ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #7726    
Old January 6th, 2009 (5:44 AM).
Larsie13 Larsie13 is offline

Gone

  • Crystal Tier
 
Join Date: Oct 2006
Location: The Netherlands
Age: 26
Nature: Modest
Posts: 159

Quote:
Originally Posted by NeoNemesis View Post
Can you expand on how I would make this pointer? Do you mean by in hex like if you want to point to 801000 you would put 00108008 in the place where you said the script would be?

OR do you mean by just plainly in XSE making a script that says "goto [Offset]"?

Oh, and I think you guys misunderstood what I said. I didn't say anything about the world map. What I meant is, is it possible to fit three full regions into the game (not world map)? Like you know how in Shiny Gold there's Jhoto and Kanto? Well would it be possible to include maybe Jhoto, Kanto, and a third region like 2 cities smaller than Jhoto? (WITHOUT expanding) Like is there enough space? I know Ruby has the most free space, and Emerald is bloated with not too much space. However I do know that there's TONS of space. (I'm guessing ruby has about 7mb free space since almost half of it in hex is FF. Whereas I've heard Emerald has like 2mb of free space.)

Oh and does UNLZ work with expanded games? Also you can create a map in your expanded game correct?

One last thing.. You know how pointers in hex are reversed and setup as such: 5B37CD would be CD375B08. How would I go about making a pointer to a 7 digit offset?

Thanks in advance people.

Change the 08 to 09. SO 0x1000000 becomes 00 00 00 01 09.


Relevant Advertising!

  #7727    
Old January 6th, 2009 (7:19 AM).
Jerros's Avatar
Jerros Jerros is offline
TloS FTW!!!
     
    Join Date: Feb 2008
    Location: Alkmaar, Netherlands
    Age: 25
    Gender:
    Nature: Quiet
    Posts: 72

    Question: Where in unLz-GBA can I edit the big "Team Aqua Sign" that appears when you battle an Aqua grunt? (EMERALD please)
    Whats the number, and can I just normally edit it in unLZ-GBA?

    Also, same question, but then for the "Team rocket Sign" that appears in FIRERED, What's the number?

    (By "signs" I mean the lgo you'll see right before a battle with team aqua/team rocket starts. You know, the screen get's all blurry, the battle music starts, and then ya see the logo.)

    __________________

      #7728    
    Old January 6th, 2009 (8:01 AM).
    Banjora Marxvile's Avatar
    Banjora Marxvile Banjora Marxvile is offline
    hOI!!!!!! i'm tEMMIE!!
       
      Join Date: May 2008
      Age: 23
      Gender: Male
      Nature: Bashful
      Posts: 3,487

      Quote:
      Originally Posted by Medo0 View Post
      I Inserted the Sprites But they are Missed (Bad Colors)
      http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=154220

      This tutorial is torferno lvl x's. It will be able to help.

      __________________



      Temmie vibrates intensely.

      awwAwa cute!! (pets u)

      OMG!! humans TOO CUTE (dies)

      can't blame a BARK for tryin'...

      RATED TEM OUTTA TEM.

        #7729    
      Old January 6th, 2009 (9:09 AM).
      espa_roba11's Avatar
      espa_roba11 espa_roba11 is offline
      I'm gay, yay!
         
        Join Date: Jan 2004
        Location: Rainbow City
        Age: 29
        Gender: Male
        Nature: Naughty
        Posts: 162

        Here is my question agian.

        In pokemon FR/E how do you change the music of the trainers you fight in battle? I can only change the music of when I encounter trainers, not the actual battle theme.

        __________________

        I'm a furry.

        I love my mate Ryuu. ^.^

          #7730    
        Old January 6th, 2009 (12:50 PM).
        HackMew's Avatar
        HackMew HackMew is offline

        Mewtwo Strikes Back

        • Crystal Tier
         
        Join Date: Jun 2006
        Posts: 1,314

        Quote:
        Originally Posted by espa_roba11 View Post
        Here is my question agian.

        In pokemon FR/E how do you change the music of the trainers you fight in battle? I can only change the music of when I encounter trainers, not the actual battle theme.

        As far as I know, the battle theme is strictly related to the trainer class.

        __________________

          #7731    
        Old January 6th, 2009 (2:17 PM).
        zazazazazazaza zazazazazazaza is offline
           
          Join Date: Dec 2008
          Posts: 12

          Two problems for FR:

          1. When I try to look at the character stats (money, game data, etc), the screen fades to black as normal...but stays black. It's not frozen--it just doesn't load.

          2. This one has been asked before, or so I remember, but upon searching and searching I fail to find it: Text that isn't what I wrote is showing up. For example, I wanted someone to say "Hi hello yay" and it changes automatically into someone elses' line, or something irrelevant like "îîîìììììì[ME]". I know it has something to do with the offsets (or so I think), but the weird thing is that only the beginning or end parts will be overridden; in "Hi hello yay/nuh yeah/pWhoooo", it would become "is back to full health/nuh yeah/pWhoooo".

          Thanks for any future help?

            #7732    
          Old January 6th, 2009 (2:38 PM).
          Liquid Shadow's Avatar
          Liquid Shadow Liquid Shadow is offline
          xD
             
            Join Date: Mar 2008
            Gender:
            Posts: 223

            Quote:
            Originally Posted by Medo0 View Post
            I Inserted the Sprites But they are Missed (Bad Colors)

            Ok, then if you're replacing a pokemon/trainer sprite check the "export palette" option.

            Ok so, the max I can probably fit in one 16mb game is two regions and maybe a little bit more?

            __________________


            4 truths of life
            1. You cannot touch all your teeth with your tongue.
            2. All idiots, after reading the first truth, will try it.
            3. And discover that the first truth is a lie.
            4. You're smiling now because you're an idiot.

              #7733    
            Old January 6th, 2009 (2:39 PM).
            HackMew's Avatar
            HackMew HackMew is offline

            Mewtwo Strikes Back

            • Crystal Tier
             
            Join Date: Jun 2006
            Posts: 1,314

            Quote:
            Originally Posted by zazazazazazaza View Post
            Two problems for FR:

            1. When I try to look at the character stats (money, game data, etc), the screen fades to black as normal...but stays black. It's not frozen--it just doesn't load.

            2. This one has been asked before, or so I remember, but upon searching and searching I fail to find it: Text that isn't what I wrote is showing up. For example, I wanted someone to say "Hi hello yay" and it changes automatically into someone elses' line, or something irrelevant like "îîîìììììì[ME]". I know it has something to do with the offsets (or so I think), but the weird thing is that only the beginning or end parts will be overridden; in "Hi hello yay/nuh yeah/pWhoooo", it would become "is back to full health/nuh yeah/pWhoooo".

            Thanks for any future help?

            1. Did you insert a new player sprite lately, perhaps? That could be the reason.

            2. Try using a hex editor + tables instead of A-Text.

            __________________

              #7734    
            Old January 6th, 2009 (2:49 PM).
            zazazazazazaza zazazazazazaza is offline
               
              Join Date: Dec 2008
              Posts: 12

              Quote:
              Originally Posted by HackMew View Post
              1. Did you insert a new player sprite lately, perhaps? That could be the reason.

              2. Try using a hex editor + tables instead of A-Text.

              1. I did indeed insert a new sprite--that is who the script is for, actually. Would that menu be forever disabled with even only one new sprite?

              2. I didn't use a-text...but I am noob and don't understand what hex editor + tables mean ;_; I used Free Space Finder to get the main offset and the computer did the rest, so I don't get why that's happened...

              (Thanks anyway : D)

                #7735    
              Old January 6th, 2009 (2:51 PM).
              insectduel's Avatar
              insectduel insectduel is offline
              Pokémon Brown Manga Maker
                 
                Join Date: Nov 2005
                Location: Bronx, New York
                Age: 32
                Gender: Male
                Nature: Rash
                Posts: 220

                Quote:
                Originally Posted by espa_roba11 View Post
                Here is my question agian.

                In pokemon FR/E how do you change the music of the trainers you fight in battle? I can only change the music of when I encounter trainers, not the actual battle theme.

                I only change them by Pokemon Synthesis or PET. It should have the music number.

                __________________

                  #7736    
                Old January 6th, 2009 (3:41 PM).
                HackMew's Avatar
                HackMew HackMew is offline

                Mewtwo Strikes Back

                • Crystal Tier
                 
                Join Date: Jun 2006
                Posts: 1,314

                Quote:
                Originally Posted by zazazazazazaza View Post
                1. I did indeed insert a new sprite--that is who the script is for, actually. Would that menu be forever disabled with even only one new sprite?

                2. I didn't use a-text...but I am noob and don't understand what hex editor + tables mean ;_; I used Free Space Finder to get the main offset and the computer did the rest, so I don't get why that's happened...

                (Thanks anyway : D)

                1. No, but... you have a backup right? Anyway, what's the offset where you inserted the sprite?

                2. The computer did the rest?? That's amazing... Now, please tell us what did you do exactly.

                Quote:
                Originally Posted by insectduel View Post
                I only change them by Pokemon Synthesis or PET. It should have the music number.

                Or A-Trainer >:D

                __________________

                  #7737    
                Old January 6th, 2009 (5:06 PM).
                NTA's Avatar
                NTA NTA is offline
                Where?
                   
                  Join Date: Nov 2007
                  Nature: Adamant
                  Posts: 264

                  is there anyway to turn off the battle/town music while still hearing the other game sounds?

                    #7738    
                  Old January 6th, 2009 (6:44 PM).
                  Liquid Shadow's Avatar
                  Liquid Shadow Liquid Shadow is offline
                  xD
                     
                    Join Date: Mar 2008
                    Gender:
                    Posts: 223

                    Ok.. I have a question. Is there a way to add more flags to the game?

                    Is there a way to add fly spots to a map?

                    How would I go about editing palettes of tilesets and stuff when it rains? Or is it already preset?

                    __________________


                    4 truths of life
                    1. You cannot touch all your teeth with your tongue.
                    2. All idiots, after reading the first truth, will try it.
                    3. And discover that the first truth is a lie.
                    4. You're smiling now because you're an idiot.

                      #7739    
                    Old January 6th, 2009 (7:03 PM).
                    Ninja Caterpie's Avatar
                    Ninja Caterpie Ninja Caterpie is offline
                    Sitting by the back window
                       
                      Join Date: Mar 2008
                      Location: Best City OCE
                      Age: 21
                      Gender: Male
                      Nature: Bold
                      Posts: 5,945

                      Quote:
                      Originally Posted by NeoNemesis View Post
                      Ok.. I have a question. Is there a way to add more flags to the game?

                      Is there a way to add fly spots to a map?

                      How would I go about editing palettes of tilesets and stuff when it rains? Or is it already preset?

                      1. There are literally thousands (in FR, 300-3FF and 900 up are free) of free flags.
                      2. Don't think so.
                      3. Preset, but you can edit them by using APE.

                      __________________

                      Brony represent.

                        #7740    
                      Old January 6th, 2009 (8:22 PM).
                      IIMarckus's Avatar
                      IIMarckus IIMarckus is offline
                      [email protected]
                         
                        Join Date: Oct 2007
                        Gender:
                        Posts: 402

                        Quote:
                        Originally Posted by Tohaido View Post
                        Well I have one question whose answer I could not find anywhere. I'm hacking Pokémon Gold a little bit, just changing the wild Pokémon data with Goldmap and sometimes Megamap. But for some maps, there is no wild Pokémon data attached to them, even if they have wild Pokémon data in the real game (e.g. Victory Road). How can I change/add this? I'm no pro at scripting or hex editors, but I'm willing to learn it if that's gonna help.
                        Thnx for any replys.
                        Yes, using a hex editor is one of the better ways to edit Pokémon Gold.

                        Wild Pokémon encounters are located beginning at offset 0x02AB35 in Gold. Each entry is forty‐seven bytes long, patterned as follows:

                        • Two bytes for the map number (here is a list of map numbers for Crystal; they differ for Gold, but only slightly)
                        • Three bytes for the encounter rates for morning, day, and night (a higher number means Pokémon will appear in fewer steps)
                        • Fourteen bytes of Pokémon data for each time of day, two bytes per Pokémon (first is level, second is species)

                        For instance, the first entry in the list:
                        03 02 // Sprout Tower 2F
                        05 05 05 // low encounter rates
                        03 13 04 13 05 13 03 13 06 13 05 13 05 13 // morning: level 3–5 Rattatas
                        03 13 04 13 05 13 03 13 06 13 05 13 05 13 // daytime: same Pokémon appear as in the morning
                        03 5C 04 5C 05 5C 03 13 06 5C 05 13 05 13 // at night you can see Gastlys

                        I don’t know the map number for Victory Road in Gold, but you can get the map number for any map in Gold/Silver by going to memory location D044–D045 in VBA’s memory viewer.

                        __________________

                        iimarck.us / hax.iimarck.us

                        If you want me, please contact me by email. [email protected]

                        If you want to hack Pokémon RBY or GSC, read, read, and read some more. This has tons of valuable information.

                        Pokémon Red disassembly project

                        Rules that should be rethought: 25charlimit, bumping.
                        Bad posts are bad posts, regardless of how many words are in them or how old the thread is.
                        Good posts are good posts, regardless of how old the thread is—and brevity is underrated.

                          #7741    
                        Old January 6th, 2009 (8:54 PM).
                        Liquid Shadow's Avatar
                        Liquid Shadow Liquid Shadow is offline
                        xD
                           
                          Join Date: Mar 2008
                          Gender:
                          Posts: 223

                          Oh I forgot to ask!

                          How do I create an IPS or UPS patch from my game?

                          __________________


                          4 truths of life
                          1. You cannot touch all your teeth with your tongue.
                          2. All idiots, after reading the first truth, will try it.
                          3. And discover that the first truth is a lie.
                          4. You're smiling now because you're an idiot.

                            #7742    
                          Old January 6th, 2009 (8:57 PM).
                          Ninja Caterpie's Avatar
                          Ninja Caterpie Ninja Caterpie is offline
                          Sitting by the back window
                             
                            Join Date: Mar 2008
                            Location: Best City OCE
                            Age: 21
                            Gender: Male
                            Nature: Bold
                            Posts: 5,945

                            Use a patching tool.

                            For example, with IPS, you click "create patch" and work from there. With UPS, you get a UPS patching device. It works the same way.

                            __________________

                            Brony represent.

                              #7743    
                            Old January 6th, 2009 (10:55 PM).
                            BananasGoMoo's Avatar
                            BananasGoMoo BananasGoMoo is offline
                            Pokemon Electrum
                               
                              Join Date: Dec 2008
                              Location: Richmond, California
                              Age: 25
                              Gender:
                              Nature: Lax
                              Posts: 149

                              ok i have a question. In my hack, I am going to have Hoenn, Johto, and Kanto. since they won't all fit in the same rom, could I make it in 3 Different roms, and have a certain map that lets you "warp" and has the same number in each rom? would that work? like say the room is Bank 0 Map 25 and its that in each rom. Would that load the saves? or not? and if it would, is there a way to make the game NOT load if the player isn't in that map?

                              __________________

                              This signature has been disabled.
                              Images in the spoiler tags still count; remove the images in the spoiler tags -- too tall.
                              Please review and fix the issues by reading the signature rules.

                              You must edit it to meet the limits set by the rules before you may remove the [sig-reason] code from your signature. Removing this tag will re-enable it.

                              Do not remove the tag until you fix the issues in your signature. You may be infracted for removing this tag if you do not fix the specified issues. Do not use this tag for decoration purposes.

                                #7744    
                              Old January 6th, 2009 (11:00 PM).
                              Ninja Caterpie's Avatar
                              Ninja Caterpie Ninja Caterpie is offline
                              Sitting by the back window
                                 
                                Join Date: Mar 2008
                                Location: Best City OCE
                                Age: 21
                                Gender: Male
                                Nature: Bold
                                Posts: 5,945

                                Quote:
                                Originally Posted by BananasGoMoo View Post
                                ok i have a question. In my hack, I am going to have Hoenn, Johto, and Kanto. since they won't all fit in the same rom, could I make it in 3 Different roms, and have a certain map that lets you "warp" and has the same number in each rom? would that work? like say the room is Bank 0 Map 25 and its that in each rom. Would that load the saves? or not? and if it would, is there a way to make the game NOT load if the player isn't in that map?

                                What's this mean? You want to change ROM when in a certain room? No, that wouldn't work, even with ASM. What would happen if someone put it onto a flash cart and played it on their GBA/DS?

                                __________________

                                Brony represent.

                                  #7745    
                                Old January 7th, 2009 (8:48 AM).
                                Medo0 Medo0 is offline
                                   
                                  Join Date: Jan 2009
                                  Posts: 53

                                  Today After i finally figured out how to add custom sprites i did somethings:-
                                  I've Added Some sprites"Combee,dawn sprite instead of may,shieldon and Sinnoh Starters"
                                  and BROCK back sprites by "the the the the"
                                  Renamed Some pokemons
                                  And Renamed all Mays to Dawn with A-trainer
                                  and when I Tested the Game When Battle may First time
                                  the Game Automatically Resets
                                  here is the game to test it please help
                                  ------------------------------
                                  Download
                                  http://medo00972.googlepages.com/help.zip
                                  Also here is a RAW File For a Boot Screen For Ruby (didn't work)
                                  http://medo00972.googlepages.com/Pokemon.zip
                                  Guys Please help I'm new here so sorry if i'm a noob

                                  -MeDo0

                                    #7746    
                                  Old January 7th, 2009 (9:53 AM).
                                  negative's Avatar
                                  negative negative is offline
                                  Life returns. Life prevails.
                                     
                                    Join Date: Aug 2008
                                    Location: Ptuj, Slovenia.
                                    Gender: Male
                                    Nature: Naughty
                                    Posts: 505

                                    Hi! Is there any way to edit the text for waterfall:
                                    a wall of water is crashing...blah...blah...?

                                    __________________

                                    Pokémon Twisted Mind

                                      #7747    
                                    Old January 7th, 2009 (10:05 AM).
                                    Binary's Avatar
                                    Binary Binary is offline
                                    え?
                                       
                                      Join Date: Aug 2007
                                      Age: 22
                                      Posts: 3,993

                                      Quote:
                                      Originally Posted by ~FunHouse~ View Post
                                      Hi! Is there any way to edit the text for waterfall:
                                      a wall of water is crashing...blah...blah...?

                                      Umm..use A-text? Just search the text, add it to the INI and edit it.

                                      __________________

                                        #7748    
                                      Old January 7th, 2009 (4:14 PM).
                                      BananasGoMoo's Avatar
                                      BananasGoMoo BananasGoMoo is offline
                                      Pokemon Electrum
                                         
                                        Join Date: Dec 2008
                                        Location: Richmond, California
                                        Age: 25
                                        Gender:
                                        Nature: Lax
                                        Posts: 149

                                        Quote:
                                        Originally Posted by Ninja Caterpie View Post
                                        What's this mean? You want to change ROM when in a certain room? No, that wouldn't work, even with ASM. What would happen if someone put it onto a flash cart and played it on their GBA/DS?

                                        wel i would have it so theres a main menu and make them be able to pick the rom they wanna play.

                                        __________________

                                        This signature has been disabled.
                                        Images in the spoiler tags still count; remove the images in the spoiler tags -- too tall.
                                        Please review and fix the issues by reading the signature rules.

                                        You must edit it to meet the limits set by the rules before you may remove the [sig-reason] code from your signature. Removing this tag will re-enable it.

                                        Do not remove the tag until you fix the issues in your signature. You may be infracted for removing this tag if you do not fix the specified issues. Do not use this tag for decoration purposes.

                                          #7749    
                                        Old January 7th, 2009 (5:14 PM).
                                        Hyunbin's Avatar
                                        Hyunbin Hyunbin is offline
                                        w00t!~
                                           
                                          Join Date: Jun 2006
                                          Location: new york
                                          Age: 27
                                          Gender:
                                          Nature: Naughty
                                          Posts: 166

                                          is there a way to edit an independent pokémon's egg moves, or is there a predefined list of moves in the game that directs which moves can be egg moves?
                                          hacking firered, by the way

                                          __________________

                                            #7750    
                                          Old January 7th, 2009 (5:23 PM).
                                          Ninja Caterpie's Avatar
                                          Ninja Caterpie Ninja Caterpie is offline
                                          Sitting by the back window
                                             
                                            Join Date: Mar 2008
                                            Location: Best City OCE
                                            Age: 21
                                            Gender: Male
                                            Nature: Bold
                                            Posts: 5,945

                                            Quote:
                                            Originally Posted by Hyunbin View Post
                                            is there a way to edit an independent pokémon's egg moves, or is there a predefined list of moves in the game that directs which moves can be egg moves?
                                            hacking firered, by the way

                                            I think a hex editor would work best?

                                            __________________

                                            Brony represent.

                                            Closed Thread
                                            Quick Reply

                                            Sponsored Links
                                            Thread Tools

                                            Posting Rules
                                            You may not post new threads
                                            You may not post replies
                                            You may not post attachments
                                            You may not edit your posts

                                            BB code is On
                                            Smilies are On
                                            [IMG] code is On
                                            HTML code is Off

                                            Forum Jump


                                            All times are GMT -8. The time now is 12:27 AM.