ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #9801    
Old June 12th, 2009 (3:45 AM).
Vrai's Avatar
Vrai Vrai is offline
can you feel my heart?
  • Crystal Tier
 
Join Date: Jun 2008
Age: 23
Gender: Male
Nature: Adamant
Posts: 2,893
Quote:
Originally Posted by nibbsy7 View Post
hi, ive been trying to get the natdex to work in firered, but i cant find where to insert the script, when you receive the normal pokedex
i know this :
special 0x1F3
but where do i put it?
thanks in advance
Create a new script and put it in there. Or, you can look in Prof. Oak's lab, and open up the scripts through A-Map and XSE (set XSE as your script editor), and find the script that gives you the Pokédex flag to begin with (I don't know it off the top of my head, but I think it's something like 0x828).
__________________

Relevant Advertising!

  #9802    
Old June 12th, 2009 (4:23 AM).
Tropical Sunlight's Avatar
Tropical Sunlight Tropical Sunlight is offline
The Faltine
     
    Join Date: Mar 2008
    Location: Slovenia
    Age: 21
    Gender: Male
    Posts: 3,572
    Quote:
    Originally Posted by RaycrowX View Post
    I've been trying to insert some maps into my ROM (FireRed) to replace the Safari Zone, but have been having no luck. It always seems to overwrite some of my maps with the map that I just inserted, and I can't seem to be able to fix it. Originally I thought it was the map footer, because I was getting the "Invalid pointer to map footer." on the map after the one I just inserted. But I fixed it using this tutorial. So now a couple maps after the one I just inserted are blank, but I don't care about that, since I was going to replace them anyways. My problem is that when I enter the map before the one I just inserted it warps me to a spot on the one I just inserted. It's something like this:
    Spoiler:

    Obviously that's not where it's supposed to warp me to. It's not even the right map. I think it's overwriting stuff, but I don't know how to fix it. It looks fine in A-map. This is really important to know before doing other stuff because right now it seems I can't insert any maps. Can anybody help me?
    Check the warp numbers.
    If they are bigger than the amount of warps in the warp-into map, it will warp you in a random location.
    __________________
      #9803    
    Old June 12th, 2009 (6:56 AM).
    PastaPen PastaPen is offline
       
      Join Date: Oct 2008
      Posts: 48
      Quote:
      Originally Posted by Zero-the hero of light View Post

      3. can anyone tell me how to use and insert scripts using XSE?

      thank you guys so much, ~Zero
      I can't give you a solution for your first two problems, sorry, but for the third one there's many tutorials on how to use XSE in the documents and tutorials section, but what you'll want to do is first off use a programme that find free space in the rom (E.G FSF - Free space finder) once you've got a free offset you make a Person Event in A-Map and insert your offset in A map, then just head off to the Documents and Tutorials section and look on how to make scripts in XSE. Don't forget to compile your script once you're done. Sorry i can't show any images, I haven't got enough posts -.-
      __________________
        #9804    
      Old June 12th, 2009 (7:01 AM).
      Vrai's Avatar
      Vrai Vrai is offline
      can you feel my heart?
      • Crystal Tier
       
      Join Date: Jun 2008
      Age: 23
      Gender: Male
      Nature: Adamant
      Posts: 2,893
      Quote:
      Originally Posted by Zero-the hero of light View Post
      1.I'm having trouble importing D/P tiles into my fire red. I've tried importing them using advanced map, but since the palletes don't match, it just shows a green block. (is there anyway to change them using uNLZ, without having to change the palletes, if so can anyone give me the offsets for the tree's tall grass, and buildings)?
      You'll have to edit the palettes of the DP tiles to fit with the ones in A-Map; I usually just open the tileset in MS Paint, and use the color dropper to pick the colors and edit the tiles.

      Oh, wait.. so you haven't changed the palettes? Well, I guess you could insert DP tiles without editing the palettes.. but they'd have the FR palettes. It'd be better for you to learn how to insert palettes, rather than use the old FR ones.

      Quote:
      Originally Posted by Zero-the hero of light View Post
      2.Right now I'm trying to edit the trainer sprite on the intros, not the overworld sprites, but I can't find the offsets, or do I need another program?
      I believe that the intro trainer sprite is compressed, so you'll have to find it in unLZ.gba. You will need to know where it is located, though (I don't know it off the top of my head, sorry. >: )
      __________________
        #9805    
      Old June 12th, 2009 (7:31 AM).
      BOBcorevette BOBcorevette is offline
         
        Join Date: Dec 2008
        Gender:
        Posts: 9
        In the current maps i am working on I keep getting stuck between the connections, it works fine on direction but when i go back the other direction the game semifreezes with no movement, the connections are matched up so it should be able to go back and forth through paths that i made
          #9806    
        Old June 12th, 2009 (9:09 AM).
        PastaPen PastaPen is offline
           
          Join Date: Oct 2008
          Posts: 48
          Can somebody tell me how to insert battle backgrounds into a pokemon FireRed rom? A link to a tutorial would be fine. Thanks.
          __________________
            #9807    
          Old June 12th, 2009 (9:27 AM).
          Banjora Marxvile's Avatar
          Banjora Marxvile Banjora Marxvile is offline
          hOI!!!!!! i'm tEMMIE!!
             
            Join Date: May 2008
            Age: 23
            Gender: Male
            Nature: Bashful
            Posts: 3,487
            Quote:
            Originally Posted by BOBcorevette View Post
            In the current maps i am working on I keep getting stuck between the connections, it works fine on direction but when i go back the other direction the game semifreezes with no movement, the connections are matched up so it should be able to go back and forth through paths that i made
            That sometimes happens to me. Did you fix the connection on BOTH maps? Also, remember, one Connection will be postive (such as 8), the joining will be negative (-8)
            __________________


            Temmie vibrates intensely.

            awwAwa cute!! (pets u)

            OMG!! humans TOO CUTE (dies)

            can't blame a BARK for tryin'...

            RATED TEM OUTTA TEM.

              #9808    
            Old June 12th, 2009 (9:39 AM).
            BOBcorevette BOBcorevette is offline
               
              Join Date: Dec 2008
              Gender:
              Posts: 9
              thanks Marxvile, i had positive on both now that i adjusted that it works
                #9809    
              Old June 12th, 2009 (9:45 AM).
              Banjora Marxvile's Avatar
              Banjora Marxvile Banjora Marxvile is offline
              hOI!!!!!! i'm tEMMIE!!
                 
                Join Date: May 2008
                Age: 23
                Gender: Male
                Nature: Bashful
                Posts: 3,487
                Quote:
                Originally Posted by BOBcorevette View Post
                thanks Marxvile, i had positive on both now that i adjusted that it works
                Glad I could help. Just remember that fact, as it is 1 of the hardest parts of Mapping in my opinion.
                __________________


                Temmie vibrates intensely.

                awwAwa cute!! (pets u)

                OMG!! humans TOO CUTE (dies)

                can't blame a BARK for tryin'...

                RATED TEM OUTTA TEM.

                  #9810    
                Old June 12th, 2009 (9:50 AM).
                BOBcorevette BOBcorevette is offline
                   
                  Join Date: Dec 2008
                  Gender:
                  Posts: 9
                  Firaaz Here is a tutorial
                  go to pkmn hackers online . com and on the left side is a tutorial for back round editing i dont have 15 posts so i cant put a link
                    #9811    
                  Old June 12th, 2009 (9:55 AM).
                  Banjora Marxvile's Avatar
                  Banjora Marxvile Banjora Marxvile is offline
                  hOI!!!!!! i'm tEMMIE!!
                     
                    Join Date: May 2008
                    Age: 23
                    Gender: Male
                    Nature: Bashful
                    Posts: 3,487
                    Quote:
                    Originally Posted by BOBcorevette View Post
                    Firaaz Here is a tutorial
                    go to pkmn hackers online . com and on the left side is a tutorial for back round editing i dont have 15 posts so i cant put a link
                    I know where you mean... For the place, I think this is it:

                    http://www.pkmnhackersonline.com/index.php?page=articles&op=readArticle&title=Battle+Background+Editing
                    __________________


                    Temmie vibrates intensely.

                    awwAwa cute!! (pets u)

                    OMG!! humans TOO CUTE (dies)

                    can't blame a BARK for tryin'...

                    RATED TEM OUTTA TEM.

                      #9812    
                    Old June 12th, 2009 (10:15 AM).
                    BOBcorevette BOBcorevette is offline
                       
                      Join Date: Dec 2008
                      Gender:
                      Posts: 9
                      yep that is the link. thanks for the assistance again Marxvile
                        #9813    
                      Old June 12th, 2009 (4:41 PM).
                      Zero°'s Avatar
                      Zero° Zero° is offline
                      Mirai Nikki
                      • Gold Tier
                       
                      Join Date: Nov 2008
                      Location: Florida
                      Age: 21
                      Gender: Male
                      Nature: Relaxed
                      Posts: 1,293
                      Quote:
                      Originally Posted by Atlus View Post
                      You'll have to edit the palettes of the DP tiles to fit with the ones in A-Map; I usually just open the tileset in MS Paint, and use the color dropper to pick the colors and edit the tiles.

                      Oh, wait.. so you haven't changed the palettes? Well, I guess you could insert DP tiles without editing the palettes.. but they'd have the FR palettes. It'd be better for you to learn how to insert palettes, rather than use the old FR ones.
                      The thing is, whenever I do insert them without editing the palletes the tiles just turn into a green block, and I don't know how to edit the palletes. And whenever I add The DP tiles and edit the palletes, for the trees, It's to big, so it doesn't show the whole tree.

                      P.S.thank you for answering my questions
                        #9814    
                      Old June 12th, 2009 (4:52 PM).
                      nibbsy7's Avatar
                      nibbsy7 nibbsy7 is offline
                      Head of LG Entertainment
                         
                        Join Date: Mar 2009
                        Location: Australia
                        Nature: Calm
                        Posts: 12
                        Quote:
                        Originally Posted by Atlus View Post
                        Create a new script and put it in there. Or, you can look in Prof. Oak's lab, and open up the scripts through A-Map and XSE (set XSE as your script editor), and find the script that gives you the Pokédex flag to begin with (I don't know it off the top of my head, but I think it's something like 0x828).
                        I have tried but i cant find the script, I thought i had found it, but nothing different happened. would it be possible for someone to make an ips patch of it? Or make a tutorial, because i am having alot of difficulty making this work.
                        __________________
                        Nibbsy's PokePet

                        Pignin the level 89 Swinub!


                        By nibbsy7
                          #9815    
                        Old June 12th, 2009 (5:01 PM).
                        Vrai's Avatar
                        Vrai Vrai is offline
                        can you feel my heart?
                        • Crystal Tier
                         
                        Join Date: Jun 2008
                        Age: 23
                        Gender: Male
                        Nature: Adamant
                        Posts: 2,893
                        Quote:
                        Originally Posted by Zero-the hero of light View Post
                        The thing is, whenever I do insert them without editing the palletes the tiles just turn into a green block, and I don't know how to edit the palletes. And whenever I add The DP tiles and edit the palletes, for the trees, It's to big, so it doesn't show the whole tree.

                        P.S.thank you for answering my questions
                        You kinda contradicted yourself there, saying that you didn't know how to edit palettes, and then you did. o_O

                        Well, if you know how to edit blocks, palette editing isn't that hard. Just open up the block editor, open up the Palettes menu, and click "Edit Palettes". From there, it's as simple as clicking; I minimize the A-Map window (leaving the palette editor up) and, with my tiles that I want to insert in the background, use the Select Color button. You could also just put in the RGB values for each color.

                        Quote:
                        Originally Posted by nibbsy7 View Post
                        I have tried but i cant find the script, I thought i had found it, but nothing different happened. would it be possible for someone to make an ips patch of it? Or make a tutorial, because i am having alot of difficulty making this work.
                        Yes, I see what you're saying; it's a little bit difficult to find that specific script. gave up after three seconds of looking
                        If all you want to do is add the National Dex, I would suggest making a script that simply sets that flag, and put it in a spot that the player has to walk through (as a trigger script; the green "S" in the event types).
                        __________________
                          #9816    
                        Old June 12th, 2009 (5:23 PM).
                        mrhiyuck's Avatar
                        mrhiyuck mrhiyuck is offline
                        //
                           
                          Join Date: Sep 2007
                          Posts: 29
                          Does anyone have a list of Emerald's used variables? I want to be safe when I chose one. XSE's guide said roughly 0x5000 - 0x7FFF is free, but I'm worried I'll interfere with another.
                            #9817    
                          Old June 12th, 2009 (6:03 PM).
                          Vrai's Avatar
                          Vrai Vrai is offline
                          can you feel my heart?
                          • Crystal Tier
                           
                          Join Date: Jun 2008
                          Age: 23
                          Gender: Male
                          Nature: Adamant
                          Posts: 2,893
                          Quote:
                          Originally Posted by mrhiyuck View Post
                          Does anyone have a list of Emerald's used variables? I want to be safe when I chose one. XSE's guide said roughly 0x5000 - 0x7FFF is free, but I'm worried I'll interfere with another.
                          You can probably trust HackMew's judgment on that as if you can't trust his judgment anyways :P; if it's used, you can always edit the script and select another one.
                          __________________
                            #9818    
                          Old June 12th, 2009 (6:10 PM).
                          nibbsy7's Avatar
                          nibbsy7 nibbsy7 is offline
                          Head of LG Entertainment
                             
                            Join Date: Mar 2009
                            Location: Australia
                            Nature: Calm
                            Posts: 12
                            Thank You So much Atlus! I finally got it working! Your a legend in modern times and in pokemon hacking terms! ive made it so that you walk over a part after viridian city, and it upgrades your dex! thanks so much!
                            __________________
                            Nibbsy's PokePet

                            Pignin the level 89 Swinub!


                            By nibbsy7
                              #9819    
                            Old June 12th, 2009 (7:14 PM).
                            RaycrowX's Avatar
                            RaycrowX RaycrowX is offline
                            Beginning ROM Hacker
                               
                              Join Date: Apr 2009
                              Location: Jenison, MI
                              Gender:
                              Posts: 36
                              Quote:
                              Originally Posted by ~Watermelon View Post
                              Check the warp numbers.
                              If they are bigger than the amount of warps in the warp-into map, it will warp you in a random location.
                              Thanks, ~Watermelon, but I re-checked the warps and all the warps are correct. That's not even the problem because it is warping me to the wrong map. The weird thing is that all the events are still there. When I walk into a map that is supposed to be a small cave with a couple of sprites in it, it warps me to another one of my maps, but still includes the sprites. They are at the right coordinates but on another map. And I am warped to what I think are the right coordinates on that other map. I've included another screenshot so you can see what I mean.
                              Spoiler:
                              Now obviously they are not supposed to be there. Correct events, wrong map. That's why I think it's overwriting something. Maybe like the map header or footer or something, because it looks fine in AdvanceMap.
                              Attached Images
                              File Type: png MapOverwriteWithEvents.png‎ (8.4 KB, 249 views) (Save to Dropbox)
                                #9820    
                              Old June 12th, 2009 (10:49 PM).
                              Bozster's Avatar
                              Bozster Bozster is offline
                              Chief Lunatic
                                 
                                Join Date: Jul 2008
                                Gender: Male
                                Posts: 101
                                Hey, on XSE is there a way to open up scripts that are already in the game? Like a search box or something
                                  #9821    
                                Old June 13th, 2009 (12:46 AM).
                                Logan's Avatar
                                Logan Logan is offline
                                • Discord Moderoid
                                • Platinum Tier
                                 
                                Join Date: Nov 2008
                                Location: Salisbury, England
                                Age: 22
                                Gender: Male
                                Nature: Sassy
                                Posts: 10,019
                                Yes, just highlight the script tile and press open script.
                                __________________
                                Wait, I saw bare kicks, saw bare clothes
                                Said psyduck that, I can't wear those
                                I don't like them, they're not my ting
                                They went silent, they're all weirdos
                                  #9822    
                                Old June 13th, 2009 (12:47 AM).
                                muzzyguy's Avatar
                                muzzyguy muzzyguy is offline
                                When disaster strikes!
                                   
                                  Join Date: May 2009
                                  Posts: 58
                                  I have a few questions these are all on fire red.

                                  1. On other peoples roms when you beat a gym leader it will say there name and give you badge but i can't change that on advance text it still says [player] got boulderbadge from brock how do i cnage it.

                                  2.on the intro bit before you choose your name and stuff where it tells you the buttons people have changed that how do i?

                                  3.How do i make an IPS file and put it up for download?
                                    #9823    
                                  Old June 13th, 2009 (12:50 AM).
                                  onyx79's Avatar
                                  onyx79 onyx79 is offline
                                  Red Dead Revolver
                                     
                                    Join Date: Jan 2009
                                    Location: Orange Islands (=
                                    Gender: Male
                                    Nature: Modest
                                    Posts: 503
                                    that UNLZ really hates me,I've tried to replace the 1st empty slot with a magmortar here's the magmortar it's indexed:
                                    when I find the empty slot(it's look this ?? with green back color)and then I insert the magmortar I just see nothing,no picture I replaced the offset with 800010 that I found on unlz and did anything and this is my final result: ignore my missingno
                                    __________________
                                    my room base: http://www.pokecommunity.com/showpost.php?p=5397075&postcount=64
                                      #9824    
                                    Old June 13th, 2009 (12:58 AM).
                                    PastaPen PastaPen is offline
                                       
                                      Join Date: Oct 2008
                                      Posts: 48
                                      Quote:
                                      Originally Posted by BOBcorevette View Post
                                      Firaaz Here is a tutorial
                                      go to pkmn hackers online . com and on the left side is a tutorial for back round editing i dont have 15 posts so i cant put a link
                                      Quote:
                                      Originally Posted by Marxvile View Post
                                      I know where you mean... For the place, I think this is it:

                                      Thank you, this will be very helpful.
                                      __________________
                                        #9825    
                                      Old June 13th, 2009 (4:29 AM).
                                      Vednix's Avatar
                                      Vednix Vednix is offline
                                      :D
                                         
                                        Join Date: May 2009
                                        Age: 23
                                        Gender: Male
                                        Nature: Docile
                                        Posts: 254
                                        hey, I wanna have a shiny at the start of the game. How do i do this?
                                        __________________
                                        ._.
                                        Closed Thread
                                        Quick Reply

                                        Sponsored Links
                                        Thread Tools

                                        Posting Rules
                                        You may not post new threads
                                        You may not post replies
                                        You may not post attachments
                                        You may not edit your posts

                                        BB code is On
                                        Smilies are On
                                        [IMG] code is On
                                        HTML code is Off

                                        Forum Jump


                                        All times are GMT -8. The time now is 5:23 PM.