ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

TrollandToad.com
Closed Thread
 
Thread Tools
  #19051    
Old July 24th, 2011 (9:30 PM). Edited July 24th, 2011 by Missingyep.
Missingyep Missingyep is offline
     
    Join Date: Jul 2010
    Posts: 275
    How would one go about copying a byte at a given RAM address into either a chosen script variable, or LASTRESULT? I'm seeing some byte- and RAM-related commands in XSE, but I can't figure them out.

    Bonus points if absolutely no ASM whatsoever is involved.

    EDIT: I figured it out. If anyone else needs to know how, here's the command for storing the number of the current map bank in LASTRESULT in a FireRed BPRE ROM.
    Code:
    writebytetooffset 0x0 0x20370D1
    copybyte 0x20370D0 0x203F3A8
    It replaces the first half of LASTRESULT with 0x00, and the second half with the value at 0x203F3A8.

    Relevant Advertising!

      #19052    
    Old July 25th, 2011 (5:20 AM).
    ~Anbuja's Avatar
    ~Anbuja ~Anbuja is offline
    Let's Keep It Simple
       
      Join Date: Oct 2010
      Location: In Snorlax Stomach
      Gender: Male
      Nature: Lonely
      Posts: 321
      just stop both...
      @ invalidname u easily could had post this in the simple question thread found here:
      http://www.pokecommunity.com/showthread.php?t=79614.
      u can ask what u want there regarding to ur problem and such:)
      __________________
        #19053    
      Old July 25th, 2011 (9:37 AM).
      mfmeijer's Avatar
      mfmeijer mfmeijer is offline
         
        Join Date: Jul 2011
        Location: The Netherlands
        Gender: Male
        Posts: 52
        Hello, i'm making a hack and i added a script. but every time i leave the house you start at my rom crashes.. does anyone know what to do?
        tnx
          #19054    
        Old July 25th, 2011 (10:13 AM).
        Kraxx Kraxx is offline
           
          Join Date: Jul 2011
          Gender: Male
          Posts: 10
          Is it possible to split a map in AdvanceMap? Like you've basically created the whole world as one, and now you need to split it so every route and city has its own mapsection.

          And what about the old maps of a game? Do I need to override them, or is it possible to delete old maps from the game?

          If you need to know, its for Emerald, though that shouldnt really matter, does it?
            #19055    
          Old July 25th, 2011 (10:46 AM).
          M.L's Avatar
          M.L M.L is offline
          Invisible
             
            Join Date: Oct 2010
            Gender: Male
            Nature: Quiet
            Posts: 765
            Quote:
            Kraxx
            Beginning Trainer

            Join Date: Jul 2011
            Gender: Male
            Posts: 1

            Is it possible to split a map in AdvanceMap? Like you've basically created the whole world as one, and now you need to split it so every route and city has its own mapsection.

            And what about the old maps of a game? Do I need to override them, or is it possible to delete old maps from the game?

            If you need to know, its for Emerald, though that shouldnt really matter, does it?
            well firsts off yes you can delete maps but why not just replace the old ones its much easier and yes there is an A-MAP tut that show you on how to delete maps .. and please explain what you meen as to can you split a map in A-MAP >?
            __________________
            Fluffy
              #19056    
            Old July 25th, 2011 (10:49 AM).
            ZangoMango's Avatar
            ZangoMango ZangoMango is offline
               
              Join Date: Jul 2011
              Gender: Male
              Nature: Impish
              Posts: 42
              Hey guys, how can I revert a sprite back to its original look after I've botched it up and saved it to the ROM?
                #19057    
              Old July 25th, 2011 (11:43 AM). Edited July 25th, 2011 by Cheesewig.
              Cheesewig's Avatar
              Cheesewig Cheesewig is offline
              Hi!
                 
                Join Date: Jul 2011
                Gender: Male
                Nature: Relaxed
                Posts: 54
                Please could somebody answer this question about changing Gold/Hiro's Sprite when I speak to someone/trigger something?
                  #19058    
                Old July 25th, 2011 (11:55 AM).
                Kraxx Kraxx is offline
                   
                  Join Date: Jul 2011
                  Gender: Male
                  Posts: 10
                  Quote:
                  Originally Posted by M.L View Post
                  well firsts off yes you can delete maps but why not just replace the old ones its much easier and yes there is an A-MAP tut that show you on how to delete maps .. and please explain what you meen as to can you split a map in A-MAP >?
                  Well, I want to create some map from scratch and I do not have any idea how big my cities and routes will be yet. So I just want to map something, and then see how big my cities will be.

                  Otherwise, is it possible to place for example Dewford Town in the left-upper corner? That'd be a solution too.
                    #19059    
                  Old July 25th, 2011 (12:16 PM).
                  Missingyep Missingyep is offline
                     
                    Join Date: Jul 2010
                    Posts: 275
                    Quote:
                    Originally Posted by Kraxx View Post
                    Well, I want to create some map from scratch and I do not have any idea how big my cities and routes will be yet. So I just want to map something, and then see how big my cities will be.
                    There may be one way, if you know the exact sizes of the "fragment" maps before hand -- and if they each use the same tilesets as the big map.

                    Let's say that the big map is "Map A", and you're copying a town from that map into "Map B".
                    1. Open AdvanceMap 1.95.
                    2. Go to Map B. Make sure that it is the correct size and that it uses the correct tilesets. If it isn't correct, make the necessary changes and save it.
                    3. Go to Map A.
                    4. Above the view of your map, click the rightmost button. (The one whose tooltip reads, "GreatBlock Pipette".)
                    5. Select the area you want to copy.
                    6. Go to Map B.
                    7. Click in the upper-left corner to paste.
                    8. Edit the map connections for Map A and Map B, so that they are stitched together in-game.
                    The nice thing about the "GreatBlock Pipette" button is that it doesn't just copy visual blocks, it also seems to copy movement permissions. Very useful in this case.

                    So you'd use that method to copy the parts of your big map into their own individual smaller maps. Once you're done, just clear out the big map (since you no longer need it).
                      #19060    
                    Old July 25th, 2011 (12:28 PM).
                    Kraxx Kraxx is offline
                       
                      Join Date: Jul 2011
                      Gender: Male
                      Posts: 10
                      Ah, ty. And moving maps yo another position, what about that? For example moving the position of Dewford Town to the uppermost left corner?
                        #19061    
                      Old July 25th, 2011 (1:51 PM). Edited July 25th, 2011 by Forever Alone.
                      Forever Alone Forever Alone is offline
                      This account died
                         
                        Join Date: Feb 2011
                        Posts: 17
                        How many new scripts can i make before the game shows signs of abnormality. Another Question about world map editing i have 4 squares of white obstructing my map in gameplay must have something to do with NTME
                          #19062    
                        Old July 25th, 2011 (2:12 PM).
                        Missingyep Missingyep is offline
                           
                          Join Date: Jul 2010
                          Posts: 275
                          Quote:
                          Originally Posted by Kraxx View Post
                          Ah, ty. And moving maps yo another position, what about that? For example moving the position of Dewford Town to the uppermost left corner?
                          Well, the maps' positions relative to each other are determined by the map connections. (Map connections are what allow you to walk from one map directly into another, i.e. Route 1 to Viridian City, without hitting an invisible wall or crashing the game.) So you'd just re-arrange the connections of the maps that you're overwriting (the "Map B"s in my instructions), so that Dewford ends up in the upper-left.

                          When connecting maps, remember to edit both maps' connections! If you don't, then you'll have situations where you walk from one map to another, and then you can't walk back. (A connection that exists only on one map is basically a one-way connection.)
                            #19063    
                          Old July 25th, 2011 (3:36 PM).
                          Eurashal's Avatar
                          Eurashal Eurashal is offline
                             
                            Join Date: Jun 2011
                            Gender: Male
                            Posts: 5
                            I'm trying to use unLZ to edit some sprites, but everytime I load my ROMs (Ruby, Emerald and Fire Red) this happens (see attachment).

                            No matter what I do I can't view the sprites properly. Am I doing something wrong?
                            Attached Images
                            File Type: png cgUjj.png‎ (30.6 KB, 7 views) (Save to Dropbox)
                              #19064    
                            Old July 25th, 2011 (3:51 PM).
                            Quilava's Master's Avatar
                            Quilava's Master Quilava's Master is offline
                            Shattered Dreams '13
                               
                              Join Date: Jul 2007
                              Nature: Adamant
                              Posts: 694
                              You have to search for the sprite you're looking for. Use the + and - to change the shape of the image. That will make the image appear in a way that you can recognize.
                              __________________
                              The return of Pokemon Shattered Dreams! Click the screenshot to visit the thread, you know you want to.
                                #19065    
                              Old July 25th, 2011 (4:00 PM).
                              DrFuji's Avatar
                              DrFuji DrFuji is offline
                              Heiki Hecchara‌‌
                              • Crystal Tier
                               
                              Join Date: Sep 2009
                              Location: Downia-upside
                              Age: 24
                              Gender: Male
                              Nature: Jolly
                              Posts: 1,328
                              Quote:
                              Originally Posted by Eurashal View Post
                              I'm trying to use unLZ to edit some sprites, but everytime I load my ROMs (Ruby, Emerald and Fire Red) this happens (see attachment).

                              No matter what I do I can't view the sprites properly. Am I doing something wrong?
                              unLZ holds a large number of compressed graphics and .RAW files, not just sprites. The picture that is open in your screenshot is a tilemap of the background when you battle, which is rearranged via a .RAW file in-game.

                              If you're looking for Pokemon, trainer or item sprites, they begin at 668, 1499 and 1720 respectively in an untouched FR ROM.
                              __________________
                                #19066    
                              Old July 25th, 2011 (7:39 PM).
                              愛点三三's Avatar
                              愛点三三 愛点三三 is offline
                              A̎͊̎̾ͪ̾̆̄ͦ̇̂͒ ̶̸̡̛̳̾̃̽̌̌̉͡ ͇
                                 
                                Join Date: Jul 2011
                                Nature: Serious
                                Posts: 16
                                This will be a bit odd... But does anyone know if semitransparent textboxes are possible without modifying the assembly?
                                __________________


                                  #19067    
                                Old July 25th, 2011 (7:42 PM).
                                DrFuji's Avatar
                                DrFuji DrFuji is offline
                                Heiki Hecchara‌‌
                                • Crystal Tier
                                 
                                Join Date: Sep 2009
                                Location: Downia-upside
                                Age: 24
                                Gender: Male
                                Nature: Jolly
                                Posts: 1,328
                                Quote:
                                Originally Posted by 愛点三三 View Post
                                This will be a bit odd... But does anyone know if semitransparent textboxes are possible without modifying the assembly?
                                Yeah, that would require ASM. colcolstyles has managed to do it, but I doubt he is going to release the steps he took to achieve it anytime soon or even at all.
                                __________________
                                  #19068    
                                Old July 25th, 2011 (9:43 PM).
                                xequiaz's Avatar
                                xequiaz xequiaz is offline
                                Noopy Infinoopy ;3
                                   
                                  Join Date: Jul 2011
                                  Gender: Male
                                  Posts: 12
                                  How do i make extra sprites? :< i need atleast 1 sprite with facing left,right,up,down,run up,run down, run left, run right, run down.

                                  an above normal size (as big as the deoxys sprite in fire red)
                                    #19069    
                                  Old July 25th, 2011 (9:59 PM). Edited July 25th, 2011 by Missingyep.
                                  Missingyep Missingyep is offline
                                     
                                    Join Date: Jul 2010
                                    Posts: 275
                                    Quote:
                                    Originally Posted by xequiaz View Post
                                    How do i make extra sprites? :< i need atleast 1 sprite with facing left,right,up,down,run up,run down, run left, run right, run down.

                                    an above normal size (as big as the deoxys sprite in fire red)
                                    If you're using JPAN's FireRed hack, then this tutorial on inserting new OW sprites will help you:

                                    Here
                                      #19070    
                                    Old July 26th, 2011 (12:58 AM).
                                    Darthatron's Avatar
                                    Darthatron Darthatron is offline
                                    巨大なトロール。
                                    • Silver Tier
                                     
                                    Join Date: Jan 2006
                                    Location: Melbourne, Australia
                                    Age: 25
                                    Gender: Male
                                    Nature: Modest
                                    Posts: 1,152
                                    Quote:
                                    Originally Posted by 愛点三三 View Post
                                    This will be a bit odd... But does anyone know if semitransparent textboxes are possible without modifying the assembly?
                                    Sadly it's not possible without ASM. Plus, doing it makes some other features not work so well (like some weathers) since the GBA only supports a very limited number (I think it's 1) of transparent objects.
                                    __________________
                                    あなた は しきしゃ です
                                    わたし は ばか です
                                      #19071    
                                    Old July 26th, 2011 (1:38 AM). Edited July 26th, 2011 by xequiaz.
                                    xequiaz's Avatar
                                    xequiaz xequiaz is offline
                                    Noopy Infinoopy ;3
                                       
                                      Join Date: Jul 2011
                                      Gender: Male
                                      Posts: 12
                                      is there a way to remove the roaming pokemon u see after beating the elite for? (suicune,entei,raikou) if so do tell

                                      also is there a way to do this:

                                      Make TELEPORT work like FLY but remove the animation of FLY and use TELEPORT ANIMATION.


                                      Make FLY change u to a bird Overworld (i can make OW's) then disable running when on bird mode. and make ur speed like a mach bike? ;3 i would love that on fire red if its possible
                                        #19072    
                                      Old July 26th, 2011 (3:17 AM).
                                      pokemon1412's Avatar
                                      pokemon1412 pokemon1412 is offline
                                         
                                        Join Date: Aug 2006
                                        Nature: Calm
                                        Posts: 56
                                        What is the exact flag of national pokedex for emerald?

                                        I know that special 0x1F3 will activate national pokedex, but I need the flag of national pokedex... I wonder if anyone know...
                                          #19073    
                                        Old July 26th, 2011 (3:26 AM).
                                        DuoRyan's Avatar
                                        DuoRyan DuoRyan is offline
                                        Hack'in as usual, it seem.
                                           
                                          Join Date: Nov 2009
                                          Location: Somewhere.
                                          Age: 20
                                          Gender: Male
                                          Nature: Calm
                                          Posts: 336
                                          I was wondering could you delete script via hex editor?
                                          __________________
                                          Pokemon Treasure.
                                          Progress: Planning.
                                            #19074    
                                          Old July 26th, 2011 (3:57 AM).
                                          mfmeijer's Avatar
                                          mfmeijer mfmeijer is offline
                                             
                                            Join Date: Jul 2011
                                            Location: The Netherlands
                                            Gender: Male
                                            Posts: 52
                                            Quote:
                                            Originally Posted by pokemon1412 View Post
                                            What is the exact flag of national pokedex for emerald?

                                            I know that special 0x1F3 will activate national pokedex, but I need the flag of national pokedex... I wonder if anyone know...
                                            You just need to find the flag for the normal pokedex because you activated te national pokedex. This will work I did the same for my fire red hack.
                                              #19075    
                                            Old July 26th, 2011 (5:08 AM).
                                            ~Anbuja's Avatar
                                            ~Anbuja ~Anbuja is offline
                                            Let's Keep It Simple
                                               
                                              Join Date: Oct 2010
                                              Location: In Snorlax Stomach
                                              Gender: Male
                                              Nature: Lonely
                                              Posts: 321
                                              hi is there any tool that let u hack the font of FR in the text when u talk?
                                              like the d/p/p patch
                                              __________________
                                              Closed Thread

                                              Quick Reply

                                              Join the conversation!

                                              Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                                              Create a PokéCommunity Account

                                              Sponsored Links
                                              Thread Tools

                                              Posting Rules
                                              You may not post new threads
                                              You may not post replies
                                              You may not post attachments
                                              You may not edit your posts

                                              BB code is On
                                              Smilies are On
                                              [IMG] code is On
                                              HTML code is Off

                                              Forum Jump


                                              All times are GMT -8. The time now is 9:21 AM.