ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

TrollandToad.com
Closed Thread
 
Thread Tools
  #19876    
Old November 1st, 2011 (4:36 PM).
Tcoppy's Avatar
Tcoppy Tcoppy is offline
Royal
  • Gold Tier
 
Join Date: Mar 2010
Location: New England
Age: 19
Gender: Male
Nature: Brave
Posts: 563
Quote:
Originally Posted by south69_dallas View Post
one quick question.....how do you change the trainers pokemon and levels etc, like if i wanted edit the trainers in viridian forest how wld i change thhe pokemon they have how many they have etc? Thanks.
Download a tool called A-Trainer, and that will work for I think mainly firered and leafgreen, with the tool you can switch trainers pokemon and switch their attacks and what items the pokemon will hold or how many pokemon a trainer has (up to six pokemon) and stuff like that.
__________________
Soon?

Relevant Advertising!

  #19877    
Old November 1st, 2011 (6:04 PM).
Epitaph93's Avatar
Epitaph93 Epitaph93 is offline
Intermediate Digidestined
     
    Join Date: Oct 2011
    Location: Texas
    Age: 24
    Gender: Male
    Nature: Calm
    Posts: 119
    How do you change an item's image? Say I want to replace the image for a FireStone with the image of a red digi-egg from digimon (24x24 pixels of course )? I've tried to do it via a complicated route, but ended up crashing the game. Might there be a program for this that's quick and easy?
    P.S. I'm hacking Fire Red, if that matters.
      #19878    
    Old November 1st, 2011 (6:30 PM).
    Retrophaze Retrophaze is offline
       
      Join Date: Oct 2011
      Gender: Male
      Posts: 3
      Hi, I have a problem making a new map in Advancemap. I create a map and insert it but then it gets glitchy... The border blocks are all messed up when I have them set to all black and the warps dont work. I can work to the map but not out. Scripted NPC do work however. Any solutions?

      PLEASE HELP ME

      thanks
        #19879    
      Old November 2nd, 2011 (3:38 AM).
      Rasenshurikenbum's Avatar
      Rasenshurikenbum Rasenshurikenbum is offline
      ASM is very cool!
         
        Join Date: Apr 2011
        Location: Poland
        Age: 21
        Gender: Male
        Nature: Relaxed
        Posts: 70
        Quote:
        Originally Posted by EdensElite View Post
        So...Does anyone know how to create Battle Backgrounds....or rather format them for insertion.
        I'm going to make a tutorial for battle backgrounds (soon) so look then in Tutorial selection.
          #19880    
        Old November 2nd, 2011 (8:39 AM).
        link12552's Avatar
        link12552 link12552 is offline
        to measure how far we wonder
           
          Join Date: Dec 2007
          Location: The blue one
          Age: 21
          Gender: Male
          Nature: Calm
          Posts: 204
          Quote:
          Originally Posted by Epitaph93 View Post
          How do you change an item's image? Say I want to replace the image for a FireStone with the image of a red digi-egg from digimon (24x24 pixels of course )? I've tried to do it via a complicated route, but ended up crashing the game. Might there be a program for this that's quick and easy?
          P.S. I'm hacking Fire Red, if that matters.
          NSE classic has a plugin included for editing image sprites. Just convert/import it.
          __________________
            #19881    
          Old November 2nd, 2011 (4:42 PM).
          south69_dallas south69_dallas is offline
             
            Join Date: Feb 2010
            Gender: Male
            Posts: 30
            Quote:
            Originally Posted by Tcoppy View Post
            Download a tool called A-Trainer, and that will work for I think mainly firered and leafgreen, with the tool you can switch trainers pokemon and switch their attacks and what items the pokemon will hold or how many pokemon a trainer has (up to six pokemon) and stuff like that.
            errr but how do i know which trainers r on which routes etc? like if i wanted to only change the trainers on route 2 how wld i find em to change em? a-trainer is great but idk where the ppl r that i change...and when i change the amount of pokemon they have it says repoint?
              #19882    
            Old November 2nd, 2011 (5:18 PM).
            shinyabsol1's Avatar
            shinyabsol1 shinyabsol1 is offline
            Pokemon DarkJasper!?
               
              Join Date: Aug 2010
              Gender: Male
              Nature: Calm
              Posts: 330
              Quote:
              Originally Posted by south69_dallas
              errr but how do i know which trainers r on which routes etc? like if i wanted to only change the trainers on route 2 how wld i find em to change em? a-trainer is great but idk where the ppl r that i change...and when i change the amount of pokemon they have it says repoint?
              Find the trainer you want to change in A-Map. Click on their sprite, then click "open script". This will open that trainer's script in xse.

              Now look at the trainerbattle command in the script you just opened. The second hex number after it is the trainer's ID, which corresponds with the numbers in the "trainer selection" box of A-Trainer.

              I think you can do the rest.
                #19883    
              Old November 3rd, 2011 (5:25 PM).
              TrixAn TrixAn is offline
                 
                Join Date: Nov 2011
                Gender: Male
                Posts: 3
                Hello!
                I'm planning on replacing the HP bars, and some other stuff such as the background, in the battle scenes (FR hack). How would I go about doing this? What tools do I need, is there a tutorial somewhere? I have looked around the forum, no success!
                  #19884    
                Old November 4th, 2011 (1:40 AM). Edited November 4th, 2011 by goldenyellowcrystal.
                goldenyellowcrystal's Avatar
                goldenyellowcrystal goldenyellowcrystal is offline
                A Black Crystal of Mystery
                   
                  Join Date: Aug 2011
                  Location: Aspertia City, Unova
                  Age: 19
                  Gender: Male
                  Nature: Relaxed
                  Posts: 35
                  Where can I get a full Advanced Text ini for Pokemon Ruby? Thanks a lot! That would be a great help![/SIZE]
                  __________________
                  Black 2 FC: 5201 0498 7362 (Yellow)
                  Black FC: 1077 8979 1077 (Yellow)
                    #19885    
                  Old November 4th, 2011 (5:48 AM).
                  Zyltis Zyltis is offline
                     
                    Join Date: Oct 2011
                    Gender: Male
                    Posts: 2
                    Good day to all!

                    I am fairly new at rom hacking, and so far I've been doing pretty good with the tutorials here and there. The only thing I can't seem to get to work is the main hero/heroine overworld sprite editing. I want to import custom sprites for them, and each time I do, the colors are always off a bit and/or the game is crapped out (eg: My mother isn't in the house and when I leave the house, I can't move and Pallet Town looks like a big glitch.)

                    Can anyone help me? Thanks!

                    EDIT: I am using an English FireRED Rom.
                      #19886    
                    Old November 4th, 2011 (8:09 AM).
                    Epitaph93's Avatar
                    Epitaph93 Epitaph93 is offline
                    Intermediate Digidestined
                       
                      Join Date: Oct 2011
                      Location: Texas
                      Age: 24
                      Gender: Male
                      Nature: Calm
                      Posts: 119
                      I was wondering if there's a program that lets you edit the type names of pokemon. For example I want to change "normal" to "holy." I've been searching for an hour now to no avail.
                        #19887    
                      Old November 4th, 2011 (11:47 AM).
                      dudedude1 dudedude1 is offline
                      .
                         
                        Join Date: Feb 2011
                        Gender: Male
                        Posts: 141
                        Quote:
                        Originally Posted by Epitaph93 View Post
                        I was wondering if there's a program that lets you edit the type names of pokemon. For example I want to change "normal" to "holy." I've been searching for an hour now to no avail.
                        Hey, I can finally answer one! First off, to change it in an editor you can go into the ini file and change normal to holy. Then to change the icon go on tile molester an go to the offset 00E95FDC if you are hacking FR or LG. If you are hacking Ruby, Sapphire, or emerald open them up in unlz gba and go to 1485 and edit it. Also for RSE you can refer to this thread: http://mail.pokecommunity.com/showthread.php?p=4223971
                          #19888    
                        Old November 4th, 2011 (10:09 PM).
                        Epitaph93's Avatar
                        Epitaph93 Epitaph93 is offline
                        Intermediate Digidestined
                           
                          Join Date: Oct 2011
                          Location: Texas
                          Age: 24
                          Gender: Male
                          Nature: Calm
                          Posts: 119
                          Quote:
                          Originally Posted by dudedude1 View Post
                          Hey, I can finally answer one! First off, to change it in an editor you can go into the ini file and change normal to holy. Then to change the icon go on tile molester an go to the offset 00E95FDC if you are hacking FR or LG.
                          I've been trying to find the correct palette offset for the Type List, but I can't figure it out. I'm hacking Fire Red btw. I load the rom in to TM, but the palette is wrong.
                          __________________
                          I'm Epitaph and I plan on releasing the first full-fledged Digimon hack of Pokemon Fire Red. We're getting close to the first release so come check it out in the Progressing hacks, and see how you can help us with the project.
                            #19889    
                          Old November 5th, 2011 (7:04 AM).
                          dudedude1 dudedude1 is offline
                          .
                             
                            Join Date: Feb 2011
                            Gender: Male
                            Posts: 141
                            Quote:
                            Originally Posted by Epitaph93 View Post
                            I've been trying to find the correct palette offset for the Type List, but I can't figure it out. I'm hacking Fire Red btw. I load the rom in to TM, but the palette is wrong.
                            You have to change the palette to your liking (which is such a bother) and insert your new type.
                              #19890    
                            Old November 5th, 2011 (8:17 AM).
                            Retrophaze Retrophaze is offline
                               
                              Join Date: Oct 2011
                              Gender: Male
                              Posts: 3
                              When I make an NPC move, how do I get him to stay where he is after I leave the map and come back? Heres my script. Fire Red btw. Thanks in advance.
                              Spoiler:
                              #org $gate
                              lock
                              faceplayer
                              checkflag 0x827
                              if 0x01 goto $pass
                              message $1
                              $1 1 =Only skilled trainers may pass.
                              boxset 6
                              release
                              end

                              #org $pass
                              checkflag 0x1210
                              if 0x01 goto $finish
                              lock
                              faceplayer
                              applymovement 6 $move1
                              $move1 1 ; #binary 0x62 0xFE
                              pausemove 0x0000
                              message $2
                              $2 1 =Wow...\pAll 8 badges!\pYou may pass. Good luck.
                              boxset 6
                              applymovement 6 $move2
                              $move2 1 ; #binary 0x12 0x03 0xFE
                              pausemove 0x0000
                              setflag 0x1210
                              release
                              end

                              #org $finish
                              lock
                              faceplayer
                              message $4
                              $4 1 =God speed.
                              boxset 6
                              release
                              end
                                #19891    
                              Old November 5th, 2011 (2:29 PM).
                              romancandle romancandle is offline
                                 
                                Join Date: Oct 2009
                                Gender: Male
                                Nature: Adamant
                                Posts: 72
                                If I replace the Nido lines by two different lines of fakemons--will the NidoF replacement still breed into the NidoM replacement? Even if they're 50/50 gender? And if so, is there a way to fix this?

                                I'm hacking Fire Red.
                                  #19892    
                                Old November 5th, 2011 (8:52 PM).
                                オダマキ・サファイア's Avatar
                                オダマキ・サファイア オダマキ・サファイア is offline
                                   
                                  Join Date: Nov 2011
                                  Gender: Female
                                  Posts: 1
                                  Is there a special for FR where the game is saved but with out having to bring up the save menu?
                                  Like the one in R/S in the battle tower. (special 0xF0)

                                  I think that it's still special 0xF0 in FR but I'm not that sure. :/

                                  Can anyone help me?
                                  __________________
                                  ...
                                  Hi...

                                    #19893    
                                  Old November 5th, 2011 (9:27 PM).
                                  mrb1946 mrb1946 is offline
                                     
                                    Join Date: Mar 2009
                                    Posts: 1
                                    What program can I use to edit the levels that pokemon evolve at in G/S/C? Thanks!
                                      #19894    
                                    Old November 5th, 2011 (9:45 PM).
                                    pikachu15396 pikachu15396 is offline
                                    Flygon Seeker
                                       
                                      Join Date: Aug 2011
                                      Location: Porter Ranch, CA
                                      Gender: Male
                                      Nature: Timid
                                      Posts: 5
                                      I want to find out how to Expand my rom using XSE (JUST THAT!) but i have no clue and no place tells me.. and i can't open up tools using a rom expander.
                                        #19895    
                                      Old November 5th, 2011 (10:18 PM).
                                      chrunch chrunch is offline
                                      • Gold Tier
                                       
                                      Join Date: Oct 2009
                                      Gender: Male
                                      Posts: 1,349
                                      Quote:
                                      Originally Posted by pikachu15396 View Post
                                      I want to find out how to Expand my rom using XSE (JUST THAT!) but i have no clue and no place tells me.. and i can't open up tools using a rom expander.
                                      Open your ROM in XSE and goto Tools > ROM Resizer. Click Expand.
                                      __________________
                                        #19896    
                                      Old November 5th, 2011 (10:50 PM).
                                      pikachu15396 pikachu15396 is offline
                                      Flygon Seeker
                                         
                                        Join Date: Aug 2011
                                        Location: Porter Ranch, CA
                                        Gender: Male
                                        Nature: Timid
                                        Posts: 5
                                        Quote:
                                        Originally Posted by chrunch View Post
                                        Open your ROM in XSE and goto Tools > ROM Resizer. Click Expand.
                                        I looked for ROM Resizer in it. no such thing.
                                          #19897    
                                        Old November 6th, 2011 (12:32 PM). Edited November 6th, 2011 by masterquestmq.
                                        masterquestmq's Avatar
                                        masterquestmq masterquestmq is offline
                                        Enthusiastic Rom Hacker
                                           
                                          Join Date: Nov 2010
                                          Gender: Male
                                          Posts: 125
                                          Is it safe to alter the map bank header and change the number of reserve maps? will it overwrite the offset to free bytes or replace already used offsets? just learning how to make new maps. would appreciate some clarification on the matter


                                          another problem i have is why is it everytime I insert a new map to its correct map bank it appears under pallet town in the map bank head view.
                                            #19898    
                                          Old November 6th, 2011 (3:58 PM). Edited November 6th, 2011 by Alignment.
                                          Alignment's Avatar
                                          Alignment Alignment is offline
                                          Revered with the stars
                                             
                                            Join Date: Mar 2010
                                            Gender: Male
                                            Nature: Lonely
                                            Posts: 308
                                            Quote:
                                            Originally Posted by masterquestmq View Post
                                            Is it safe to alter the map bank header and change the number of reserve maps? will it overwrite the offset to free bytes or replace already used offsets? just learning how to make new maps. would appreciate some clarification on the matter


                                            another problem i have is why is it everytime I insert a new map to its correct map bank it appears under pallet town in the map bank head view.
                                            For the first part of the question I can't answer you with 100% certainty but I think that it's safe, though it does take up space.
                                            As for the map insertion problem, download advance map 1.90 and you won't have that problem. Though only use it for inserting, when mapping using the multiple blocks selector thing, it damages your ROM(so use 1.92 for mapping and 1.90 for insertion :D).

                                            EDIT: Sorry looks like while I was gone 1.95 was out, so use that instead of 1.92 :D
                                              #19899    
                                            Old November 6th, 2011 (6:03 PM).
                                            Krika Krika is offline
                                               
                                              Join Date: Oct 2011
                                              Gender: Male
                                              Posts: 16
                                              Is it possible to hack the abilities Guts, Marvel Scale, and Intimidate such that they will affect Special stats as well as physical (Guts/Marvel Scale boosting both Physical and Special Attack/Defense, Intimidate lowering Special Attack as well as Attack)?
                                                #19900    
                                              Old November 6th, 2011 (6:24 PM).
                                              Kaith's Avatar
                                              Kaith Kaith is offline
                                              Hacker of Fire
                                                 
                                                Join Date: Oct 2011
                                                Location: North, it's cold.
                                                Gender: Male
                                                Nature: Relaxed
                                                Posts: 49
                                                Is anyone having trouble with advance trainer? The one by Hackmew. I've been using PET and have been getting really annoyed with it so I tried advance trainer. However, whenever I extract it from the .zip folder, it gets deleted right away.
                                                Help?
                                                __________________
                                                Hackers, Hacker everywhere.

                                                Hacks I support:
                                                FloralSky





                                                Closed Thread

                                                Quick Reply

                                                Join the conversation!

                                                Create an account to post a reply in this thread, participate in other discussions, and more!

                                                Create a PokéCommunity Account

                                                Sponsored Links
                                                Thread Tools

                                                Posting Rules
                                                You may not post new threads
                                                You may not post replies
                                                You may not post attachments
                                                You may not edit your posts

                                                BB code is On
                                                Smilies are On
                                                [IMG] code is On
                                                HTML code is Off

                                                Forum Jump


                                                All times are GMT -8. The time now is 5:33 PM.