainer box is ticked. The script works fine if you talk to them.
                                      Also if you battle them then they notice you again (By talking to the side then walking in front of them)

                                      Is this fixable or am i going to have to start again?
                                        #23321    
                                      Old January 13th, 2013 (9:48 AM).
                                      karatekid552's Avatar
                                      karatekid552 karatekid552 is offline
                                      What happens if I push it?....
                                         
                                        Join Date: Nov 2012
                                        Location: Do you really want to know? Really?
                                        Gender: Male
                                        Nature: Bold
                                        Posts: 1,766
                                        Quote:
                                        Originally Posted by Moridin View Post
                                        I want a trainer to "reactivate" when you leave and reenter an area, but have not found a way to actually make a trainer challenge you a second time. This is not a VS. Seeker rematch, nor someone you speak to. I simply want the trainer to act as if you had not defeated them the first time, seeing and challenging you as usual.

                                        Unfortunately, I don't know what offset the flag for this is at: the trainerbattle command handles this automatically.

                                        Does anyone know how to do this?
                                        Okay, just make a level script that has this in it:

                                        setrainerflag 0x(trainer #)

                                        Now, everytime you enter the map, it should set the flag and allow you to battle them. Trainers have their own set of flags and it is simply just their number.

                                        I know what you're thinking, shouldn't the flag be clear to battle? Just for anyone seeing this, trainer flags work oposite of regular flags. I saw a post once that explained why, and it's not really backwards, but I can't remember exactly how he put it. So, it's easiest just to remember it as backwards.
                                        __________________

                                        Paired with Simba
                                          #23322    
                                        Old January 13th, 2013 (12:48 PM).
                                        YogiBerra YogiBerra is offline
                                           
                                          Join Date: Oct 2010
                                          Gender: Male
                                          Posts: 48
                                          Does anyone know how I would go about writing a script to return the player to the title screen?
                                            #23323    
                                          Old January 13th, 2013 (3:35 PM).
                                          karatekid552's Avatar
                                          karatekid552 karatekid552 is offline
                                          What happens if I push it?....
                                             
                                            Join Date: Nov 2012
                                            Location: Do you really want to know? Really?
                                            Gender: Male
                                            Nature: Bold
                                            Posts: 1,766
                                            I know that there are a few specials that are "corrupt" and will reset the game to just after gameboy introduction when the copyright comes up. Are you looking for this effect, like after the credits finish rolling, or directly to the titlescreen?
                                            __________________

                                            Paired with Simba
                                              #23324    
                                            Old January 13th, 2013 (4:12 PM).
                                            Darthatron's Avatar
                                            Darthatron Darthatron is offline
                                            巨大なトロール。
                                             
                                            Join Date: Jan 2006
                                            Location: Melbourne, Australia
                                            Age: 26
                                            Gender: Male
                                            Nature: Modest
                                            Posts: 1,152
                                            Quote:
                                            Originally Posted by YogiBerra View Post
                                            Does anyone know how I would go about writing a script to return the player to the title screen?
                                            Code:
                                            callasm 0x800000
                                            That will restart the game.
                                            __________________
                                            あなた は しきしゃ です
                                            わたし は ばか です
                                              #23325    
                                            Old January 13th, 2013 (4:53 PM).
                                            DrFuji's Avatar
                                            DrFuji DrFuji is offline
                                            Heiki Hecchara‌‌
                                             
                                            Join Date: Sep 2009
                                            Location: Aussie
                                            Age: 25
                                            Gender: Male
                                            Nature: Jolly
                                            Posts: 1,425
                                            Quote:
                                            Originally Posted by tajaros View Post
                                            Ok, I got a question...

                                            So I have succesfully replaced the FireRed Battle Background! Yay! ^_^



                                            Now here's the problem when I enter the battle it looks like this.



                                            So anyone having the same problem and have a way to fix this? I think this is something with the raw pallete map right? Or maybe something to do with the palletes.
                                            It looks like you've only partially set which palette your background should use, rather than all of it. If you open your tileset/ tilemap combo in NTME, scroll down and switch to the palette view there should be a large section of the tilemap which has a different palette to the one you want. Reassign the palette used by these tiles, reinsert the tilemap and everything should look okay in-game.


                                            It also looks like the white tiles are repeating over and over again, so I'm assuming that you haven't edited the lower half of the tilemap at all. You're going to have to do this as well if you want a seamless transition in the opening battlescreen.
                                            __________________
                                            Closed Thread

                                            Quick Reply

                                            Join the conversation!

                                            Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                                            Create a PokéCommunity Account

                                            Sponsored Links
                                            Thread Tools

                                            Posting Rules
                                            You may not post new threads
                                            You may not post replies
                                            You may not post attachments
                                            You may not edit your posts

                                            BB code is On
                                            Smilies are On
                                            [IMG] code is On
                                            HTML code is Off

                                            Forum Jump


                                            All times are GMT -8. The time now is 7:58 AM.