The PokéCommunity Forums Fan Games ROM Hacking
[ARCHIVE] Simple Questions (SEARCH BEFORE ASKING A QUESTION)

ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.


Closed Thread
 
Thread Tools
  #22951    
Old November 5th, 2012 (10:00 AM).
Alaka-Z Alaka-Z is offline
     
    Join Date: Oct 2012
    Posts: 23
    Herp I'm not even your age so I haven't taken any languages yet.
    And nope, I don't speak Spanish, but I can look on bulbapedia and stuff for spanish Pokemon item and move names. Thanks.

    Relevant Advertising!

      #22952    
    Old November 5th, 2012 (4:25 PM).
    Naruto200's Avatar
    Naruto200 Naruto200 is offline
       
      Join Date: Oct 2012
      Location: In a freaking house, where else lol
      Gender: Male
      Nature: Brave
      Posts: 60
      Help :/
      My VBA will display gameboy advance games in full color.
      But gameboy color games are only in black and white :(
      The only gbc game it plays in full color is PKMN Yellow T-T

      It's just for casual play, but it's not as enjoyable in black and white :/ especially when even the original was in at least some color.
      <_<
      EDIT:
      nvm...
      I feel stupid now..
      I just had to associate the file type to vba....
      excuse me while I facepalm myself while simultaneously shooting myself in the foot...
        #22953    
      Old November 5th, 2012 (6:42 PM). Edited November 6th, 2012 by Crocky.
      Crocky's Avatar
      Crocky Crocky is offline
      SuperScarlet!
         
        Join Date: Feb 2009
        Posts: 95
        I'm getting back into rom hacking and I'd like to know if its possible to do this now.
        In FireRed can you make trainer classes have different battle themes, such as adding a theme to the team rocket class, and can you change the trainer encounter themes? If so can someone give me a tutorial link or explination on how to do it?

        Also, how do I get the script tiles in advance map to work?
        I want to make a script that prevents the player from leaving the starting town and moving the player back a step, with a NPC saying that you need to do somthing first. This should happen until a flag is set.
          #22954    
        Old November 6th, 2012 (3:40 AM).
        QuartierGenerale QuartierGenerale is offline
           
          Join Date: Oct 2012
          Posts: 53
          Hi everyone,

          I've a question: how can i change the rivals name in my hack? I want when i use \h06 in my script the new name appear instead of old.

          I do this with thingy, and it works. The problem is i can't change the numer of letters of names...since i'm using Ruby, the female name is only 3 letters long!

          thanks a lot
            #22955    
          Old November 6th, 2012 (4:03 AM).
          tajaros's Avatar
          tajaros tajaros is offline
          Hi I'm dawg
             
            Join Date: Apr 2012
            Location: Philippines
            Age: 19
            Gender: Male
            Nature: Timid
            Posts: 857
            Quote:
            Originally Posted by QuartierGenerale View Post
            Hi everyone,

            I've a question: how can i change the rivals name in my hack? I want when i use \h06 in my script the new name appear instead of old.

            I do this with thingy, and it works. The problem is i can't change the numer of letters of names...since i'm using Ruby, the female name is only 3 letters long!

            thanks a lot
            \h06? That's wrong it should be \v\h06... :D Instead of using that you should just input the name that you want. So instead of \v\h06 you can just put Gary in the script so it will look like a new name for the Rival.
            __________________
              #22956    
            Old November 6th, 2012 (10:02 AM).
            Alaka-Z Alaka-Z is offline
               
              Join Date: Oct 2012
              Posts: 23
              Hi people. I have two questions.
              1) Is whackahack unsafe? McAfee site advisor doesn't recommend it. Also people on the internet say it is, but I need to download a-text editor...
              2) I'm hacking Ruby. Is the Pokenav Match Call hackable, like rematching Gym Leaders and it would be awesome to add new trainers for rematches (Here's lookin' at you Maxie and Archie).
              Thanks
                #22957    
              Old November 6th, 2012 (8:22 PM).
              KyX KyX is offline
                 
                Join Date: Nov 2012
                Posts: 10
                I have a problem, i'm new here and i do not know if this type of help goes here, anyway..
                I'm editing the FireRed title screen..

                I found a tutorial but wasn't correct in some parts (palette offsets for example)

                By tring over and over my result is that:

                ''''I can't post images or link''' Just change hxxp and view the image

                hxxp://img805.imageshack.us/img805/7316/titler.png

                It have palette problems and it's hard to sort out what change, i tried all day to fix it..
                Also at the bottom there is a Glitchy line, and i don't know how to fix it..
                So i'm asking if you have a link to a complete tutorial, or just help me..

                Thank you.
                  #22958    
                Old November 6th, 2012 (8:50 PM).
                itman itman is offline
                Back to ROM hacking. :D
                   
                  Join Date: May 2007
                  Age: 24
                  Nature: Adamant
                  Posts: 100
                  Quote:
                  Originally Posted by Alaka-Z View Post
                  Hi people. I have two questions.
                  1) Is whackahack unsafe? McAfee site advisor doesn't recommend it. Also people on the internet say it is, but I need to download a-text editor...
                  2) I'm hacking Ruby. Is the Pokenav Match Call hackable, like rematching Gym Leaders and it would be awesome to add new trainers for rematches (Here's lookin' at you Maxie and Archie).
                  Thanks
                  Whackahack is safe, many MANY hackers use that site, including me. I believe it's because of all the attachments and such on that site that makes McAfee spaz. :P

                  And as for the match call, I believe with ASM it can be accomplished, but that's very advanced hacking. You could, however, do it with scripting and JPAN's hacked engine if you know what you're doing. ;)
                    #22959    
                  Old November 7th, 2012 (12:57 AM).
                  Satoshi Ookami's Avatar
                  Satoshi Ookami Satoshi Ookami is offline
                  Memento Mori
                   
                  Join Date: Jul 2008
                  Location: Abyss of Time, Great Seal
                  Age: 26
                  Gender: Male
                  Nature: Calm
                  Posts: 14,530
                  Quote:
                  Originally Posted by Alaka-Z View Post
                  Hi people. I have two questions.
                  1) Is whackahack unsafe? McAfee site advisor doesn't recommend it. Also people on the internet say it is, but I need to download a-text editor...
                  McAfee is a crap, it always says that something is unsafe even though it is perfectly safe.
                  Don't believe everything it says.
                  __________________
                  ROM hacking FAQ - Read before asking how to play a hack.

                  Anime List | PSN Trophy List
                    #22960    
                  Old November 7th, 2012 (4:12 AM).
                  karatekid552's Avatar
                  karatekid552 karatekid552 is offline
                  What happens if I push it?....
                     
                    Join Date: Nov 2012
                    Location: Do you really want to know? Really?
                    Gender: Male
                    Nature: Bold
                    Posts: 1,766
                    Alaka-Z,

                    I actually wrote a script that sets every trainer flag in the game so that you can rebattle any trainer that still appears on the map. For example, you wouldn't be able to rebattle May/Brenden, however you can fight Wally again at the end of Victory road. The only problem, it resets your Match Call data. However, it still can be a pretty useful script and I'm willing to share it.
                      #22961    
                    Old November 7th, 2012 (9:26 AM).
                    Alaka-Z Alaka-Z is offline
                       
                      Join Date: Oct 2012
                      Posts: 23
                      Cheers KarateKid. I was thinking of putting Maxie and Archie somewhere on the overworld and rebattle them and gym leaders. Does the script work better on PKSV or XSE (I find PKSV easier)?
                      And thanks. Could you PM me it thx :)
                      I could theoretically rematch May/Brendan if I put them somewhere on the map where they don't appear otherwise.
                        #22962    
                      Old November 7th, 2012 (11:27 PM).
                      KyX KyX is offline
                         
                        Join Date: Nov 2012
                        Posts: 10
                        How do i change a Pointer to point to a new routine Offset?
                          #22963    
                        Old November 8th, 2012 (3:38 AM).
                        MrSandman64's Avatar
                        MrSandman64 MrSandman64 is offline
                        Pokemon Moon Creator
                           
                          Join Date: Jul 2012
                          Location: Massachusetts
                          Gender: Male
                          Posts: 28
                          How do I make the PRESS START flash on the title screen?
                            #22964    
                          Old November 8th, 2012 (10:49 AM).
                          wwmb's Avatar
                          wwmb wwmb is offline
                          Watcher
                             
                            Join Date: Apr 2010
                            Gender: Male
                            Posts: 20
                            Quote:
                            Originally Posted by wwmb View Post
                            Hello! So.... I don't know if it is just that I haven't looked enough or what, but I can't find enough info to get this done: I'm trying to edit the world map in Pokemon Emerald (Later I'll be working on RS too... but that's beside the point.) I've found the three tilsets (245, 328, 330) and tilemaps (246, 390, 331) in unLZ. I've decompressed them all to .raw and .png files (256 for tilesets and 16 for maps.) (for backups, comparison, experimentation etc.)

                            I also made my own map in GIMP, using the exact same colors as the tileset in the game (taken with VBA); then I used Sphere to remove duplicate tiles in the tileset. I PrtScreen-nd that back into gimp indexing it with the same colors too (.png, both a 0compression and a 9-or-something/max compression version.) Made the .raw tilemap in NTME (8bpp). I noticed in VBA that the world map is square (512x512) and that NTME's Emerald World Map setting isn't, so I made three different sizes (in tiles): a 32x32, a 64x32, and a 64x64 sized map.

                            Going back to the tileset, I opened up TileMolester-Alt 8bpp linear, imported the bg.pal I got from VBA when looking at the world map, Pasted in my tiles (same dimensions as the tileset I got from #328) and saved it as .raw.

                            unLZ doesn't want to overwrite the tileset even though the .raw is using the same colors (if I open it back up in TileMoleset-alt it goes to 2bpp planar, and after turning it back its colors are different until I reload the pallet) it's the same size (I even opened it up with a hexeditor and deleted all of the unused tiles at the end... so now my tileset .raw is 2to3 8x8 tiles smaller in filesize).
                            unLZ won't even compress and put the original tilesets back into the rom, claiming they are too big when compressed too.

                            So any help would be awesome in finding a way to replace the files. (I don't want to use any free space when I'm not using ANY more data than the game is, AFAIK.)
                            Can someone point me in the right direction? *Hopes that he has waited long enough to bump his post*



                            Thank you in advance, to whomever it is that can help me resolve this!
                              #22965    
                            Old November 8th, 2012 (1:22 PM).
                            Naruto200's Avatar
                            Naruto200 Naruto200 is offline
                               
                              Join Date: Oct 2012
                              Location: In a freaking house, where else lol
                              Gender: Male
                              Nature: Brave
                              Posts: 60
                              Okay I have a simple problem with no solution so far.
                              In A-trainer, I make a "Champion" battle, but the champion has a new name, sprite and opening.

                              The trainer appears fine and the champion battle theme plays, but the game still says "Champion Gary wants to battle" instead of "Champion *insert trainer here* wants to battle" :/

                              Um...help?
                                #22966    
                              Old November 8th, 2012 (1:33 PM).
                              Andrut's Avatar
                              Andrut Andrut is offline
                              Collecting dust since 1898
                                 
                                Join Date: Dec 2009
                                Location: Warsaw, Poland
                                Age: 20
                                Posts: 288
                                What's the simplest way to replace Zigzagoon and Ralts with, for example, Rattata and Mareep in the Wally script in Emerald? I know it requires ASM, but I have absolutely no idea how to do it.
                                __________________
                                Quote:
                                Originally Posted by anonymous
                                Florges
                                It's a forest guardian that pities how bad a type Grass is, so it gets moves to help out Grass-types, but is smart enough not to be Grass-type itself. The appearance is simply mimicry to hide from humans.
                                  #22967    
                                Old November 8th, 2012 (6:07 PM).
                                karatekid552's Avatar
                                karatekid552 karatekid552 is offline
                                What happens if I push it?....
                                   
                                  Join Date: Nov 2012
                                  Location: Do you really want to know? Really?
                                  Gender: Male
                                  Nature: Bold
                                  Posts: 1,766
                                  Quote:
                                  Originally Posted by xoax View Post
                                  What's the simplest way to replace Zigzagoon and Ralts with, for example, Rattata and Mareep in the Wally script in Emerald? I know it requires ASM, but I have absolutely no idea how to do it.

                                  Actually, you can do it right in Advance Trainer. Just open up Emerald and search for Wally. Go into his pokemon data, change those Pokemon to what ever you want and save it. Do this for each time he appears. (I just found 6 separate battles, but double check my counting)

                                  Have fun!
                                    #22968    
                                  Old November 8th, 2012 (7:43 PM).
                                  Teh Blazer's Avatar
                                  Teh Blazer Teh Blazer is offline
                                  Divider of Zero
                                     
                                    Join Date: Feb 2009
                                    Location: 'MERICA
                                    Age: 23
                                    Gender: Male
                                    Nature: Relaxed
                                    Posts: 777
                                    Quote:
                                    Originally Posted by Naruto200 View Post
                                    Okay I have a simple problem with no solution so far.
                                    In A-trainer, I make a "Champion" battle, but the champion has a new name, sprite and opening.

                                    The trainer appears fine and the champion battle theme plays, but the game still says "Champion Gary wants to battle" instead of "Champion *insert trainer here* wants to battle" :/

                                    Um...help?
                                    The "CHAMPION" trainer class has some things attached to it so it makes anything with that class, nomatter what name it may have, have its name reverted to the rival's name. So, for instance, if you changed Young Trainer Joey to Champion Joey, when you battle him his name would be "Champion [Insert the name of your rival here]". The easiest way to remedy the situation is to override another trainer class with the name "Champion" (Like, take out an unused class like Aroma Lady in Fire Red/Leaf Green since that class was only used in Ruby/Sapphire) and use that new, overridden one instead of the old, actual Champion class.
                                    __________________
                                    Being a hero is overrated anyways
                                      #22969    
                                    Old November 9th, 2012 (1:13 AM). Edited November 9th, 2012 by Truality.
                                    Truality Truality is offline
                                    Left for good
                                       
                                      Join Date: Aug 2011
                                      Gender: Male
                                      Posts: 1,007
                                      Quote:
                                      Originally Posted by karatekid552 View Post
                                      Actually, you can do it right in Advance Trainer. Just open up Emerald and search for Wally. Go into his pokemon data, change those Pokemon to what ever you want and save it. Do this for each time he appears. (I just found 6 separate battles, but double check my counting)

                                      Have fun!
                                      Uh, I think xoax meant the 'catch the pokemon' script.
                                      Quote:
                                      Originally Posted by xoax View Post
                                      What's the simplest way to replace Zigzagoon and Ralts with, for example, Rattata and Mareep in the Wally script in Emerald? I know it requires ASM, but I have absolutely no idea how to do it.
                                      Doesn't necessarily involve ASM, hex editing will do. I only remember the line, though-It's on 0xB0870, dunno which bytes, but you can change the values until you find the one that changes the pokemon.

                                      EDIT: Ralt's dex number is 280, so search for a byte with the number 118.
                                      __________________
                                      This is my December . . .
                                        #22970    
                                      Old November 9th, 2012 (4:00 AM).
                                      karatekid552's Avatar
                                      karatekid552 karatekid552 is offline
                                      What happens if I push it?....
                                         
                                        Join Date: Nov 2012
                                        Location: Do you really want to know? Really?
                                        Gender: Male
                                        Nature: Bold
                                        Posts: 1,766
                                        Quote:
                                        Originally Posted by Truality View Post
                                        Uh, I think xoax meant the 'catch the pokemon' script.
                                        Doesn't necessarily involve ASM, hex editing will do. I only remember the line, though-It's on 0xB0870, dunno which bytes, but you can change the values until you find the one that changes the pokemon.

                                        EDIT: Ralt's dex number is 280, so search for a byte with the number 118.
                                        Yes, I would like to apoligize. I forgot that you help Wally catch his first Pokemon. The comand for the battle is special 0xA0. My limited knowledge ends here as I have absolutely no idea how to edit specials.
                                          #22971    
                                        Old November 9th, 2012 (8:01 AM).
                                        Naruto200's Avatar
                                        Naruto200 Naruto200 is offline
                                           
                                          Join Date: Oct 2012
                                          Location: In a freaking house, where else lol
                                          Gender: Male
                                          Nature: Brave
                                          Posts: 60
                                          [QUOTE=Teh Blazer;7402705]The "CHAMPION" trainer class has some things attached to it so it makes anything with that class, nomatter what name it may have, have its name reverted to the rival's name. So, for instance, if you changed Young Trainer Joey to Champion Joey, when you battle him his name would be "Champion [Insert the name of your rival here]". The easiest way to remedy the situation is to override another trainer class with the name "Champion" (Like, take out an unused class like Aroma Lady in Fire Red/Leaf Green since that class was only used in Ruby/Sapphire) and use that new, overridden one instead of the old, actual Champion class.[/QUOTE

                                          is there a way to make the champion battle theme play in a non-champion battle?
                                            #22972    
                                          Old November 9th, 2012 (10:21 AM). Edited November 9th, 2012 by Alaka-Z.
                                          Alaka-Z Alaka-Z is offline
                                             
                                            Join Date: Oct 2012
                                            Posts: 23
                                            I regret getting a ROM. I'm paranoid that it will be tracked, and it's my dad's internet so I'm really worried.
                                            My brother wants to keep them though, but I am really really worried. What will happen? Can someone who uses a shared family PC please give me some advice? Thanks. EDIT:My dad is a doctor, so do they track people like him?
                                              #22973    
                                            Old November 9th, 2012 (10:36 AM).
                                            itman itman is offline
                                            Back to ROM hacking. :D
                                               
                                              Join Date: May 2007
                                              Age: 24
                                              Nature: Adamant
                                              Posts: 100
                                              Quote:
                                              Originally Posted by Alaka-Z View Post
                                              I regret getting a ROM. I'm paranoid that it will be tracked, and it's my dad's internet so I'm really worried.
                                              My brother wants to keep them though, but I am really really worried. What will happen? Can someone who uses a shared family PC please give me some advice? Thanks. EDIT:My dad is a doctor, so do they track people like him?
                                              Chill! You won't get "tracked". Nintendo doesn't even care that you're using ROMs. They stated it themselves. As long as you don't make any money off of your fan game, they don't care.

                                              Nintendo has better things to do than to track people who download ROMs.
                                                #22974    
                                              Old November 9th, 2012 (10:55 AM).
                                              Alaka-Z Alaka-Z is offline
                                                 
                                                Join Date: Oct 2012
                                                Posts: 23
                                                Ok thank you. I'm just a REALLY jittery worrying person.
                                                  #22975    
                                                Old November 9th, 2012 (11:57 AM).
                                                raging-inferno-1986 raging-inferno-1986 is offline
                                                   
                                                  Join Date: Jul 2012
                                                  Gender: Male
                                                  Posts: 21
                                                  Hi this is for Fire Red, when you get certain gym badges it enables the use of certain HM's. Is there a script controlling this? As i am removing FLASH and instead want to enable the use of ROCK SMASH with a gym badge. Thanks.
                                                  Closed Thread

                                                  Quick Reply

                                                  Join the conversation!

                                                  Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                                                  Create a PokéCommunity Account

                                                  Sponsored Links
                                                  Thread Tools

                                                  Posting Rules
                                                  You may not post new threads
                                                  You may not post replies
                                                  You may not post attachments
                                                  You may not edit your posts

                                                  BB code is On
                                                  Smilies are On
                                                  [IMG] code is On
                                                  HTML code is Off

                                                  Forum Jump


                                                  All times are GMT -8. The time now is 11:40 AM.