Tools, Tutorials & Resources Various tools to help you develop your hacks can be found here.

Reply
 
Thread Tools
  #26    
Old February 24th, 2012 (5:15 AM).
metapod23's Avatar
metapod23 metapod23 is offline
Hardened Trainer
     
    Join Date: Mar 2009
    Gender: Male
    Nature: Timid
    Posts: 673
    Quote:
    Originally Posted by iJordahn View Post
    Hey, I followed exactly what you did and a few things bugged up.

    1) I could only edit the very first OW in the new table, then every time I tried to go to an Index above 0 I would get "Error 36 (Bad record number) in procedure Load Sprite Structure of frmOverworldEditor" and the Width and Height for the Index's above 0 are all -1. Not exactly sure what I did wrong. I did change the palette from the original one when I loaded my first OW, like I replaced the Palette that is used for the Hero with my own Palette with the option when you import a image. Does that matter? I literally copied everything you did with a new rom, so it's not like I already used up the space or anything.

    2) When I try to click any Map in Advanced Map it freezes and closes. I never had this problem prior to trying to do this.

    I did keep a back up and try this again tomorrow, but help would be appreciated :p
    Sorry for the late reply. I've never had this happen. Maybe you could post the data for each pointer and the offsets you're trying to use. I've inserted over 100 new sprites this way without any problems (that weren't my own fault by putting in the wrong pointers).
    __________________
    Reply With Quote

    Relevant Advertising!

      #27    
    Old February 25th, 2012 (3:14 AM).
    Hackrex Hackrex is offline
       
      Join Date: Aug 2007
      Gender:
      Posts: 35
      hi, I have a question. I don´t really need a new Overworld. I need a new additional palette. Is there a person who can help/show me how I can make this? Ok, I need more than one new palette, but I don´t know how I can make this. I have read your tutorial in hope that I can find it. But your tutorial shows only new overworlds. But it must be possible. When you can add more and new Overworlds than you should be add more palettes, too. I hope there is a person who can help me.
      __________________
      Temporarily not available
      Reply With Quote
        #28    
      Old February 25th, 2012 (11:38 AM).
      Quickster's Avatar
      Quickster Quickster is offline
      Dream or Drop?
         
        Join Date: Oct 2007
        Gender: Male
        Nature: Quiet
        Posts: 351
        Quote:
        Originally Posted by Hackrex View Post
        hi, I have a question. I don´t really need a new Overworld. I need a new additional palette. Is there a person who can help/show me how I can make this? Ok, I need more than one new palette, but I don´t know how I can make this. I have read your tutorial in hope that I can find it. But your tutorial shows only new overworlds. But it must be possible. When you can add more and new Overworlds than you should be add more palettes, too. I hope there is a person who can help me.
        Well of course you have to have JPAN's hacked engine. He repointed the table to 0x1A2400. It keeps the same format of the original, PPPPPPPP nnnn0000. P= Pointer, N=Pallete Number. So say you wanted to add a new pallete and have it located at 0x800000, you would do this. 00008008 20110000. Thats what you would add to the table. I dont know what the 11 does, but the 20 is hex so it makes the pallete number 32. Make sure you end the table with the 00000000 FF110000 or else it wont work.

        Now go to 0x800000 and place youre pallete data there. What I do is edit the pallete of an original one in NSE and copy down the hex data and paste it to the 0x800000.
        Code:
        0E 53 9C 5F 10 2A B1 2E 58 57 89 2D 8D 3E F2 56
        FC 3D DE 7F 31 46 0C 3A 54 25 B9 3A F3 31 C6 18
        0E 53 5F 5B FE 4A 5B 3A 0F 21 9F 5A BA 3D 11 29
        12 77 0C 66 E7 24 18 6B 31 4A 29 2D FF 7F 00 00
        Thats the first pallete I have in my table. Also go to the overworld you want to edit and change its pallete numbe to your new one. Edit the sprites.ini file in OW:RE to &H11A2400 and open it up. Go to the sprite and there it is.

        If anything is unclear say so, because I am kinda tired right now. Its also been months since I have done this.
        __________________
        I laugh looking at this.

        But sometimes I want to come back to it...

        Reply With Quote
          #29    
        Old April 7th, 2012 (10:42 AM).
        NG55's Avatar
        NG55 NG55 is offline
           
          Join Date: Sep 2009
          Location: Barrie, Ontario, Canada
          Gender: Male
          Posts: 80
          It works, but I get and error message, it says: Error 63 (Bad record number) in procedure LoadSpriteStructure of frmOverworldEditor.

          Should I ignore it, or do something?
          Reply With Quote
            #30    
          Old April 9th, 2012 (7:57 AM).
          Quickster's Avatar
          Quickster Quickster is offline
          Dream or Drop?
             
            Join Date: Oct 2007
            Gender: Male
            Nature: Quiet
            Posts: 351
            Quote:
            Originally Posted by NG55 View Post
            It works, but I get and error message, it says: Error 63 (Bad record number) in procedure LoadSpriteStructure of frmOverworldEditor.

            Should I ignore it, or do something?
            Did you follow step 7 correctly? If so, let me guess that you are either clicking next frame when you are at the last frame of the last sprite or you are clicking next sprite at the last sprite. If I was right, dont worry about it. But if not, what are you doing?
            __________________
            I laugh looking at this.

            But sometimes I want to come back to it...

            Reply With Quote
              #31    
            Old April 9th, 2012 (10:30 AM).
            NG55's Avatar
            NG55 NG55 is offline
               
              Join Date: Sep 2009
              Location: Barrie, Ontario, Canada
              Gender: Male
              Posts: 80
              Quote:
              Originally Posted by Quickster View Post
              Did you follow step 7 correctly? If so, let me guess that you are either clicking next frame when you are at the last frame of the last sprite or you are clicking next sprite at the last sprite. If I was right, dont worry about it. But if not, what are you doing?
              Anytime i click next I get the error, and also, i can't insert any sprites because the height isn't the same, and metapod said not to change that, and I don't even know how to get to the height/weight.
              Reply With Quote
                #32    
              Old April 10th, 2012 (8:59 AM).
              Quickster's Avatar
              Quickster Quickster is offline
              Dream or Drop?
                 
                Join Date: Oct 2007
                Gender: Male
                Nature: Quiet
                Posts: 351
                What do you mean the height isnt the same? And, if you havent inserted any sprites, youll get that error because there is no next sprite.
                __________________
                I laugh looking at this.

                But sometimes I want to come back to it...

                Reply With Quote
                  #33    
                Old June 23rd, 2012 (6:55 PM).
                tajaros's Avatar
                tajaros tajaros is offline
                Hi I'm dawg
                   
                  Join Date: Apr 2012
                  Location: Philippines
                  Age: 18
                  Gender: Male
                  Nature: Timid
                  Posts: 857
                  Woohoo thanks man this thing really worked for me... :D
                  __________________
                  Reply With Quote
                    #34    
                  Old July 24th, 2012 (8:48 AM).
                  Spherical Ice's Avatar
                  Spherical Ice Spherical Ice is online now
                  • Moderator
                  • Silver Tier
                   
                  Join Date: Nov 2007
                  Location: Bristol, UK
                  Age: 19
                  Posts: 5,180
                  Just a heads up, the data you quoted:
                  Code:
                  00009308 00020000 00002398 00020000 00049308 00020000 00069308 00020000 00089308 00020000 000A9308 00020000 000C9308 00020000 000E9308 00020000 00109308 00020000
                  has a slight error. It's fixed here:
                  Code:
                  00009308 00020000 00029308 00020000 00049308 00020000 00069308 00020000 00089308 00020000 000A9308 00020000 000C9308 00020000 000E9308 00020000 00109308 00020000
                  Reply With Quote
                    #35    
                  Old August 22nd, 2012 (2:55 PM).
                  Golden Empoleon Golden Empoleon is offline
                     
                    Join Date: Jan 2011
                    Gender: Male
                    Posts: 13
                    My sprite wont show up in AMap and I followed Step 8
                    correctly I will either get a hero or a little kid sprite in
                    the game.
                    Reply With Quote
                      #36    
                    Old August 22nd, 2012 (5:33 PM).
                    Quickster's Avatar
                    Quickster Quickster is offline
                    Dream or Drop?
                       
                      Join Date: Oct 2007
                      Gender: Male
                      Nature: Quiet
                      Posts: 351
                      Quote:
                      Originally Posted by Golden Empoleon View Post
                      My sprite wont show up in AMap and I followed Step 8
                      correctly I will either get a hero or a little kid sprite in
                      the game.


                      Quote:
                      Originally Posted by metapod23 View Post
                      The sprite will not show up in A-Map. It will show up in game, however.
                      That is quoted from Step 8. The picture that is not showing up is A-Map with the sprite appearing as the Hero sprite, I believe. You're good! :D
                      __________________
                      I laugh looking at this.

                      But sometimes I want to come back to it...

                      Reply With Quote
                        #37    
                      Old August 22nd, 2012 (5:42 PM). Edited August 22nd, 2012 by Golden Empoleon.
                      Golden Empoleon Golden Empoleon is offline
                         
                        Join Date: Jan 2011
                        Gender: Male
                        Posts: 13
                        Quote:
                        Originally Posted by Quickster View Post
                        That is quoted from Step 8. The picture that is not showing up is A-Map with the sprite appearing as the Hero sprite, I believe. You're good! :D
                        But its not the sprite that I created.
                        Like Sprite 153 is S.S. Anne Boat and
                        Sprite 154 is the new sprite.

                        I cant find Sprite 154 in the game
                        Reply With Quote
                          #38    
                        Old August 22nd, 2012 (6:11 PM).
                        Quickster's Avatar
                        Quickster Quickster is offline
                        Dream or Drop?
                           
                          Join Date: Oct 2007
                          Gender: Male
                          Nature: Quiet
                          Posts: 351
                          Quote:
                          Originally Posted by Golden Empoleon View Post
                          But its not the sprite that I created.
                          Like Sprite 153 is S.S. Anne Boat and
                          Sprite 154 is the new sprite.

                          I cant find Sprite 154 in the game
                          So when you load it in VBA, the sprite is not what you created? And you followed everything correctly? In Advance Map try to put the unknown as 00 01 to corrospond with the new table and the sprite number as 00.
                          __________________
                          I laugh looking at this.

                          But sometimes I want to come back to it...

                          Reply With Quote
                            #39    
                          Old August 22nd, 2012 (6:46 PM). Edited August 22nd, 2012 by Golden Empoleon.
                          Golden Empoleon Golden Empoleon is offline
                             
                            Join Date: Jan 2011
                            Gender: Male
                            Posts: 13
                            Quote:
                            Originally Posted by Quickster View Post
                            So when you load it in VBA, the sprite is not what you created? And you followed everything correctly? In Advance Map try to put the unknown as 00 01 to corrospond with the new table and the sprite number as 00.
                            I did everything you told me and I still cant find it for some odd reason.
                            It keeps showing the little kid lol
                            Reply With Quote
                              #40    
                            Old September 1st, 2012 (8:18 AM).
                            LugiaMZ's Avatar
                            LugiaMZ LugiaMZ is offline
                               
                              Join Date: Dec 2011
                              Gender: Male
                              Posts: 74
                              Hello everyone, I tried to add ow sprite and I worked! But now, I has a problem, I want to add a 64x64 ow sprite, but I don't have the template of ow 64x64 ow sprite data ( ow sprite data for example like this one :FFFF001102110002100020001001000010373A089C373A0870343A08A0003A08FC1C2308 )
                              I don't have a 64x64 ow sprite data template, can everyone give me?

                              Thanks.
                              Reply With Quote
                                #41    
                              Old September 1st, 2012 (8:40 AM).
                              Spherical Ice's Avatar
                              Spherical Ice Spherical Ice is online now
                              • Moderator
                              • Silver Tier
                               
                              Join Date: Nov 2007
                              Location: Bristol, UK
                              Age: 19
                              Posts: 5,180
                              This is the data for the Overworld for the Seagallop Ferry, Overworld Sprite #152.

                              Code:
                              FF FF 14 11 FF 11 00 08 40 00 40 00 1A 00 00 00 20 37 3A 08 D0 38 3A 08 68 33 3A 08 A8 1C 3A 08 FC 1C 23 08
                              The sprite is 64x64, so you should be able to follow the tutorial from that point onwards.

                              I found the data by multiplying 152 by 36, which gives you (dec) 5472.

                              At 0x3A3BB0, I selected a block of (dec) 5472 bytes, which led me to the offset 0x3A5110. The code you see above are the first 36 bytes at 0x3A5110; the overworld data for the Seagallop Ferry.
                              __________________

                              A Pokemon that is discriminated!
                              Support squirtle and make it everyone's favourite.
                              Reply With Quote
                                #42    
                              Old September 2nd, 2012 (4:06 AM).
                              LugiaMZ's Avatar
                              LugiaMZ LugiaMZ is offline
                                 
                                Join Date: Dec 2011
                                Gender: Male
                                Posts: 74
                                The #152 Seagallop Ferry overworld is only using 1 frame of original Fire Red Rom, If I using for a lugia 9 frame overworld it's no problem? Another question, can I add a bigger than 64x64 overworld sprite to the game? Like the #153 S.S. Anne overworld sprite.

                                Thanks.
                                Reply With Quote
                                  #43    
                                Old September 2nd, 2012 (7:07 AM).
                                Spherical Ice's Avatar
                                Spherical Ice Spherical Ice is online now
                                • Moderator
                                • Silver Tier
                                 
                                Join Date: Nov 2007
                                Location: Bristol, UK
                                Age: 19
                                Posts: 5,180
                                The tutorial does tell you how to add more frames, so there shouldn't be any problem there. If you want to use the SS Anne's size for Overworlds, in a Hex Editor go to 0x3A3BB0, select a block of (dec) 36 * 153, then select the next 36 bytes and use them.
                                __________________

                                A Pokemon that is discriminated!
                                Support squirtle and make it everyone's favourite.
                                Reply With Quote
                                  #44    
                                Old October 16th, 2012 (4:21 PM).
                                munchhack's Avatar
                                munchhack munchhack is offline
                                Advanced Scripter
                                   
                                  Join Date: Jun 2012
                                  Location: Las Vegas
                                  Age: 18
                                  Gender: Male
                                  Nature: Adamant
                                  Posts: 98
                                  I need help, I can't find some of the free spaces. I would search them on hex workshop, like 90000 and 910000, and wouldn't find them, if you have an answer please pm me, i would really appreciate it.
                                  __________________
                                  Reply With Quote
                                    #45    
                                  Old October 17th, 2012 (7:06 AM).
                                  LugiaMZ's Avatar
                                  LugiaMZ LugiaMZ is offline
                                     
                                    Join Date: Dec 2011
                                    Gender: Male
                                    Posts: 74
                                    Scroll down to 900000 offset at hex workshop.
                                    Reply With Quote
                                      #46    
                                    Old October 17th, 2012 (11:07 AM).
                                    Spherical Ice's Avatar
                                    Spherical Ice Spherical Ice is online now
                                    • Moderator
                                    • Silver Tier
                                     
                                    Join Date: Nov 2007
                                    Location: Bristol, UK
                                    Age: 19
                                    Posts: 5,180
                                    Use Ctrl+G instead of Ctrl+F
                                    __________________

                                    A Pokemon that is discriminated!
                                    Support squirtle and make it everyone's favourite.
                                    Reply With Quote
                                      #47    
                                    Old November 18th, 2012 (1:16 AM).
                                    Kurada's Avatar
                                    Kurada Kurada is offline
                                       
                                      Join Date: Feb 2012
                                      Gender: Male
                                      Posts: 6
                                      Thanks for this amazing tutorial! It was very informative and helped me understand some other things as well. Was able to successfully add my first new Overworld on my first attempt :). I'm surprised this tutorial has only reached two pages!
                                      Reply With Quote
                                        #48    
                                      Old November 24th, 2012 (4:45 PM). Edited November 24th, 2012 by Zaerosz.
                                      Zaerosz Zaerosz is offline
                                         
                                        Join Date: Mar 2012
                                        Gender: Male
                                        Posts: 12
                                        Okay, now I have ANOTHER problem. The sprites in the new table all load to the player's palette, which causes weird colour issues. How do I fix this?
                                        Reply With Quote
                                          #49    
                                        Old November 24th, 2012 (10:30 PM).
                                        Sudeki's Avatar
                                        Sudeki Sudeki is offline
                                        Can you feel it?
                                           
                                          Join Date: Feb 2010
                                          Location: Golden Rod
                                          Age: 25
                                          Gender: Male
                                          Nature: Gentle
                                          Posts: 321
                                          Quote:
                                          Originally Posted by Zaerosz View Post
                                          Okay, now I have ANOTHER problem. The sprites in the new table all load to the player's palette, which causes weird colour issues. How do I fix this?
                                          The only thing I could think of you have the palette number set to the heroes on the new overworlds data.
                                          __________________
                                          Reply With Quote
                                            #50    
                                          Old February 10th, 2013 (11:37 AM).
                                          awipe1's Avatar
                                          awipe1 awipe1 is offline
                                             
                                            Join Date: Aug 2012
                                            Gender: Male
                                            Posts: 215
                                            I don't get what i'm doing wrong! I followed your tutorial PERFECTLY except I wanted 20 OWs instead of 1, so at step 7, instead of putting a 1 in the SpriteCount, I put a 20.

                                            My problem is when I go to OverworldEditor, I can only edit the first index, once I try to go to index 1,2,3,4 ... ect, I keep getting errors! I get an error that says:
                                            "Error 63 (Bad Record Number) in prodecure LoadSpriteStructure of frmOverworldEditor".

                                            Can someone please tell me what I am doing wrong!?!
                                            __________________
                                            Check out my Pokemon Rom! Click the Image Below!
                                            Reply With Quote
                                            Reply
                                            Quick Reply

                                            Sponsored Links
                                            Thread Tools

                                            Posting Rules
                                            You may not post new threads
                                            You may not post replies
                                            You may not post attachments
                                            You may not edit your posts

                                            BB code is On
                                            Smilies are On
                                            [IMG] code is On
                                            HTML code is Off

                                            Forum Jump


                                            All times are GMT -8. The time now is 11:14 AM.