ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #19201    
Old August 3rd, 2011 (5:03 AM).
Gamer2020's Avatar
Gamer2020 Gamer2020 is offline
Accept no Imitations!
     
    Join Date: Jun 2008
    Location: Distant Land
    Gender: Male
    Nature: Bold
    Posts: 902
    Quote:
    Originally Posted by EdensElite View Post
    It's kinda annoying when I get repeatedly ignored >.<

    Anyway, I downloaded Sappy but when I try and run it, I get a runtime error 339. It says Component 'vbalCbEx.ocx' is not registered; a file missing or invalid. What's going on? How do I fix it?
    What is going on is that the "Component 'vbalCbEx.ocx' is not registered"

    ...
    __________________


    Relevant Advertising!

      #19202    
    Old August 3rd, 2011 (5:28 AM).
    Lyzo's Avatar
    Lyzo Lyzo is offline
    On vacation
       
      Join Date: Mar 2007
      Location: The Netherlands
      Age: 22
      Gender: Male
      Nature: Bold
      Posts: 252
      Quote:
      Originally Posted by EdensElite View Post
      It's kinda annoying when I get repeatedly ignored >.<

      Anyway, I downloaded Sappy but when I try and run it, I get a runtime error 339. It says Component 'vbalCbEx.ocx' is not registered; a file missing or invalid. What's going on? How do I fix it?
      Look, I'm sorry if you got ignored, but apparently no one has an answer to your question. Reformulate it, and explain it better, maybe people will be able to help you then.

      I do however have an answer to your sappy question. You probably downloaded this sappy? That sappy only works if you have a previous version of sappy installed, because it misses all the runtime files. So, to get this version to work, first install this version (version 12) from WaHack. Then download the first version I mentioned (version 15), and run that one each time you want to use sappy. You now have a working sappy for Windows 7 and Vista :D

      Quote:
      Originally Posted by Gamer2020 View Post

      What is going on is that the "Component 'vbalCbEx.ocx' is not registered"

      ...
      You. Should keep quite if you have nothing useful to say.
      __________________


      Thank you The Blueprint !!!
        #19203    
      Old August 3rd, 2011 (5:48 AM).
      EdensElite's Avatar
      EdensElite EdensElite is offline
      No0b, but getting there.
         
        Join Date: Jun 2011
        Location: UK
        Gender: Male
        Nature: Bold
        Posts: 190
        It's working now Thankyou Lyzo!

        Do you know how I can extract .mid's from a .gb or .gbc file?
        __________________

        ROM Hacking was getting frustrating for me. I've now stopped productions and writing the game from scratch in HTML 5.

        That means it will be playable in the browser, and across multiple devices such as the iPod touch.
          #19204    
        Old August 3rd, 2011 (6:12 AM).
        Fortunado Fortunado is offline
        Prof. Hemlock is busy now...
           
          Join Date: Jul 2011
          Age: 21
          Gender: Male
          Nature: Lax
          Posts: 30
          How do you set a step-count limit, such as the one in the Safari Zone?
            #19205    
          Old August 3rd, 2011 (8:55 AM).
          EdensElite's Avatar
          EdensElite EdensElite is offline
          No0b, but getting there.
             
            Join Date: Jun 2011
            Location: UK
            Gender: Male
            Nature: Bold
            Posts: 190
            How can I change the pallete of the bag and the trainer card trainer, without it messing up?
            __________________

            ROM Hacking was getting frustrating for me. I've now stopped productions and writing the game from scratch in HTML 5.

            That means it will be playable in the browser, and across multiple devices such as the iPod touch.
              #19206    
            Old August 3rd, 2011 (9:15 AM). Edited August 3rd, 2011 by Cherrysa23.
            Cherrysa23 Cherrysa23 is offline
               
              Join Date: Apr 2009
              Gender:
              Posts: 14
              I use VBA SDL-H

              thx for answering

              Quote:
              Originally Posted by Darthatron View Post
              Which disassembler are you using?
              I'm using VBA SDL H as a debugger for pokemon ruby
                #19207    
              Old August 3rd, 2011 (10:16 AM).
              ZangoMango's Avatar
              ZangoMango ZangoMango is offline
                 
                Join Date: Jul 2011
                Gender: Male
                Nature: Impish
                Posts: 42
                Quote:
                Originally Posted by DavidJCobb View Post
                Save it directly from IrfanView as a PNG, after decreasing the color depth to 16 colors. Do not select a transparent color.
                That much works, but some problem occurs when I paste the original sprite over the post-IrfanView sprite in MS Paint that makes it go from 16 colors to 32. I even tried making the original sprite 16 colors thru IrfanView and that didn't work either. Hmm...
                  #19208    
                Old August 3rd, 2011 (1:56 PM).
                Spherical Ice's Avatar
                Spherical Ice Spherical Ice is online now
                • Moderator
                • Silver Tier
                 
                Join Date: Nov 2007
                Location: Bristol, UK
                Age: 19
                Posts: 5,185
                You are pasting the sprite that you copied it after decreasing the colour depth, not before?
                __________________

                A Pokemon that is discriminated!
                Support squirtle and make it everyone's favourite.
                  #19209    
                Old August 3rd, 2011 (2:49 PM).
                ZangoMango's Avatar
                ZangoMango ZangoMango is offline
                   
                  Join Date: Jul 2011
                  Gender: Male
                  Nature: Impish
                  Posts: 42
                  Yeah. I decreased to 16 colors in IrfanView, did the pallete thing where you switch black with the background color, saved, opened in Paint, pasted original sprite over it. Comes out to 32 colors for some reason.
                    #19210    
                  Old August 3rd, 2011 (2:52 PM).
                  Spherical Ice's Avatar
                  Spherical Ice Spherical Ice is online now
                  • Moderator
                  • Silver Tier
                   
                  Join Date: Nov 2007
                  Location: Bristol, UK
                  Age: 19
                  Posts: 5,185
                  No, you should decrease to 16 colours, copy the sprite, do the palette thing, save, open in Paint and paste.
                  __________________

                  A Pokemon that is discriminated!
                  Support squirtle and make it everyone's favourite.
                    #19211    
                  Old August 3rd, 2011 (3:16 PM).
                  ZangoMango's Avatar
                  ZangoMango ZangoMango is offline
                     
                    Join Date: Jul 2011
                    Gender: Male
                    Nature: Impish
                    Posts: 42
                    So decrease the original sprite to 16, copy it, edit the pallete by switching background with black and black with background, save, open post-pallete in Paint, then paste the pre-pallete over it? I think I did that but no luck so far, unLZ keeps saying it's not Indexed.
                      #19212    
                    Old August 3rd, 2011 (4:44 PM).
                    michaeltheiii's Avatar
                    michaeltheiii michaeltheiii is offline
                    Need help learning Hex Editing
                       
                      Join Date: Aug 2011
                      Location: California
                      Gender: Male
                      Posts: 8
                      I'm using unlz-GBA. I understand how to find free space and tell it where it should use it at, what I don't understand is when most people do it, it shows a screen saying Success or something like that. Mine doesn't do that, and therefore doesn't save. Help?
                        #19213    
                      Old August 3rd, 2011 (6:01 PM).
                      Vittorini's Avatar
                      Vittorini Vittorini is offline
                      Expert Trainer
                         
                        Join Date: Sep 2009
                        Location: Maryland
                        Age: 25
                        Gender: Male
                        Nature: Quiet
                        Posts: 23
                        Hello everyone. I'm having a frustrating problem with the warps in Advance Map. I'm editing a Fire Red ROM. My problem is when I try to go through the warp the screen goes black and there is no music (the game appears to have frozen/crashed). I'm %100 positive the warp events between the two maps match up (by clicking goto on both maps). I've tried matching the tile sets of the maps exactly but the problem is still occurring. I asked this question a while back and no one knew what was wrong. Well if anyone has any suggestions on what I can try to fix this, I would greatly appreciate it.
                        __________________
                          #19214    
                        Old August 3rd, 2011 (6:09 PM).
                        Gamer2020's Avatar
                        Gamer2020 Gamer2020 is offline
                        Accept no Imitations!
                           
                          Join Date: Jun 2008
                          Location: Distant Land
                          Gender: Male
                          Nature: Bold
                          Posts: 902
                          OMG!
                          I get this error when starting a program! I can see that it says something but I can't read it help!
                          __________________

                            #19215    
                          Old August 3rd, 2011 (6:29 PM).
                          SBird SBird is offline
                             
                            Join Date: Aug 2009
                            Gender: Male
                            Posts: 83
                            Hey guys, I'm from the german hacking scene, or better said, what we left from it. My english is not the best, just to warn you.
                            I hope you guys can help me, I am working for a new project with the encounters of pokemon, my Problem is that I have to know what kind of battle is going on(just a few moments before the battle begins) Is there any Flag in the RAM which could show me if it is a water battle, fishing rod battle or just normal in grass.(Like the four categories of battles each map has its own Encounter Data for)
                            Hope i can find help, I spent nights in front of my disassembler and debugger, but did not find anything.

                            ~SBird
                              #19216    
                            Old August 3rd, 2011 (6:48 PM).
                            Lyzo's Avatar
                            Lyzo Lyzo is offline
                            On vacation
                               
                              Join Date: Mar 2007
                              Location: The Netherlands
                              Age: 22
                              Gender: Male
                              Nature: Bold
                              Posts: 252
                              Quote:
                              Originally Posted by Vittorini View Post
                              Hello everyone. I'm having a frustrating problem with the warps in Advance Map. I'm editing a Fire Red ROM. My problem is when I try to go through the warp the screen goes black and there is no music (the game appears to have frozen/crashed). I'm %100 positive the warp events between the two maps match up (by clicking goto on both maps). I've tried matching the tile sets of the maps exactly but the problem is still occurring. I asked this question a while back and no one knew what was wrong. Well if anyone has any suggestions on what I can try to fix this, I would greatly appreciate it.
                              There's probably something wrong on the map you are warping to. Maybe a levelscript, or an event with the wrong settings. Try warping to a different map first, if that works, it something on the map you were first warping to that's wrong. Then take away all the events and keep adding them one by one till you find out what's causing the problem. Once you find out what's causing it, come back here, unless you can fix it yourself

                              Quote:
                              Originally Posted by Gamer2020 View Post
                              OMG!
                              I get this error when starting a program! I can see that it says something but I can't read it help!
                              You're probably opening sappy right? Download sappy from here. This sappy has to be installed first. Do that, and once you're finished, you can run the version that you get the error with now.

                              If it's not sappy, then tell us what program you can't run, and we'll try and help you.
                              __________________


                              Thank you The Blueprint !!!
                                #19217    
                              Old August 3rd, 2011 (7:15 PM). Edited August 3rd, 2011 by Vittorini.
                              Vittorini's Avatar
                              Vittorini Vittorini is offline
                              Expert Trainer
                                 
                                Join Date: Sep 2009
                                Location: Maryland
                                Age: 25
                                Gender: Male
                                Nature: Quiet
                                Posts: 23
                                Quote:
                                Originally Posted by Lyzo View Post
                                There's probably something wrong on the map you are warping to. Maybe a levelscript, or an event with the wrong settings. Try warping to a different map first, if that works, it something on the map you were first warping to that's wrong. Then take away all the events and keep adding them one by one till you find out what's causing the problem. Once you find out what's causing it, come back here, unless you can fix it yourself
                                Firstly I really want to thank you for your help! But the problem is still happening even though I have a better idea of what's going on. The problem is with the map I am warping to. I tried warping to a different map and it worked.

                                I made sure there are no level scripts on either of the maps. I deleted all the events on the problem map I'm trying to warp to but still the screen goes black and the music dies. Man this is stupid lol. Why won't it work?!
                                __________________
                                  #19218    
                                Old August 3rd, 2011 (7:45 PM).
                                U.Flame's Avatar
                                U.Flame U.Flame is offline
                                Suuuper Busy
                                   
                                  Join Date: Jun 2008
                                  Location: Sapphire City in future Hoenn
                                  Age: 21
                                  Gender: Male
                                  Nature: Jolly
                                  Posts: 1,254
                                  I know NOTHING of 4th/5th gen hacking, but I was wondering if HeartGold and SoulSilver's Japanese Game Corner data is left in the American version. I want to know if there's any hope of hackers bringing it back.
                                  __________________
                                  Hacks I'm working on:
                                  Pokemon Sapphire Hoenn's Rebirth - My own hack, making progress whenever possible.
                                  3rd Gen Multiplayer Project - Research and development, occasionally testing, sometimes with support.
                                  Pokemon Cursed/Creepy White - Group project, on hiatus for now with plans to return eventually.
                                  Animal Crossing Wild World playing as an animal - experimental, messing with models and textures

                                  Hacks I've worked on in the past:
                                  Pokemon Ruby Destiny Broken Timeline (pre-reboot) - Assisted with maps
                                  Pokemon HeartGold Prince Boo Edition - Experimental project with three small changes. Made at the request of YouTube LPer PrinceBoo21.

                                  Been super busy with work, life, and laptop problems. Hopefully I can get back into it soon, I fear I'm already rusty. Meanwhile I'm considering writing some of my hacks as a series of fanfics.

                                  Times I've been ninja'd: 18
                                  Times I've ninja'd people: 3
                                    #19219    
                                  Old August 3rd, 2011 (8:18 PM).
                                  Full Metal's Avatar
                                  Full Metal Full Metal is offline
                                  C(++) Developer.
                                  • Silver Tier
                                   
                                  Join Date: Jan 2008
                                  Location: In my mind.
                                  Age: 21
                                  Gender: Male
                                  Nature: Timid
                                  Posts: 806
                                  Quote:
                                  Originally Posted by Vittorini View Post
                                  Firstly I really want to thank you for your help! But the problem is still happening even though I have a better idea of what's going on. The problem is with the map I am warping to. I tried warping to a different map and it worked.

                                  I made sure there are no level scripts on either of the maps. I deleted all the events on the problem map I'm trying to warp to but still the screen goes black and the music dies. Man this is stupid lol. Why won't it work?!
                                  I would be willing to say your ROM is trashed, my good friend.
                                  **edit**
                                  OR there's some crucial setting in the maps header that is set incorrectly.
                                  I would advise changing the map and seeing if you still crash, as Lyzo suggested. If it crashes, your ROM is screwed. Otherwise, you probably need to re-do your map on a different bank/etc.
                                  __________________

                                  ★ full metal.

                                  I like to push it,
                                  and push it,
                                  until my luck is over.
                                    #19220    
                                  Old August 3rd, 2011 (8:52 PM).
                                  Missingyep Missingyep is offline
                                     
                                    Join Date: Jul 2010
                                    Posts: 275
                                    Quote:
                                    Originally Posted by ZangoMango View Post
                                    So decrease the original sprite to 16, copy it, edit the pallete by switching background with black and black with background, save, open post-pallete in Paint, then paste the pre-pallete over it? I think I did that but no luck so far, unLZ keeps saying it's not Indexed.
                                    Wait, lemme get this straight...

                                    Your problem is that when you convert it to an indexed image in IrfanView, the wrong color ends up being transparent -- black instead of yellow, yes? If this is your problem, then I can send you some instructions on how to create an indexed image with the proper palette using GIMP.

                                    Quote:
                                    Originally Posted by Gamer2020 View Post
                                    nope.avi
                                      #19221    
                                    Old August 3rd, 2011 (9:02 PM).
                                    ZangoMango's Avatar
                                    ZangoMango ZangoMango is offline
                                       
                                      Join Date: Jul 2011
                                      Gender: Male
                                      Nature: Impish
                                      Posts: 42
                                      Quote:
                                      Originally Posted by DavidJCobb View Post
                                      Wait, lemme get this straight...

                                      Your problem is that when you convert it to an indexed image in IrfanView, the wrong color ends up being transparent -- black instead of yellow, yes? If this is your problem, then I can send you some instructions on how to create an indexed image with the proper palette using GIMP.
                                      I believe that's what's happening. I use GIMP fairly often so I would love those instructions, thanks.
                                        #19222    
                                      Old August 3rd, 2011 (9:06 PM).
                                      Missingyep Missingyep is offline
                                         
                                        Join Date: Jul 2010
                                        Posts: 275
                                        Quote:
                                        Originally Posted by ZangoMango View Post
                                        I believe that's what's happening. I use GIMP fairly often so I would love those instructions, thanks.
                                        Open the Palettes dialog. (Windows -> Dockable Dialogs -> Palettes)

                                        Create a new palette.

                                        Create a new color from the foreground color. Do this sixteen times, for a sixteen-color palette. (Right-click in the Palettes window, or use the new icon (folded paper) in the Palettes window.)

                                        Double-click a color to edit it. Manually enter all of your colors into the palette; make sure that the color that you wish to be transparent is the first color in the palette.

                                        Once this is done, save your palette. Give it a name you'll remember.

                                        Paste your image into GIMP.

                                        Image -> Mode -> Indexed...

                                        Radio button: Use custom palette.

                                        Select your palette.

                                        Uncheck "remove unused colors from colormap".

                                        Convert.

                                        That should do it for you. Just save it as a BMP after that. (Or PNG. If PNG doesn't work, do BMP.)
                                          #19223    
                                        Old August 3rd, 2011 (9:15 PM).
                                        drpepper111's Avatar
                                        drpepper111 drpepper111 is offline
                                           
                                          Join Date: Aug 2011
                                          Location: Atlanta, GA
                                          Gender: Male
                                          Nature: Adamant
                                          Posts: 8
                                          Hi, first post ever.

                                          New to ROM hacking and Pokemon hacking, so I'm sorry in advance lol...

                                          Can somebody point me to a good program to edit/create moves for III gen?

                                          And

                                          With what program or how can I edit type chart match ups and effectiveness (Fire vs Water, super effective vs not very effective, etc)? For gen III as well. Fire Red to be specific.

                                          I plan on earning my wings by getting experience before even attempting any kind of hacking project or advanced hacking techniques, so I'm planning on editing a Fire Red ROM for personal play for now.

                                          Any help is appreciated. Thank you in advance.
                                            #19224    
                                          Old August 3rd, 2011 (11:44 PM). Edited August 3rd, 2011 by ZangoMango.
                                          ZangoMango's Avatar
                                          ZangoMango ZangoMango is offline
                                             
                                            Join Date: Jul 2011
                                            Gender: Male
                                            Nature: Impish
                                            Posts: 42
                                            Quote:
                                            Originally Posted by DavidJCobb View Post
                                            Open the Palettes dialog. (Windows -> Dockable Dialogs -> Palettes)

                                            Create a new palette.

                                            Create a new color from the foreground color. Do this sixteen times, for a sixteen-color palette. (Right-click in the Palettes window, or use the new icon (folded paper) in the Palettes window.)

                                            Double-click a color to edit it. Manually enter all of your colors into the palette; make sure that the color that you wish to be transparent is the first color in the palette.

                                            Once this is done, save your palette. Give it a name you'll remember.

                                            Paste your image into GIMP.

                                            Image -> Mode -> Indexed...

                                            Radio button: Use custom palette.

                                            Select your palette.

                                            Uncheck "remove unused colors from colormap".

                                            Convert.

                                            That should do it for you. Just save it as a BMP after that. (Or PNG. If PNG doesn't work, do BMP.)
                                            It worked!! Thanks man, and everyone! You guys are Alakazam smart.
                                            Spoiler:
                                              #19225    
                                            Old August 4th, 2011 (12:06 AM).
                                            drpepper111's Avatar
                                            drpepper111 drpepper111 is offline
                                               
                                              Join Date: Aug 2011
                                              Location: Atlanta, GA
                                              Gender: Male
                                              Nature: Adamant
                                              Posts: 8
                                              I eventually found the programs I was looking for after a long search.

                                              I am still looking for one program though.

                                              Does anybody know a wild Pokemon location editor for Fire Red?
                                              Closed Thread
                                              Quick Reply

                                              Sponsored Links
                                              Thread Tools

                                              Posting Rules
                                              You may not post new threads
                                              You may not post replies
                                              You may not post attachments
                                              You may not edit your posts

                                              BB code is On
                                              Smilies are On
                                              [IMG] code is On
                                              HTML code is Off

                                              Forum Jump


                                              All times are GMT -8. The time now is 9:07 AM.