ROM Hacking Need a helping hand? You can get help on any ROM Hacking-related problems or questions you have here.

Closed Thread
 
Thread Tools
  #20951    
Old April 9th, 2012 (12:20 AM).
Darthatron's Avatar
Darthatron Darthatron is offline
巨大なトロール。
  • Silver Tier
 
Join Date: Jan 2006
Location: Melbourne, Australia
Age: 25
Gender: Male
Nature: Modest
Posts: 1,152
Quote:
Originally Posted by Teomat View Post
Thank but thats not a sprite I asked for... Ok I'll periphrase(hope it's right word...) me question.

I want to change overworld sprites for charecters But can't find where they store... How can I find them using unlz.Gba?
In the ToolBox there are a few "Overworld Editors" that are made to edit those sprites.

Also, I believe Nameless Sprite Editor works for this aswell.
__________________
あなた は しきしゃ です
わたし は ばか です

Relevant Advertising!

  #20952    
Old April 9th, 2012 (5:26 AM).
link12552's Avatar
link12552 link12552 is offline
to measure how far we wonder
     
    Join Date: Dec 2007
    Location: The blue one
    Age: 21
    Gender: Male
    Nature: Calm
    Posts: 203
    Quote:
    Originally Posted by Darthatron View Post
    In the ToolBox there are a few "Overworld Editors" that are made to edit those sprites.

    Also, I believe Nameless Sprite Editor works for this aswell.
    Yeah, you could use NSE 2.X, but it'd be difficult, because I never released / finished the OW plugin

    For now you can still use NSE [classic].
    Although it's older, it should do everything you want an OW editor to do...
    that is until I get the OW plugin for NSE 2.X worked out
    __________________
      #20953    
    Old April 9th, 2012 (6:23 AM).
    Noririn's Avatar
    Noririn Noririn is offline
       
      Join Date: Apr 2010
      Posts: 15
      Hello, I want to know if there is a way to mass export and re-import all pokemon sprites at once for FireRed.

      I was replacing all the pokemon sprites with unLZ-GBA and checking them with a sprite editor and it seems I corrupted something with the text graphics early on - which I didn't notice until I finished and ran the rom, so all my backups have this problem. I really don't want to have to re-add them all again individually so being able to mass export and re-import to a clean rom would really help me out a lot.

      Thanks in advance for any advice.
        #20954    
      Old April 9th, 2012 (7:45 AM).
      Rumille's Avatar
      Rumille Rumille is offline
         
        Join Date: Feb 2012
        Gender: Male
        Posts: 72

        I'm reusing the outside and inside of the old Pokemon Mansion on Cinnibar Island for my hack. But everytime I enter it, I get the above picture. Although it's a very nice picture, I don't want it on my new and improved mansion. How do I keep this from happening?
          #20955    
        Old April 9th, 2012 (7:59 AM).
        Mana's Avatar
        Mana Mana is offline
        • Platinum Tier
         
        Join Date: Jan 2009
        Location: UK
        Gender: Female
        Posts: 10,005
        Quote:
        Originally Posted by Rumille View Post

        I'm reusing the outside and inside of the old Pokemon Mansion on Cinnibar Island for my hack. But everytime I enter it, I get the above picture. Although it's a very nice picture, I don't want it on my new and improved mansion. How do I keep this from happening?
        Go to the header, and change the ????? [07] to either Do not show name [00] or Show name [01]. I think that stops the image coming up.
          #20956    
        Old April 9th, 2012 (8:02 AM).
        Rumille's Avatar
        Rumille Rumille is offline
           
          Join Date: Feb 2012
          Gender: Male
          Posts: 72
          Nope, didn't work. Although I do think it has something to do with something in the header, cause in the header I changed the name from POKéMON MANSION to XXXXX MANSION. I think it has something to do with the data stored in that particular name.
            #20957    
          Old April 9th, 2012 (8:20 AM).
          Mana's Avatar
          Mana Mana is offline
          • Platinum Tier
           
          Join Date: Jan 2009
          Location: UK
          Gender: Female
          Posts: 10,005
          Quote:
          Originally Posted by Rumille View Post
          Nope, didn't work. Although I do think it has something to do with something in the header, cause in the header I changed the name from POKéMON MANSION to XXXXX MANSION. I think it has something to do with the data stored in that particular name.
          Errr hmm, perhaps it is connected to the map script 1 (on entering map/not on menu close). Try removing that .

          Bit of a shot in the dark.
            #20958    
          Old April 9th, 2012 (8:24 AM).
          Rumille's Avatar
          Rumille Rumille is offline
             
            Join Date: Feb 2012
            Gender: Male
            Posts: 72
            Well, I took the name-list in the header tab, changed it to Safari Zone, changed SAFARI ZONE to XXXXXX MANSION and then I get the Safari Zone picture instead of the old Pokemon Mansion picture. So it has something to do with the data stored with the name.

            So, any suggestions?
              #20959    
            Old April 9th, 2012 (8:35 AM).
            Spherical Ice's Avatar
            Spherical Ice Spherical Ice is online now
            • Moderator
            • Silver Tier
             
            Join Date: Nov 2007
            Location: Bristol, UK
            Age: 19
            Posts: 5,147
            Just change the name to something that doesn't have a picture assigned to it. Maybe one of the Route clones, such as Route 4?
            __________________

            A Pokemon that is discriminated!
            Support squirtle and make it everyone's favourite.
              #20960    
            Old April 9th, 2012 (8:42 AM).
            redx2dth's Avatar
            redx2dth redx2dth is offline
            Metapods' got class!
               
              Join Date: Jul 2011
              Location: Im an AI. I live in a chip.
              Age: 22
              Gender: Male
              Nature: Sassy
              Posts: 27
              Im with SwiftSign on this one.

              Try deleting the script at: 0x16220E

              It seems to hold a type of world map flag which may be the trigger for the picture showing up.
                #20961    
              Old April 9th, 2012 (8:42 AM).
              Rumille's Avatar
              Rumille Rumille is offline
                 
                Join Date: Feb 2012
                Gender: Male
                Posts: 72
                Yeah, that's an easy solution. Hopefully I won't have too many different names for my hack, because else I will have to resort to the picture-assigned-names.

                Spoiler:
                Legend of Korra, woo!
                  #20962    
                Old April 9th, 2012 (8:49 AM).
                redriders180's Avatar
                redriders180 redriders180 is offline
                Mastermind of Pokemon Glazed
                   
                  Join Date: Jun 2010
                  Location: Path of Victory, Tunod
                  Gender: Male
                  Nature: Quirky
                  Posts: 540
                  Send a message via AIM to redriders180
                  Quote:
                  Originally Posted by Noririn View Post
                  Hello, I want to know if there is a way to mass export and re-import all pokemon sprites at once for FireRed.

                  I was replacing all the pokemon sprites with unLZ-GBA and checking them with a sprite editor and it seems I corrupted something with the text graphics early on - which I didn't notice until I finished and ran the rom, so all my backups have this problem. I really don't want to have to re-add them all again individually so being able to mass export and re-import to a clean rom would really help me out a lot.

                  Thanks in advance for any advice.
                  Wichu's sprite editor will help you alot. You can export all the sprites from one game to another.

                  Quote:
                  Originally Posted by Rumille View Post
                  Well, I took the name-list in the header tab, changed it to Safari Zone, changed SAFARI ZONE to XXXXXX MANSION and then I get the Safari Zone picture instead of the old Pokemon Mansion picture. So it has something to do with the data stored with the name.

                  So, any suggestions?
                  Try this tutorial.
                  __________________


                  I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                    #20963    
                  Old April 9th, 2012 (9:52 AM).
                  Rumille's Avatar
                  Rumille Rumille is offline
                     
                    Join Date: Feb 2012
                    Gender: Male
                    Posts: 72
                    Quote:
                    Originally Posted by redriders180 View Post
                    Wichu's sprite editor will help you alot. You can export all the sprites from one game to another.



                    Try this tutorial.
                    Thanks, that worked
                    Next question:

                    I have 2 different types of couches. One is from the Pokemon Fan Club room and the other is created with standard sprites from tileset 12. They have the same layout, same behavior bytes and same background byte.

                    The orange couch covers me when I'm behind it and I cover the orange couch when I'm in front of it.

                    The blue couch however does cover me when I'm behind it, but when I go in front of it, it still covers the top of my hat.

                    It doesn't make any sense to me, since they are made up in the same way, with the same behavior and background bytes. How is this possible?
                      #20964    
                    Old April 9th, 2012 (10:13 AM).
                    Spherical Ice's Avatar
                    Spherical Ice Spherical Ice is online now
                    • Moderator
                    • Silver Tier
                     
                    Join Date: Nov 2007
                    Location: Bristol, UK
                    Age: 19
                    Posts: 5,147
                    The only thing I can think of is movement permissions; does the blue couch have the movement permission 10 assigned to it? If so, change it to C. That's the only thing I can think of. :/
                    __________________

                    A Pokemon that is discriminated!
                    Support squirtle and make it everyone's favourite.
                      #20965    
                    Old April 9th, 2012 (11:05 AM).
                    droomph's Avatar
                    droomph droomph is offline
                    weeb
                    • Crystal Tier
                     
                    Join Date: Sep 2011
                    Location: nowhere spectacular
                    Age: 20
                    Gender: Male
                    Nature: Impish
                    Posts: 4,291
                    Hi Everyone!

                    Regarding saving...does the entire 256k+32k of data get "saved" when you save? If not, what gets saved, and how would I expand that area?
                    __________________
                    did u no there r 21 letters in the alphabet
                    o i forgot 5
                    uraqt


                      #20966    
                    Old April 9th, 2012 (11:21 AM).
                    Mana's Avatar
                    Mana Mana is offline
                    • Platinum Tier
                     
                    Join Date: Jan 2009
                    Location: UK
                    Gender: Female
                    Posts: 10,005
                    Can anyone give examples of use of Scripting to call Day/Night events using Zodiacdagreat's Day/Night System?

                    Like... how do you use variables/offsets to call the system and compare the time? Is it possible to make it so that flags reset at certain times of day or anything?

                    Just trying to weigh up it's use in a hack .
                      #20967    
                    Old April 9th, 2012 (11:49 AM).
                    redriders180's Avatar
                    redriders180 redriders180 is offline
                    Mastermind of Pokemon Glazed
                       
                      Join Date: Jun 2010
                      Location: Path of Victory, Tunod
                      Gender: Male
                      Nature: Quirky
                      Posts: 540
                      Send a message via AIM to redriders180
                      Quote:
                      Originally Posted by Spherical Ice View Post
                      The only thing I can think of is movement permissions; does the blue couch have the movement permission 10 assigned to it? If so, change it to C. That's the only thing I can think of. :/
                      I think you mean the other way around. Movement permission 10 makes the Hero not covered by anything, while movement permission C is just normal.
                      __________________


                      I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                        #20968    
                      Old April 9th, 2012 (2:30 PM).
                      Rumille's Avatar
                      Rumille Rumille is offline
                         
                        Join Date: Feb 2012
                        Gender: Male
                        Posts: 72
                        Yup, had to do with the movement permissions. No clue why, but it worked, so I'm not complaining! Thanks a lot, both of you.
                          #20969    
                        Old April 9th, 2012 (3:36 PM).
                        redriders180's Avatar
                        redriders180 redriders180 is offline
                        Mastermind of Pokemon Glazed
                           
                          Join Date: Jun 2010
                          Location: Path of Victory, Tunod
                          Gender: Male
                          Nature: Quirky
                          Posts: 540
                          Send a message via AIM to redriders180
                          Quote:
                          Originally Posted by droomph View Post
                          Hi Everyone!

                          Regarding saving...does the entire 256k+32k of data get "saved" when you save? If not, what gets saved, and how would I expand that area?
                          In one of the early pages of the Quick Research and Development, someone figured out how to expand it, and also to use the space for variables. It might be of use to you.
                          __________________


                          I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                            #20970    
                          Old April 9th, 2012 (6:12 PM).
                          Noririn's Avatar
                          Noririn Noririn is offline
                             
                            Join Date: Apr 2010
                            Posts: 15
                            Quote:
                            Originally Posted by redriders180 View Post
                            Wichu's sprite editor will help you alot. You can export all the sprites from one game to another.
                            I've been using APSE as well, it can mass import but will only let me export one sprite at a time. But I suppose that method would still be faster than going through the unLZ-GBA process all over again.
                              #20971    
                            Old April 9th, 2012 (7:53 PM).
                            redriders180's Avatar
                            redriders180 redriders180 is offline
                            Mastermind of Pokemon Glazed
                               
                              Join Date: Jun 2010
                              Location: Path of Victory, Tunod
                              Gender: Male
                              Nature: Quirky
                              Posts: 540
                              Send a message via AIM to redriders180
                              Quote:
                              Originally Posted by Noririn View Post
                              I've been using APSE as well, it can mass import but will only let me export one sprite at a time. But I suppose that method would still be faster than going through the unLZ-GBA process all over again.
                              Huh, I'm sorry. I dunno for sure, but someone out there somewhere has probably compiled a big folder of all the sprites somewhere, if you wanna google around for it.
                              __________________


                              I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                                #20972    
                              Old April 9th, 2012 (9:59 PM). Edited April 10th, 2012 by Noririn.
                              Noririn's Avatar
                              Noririn Noririn is offline
                                 
                                Join Date: Apr 2010
                                Posts: 15
                                Quote:
                                Originally Posted by redriders180 View Post
                                Huh, I'm sorry. I dunno for sure, but someone out there somewhere has probably compiled a big folder of all the sprites somewhere, if you wanna google around for it.
                                The sprites I'm using aren't from any of the games, so no luck there. I have them in folders but for the APSE mass importer to recognize them all frames of each pokemon have to be in one image. So basically it has to be exported by the APSE method before it can be imported that way. Not sure why there isn't a mass export option if the mass import option requires that they all be exported by the same tool. :\

                                --Update--

                                I went ahead and exported them all manually with APSE, it went a lot faster than I expected but I'm currently getting the dreaded overflow error anytime I try to write to rom. But I should be good once I get that sorted out. And I believe I found the source of my text graphic error. Thanks for the help.
                                  #20973    
                                Old April 10th, 2012 (6:00 AM).
                                pikachuFan50's Avatar
                                pikachuFan50 pikachuFan50 is offline
                                   
                                  Join Date: May 2010
                                  Gender: Male
                                  Posts: 32
                                  here.in the video i'm writing a script.but can someone say what am i doing wrong?.plz help.remove the spaces

                                  http: // youtu.be/rrsxUgbZG H w
                                    #20974    
                                  Old April 10th, 2012 (6:17 AM).
                                  redriders180's Avatar
                                  redriders180 redriders180 is offline
                                  Mastermind of Pokemon Glazed
                                     
                                    Join Date: Jun 2010
                                    Location: Path of Victory, Tunod
                                    Gender: Male
                                    Nature: Quirky
                                    Posts: 540
                                    Send a message via AIM to redriders180
                                    Quote:
                                    Originally Posted by pikachuFan50 View Post
                                    here.in the video i'm writing a script.but can someone say what am i doing wrong?.plz help.remove the spaces

                                    http: // youtu.be/rrsxUgbZG H w
                                    It's your script offset...It's 0x18D2F018, which doesn't exist in the rom. The newer Advance Map supports 8 digit offsets, so when you highlighted the whole space, and copied in a 6 digit offset, it copied the six characters, and then the first two characters again to make 8. Try making it 0x0018D2F0
                                    __________________


                                    I think I'm done with ROM hacking. I'll still pop in and visit, though.


                                      #20975    
                                    Old April 10th, 2012 (6:45 AM).
                                    pikachuFan50's Avatar
                                    pikachuFan50 pikachuFan50 is offline
                                       
                                      Join Date: May 2010
                                      Gender: Male
                                      Posts: 32
                                      Quote:
                                      Originally Posted by redriders180 View Post
                                      It's your script offset...It's 0x18D2F018, which doesn't exist in the rom. The newer Advance Map supports 8 digit offsets, so when you highlighted the whole space, and copied in a 6 digit offset, it copied the six characters, and then the first two characters again to make 8. Try making it 0x0018D2F0
                                      i will thx.and does the offset has to be hexadecimal or decimal?
                                      Closed Thread
                                      Quick Reply

                                      Sponsored Links
                                      Thread Tools

                                      Posting Rules
                                      You may not post new threads
                                      You may not post replies
                                      You may not post attachments
                                      You may not edit your posts

                                      BB code is On
                                      Smilies are On
                                      [IMG] code is On
                                      HTML code is Off

                                      Forum Jump


                                      All times are GMT -8. The time now is 11:49 AM.